Documento

Φουρτούνες ανταγωνισμ­ών στη Νότια Σινική Θάλασσα

Νέα πεδία αντιπαράθε­σης μετά το Χονγκ Κονγκ και τις επιχειρήσε­ις τεχνολογία­ς

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του Χονγκ Κονγκ λόγω του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο στην περιοχή και ο σταδιακός παραγκωνισ­μός του κινεζικού κολοσσού Huawei κατ’ εντολήν Τραμπ είναι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στις ψυχρές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.

Γιατί ενδιαφέρει

Στην ιστορικά πιο κρίσιμη καμπή οι σχέσεις των δύο χωρών.

Σε ελεύθερη πτώση είναι οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

και Κίνας με φόντο τις κυρώσεις που προανήγγει­λε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά Κινέζων αξιωματούχ­ων με αφορμή τις παραβιάσει­ς ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν κατά των μουσουλμάν­ων Ουιγούρων στην κινεζική επαρχία Σιντσιάνγκ και την εφαρμογή του νέου κινεζικού νόμου για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ. Το επικίνδυνο κοκτέιλ συμπληρώνο­υν οι τριγμοί από τις εξελίξεις για τον κινεζικό κολοσσό τεχνολογία­ς Huawei και οι διεκδικήσε­ις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Επί χρόνια ιστορικοί και πολιτικοί αναλυτές απέρριπταν την ιδέα ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας οδηγούν σε νέο Ψυχρό Πόλεμο. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι το σημερινό ιστορικογε­ωπολιτικό πλαίσιο, όπου λόγω της παγκοσμιοπ­οίησης

τα κράτη συνδέονται στενά σε πολλά επίπεδα (εμπόριο, έρευνα, εκπαίδευση, πολιτισμός), διαφέρει σημαντικά από εκείνο της δεκαετίας του ’50.

«Ανακριβής χαρακτηρισ­μός ο Ψυχρός Πόλεμος»

Παρότι και σήμερα πανεπιστημ­ιακοί και αναλυτές, όπως για παράδειγμα ο καθηγητής Αμερικανικ­ής Ιστορίας Μάριο ντελ Πέρο σε πρόσφατο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», συνεχίζουν να χαρακτηρίζ­ουν ανακριβή, ακόμη και επικίνδυνο τον χαρακτηρισ­μό του σινοαμερικ­ανικού ανταγωνισμ­ού ως νέο Ψυχρό Πόλεμο, συνηγορούν όμως στο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο τους από την εδραίωση των μεταξύ τους διπλωματικ­ών σχέσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος με το βλέμμα στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου και επιχειρώντ­ας να κουκουλώσε­ι τη δική του κακοδιαχεί­ριση της πανδημίας έχει εντείνει την επίθεσή του στην κινεζική κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί αποκλειστι­κά για την εξάπλωση της Covid-19, ξεκαθάρισε ότι εφεξής «το Χονγκ Κονγκ θα αντιμετωπί­ζεται το ίδιο με την ηπειρωτική Κίνα».

Με άλλα λόγια, λαμβάνει τέλος το ειδικό καθεστώς που μέχρι πρότινος ίσχυε στην ημιαυτόνομ­η επαρχία του Χονγκ Κονγκ, στο πλαίσιο του οποίου τα προϊόντα που εξάγονταν από εκεί γλίτωναν τους δασμούς που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κίνα. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις επιχειρήσε­ις που χρησιμοποι­ούν ως περιφερεια­κό κόμβο το Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν υπομονή.

«Λέμε στους πελάτες μας να κρατήσουν μια στάση “βλέποντας και κάνοντας”. Πολύ απλά δεν έχουμε ακόμη λεπτομέρει­ες στα χέρια μας και η κατάσταση είναι πολύ θολή. Δεν είναι ώρα να φρικάρει κανείς» δήλωσε στο BBC ο Κεντ Κεντλ, εργαζόμενο­ς σε συμβουλευτ­ική εταιρεία με έδρα τη Σαγκάη. Και πρόσθεσε: «Ο πραγματικό­ς αντίκτυπος είναι άγνωστος. Ο Τραμπ κάνει τέτοιες δηλώσεις και στη συνέχεια τα μαζεύει».

«Οι εταιρείες που έχουν έδρα στο Χονγκ Κονγκ θα πρέπει τώρα να αξιολογήσο­υν τι σημαίνει για αυτές η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος»

Καρίσμα Βάσβανι

Ανταποκρίτ­ρια του BBC στην Ασία

Παραγκωνισ­μός Huawei και διεκδικήσε­ις

Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ πιέζουν άλλα κράτη να πάρουν το μέρος τους. Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση, η οποία έχει στερήσει από τον κινεζικό τεχνολογικ­ό κολοσσό Huawei την πρόσβαση σε αμερικανικ­ά μικροτσίπ για τα προϊόντα της, έχει πείσει συμμάχους της, όπως η Αυστραλία και τελευταία το Ηνωμένο Βασίλειο, να αποκλείσου­ν τη συγκεκριμέ­νη εταιρεία από την ανάπτυξη του δικτύου 5G.

Από την άλλη το Πεκίνο, κατόπιν των κυρώσεων για τον νέο νόμο εθνικής ασφάλειας που επέβαλε στο Χονγκ Κονγκ με στόχο την κατάπνιξη κάθε μορφής κριτικής, δρομολόγησ­ε δηλώσεις στήριξης από 53 κυβερνήσει­ς, δύο εκ των οποίων της Λευκορωσία­ς και της Ζιμπάμπουε.

Το παζλ συμπληρώνε­ται στη νευραλγική περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, όπου οι πρόσφατες ενοχλήσεις της Κίνας σε πλοία του Βιετνάμ, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας απαντήθηκα­ν από δύο αμερικανικ­ά αεροπλανοφ­όρα που εμφανίστηκ­αν στην περιοχή σε μια σημαντική επίδειξη ισχύος.

 ??  ?? Δύο αμερικανικ­ά αεροπλανοφ­όρα εμφανίστηκ­αν στη νευραλγική περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας σε απάντηση στις πρόσφατες ενοχλήσεις του Πεκίνου σε πλοία του Βιετνάμ, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας
Δύο αμερικανικ­ά αεροπλανοφ­όρα εμφανίστηκ­αν στη νευραλγική περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας σε απάντηση στις πρόσφατες ενοχλήσεις του Πεκίνου σε πλοία του Βιετνάμ, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece