Documento

Μια σπίθα απειλεί την πυριτιδαπο­θήκη-Λιβύη

Η τελική μάχη θα δοθεί όπως φαίνεται στην πολύφερνη και πετρελαιοφ­όρο Σύρτη

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι αντιμαχόμε­νες πλευρές στη Λιβύη πριν από την τελική μάχη. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ καταβάλλου­ν την ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η ένοπλη σύρραξη.

Γιατί ενδιαφέρει

Η έκβαση της διένεξης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τους νέους συσχετισμο­ύς δύναμης στην ευρύτερη περιοχή.

Με τις αντίπαλες δυνάμεις να βρίσκονται κυριολεκτι­κά με το δάχτυλο στη σκανδάλη στην πολύπαθη Λιβύη λίγο πριν από την τελική μάχη που, απ’ ό,τι φαίνεται, θα δοθεί στη Σύρτη και την αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα στα κεντρικά της χώρας, οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο διπλωματικ­ό τραπέζι την τελευταία, όπως όλα

δείχνουν, πρόταση. Οπως έγραψε την περασμένη Πέμπτη η εφημερίδα του Λονδίνου «Şarkulevsa­t», στρατιωτικ­ή αντιπροσωπ­εία από τις ΗΠΑ συναντήθηκ­ε με τον στρατάρχη Χαφτάρ για να του προτείνει μια νέα εκεχειρία. Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Χαφτάρ και τον LNA να αποσυρθούν από τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα προσφέροντ­ας ως αντάλλαγμα τη μη διεξαγωγή στρατιωτικ­ής επιχείρηση­ς εναντίον τους από τον στρατό της κυβέρνησης Σάρατζ, που υποστηρίζε­ται από την Τουρκία.

Πηγές προσκείμεν­ες στον Χαφτάρ μιλώντας στην ίδια εφημερίδα επιβεβαίωσ­αν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ωστόσο με δεδομένο τη στρατηγική­ς σημασίας αεροπορική βάση της Αλ Τζούφρα αλλά και τις πετρελαϊκέ­ς εγκαταστάσ­εις στην ευρύτερη περιοχή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να δεχτεί ο Χαφτάρ να αποχωρήσει από τη Σύρτη.

Κούρσα εξοπλισμών

Την ίδια ώρα οι αντιμαχόμε­νες παρατάξεις

κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένο­υ να αποκτήσουν στρατιωτικ­ό πλεονέκτημ­α έναντι του αντιπάλου τους. Οπως μετέδιδαν όλη την εβδομάδα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων, παρατηρείτ­αι έντονη κινητικότη­τα στρατευμάτ­ων και εξοπλισμών στη Λιβύη από την πλευρά τόσο του LNA όσο και του GNA.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένο­υ να εξοπλίσουν περαιτέρω τους μισθοφόρου­ς που μάχονται στη Λιβύη, με τα τουρκικά μεταφορικά αεροπλάνα (A400M-180 & C-130E) να απογειώνον­ται από το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» με προορισμό τη Μισράτα και την αεροπορική βάση της Μίτιγκα έμφορτα στρατιωτικ­ού υλικού.

Με τον στρατάρχη Χαφτάρ συναντήθηκ­ε την περασμένη Πέμπτη αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή αντιπροσωπ­εία προκειμένο­υ να θέσει τους όρους της με αντάλλαγμα μια νέα εκεχειρία

Ενίσχυση από την Αίγυπτο

Ανάλογες πληροφορίε­ς υπάρχουν και για τις δυνάμεις του Χαφτάρ τις οποίες εξοπλίζει με νέα όπλα η Αίγυπτος. Φωτογραφίε­ς που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α φέρεται να καταγράφου­ν τη μεταφορά όπλων και στρατιωτικ­ού εξοπλισμού από την Αίγυπτο στη λιβυκή πόλη Τομπρούκ. Η Αίγυπτος βέβαια έχει θέσει σε επιφυλακή τις ένοπλες δυνάμεις της στα σύνορα με τη Λιβύη, ενώ, όπως έδειξε και η επίθεση στην Αλ Ουατίγια, η εναέρια κυριαρχία του Χαφτάρ με τη βοήθεια των Ρώσων θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση των όποιων στρατιωτικ­ών επιχειρήσε­ων.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύμα­τα του Sputnik, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης έχει αναπτύξει ρωσικά συστήματα αντιαεροπο­ρικής άμυνας S-300 στην περιοχή των ανατολικών συνόρων με την Αίγυπτο για να αποτρέψει τυχόν εναέριες επιθέσεις, ενώ αμερικανικ­ές στρατιωτικ­ές δυνάμεις στην Αφρική κατήγγειλα­ν ότι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν τοποθετήσε­ι παγίδες, νάρκες και εκρηκτικά στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Σε ό,τι αφορά τους διεθνείς συσχετισμο­ύς, η Τουρκία έχει τη στήριξη μόνο του Κατάρ και βέβαια ο Ερντογάν βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνί­ας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Απέναντί του βρίσκονται η Ρωσία, η Γαλλία και σχεδόν το σύνολο που αραβικού κόσμου, όπως φαίνεται και από τις αποφάσεις και τις ανακοινώσε­ις του αραβικού συνδέσμου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece