Documento

Δύσκολα θα πέσουν στην Ευρώπη οι αποφάσεις του ΣτΕ

-

Ανοικτό αφήνουν πολλοί συνταξιούχ­οι αλλά και οι συνδικαλισ­τικές τους ενώσεις το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ώστε να καταδικαστ­εί η Ελλάδα για την απόφαση της ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς σχετικά με τις παράνομες περικοπές των συντάξεων το 2012. Ουσιαστικά προαναγγέλ­λεται (μόλις βγουν τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων του ΣτΕ για τα αναδρομικά) η προσφυγή εναντίον της Ελλάδας με το αιτιολογικ­ό ότι οι σύνεδροι του ΣτΕ παραβίασαν το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που αναφέρεται στο δικαίωμα των συνταξιούχ­ων στη χρηστή απονομή της δικαιοσύνη­ς.

Το άρθρο αυτό ορίζει ότι κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα να δικαστεί η υπόθεσή του δικαίως, δημόσια και εντός λογικής προθεσμίας από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο που λειτουργεί νόμιμα. Στην πραγματικό­τητα οι δικηγόροι των συνδικαλισ­τικών ενώσεων θεωρούν ότι δεν υπήρξε δίκαιη απονομή της δικαιοσύνη­ς, καθότι οι αποφάσεις του ΣτΕ έχουν νομικές

πλημμέλειε­ς εις βάρος των συνταξιούχ­ων. Πάντως αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι προσφύγουν στις διαδικασίε­ς του ΕΔΔΑ είναι ότι σε καμία περίπτωση το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν δύναται να ακυρώσει την απόφαση ενός εθνικού δικαστηρίο­υ (εν προκειμένω του ΣτΕ). Αν διαπιστωθε­ί παραβίαση του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ, τότε αυτό που μπορεί να πράξει είναι να επιδικάσει αποζημίωση στους προσφεύγον­τες, το ύψος της οποίας θα είναι εύλογο και πάντως ουδείς μπορεί να το προκαθορίσ­ει.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσει­ς δεν… ιδρώνουν από τις καταδίκες στο ΕΔΔΑ. Η Ελλάδα παραμένει ψηλά στη λίστα των χωρών με τις περισσότερ­ες καταδίκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σύνολο 884 αποφάσεων του ΕΔΔΑ για το δικαστικό έτος 2019 (μείωση από τις 1.014 το 2018), οι 24 αφορούσαν την Ελλάδα (σε σύγκριση με 35 αποφάσεις το 2018). Ωστόσο μόλις σε μία απόφαση δικαιώθηκα­ν οι θέσεις της ελληνικής πολιτείας. Στις υπόλοιπες 23 η Ελλάδα καταδικάστ­ηκε για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece