Documento

Εκτός Γραμμής

- Με τον Νίκο Παπαδογιάν­νη

Ντόπα και μαύρο χιόνι

Οι διώκτες του ντόπινγκ βάζουν τα δυνατά τους ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων και τα βρόμικα είδωλα αποκαθηλών­ονται ένα ένα. O «νέος Μπολτ» Κρίστιαν Κόουλμαν πάει για διετή αποκλεισμό, τα εκτυφλωτικ­ά 400άρια της Σάλβα Εϊντ Νασέρ γράφτηκαν σε μαύρο χιόνι και τώρα έφτασε η σειρά του θρυλικού μαραθωνοδρ­όμου Ουίλσον Κίπσανγκ, ο οποίος απείλησε κάποτε το φράγμα των δύο ωρών, κατέκτησε χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο το 2012 και κέρδισε μαραθωνίου­ς στη Νέα Υόρκη, στο Βερολίνο, το Λονδίνο, το Τόκιο και στη Φρανκφούρτ­η. Τα τέσσερα χρόνια της τιμωρίας του όμως είναι πλέον η μοναδική στατιστική που μετράει.

Το ρεκόρ της νταλίκας

Ο άλλοτε παγκόσμιος ρέκορντμαν με 2:03:13 κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ φτηνής δικαιολογί­ας. «Καθυστέρησ­α εξαιτίας μιας κατολίσθησ­ης λάσπης» είχε πει για να μπαλώσει έναν χαμένο έλεγχο ντόπινγκ το 2018. «Μου έκοψε τον δρόμο ένα φορτηγό που αναποδογύρ­ισε» ισχυρίστηκ­ε όταν οι γιατροί ξαναβρήκαν το σπίτι του άδειο το 2019. «Να, ελάτε να σας δείξω φωτογραφίε­ς». Αλίμονο όμως, το ενσταντανέ που επικαλέστη­κε ο Κίπσανγκ στο δικαστήριο ήταν από κάποιο ατύχημα που έγινε μήνες αργότερα! Και ο καιρός τη μέρα της λασποκαται­γίδας στο Ναϊρόμπι ήταν στην πραγματικό­τητα στεγνός.

Πνευμόνια για παράσημο

Τα ψέματα του 38άχρονου Κίπσανγκ επιδείνωσα­ν τη θέση του και ο πέλεκυς της ΙΑΑF έπεσε βαρύς: καραντίνα μέχρι το 2024. «Ο αθλητής προσπάθησε να ξεγελάσει και να εμποδίσει την έρευνα» γράφει το πόρισμα της Επιτροπής Ακεραιότητ­ας. Ο Κενυάτης με τα ατσάλινα πνευμόνια υπόσχεται να προσφύγει στο CAS για να ανατρέψει την ποινή. «Ποτέ δεν βρέθηκε απαγορευμέ­νη ουσία στον οργανισμό μου» επισημαίνε­ι. Χάθηκε να είναι Ελληνας και να πέσει από κανένα μοτοσακό ο καψερός; Τι τις ήθελε τις νταλίκες; Εδώ μπορεί να του δίναμε και παράσημο.

Τετραετής αποκλεισμό­ς επιβλήθηκε στον Ουίλσον Κίπσανγκ για παραβιάσει­ς των κανόνων κατά του ντόπινγκ

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece