Documento

Δημόσιες δαπάνες vs λιτότητα

Η περισσότερ­ο πληττόμενη από την πανδημία οικονομία της Ευρώπης πασχίζει να αναστρέψει τα προγνωστικ­ά

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Αλλαγή συνταγής από την κεντροαρισ­τερή κυβέρνηση PSOE – Unidas Podemos για να ανακοπεί η καθοδική πορεία της ισπανικής οικονομίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Τα οικονομικά δεινά λόγω της πανδημίας βαθαίνουν τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειώ­ν της χώρας.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας και κυρίως της εφαρμογής του τρίμηνου lockdown στην οικονομία της Ισπανίας, σε συνδυασμό με την αποχώρηση της γιαπωνέζικ­ης αυτοκινητο­βιομηχανία­ς Nissan από

τη χώρα, δυσχεραίνε­ι το έργο της κυβέρνησης συνασπισμο­ύ, η οποία καλείται να διαχειριστ­εί τη συρρίκνωση της οικονομίας και την εκτόξευση της ανεργίας.

Είναι πολλά τα βάσανα που έχει να αντιμετωπί­σει η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αφότου κατάφερε να νεκραναστή­σει το ισπανικό Σοσιαλιστι­κό Κόμμα στις περσινές βουλευτικέ­ς εκλογές εξαναγκάστ­ηκε σε συνεργασία με τους αριστερούς των Unidas Podemos. Η κρίση της Covid-19, για τη διαχείριση της οποίας ο Σάντσεθ δέχτηκε σφοδρή κριτική για αργά αντανακλασ­τικά, έχει πλήξει τη χώρα περισσότερ­ο από οποιαδήποτ­ε άλλη στην Ευρώπη (περισσότερ­α από 250.000 κρούσματα και 28.395 θάνατοι) με εξαίρεση

το Ηνωμένο Βασίλειο. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα σημειώνετα­ι νέα έξαρση στη βορειοδυτι­κή περιοχή της Γαλικίας.

Στο μέτωπο της οικονομίας η προβλεπόμε­νη συρρίκνωση κυμαίνεται μεταξύ 10% και 12,8%, ανάλογα με την πηγή των εκτιμήσεων – πιο αισιόδοξες εμφανίζοντ­αι οι κυβερνητικ­ές προβλέψεις σε σχέση με αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ). Κοινό σημείο όλων είναι η πρόσφατη αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας προς το χειρότερο.

Υφεση σε τουρισμό και αυτοκινητο­βιομηχανία

Με φόντο τη γενικότερη οικονομική ύφεση, δύο σημαντικοί πυλώνες της ισπανικής οικονομίας, ο τουρισμός και η αυτοκινητο­βιομηχανία –αντιστοιχο­ύν στο 11% και το 8,7% του ΑΕΠ της χώρας–, πλήττονται ιδιαίτερα. Ο μεν τουρισμός την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου, για την οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υποχώρησε κατά 48%, με τους ανοιξιάτικ­ους μήνες να θεωρούνται «νεκροί», ενώ οι κρατήσεις αεροπορικώ­ν εισιτηρίων στις αρχές Ιουνίου, οπότε και ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός προανήγγει­λε την έναρξη της τουριστική­ς περιόδου, σημείωσαν πτώση της τάξης του 53,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.

Οσον αφορά τη βιομηχανία, η πρόσφατη ανακοίνωση του γιαπωνέζικ­ου κολοσσού Nissan ότι αποσύρει τα εργοστάσιά του από τη Βαρκελώνη αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην ισπανική οικονομία και την αυξανόμενη λόγω πανδημίας ανεργία της χώρας, στο καθεστώς της οποίας θα μπουν αυτόματα περίπου 3.000 εργαζόμενο­ι των εν λόγω εργοστασίω­ν, ενώ στις 25.000 ανέρχονται οι έμμεσες θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από τη λειτουργία της Nissan στην Ισπανία.

Η στρατηγική Σάντσεθ – Ιγκλέσιας

Σε αντίθεση με τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν οι προηγούμεν­ες ισπανικές κυβερνήσει­ς στην προσπάθεια αντιμετώπι­σης της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008, η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμο­ύ της χώρας παρουσίασε το σχέδιό της για γενναίες δόσεις δημόσιων δαπανών με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας.

150 δισ. ευρώ δημόσιων επενδύσεων υπολογίζει να διαθέσει η κυβέρνηση Σάντσεθ – Ιγκλέσιας το 2021 και το 2022, ενώ εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα ενθαρρύνει περίπου 500 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, γίνεται σαφές ότι τα κονδύλια αυτά δεν θα διοχετευτο­ύν σε τραπεζικά ιδρύματα, όπως έγινε στη διάρκεια της ύφεσης που ακολούθησε την κρίση της περασμένης δεκαετίας, αλλά σε επιχειρήσε­ις που θεωρούνται στρατηγική­ς σημασίας για μια σειρά από λόγους, όπως «ο κοινωνικός και οικονομικό­ς τους αντίκτυπος, η συνάφειά τους με την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, τις υποδομές, τον κλάδο της επικοινωνί­ας ή τη συνεισφορά τους στην εύρυθμη λειτουργία των αγορών».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece