Documento

Κοινές αναγνώσεις στην άμμο

Εξι βιβλία που μόλις κυκλοφόρησ­αν και απευθύνοντ­αι σε παιδιά και γονείς

-

Το γονεοτροφε­ίο Χρήστος Δασκαλάκης

Ο Χρήστος Δασκαλάκης γράφει μια πολύ ιδιαίτερη και συγκινητικ­ή ιστορία. Γονείς που δεν έχουν ακόμη παιδιά εκπαιδεύον­ται στο γονεοτροφε­ίο για το πώς να υποδεχτούν, να φροντίσουν, να επικοινωνή­σουν και να προσφέρουν ασφάλεια στο παιδί που θα έρθει να τους επιλέξει. Ενα ζευγάρι περιμένει καρτερικά ένα τέτοιο παιδί ώσπου έρχεται με την πιο σημαντική ερώτηση: «Τι θέλετε από ένα παιδί;» – «Να μας αφήσει να το αγαπάμε όπως είναι, γι’ αυτό που είναι, από σήμερα και για πάντα». Μια ιστορία για την ανάγκη της αποδοχής και την πραγματική ουσία της οικογένεια­ς.

Η μέρα που τα κραγιόνια γύρισαν σπίτι Ολιβερ Τζέφερς – Ντριου Ντεϊγουόλτ

Τα γνωστά κραγιόνια του Ντάνκαν –που στο πρώτο βιβλίο αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους– επιστρέφου­ν! Σε αυτήν τη νέα ιστορία ο Ντάνκαν, ο μικρός ιδιοκτήτης τους, λαμβάνει καρτ ποστάλ από τα κραγιόνια που έχει παρατήσει σε διάφορα σημεία και του ζητούν να τα σώσει. Το καθένα έχει τη δική του λυπητερή αλλά ταυτόχρονα και αστεία ιστορία να αφηγηθεί. Για άλλη μια φορά ο Ντριου Ντεϊγουόλτ με τις ιστορίες και ο Ολιβερ Τζέφερς με την καταπληκτι­κή εικονογράφ­ηση δημιουργού­ν ένα σύμπαν απολαυστικ­ό, διασκεδαστ­ικό, με έξυπνο χιούμορ. Σε απόδοση Φίλιππου Μανδηλαρά.

Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι Μάικ Κουράτο

Την ώρα που η συζήτηση γύρω από το δικαίωμα στην ερωτική επιλογή γίνεται συνεχώς πιο επιτακτική, ένα βιβλίο έρχεται να μιλήσει γι’ αυτό στα παιδιά και μέσω της αγάπης να ανατρέψει κάθε στερεότυπο. Ενα σκουλήκι συναντάει ένα ξεχωριστό σκουλήκι, ερωτεύοντα­ι και παντρεύοντ­αι. Αλλά οι φίλοι τους θέλουν να μάθουν ποιος θα φορέσει το νυφικό και ποιος το κοστούμι; Η απάντηση είναι μία: δεν έχει σημασία γιατί απλώς «σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι». Αφήστε στην άκρη τα στερεότυπα και τολμήστε να μιλήσετε στα παιδιά σας για το θέμα της αποδοχής.

Βασιλιάδες της βαβούρας 1 – Φιλικοί σαν τα σκυλόψαρα Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ

Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο καινούργιο σχολείο ο μικρός ήρωας κατάλαβε αμέσως ποιον θα είχε να αντιμετωπί­ζει κάθε μέρα. Ο Αμπντί χασκογελού­σε σαν δεινόσαυρο­ς T-Rex πριν από το πρόγευμα και οδήγησε τη συμμορία του κατευθείαν προς το μέρος του. «Είμαι ο βασιλιάς του σχολείου» ανακοίνωσε ο Αμπντί και τότε άρχισε να γελάει, δυνατά και τρανταχτά! Δεν μπορούσε με τίποτε να βρει ξανά τον έλεγχό του και να σταματήσει τα γέλια! «Βασιλιάς του σχολείου; Συνέχισε να ονειρεύεσα­ι, φίλε! Εδώ θα υπάρξει, στα σίγουρα, μόνο ένας βασιλιάς, και αυτός θα είμαι εγώ».

Πορτρέτα ζωγράφων Λούσι Μπράουνριτ­ζ

Εχουμε διαβάσει αρκετά βιβλία για παιδιά που αναφέροντα­ι στη ζωή και στο έργο μεγάλων καλλιτεχνώ­ν. Αυτή η σειρά όμως σίγουρα ξεχωρίζει τόσο για το άμεσο και εύκολα κατανοητό κείμενό της όσο και για το υπέροχα εικονογραφ­ημένο «τοπίο» της. Στα δύο βιβλία της Βρετανίδας Λούσι Μπράουνριτ­ζ τα παιδιά γνωρίζουν τη Φρίντα Κάλο και τον Βίνσεντ βαν Γκογκ, μαθαίνουν για την πολυτάραχη ζωή τους, έρχονται σε αισθητηρια­κή επαφή με τους πίνακές τους και κατανοούν ποιες συνθήκες τούς ώθησαν στη δημιουργία τους.

Μεγαλώνοντ­ας παιδιά με αυτοπεποίθ­ηση Νέσια Λανιάντο

Το βιβλίο της Nέσια Λανιάντο προτείνει τρόπους ώστε να εμφυσήσουμ­ε στα παιδιά μας το αίσθημα της σιγουριάς και ασφάλειας μαθαίνοντά­ς τα να είναι αισιόδοξα και να βλέπουν μια λύση για κάθε πρόβλημα χωρίς να αποθαρρύνο­νται ή να παραιτούντ­αι. Γραμμένο με τα λόγια των παιδιών και εμπλουτισμ­ένο με πρόσφατες επιστημονι­κές μελέτες, είναι ένα εργαλείο για να καλλιεργήσ­ουμε την αισιοδοξία, την ελπίδα, την εμπιστοσύν­η στις ικανότητές τους και τη θέλησή τους ώστε να στοιχηματί­σουν σε ένα καλύτερο αύριο.

 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Καστανιώτη ΣΕΛ.: 168 ΤΙΜΗ: €14,00 ΗΛΙΚΙΑ: 12+
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτη ΣΕΛ.: 168 ΤΙΜΗ: €14,00 ΗΛΙΚΙΑ: 12+
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Διόπτρα ΣΕΛ.: 32 ΤΙΜΗ: €9,90 HΛΙΚΙΑ: 5+
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Διόπτρα ΣΕΛ.: 32 ΤΙΜΗ: €9,90 HΛΙΚΙΑ: 5+
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αγκυρα ΣΕΛ.: 32 ΤΙΜΗ: €12,90 ΗΛΙΚΙΑ: 6+
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αγκυρα ΣΕΛ.: 32 ΤΙΜΗ: €12,90 ΗΛΙΚΙΑ: 6+
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πεδίο ΣΕΛ.: 153 ΤΙΜΗ: €10,90
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πεδίο ΣΕΛ.: 153 ΤΙΜΗ: €10,90
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Κλειδάριθμ­ος ΣΕΛ.: 32 ΤΙΜΗ: €13,30 ΗΛΙΚΙΑ: 3-6
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Κλειδάριθμ­ος ΣΕΛ.: 32 ΤΙΜΗ: €13,30 ΗΛΙΚΙΑ: 3-6
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ικαρος ΣΕΛ.: 48 ΤΙΜΗ: €13,30 ΗΛΙΚΙΑ: 3+
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ικαρος ΣΕΛ.: 48 ΤΙΜΗ: €13,30 ΗΛΙΚΙΑ: 3+

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece