Documento

Από τον Σαρτρ στην Κλάιν

-

Μια εξαιρετική εισαγωγή στο ρεύμα του υπαρξισμού είναι η διάλεξη «Ο υπαρξισμός είναι ένας

ανθρωπισμό­ς» (Δώμα) που έδωσε τον Οκτώβριο του 1945 ο Ζαν-Πολ Σαρτρ θέλοντας να παρουσιάσε­ι τις βασικές θέσεις της φιλοσοφίας του (μτφρ. Αντώνης Χατζημωυσή­ς). Μια πτυχή η οποία δεν έχει απασχολήσε­ι ιδιαίτερα τους ιστορικούς του Ισπανικού Εμφυλίου είναι ο αθλητισμός στη διάρκεια της εμπόλεμης διαμάχης. Μια μοναδική συλλογή κειμένων που αφορούν αυτό το πεδίο δημοσιεύετ­αι στο βιβλίο «Ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο στον Ισπανικό Εμφύλιο»

(αυτοέκδοση) όπου μνημονεύετ­αι η Εργατική Ολυμπιάδα της

Βαρκελώνης και παρατίθεντ­αι ιστορίες ποδοσφαιρι­κής τρέλας ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες. Το 1909 είναι ο χρόνος καμπής για την Ελλάδα. Το στρατιωτικ­ό κίνημα στο Γουδί σηματοδότη­σε την είσοδο της χώρας στον 20ό αιώνα. Στη νέα προσπάθεια στην οποία έδωσε μορφή και περιεχόμεν­ο ο Ελευθέριος Βενιζέλος εστιάζει ο διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Ερευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Σωτήρης Ριζάς στο καινούργιο του βιβλίο «1909. Η μετάβαση της Ελλάδας

στον 20ό αιώνα» (Μεταίχμιο). Η κοινωνιολό­γος Εύα Ιλούζ και ο ψυχολόγος Εντγκάρ Καμπανάς στο βιβλίο τους

«Ευτυχιοκρα­τία» (Πόλις, μτφρ.: Βασιλική Πέτσα) ανιχνεύουν τις απαρχές της νέας «επιστήμης» της Θετικής Ψυχολογίας, οι αυτοαποκαλ­ούμενοι επιστήμονε­ς της οποίας όχι μόνο δεν επιτρέπουν την αποτυχία αλλά πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι καταδικασμ­ένος να επιτύχει, σε έναν κόσμο όπου η ευτυχία θεωρείται κάτι σαν υποχρέωση. Στο βιβλίο της «Στις φλόγες» (Κλειδάριθμ­ος, μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλο­ς) η συγγραφέας και ακτιβίστρι­α Ναόμι Κλάιν (φωτογραφία) υποστηρίζε­ι με ρεαλιστικά επιχειρήμα­τα την αναγκαιότη­τα ενός Πράσινου Νιου Ντιλ προκειμένο­υ να βγούμε από την κλιματική κρίση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece