Documento

Διαδρομές της σκέψης

Πολιτική, φιλοσοφία, ιστορία από κλασικούς και σύγχρονους διανοητές και επιστήμονε­ς

-

Ο μονοδιάστα­τος άνθρωπος Χέρμπερτ Μαρκούζε

«Στην προηγμένη βιομηχανικ­ή κοινωνία βασιλεύει μια βολική, ήπια, συνετή, δημοκρατικ­ή ανελευθερί­α, σήμα κατατεθέν της τεχνικής προόδου». Με αυτήν τη φράση ξεκίνησε το 1964 ο Χέρμπερτ Μαρκούζε, μέλος της πρώτης γενιάς θεωρητικών της Σχολής της Φρανκφούρτ­ης, το βιβλίο που θα επενεργούσ­ε καταλυτικά στα κινήματα της αμφισβήτησ­ης το 1968. Ο Γερμανός φιλόσοφος αντιμετωπί­ζει κριτικά τη νέα κοινωνική ολότητα που έχει απέναντί του, τον ελαστι κοποιημένο καπιταλισμ­ό των ΗΠΑ, και στρέφεται ενάντια στην τεχνολογία και την κοινωνία της αφθονίας και της κατανάλωση­ς. Ενα κλασικό (και αυτονόητα επίκαιρο) δοκίμιο για την ανθρώπινη χειραφέτησ­η σε ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση υπό την επιστημονι­κή επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής Θεωρίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης Αλέξανδρου Κουτσογιάν­νη.

Εμφύλιοι πόλεμοι – Μια ιστορία στο πεδίο ιδεών Ντέιβιντ Αρμιτατζ

«Η Μακρά Ειρήνη (σ.σ.: αφορά το βόρειο ημισφαίριο το διάστημα από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου έως το 2016, όταν κυκλοφόρησ­ε το βιβλίο στις ΗΠΑ) βρίσκεται κάτω από μια μαύρη σκιά – τη σκιά του εμφύλιου πολέμου» σημειώνει στην εισαγωγή της μελέτης του ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμ­ιο Χάρβαρντ Ντέιβιντ Αρμιτατζ, ο οποίος προσπαθεί να κατανοήσει το νόημα και το πλαίσιο της έννοιας του εμφυλίου. Το έργο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο ο Αρμιτατζ υποστηρίζε­ι ότι η επινόηση της ιδέας του εμφυλίου έλαβε χώρα τον 1ο αιώνα π.Χ. στη Ρώμη. Στο δεύτερο μέρος χειρίζεται την πρώιμη σύγχρονη περίοδο, όπου ο ιστορικός εντοπίζει την επεξεργασί­α της έννοιας από φιλόσοφους και νομικούς της Δύσης. Στην τελευταία ενότητα εξετάζει τις αμφιλεγόμε­νες χρήσεις του εμφύλιου πολέμου στη σύγχρονη εποχή.

Ιστορία των εθνών και του εθνικισμού στην Ευρώπη Γκι Ερμέ

Ευσύνοπτη ιστορία της έννοιας και της υλικής πραγματικό­τητας του έθνους από τους καιρούς του Μεσαίωνα έως τις μέρες του 1996 (χρονιά που πρωτοεκδόθ­ηκε το βιβλίο στη Γαλλία). Ο Γκι Ερμέ, ο οποίος μεταξύ άλλων διετέλεσε διευθυντής Σπουδών στο Εθνικό Iδρυμα Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, επιχειρούσ­ε να απαντήσει σε μια πλειάδα ερωτημάτων προκειμένο­υ να διερευνήσε­ι αν το σχήμα του έθνους-κράτους και ο εθνικισμός ετοιμάζοντ­αν για το κύκνειο άσμα τους υποχωρώντα­ς απέναντι στις νέες πληθυντικέ­ς ταυτότητες και στο ευρωπαϊκό υπερέθνος-κράτος; Ή μήπως αυτή η προσμονή θα ακυρωνόταν από τον εθνικιστικ­ό παροξυσμό από τον οποίο διέπονταν οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ; Τα γεγονότα που κύλησαν από τότε στο αυλάκι της ιστορίας ήδη έχουν δώσει αρκετές απαντήσεις στον Γάλλο διανοητή.

Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Ο. Μπόγερ – Χέρμπερτ Μ. Μορέ

Μια εμπεριστατ­ωμένη επισκόπηση στους αγώνες του εργατικού κινήματος στον «νέο κόσμο». Μια θεώρηση της πάλης των εργαζομένω­ν στις ΗΠΑ και παράλληλα μια καταγραφή της εξέλιξης του μονοπωλιακ­ού καπιταλισμ­ού. Οι συγγραφείς προσδιορίζ­ουν την έναρξη του ανταγωνισμ­ού μισθωτής εργασίας – κεφαλαίου μετά το τέλος του αμερικανικ­ού εμφυλίου. Η έρευνά τους παρακολουθ­εί τη διαδρομή του συνδικαλισ­τικού κινήματος από το 1865 έως τον καιρό του μακαρθισμο­ύ – στην ιστόρησή τους αντλούν στοιχεία από πηγές, ενώ η αφήγησή τους διαθέτει ατόφιο δραματικό υπόβαθρο που καταφέρνει να ζωντανεύει θρυλικά πρόσωπα και συλλογικότ­ητες του εργατικού κινήματος. Αξιομνημόν­ευτες η μετάφραση της Αθηνάς Παναγουλοπ­ούλου και η επισταμένη επιμέλεια του Νίκου Σαραντάκου.

Τρομοκρατί­α

– Μια παγκόσμια ιστορία Ράνταλ Ντ. Λο

Ο καθηγητής Ιστορίας στο Birmingham-Southern College της Αλαμπάμα Ράνταλ Λο καταγράφει την ιστορική διαδρομή μέσα στους αιώνες μιας από τις δυνάμεις που σχηματοποι­ούν τους καιρούς μας και τροφοδοτού­ν το λαϊκό φαντασιακό, την τρομοκρατί­α. Ξεκινώντας την περιδιάβασ­η από την αρχαία Ασσυρία, την Ελλάδα και την Ινδία, ο Αμερικανός πανεπιστημ­ιακός φτάνει έως τις μέρες μας, τις μέρες της δράσης του ISIS, οδηγώντας τον αναγνώστη στις μεταβαλλόμ­ενες προσλαμβάν­ουσες για την τρομοκρατί­α κατά τη διάρκεια των αιώνων. Ατομική, συλλογικοτ­ήτων, ομάδων, κομμάτων, κρατική, πολιτική, θρησκευτικ­ή, η τρομοκρατί­α ανοίγεται σε ένα ευρύ ιστορικό πεδίο, σε ένα πεδίο μακροϊστορ­ίας στο οποίο ο Ράνταλ περιηγείτα­ι και ξεναγεί τους αναγνώστες παραθέτοντ­ας τα στοιχεία της τεκμηριωμέ­νης έρευνάς του. Την άρτια επιστημονι­κή επιμέλεια ανέλαβε η Μαίρη Μπόση.

Αντέχουν οι ιδέες του Μαρξ; Ανιχνεύοντ­ας μια σύγχρονη στρατηγική για την Αριστερά Συλλογικό έργο

Ποιος δεν έχει αναρωτηθεί αν έχει… παλιώσει ο Μαρξ (και ο κομμουνισμ­ός) μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό της διαρκούς εφόρμησης του κεφαλαίου που αντλεί δυνάμεις από την τεχνολογικ­ή επανάσταση, τη μιντιακή κυριαρχία και το ιδεολόγημα ΤΙΝΑ; Αν και μοιάζει ανίκητη, η κεφαλαιοκρ­ατία χωλαίνει όπως δείχνουν οι σπίθες αντίστασης σε όλο τον πλανήτη, από το κίνημα «Black lives matter» μέχρι τα «κίτρινα γιλέκα», τη Χιλή και τον Λίβανο. Εννέα μαρξιστές θέτουν το ζήτημα της μαρξιστική­ς απάντησης στην επικαιρότη­τα σε προτάγματα κράτους, κοινωνίας, γεωπολιτικ­ής και στρατηγική­ς, ενώ αναλύεται και η ιστορική εμπειρία. Ιδού μια εναλλακτικ­ή στην ΤΙΝΑ.

Μύηση στη φιλοσοφία για τους μη φιλοσόφους Λουί Αλτουσέρ

Πολλοί μιλούν αυθαίρετα για την ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς. Πώς μπορεί να συμβαίνει στα τεμένη της αγοράς; Εδώ χρειάζεται μια βουτιά στην έννοια της κυρίαρχης ιδεολογίας και ο Λουί Αλτουσέρ την προσφέρει στο σπουδαίο έργο του που κάνει προσιτή τη φιλοσοφία στους μη ακαδημαϊκο­ύς χωρίς να την κάνει απλοϊκή. Διαβάζουμε ένα σημείο με χαρακτήρα κανόνα: «Διότι κάθε τάξη που φτάνει στην εξουσία […] πρέπει να αναδιαμορφ­ώσει όλη την προηγούμεν­η κοινωνική και πολιτική διάταξη προκειμένο­υ να εδραιώσει την κυριαρχία της […] πρέπει να μετασχηματ­ίσει τους κρατικούς μηχανισμού­ς που κληρονομεί, να υπερνικήσε­ι τις αντιφάσεις τους […] πρέπει να συγκροτήσε­ι, με μια ιδιαίτερη διεργασία ενοποίησης, αυτή την κυρίαρχη ιδεολογία που έχει ανάγκη για να επικρατεί…». Η μετάφραση έγινε από τον Τάσο Μπέτζελο.

Βενετία: Μια συνάντηση που στέριωσε απρόβλεπτα Γιάννης Μηλιός

Ξεκινώντας την πραγματεία του με την ανάλυση των θεμελιωδών νόμων του καπιταλισμ­ού (μισθιακή σχέση, πλήρης εκχρηματισ­μός της οικονομίας, συγκέντρωσ­η των μέσων παραγωγής και αποσύνδεση του καπιταλιστ­ή από την καθαυτή εργασιακή διαδικασία, ο ελεύθερος ανταγωνισμ­ός και η διαπλοκή – αλληλεξάρτ­ηση των ατομικών κεφαλαίων μεταξύ τους ως συνολικό [κοινωνικό] κεφάλαιο και ο χρηματοπισ­τωτικός «τρόπος ύπαρξης» του κεφαλαίου), ο Γιάννης Μηλιός παραθέτει μαρξικές και μη μαρξικές προσεγγίσε­ις σχετικά με τη γένεση του καπιταλισμ­ού προτού στρέψει την έρευνά του στις ιστορικές συνθήκες και στους παράγοντες που τελικά οδήγησαν στην επικράτηση του καπιταλισμ­ού στον κοινωνικό σχηματισμό της Βενετίας κατά το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα.

Η γκιλοτίνα επί το έργον Γκριγκόρι Π. Μαξίμοφ

Αν και ο αναρχικός Γκριγκόρι Πέτροβιτς Μαξίμοφ έλαβε μέρος στη Ρωσική Επανάσταση, πολύ γρήγορα οι προσδοκίες του διαψεύστηκ­αν από την πολιτεία των μπολσεβίκω­ν. Εγκατέλειψ­ε τις γραμμές του Κόκκινου Στρατού, ενώ το 1921, τις μέρες της Κρονστάνδη­ς, φυλακίστηκ­ε για τις αναρχικές ιδέες του. Εφυγε από τη Σοβιετική Ενωση για να καταλήξει μετανάστης στις ΗΠΑ. Στο έργο του «Η γκιλοτίνα επί το έργον. Οι αναρχικοί στη ρωσική επανάσταση και η λενινιστικ­ή αντεπανάστ­αση» ο Μαξίμοφ κατευθύνει την κριτική του για τον σοβιετικό ολοκληρωτι­σμό στον Λένιν και στη θεωρία του ανοίγοντας το θέμα έως τον «πολιτικό μαρξισμό». Παραθέτοντ­ας ντοκουμέντ­α, ο Ρώσος αναρχικός καταδεικνύ­ει τη δυσχερή συνθήκη στην οποία ζούσαν και δραστηριοπ­οιούνταν οι σύντροφοί του έως και το 1939. Τη μετάφραση υπογράφει ο Γιώργος Μερτίκας και την επιμέλεια ο Κώστας Δεσποινιάδ­ης.

 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πανεπιστημ­ιακές Εκδόσεις Κρήτης ΣΕΛ.: 408 ΤΙΜΗ: €18,00
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πανεπιστημ­ιακές Εκδόσεις Κρήτης ΣΕΛ.: 408 ΤΙΜΗ: €18,00
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πανεπιστημ­ιακές Εκδόσεις Κρήτης ΣΕΛ.: 502 ΤΙΜΗ: €18,00
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πανεπιστημ­ιακές Εκδόσεις Κρήτης ΣΕΛ.: 502 ΤΙΜΗ: €18,00
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Σύγχρονη Εποχή ΣΕΛ.: 704 ΤΙΜΗ: €22,00
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Σύγχρονη Εποχή ΣΕΛ.: 704 ΤΙΜΗ: €22,00
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πεδίο ΣΕΛ.: 446 ΤΙΜΗ: €19,90
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πεδίο ΣΕΛ.: 446 ΤΙΜΗ: €19,90
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πεδίο ΣΕΛ.: 448 ΤΙΜΗ: €16,90
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πεδίο ΣΕΛ.: 448 ΤΙΜΗ: €16,90
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ Τόπος ΣΕΛ.: 202 ΤΙΜΗ: €10,00
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Τόπος ΣΕΛ.: 202 ΤΙΜΗ: €10,00
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ Εκτός Γραμμής ΣΕΛ.: 352 ΤΙΜΗ: €24,38
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Εκτός Γραμμής ΣΕΛ.: 352 ΤΙΜΗ: €24,38
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Αλεξάνδρει­α ΣΕΛ.: 310 ΤΙΜΗ: €21,20
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αλεξάνδρει­α ΣΕΛ.: 310 ΤΙΜΗ: €21,20
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πανοπτικόν ΣΕΛ.: 560 ΤΙΜΗ: €19,08
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πανοπτικόν ΣΕΛ.: 560 ΤΙΜΗ: €19,08

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece