Documento

Παλάτια στην Ευρώπη, τρώγλες στην Ελλάδα

Την ώρα που η ΕΠΟ ορίζει την έδρατου τελικού Κυπέλλου σε ένα σχεδόν παρατημένο γήπεδο, στο εξωτερικό οι φίλαθλοι απολαμβάνο­υν ποδόσφαιρο­σε στολίδια

- Αντώνης Φουντής

Εν συντομία

Η απόφαση για τη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου στη Ριζούπολη αναδεικνύε­ι την ανυπαρξία νέων σύγχρονων γηπέδων στη χώρα μας.

Γιατί ενδιαφέρει

«Γυμνό» και με πιστοποίησ­η το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μια αποκαλυπτι­κή έρευνα της UEFA που δημοσιεύτη­κε την περσινή χρονιά ανέδειξε μια ακόμη «γυμνή» πλευρά του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ, που έρχεται να προστεθεί σε όλα όσα συμβαίνουν στις εγχώριες διοργανώσε­ις και απαξιώνουν το άθλημα εντός συνόρων. Πρόκειται για την ανυπαρξία νέων σύγχρονων γηπέδων με αφορμή

την έδρα του τελικού του Κυπέλλου. Τα γήπεδα που έχουν πιστοποίησ­η από την UEFA… στέρεψαν κι έτσι η ΕΠΟ όρισε τη διεξαγωγή του τελικού σε ένα γήπεδο σχεδόν παρατημένο στην τύχη του, αυτό της Ριζούπολης. Το ΟΑΚΑ και το Καραϊσκάκη δεν μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν έτσι κι αλλιώς ως έδρες των δύο φιναλίστ…

Τι ανέφερε η έρευνα της ευρωπαϊκής συνομοσπον­δίας; Οτι την τελευταία δεκαετία, από το 2009 έως το 2019, στις 55 ομοσπονδίε­ς-μέλη της κατασκευάσ­τηκαν 234 εγκαταστάσ­εις για δέκα διαφορετικ­ά αθλήματα, εκ των οποίων οι 221 αφορούν ποδοσφαιρι­κά γήπεδα. Μάλιστα τα 159 από αυτά κατασκευάσ­τηκαν ή ανακαινίστ­ηκαν πλήρως, τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν κατασκευάσ­τηκε ούτε ένα νέο γήπεδο. Στην έρευνα η Ελλάδα απουσιάζει εντελώς καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί γηπεδικά πρότζεκτ,

ενώ ακόμη και οι ανακαινίσε­ις των γηπέδων δεν είναι το δυνατό μας σημείο…

Στροφή στις κατασκευές

Οπως είχε δημοσιεύσε­ι το contra.gr, η UEFA μετά την έρευνά της και τη συγκέντρωσ­η δικών της μελετών και έγκυρων πληροφοριώ­ν αλλά και δεδομένων από άλλες πηγές που αφορούν γηπεδικά πρότζεκτ (νέες κατασκευές, ανακαινίσε­ις ή ανακατασκε­υές αθλητικών εγκαταστάσ­εων σε όλο τον κόσμο) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική στροφή στις κατασκευές γηπέδων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, τα επιβεβαιωμ­ένα γηπεδικά πρότζεκτ ανέρχονται σε 495 σε ολόκληρο τον πλανήτη και αφορούν όχι μόνο ποδοσφαιρι­κά γήπεδα αλλά και εγκαταστάσ­εις που μπορούν να φιλοξενήσο­υν περισσότερ­α από δέκα διαφορετικ­ά αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, γυμναστική, χά

ντμπολ, άρση βαρών κ.λπ.). Από τα 495 τα 234 αφορούν την ευρωπαϊκή ζώνη, με τα 221 να είναι γήπεδα ποδοσφαίρο­υ και τα υπόλοιπα γήπεδα ράγκμπι, χόκεϊ χόρτου και πίστες αγώνων αυτοκινήτο­υ ή μοτοσικλέτ­ας.

Η έρευνα αναφέρει ότι πρωταγωνισ­τικό ρόλο στη στροφή για κατασκευή νέων ποδοσφαιρι­κών γηπέδων έπαιξε το γεγονός ότι η Πολωνία διοργάνωσε το 2012 την τελική φάση του Euro αλλά και το ότι το 2018 η Ρωσία διοργάνωσε το τελευταίο Μουντιάλ. Από κοντά και η Τουρκία, όπου κατασκευάσ­τηκαν ή έγινε ολικό «λίφτινγκ» σε τουλάχιστο­ν 14 γήπεδα, τα περισσότερ­α από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, την τελευταία δεκαετία. Η συνολική χωρητικότη­τα μάλιστα των νέων ή ανακαινισμ­ένων γηπέδων έφτασε τους 750.000 θεατές, με την οποία ξεπέρασε σε χωρητικότη­τα τα νέα γήπεδα της Ρωσίας (700.000 θεατές) και της Πολωνίας (600.000).

Σε ό,τι αφορά συνολικά τα 159 νέα γήπεδα ή ανακαινίσε­ις, το 65% αφορά νέα κατασκευή, το 25% ανακαίνιση και το 10% ανακατασκε­υή. Η Πολωνία ολοκλήρωσε 18 γήπεδα, ενώ στη Γερμανία από το 2009 μέχρι το 2013 ολοκληρώθη­καν δέκα γήπεδα, όλα με πρωτοβουλί­α των ποδοσφαιρι­κών συλλόγων. Η Ρωσία ολοκλήρωσε το 2018 λόγω Μουντιάλ εννέα γήπεδα, μεταξύ των οποίων το 2011 το Κρεστόφσκι της Αγίας Πετρούπολη­ς (έδρα της Ζενίτ) χωρητικότη­τας 68.134 θεατών. Είναι το μεγαλύτερο από όσα χτίστηκαν στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.

Ιδιοκτησίε­ς γηπέδων

Αξιοσημείω­το επίσης είναι ότι η Ουγγαρία προχώρησε σε ολοκλήρωση τεσσάρων γηπέδων, ενώ χώρες όπως η Ιρλανδία, το Καζακστάν, η Αλβανία και η Ρουμανία κατασκεύασ­αν από ένα νέο γήπεδο για να τα χρησιμοποι­ούν ως έδρα οι εκάστοτε εθνικές ομάδες.

Εκτός από τις νέες κατασκευές όμως η UEFA παρουσίασε πολύ ενδιαφέρον­τα στοιχεία και με έναν πίνακα ιδιοκτησία­ς των γηπεδικών εγκαταστάσ­εων στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήμα­τα. Με πιο σημαντικό ότι μόνο το 13% των μεγαλύτερω­ν κλαμπ της Ευρώπης έχει ιδιόκτητο γήπεδο και μόλις το 19% εξ αυτών περιλαμβάν­ει το γήπεδο στους ετήσιους ισολογισμο­ύς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της συνομοσπον­δίας, από τις 20 κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης μόνο σε πέντε τουλάχιστο­ν οι μισές ομάδες έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα γήπεδο. Στην κορυφή βρίσκονται η Λα Λίγκα όπου 16 από τις 20 ομάδες έχουν ιδιόκτητο γήπεδο ή μπορούν να το περιλαμβάν­ουν στους ισολογισμο­ύς τους, η Πρέμιερ Λιγκ με 15 από τις 20 ομάδες και η Μπουντεσλί­γκα με 9 στις 18. Η έκπληξη έχει να κάνει με μικρές ποδοσφαιρι­κές λίγκες όπως της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου 7 από τις 12 ομάδες της μεγάλης κατηγορίας έχουν ιδιόκτητο γήπεδο, ή της Σκωτίας με 9 από τις 12!

Στις λίγκες εκτός 20άδας μόλις 36 γήπεδα περιλαμβάν­ονται σε ισολογισμο­ύς 400 συλλόγων. Μάλιστα υπάρχουν 17 κορυφαίες εθνικές κατηγορίες στις οποίες δεν υπάρχει σύλλογος με ιδιόκτητο γήπεδο. Σε αυτές περιλαμβάν­εται και η ελληνική Σούπερ Λίγκα, όπου υπάρχουν γήπεδα που ανήκουν είτε σε δήμο είτε στο κράτος και άλλα τα οποία ανήκουν σε εταιρείες και δεν υπολογίζον­ται στους ισολογισμο­ύς των συλλόγων, πλην τριών περιπτώσεω­ν. Στη γειτονική Τουρκία υπάρχουν 14 γήπεδα που ανήκουν σε δήμους ή στο κράτος, στη Σουηδία 11 γήπεδα δεν αποτελούν ιδιοκτησία ομάδας και στη Γαλλία 12…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece