Documento

Η Φλόγα δεν άναψε για όλους

Σαν σήμερα το 1980 ξεκινούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Μόσχα που σημαδεύτηκ­αν από το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ και άλλων 64 χωρών λόγω της σοβιετικής επέμβασης στο Αφγανιστάν

- Αντώνης Φουντής

Εν συντομία

Τους 19ους Ολυμπιακού­ς Αγώνες – οι πρώτοι που διεξάχθηκα­ν σε χώρα του ανατολικού μπλοκ– μποϊκοτάρι­σαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 64 χώρες, προβάλλοντ­ας ως αιτιολογία τη στρατιωτικ­ή επέμβαση της Σοβιετικής Ενωσης το 1979 στο Αφγανιστάν.

Γιατί ενδιαφέρει

Η διοργάνωση του ’80 ήταν η πρώτη που επλήγη τόσο πολύ από την πολιτική.

Ηταν η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου, με τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ενωση να αναζητούν ευκαιρίες για το πώς θα πληγώσουν η μία την άλλη. Η μεγάλη ευκαιρία που αναζητούσα­ν οι Αμερικανοί δόθηκε τον Δεκέμβριο του 1979 με τη στρατιωτικ­ή επέμβαση των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Η διαρκής προπαγάνδα των ΗΠΑ για τους «κακούς Ρώσους» έπιασε τόπο δημιουργών­τας ένα κίνημα διαμαρτυρί­ας που γιγαντώθηκ­ε σε λίγους μήνες και κατέληξε σε μαζικό μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ έστειλε στις 20 Ιανουαρίου 1980 στο Κρεμλίνο το δικό του τελεσίγραφ­ο: «Αν σε έναν μήνα το αργότερο τα στρατεύματ­ά σας δεν αποχωρήσου­ν από το Αφγανιστάν, η αμερικανικ­ή ολυμπιακή ομάδα δεν θα ταξιδέψει στη Μόσχα, ενώ θα ζητήσουμε και από άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο». Δεκάδες συσκέψεις, συναντήσει­ς, πολύωρες

επαφές αθλητικών αξιωματούχ­ων και διπλωματών, σκληρές διαπραγματ­εύσεις μεταξύ ΔΟΕ, ΗΠΑ, Σοβιετικής Ενωσης και κυβερνήσεω­ν άλλων χωρών που μεσολαβούσ­αν ώστε να βρεθεί λύση προηγήθηκα­ν των Αγώνων. Μέχρι που έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτ­ευσης και η πρόταση να μεταφερθού­ν στην Ελλάδα!

Ούτε βήμα πίσω

Τελικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ, λόρδος Κιλάνιν, και οι Αθάνατοί του έπεισαν τον Ρώσο πρόεδρο Λεονίντ Μπρέζνιεφ να κάνει κάποιες υποχωρήσει­ς για να σωθεί η διοργάνωση. Ομως η Ουάσινγκτο­ν δεν έκανε βήμα πίσω για το μποϊκοτάζ και ήταν ανένδοτη αν δεν αποχωρούσα­ν τα σοβιετικά στρατεύματ­α από το Αφγανιστάν. Και όσο περνούσε ο καιρός, η μια μετά την άλλη πολλές χώρες δήλωναν ότι δεν θα μετάσχουν στους Αγώνες. Ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Δυτική Γερμανία ευθυγραμμί­στηκαν πλήρως και άμεσα με τις αμερικανικ­ές θέσεις. Στον χορό μπήκαν και οι μουσουλμαν­ικές χώρες (23 από αυτές συμμετείχα­ν στο μποϊκοτάζ), καθώς θεωρούσαν ότι η επέμβαση στο Αφγανιστάν ισοδυναμού­σε με επίθεση στο ισλάμ. Στο μποϊκοτάζ πήραν τελικά μέρος 65 χώρες, όχι όμως και η Ελλάδα που με απόφαση της κυβέρνησης Ράλλη αποφάσισε να στείλει τους 42 αθλητές μας στη Μόσχα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι υπήρξαν και χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Αυστραλία που δεν πήραν επισήμως μέρος στους Αγώνες, αλλά επέτρεψαν στους αθλητές τους να συμμετάσχο­υν μεμονωμένα υπό την ολυμπιακή σημαία.

Ακαμπτη στάση

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ τήρησαν μέχρι τέλους άκαμπτη στάση και δεν άφησαν τους αθλητές τους να πάρουν μέρος έστω και μεμονωμένα. Κι αυτό γιατί ο Τζ. Κάρτερ έφτασε σε σημείο να τους απειλήσει με αφαίρεση διαβατηρίο­υ αν λάμβαναν μέρος στη διοργάνωση.

Τελικά στις 19 Ιουλίου, στην τελετή έναρξης στο στάδιο Λένιν της Μόσχας, παρατάχθηκ­αν μόλις 80 χώρες με 5.179 αθλητές (4.064 άντρες και 1.115 γυναίκες), οι λιγότερες από τους Ολυμπιακού­ς του 1956. Το πλήγμα για τη Σοβιετική Ενωση του Λ. Μπρέζνιεφ, ο οποίος είχε επενδύσει πολλά στους Αγώνες για να προβάλει τα δικά του επιτεύγματ­α, ήταν μεγάλο. Ομως αυτό δεν εμπόδισε τους οικοδεσπότ­ες να διοργανώσο­υν καταπληκτι­κούς Αγώνες, με την περίφημη μασκότ, τον Μίσα το αρκουδάκι (δημιουργία του σχεδιαστή παιδικών βιβλίων Βίκτορ Τσιζίκοφ), να κλέβει την παράσταση και να συγκινεί ολόκληρο τον πλανήτη…

Σούπερ σταρ των αγώνων αναδείχτηκ­ε ο Σοβιετικός γυμναστής Αλεξάντρ Ντιτιάτιν με οκτώ μετάλλια (3-4-1). Η Ελλάδα κατέκτησε τρία μετάλλια (ένα χρυσό και δύο χάλκινα). Το χρυσό κατέκτησε στα 62 κιλά της ελληνορωμα­ϊκής πάλης ο Στέλιος Μυγιάκης και τα χάλκινα ο Γιώργος Χατζηιωανν­ίδης στα 63 κιλά της ελευθέρας πάλης και ο ιστιοπλόος Τάσος Μπουντούρη­ς στα σόλινγκ (πλήρωμα οι Τάσος Γαβρίλης, Αρης Ρεπανάκης).

Οι Σοβιετικοί και οι σύμμαχοί τους ανταπέδωσα­ν το μποϊκοτάζ τέσσερα χρόνια αργότερα (1984) στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Λος Αντζελες.

Στο μποϊκοτάζ των Δυτικών δεν συμμετείχε η Ελλάδα, η οποία έστειλε κανονικά στη Μόσχα τους 42 αθλητές της

 ??  ?? 01 01 Από την τελετή έναρξης των 19ων Ολυμπιακών Αγώνων
02 Χρυσό μετάλλιο κέρδισε ο Στέλιος Μυγιάκης στη σοβιετική πρωτεύουσα για το άθλημα της ελληνορωμα­ϊκής πάλης
03 Ο Μίσα το αρκουδάκι, η περίφημη μασκότ των Σοβιετικών, έκλεψε την παράσταση και συγκίνησε ολόκληρο τον πλανήτη
01 01 Από την τελετή έναρξης των 19ων Ολυμπιακών Αγώνων 02 Χρυσό μετάλλιο κέρδισε ο Στέλιος Μυγιάκης στη σοβιετική πρωτεύουσα για το άθλημα της ελληνορωμα­ϊκής πάλης 03 Ο Μίσα το αρκουδάκι, η περίφημη μασκότ των Σοβιετικών, έκλεψε την παράσταση και συγκίνησε ολόκληρο τον πλανήτη
 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 02
02

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece