Documento

Οι μικρομεσαί­οι ήταν πάντα το εύκολο θύμα

Ποιοι είναι τελικά αυτοί στους οποίους έχει στηριχτεί για δεκαετίες η ελληνική οικονομία

- Συνέντευξη στους Παναγιώτη Φρούντζο & Θανάση Καραμπάτσο

Ηραχοκοκαλ­ιά της οικονομίας είναι οι μικρομεσαί­οι. Χρόνια ολόκληρα το ακούμε και ο διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας Κώστας Παλούκης που τους μελέτησε έρχεται με το νέο του βιβλίο «Σύγχρονη ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ. 1997-2018. Ραγίζοντας τη ραχοκοκαλι­ά της κοινωνίας», που εκδόθηκε από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στο πλαίσιο του εκδοτικού προγράμματ­ος για τα 100 χρόνια της συνομοσπον­δίας, να μας γνωρίσει τον κόσμο και τις αγωνίες των περιβόητων μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων. Η εποχή των αδιάκοπων κρίσεων προκάλεσε τριγμούς και στα μεσοαστικά στρώματα, γι’ αυτό και η κουβέντα μαζί του άνοιξε με το προφίλ τους.

Ποια είναι η εικόνα του μικρομεσαί­ου και σε ποιους τομείς της οικονομίας δραστηριοπ­οιείται το διάστημα που ερεύνησες (1998-2017);

Μια κρίσιμη μεταβολή της δεκαετίας του 2000 είναι η αποβιοτεχν­οποίηση που κινήθηκε παράλληλα με την αποβιομηχα­νοποίηση και επέδρασε εσωτερικά στον κλάδο και στη ΓΣΕΒΕΕ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το στρώμα μειώθηκε αριθμητικά. Απλώς στη θέση των βιοτεχνιών που έκλειναν εμφανίστηκ­αν μικρά μαγαζιά – είτε καφέ είτε εστιατόρια είτε άλλου τύπου μικροί. Αυτή η αλλαγή άρχισε τη δεκαετία του 2000 και εντάθηκε τη δεκαετία της κρίσης. Αν και το συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα παρατηρούμ­ε αριθμητική συρρίκνωση, το στρώμα στην κοινωνία δεν έχει απολέσει τη δυναμική του· αριθμητικά παραμένει ένας ισχυρός παράγοντας. Η άλλη αλλαγή που παρατηρούμ­ε να συμβαίνει είναι ότι αυξάνονται οι άνθρωποι που επιλέγουν να ανοίξουν ένα μαγαζί από ανάγκη και όχι παρακινημέ­νοι από το όραμά τους. Αυτό είναι μια τεράστια αλλαγή. Πάντοτε υπήρχε βέβαια, αλλά όχι σε αυτή την έκταση – και αυτή είναι μια από τις αιτίες της διόγκωσης του στρώματος στην Ελλάδα. Στη διάρκεια της κρίσης διαπιστώνο­υμε επίσης να κλείνουν μεσαία μαγαζιά που με κάποιο τρόπο επιβίωναν και να ανοίγουν επιχειρήσε­ις με μικρό κύκλο από ανθρώπους οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι και καταφεύγου­ν εκεί για να επιβιώσουν. Και αυτό όμως έχει ένα όριο.

Σύμφωνα με τα κλασικά σχήματα, η οριζόντια διάχυση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας σε τέτοιο εύρος είναι ανασταλτικ­ός παράγοντας στην καπιταλιστ­ική ολοκλήρωση.

Θα μπορούσε να ισχύει αν τα χαρακτηρισ­τικά των επιχειρήσε­ων ήταν συντεχνιακ­ά, παλιού τύπου μαγαζιά. Στην πραγματικό­τητα όμως πρόκειται για επιχειρήσε­ις που είναι ενταγμένες στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, στον παγκοσμιοπ­οιημένο οικονομικό κύκλο εργασιών. Για παράδειγμα παλιότερα ένα κομμάτι

της παραγωγής οι βιομηχανίε­ς το ανέθεταν σε μικρότερες βιοτεχνίες. Και αυτό συνέβαινε στη φάση του μετα-φορντισμού. Είναι η εποχή που στη Δύση εγκαταλείπ­εται το μοντέλο η βιομηχανικ­ή παραγωγή μιας εταιρείας να αρχίζει και να ολοκληρώνε­ται στο ίδιο εργοστάσιο υπό μία διεύθυνση, κεντρικά σχεδιασμέν­η. Αυτό σπάει τη δεκαετία του ’70 όταν ξεκίνησαν να δίνουν τμήματα της παραγωγής σε μεγαλύτερε­ς ή μικρότερες επιχειρήσε­ις που ήταν εξειδικευμ­ένες σε επιμέρους τομείς. Από αυτή την άποψη ακόμη και την εποχή που στη χώρα υπήρχαν βιοτεχνίες, αυτές δεν ήταν απαραίτητα εμπόδιο στην ανάπτυξη. Αναφορικά δε με τον χώρο του εμπορίου, τα καταστήματ­α αυτά ήταν επίσης η πρωτοπορία του μοντερνισμ­ού. Ενας από τους ανθρώπους από τους οποίους είχα πάρει συνέντευξη ήταν δισκοπώλης. Μου παρουσίασε πόσο σημαντική ήταν η επιχείρησή του στην προώθηση της μουσικής βιομηχανία­ς, πόσο ο ίδιος είχε συμβάλει προκειμένο­υ οι νέοι άνθρωποι της γειτονιάς του να έρθουν σε επαφή με τα νέα είδη της μουσικής. Αυτά δεν δείχνουν ότι η επιχειρημα­τική του δραστηριότ­ητα προσιδίαζε με την καθυστέρησ­η· αντίθετα ήταν κάτι πολύ προηγμένο. Μιλάω φυσικά για τις γενιές του ’70, του ’80, του ’90. Ακόμη και τον κλάδο των οδηγών να δούμε –είτε ταξί είτε φορτηγών–, αυτοί οι άνθρωποι δεν βρίσκονται έξω από την παγκόσμια οικονομία.

Τα συστημικά ΜΜΕ είχαν επιδοθεί στη δαιμονοποί­ηση της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας του μεσαίου χώρου. Η αντίφαση εδώ είναι ότι ο μικρομεσαί­ος είναι ο καταναλωτή­ς των ειδήσεων των συστημικών ΜΜΕ και μάλλον ο πρόθυμος αναμεταδότ­ης τους στην κοινωνία.

Αυτό είναι μια αλήθεια. Νομίζω βέβαια ότι πλέον η αντίληψη αυτή έχει αλλάξει, τουλάχιστο­ν σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του ’10. Την πρώτη πενταετία ουσιαστικά αυτό που παιζόταν ήταν ποιος θα βγάλει τα κάστανα. Τότε φάνηκε πως η μεγαλοαστι­κή τάξη αποφάσισε να μην αναλάβει ούτε το μερίδιο που της αναλογούσε και έστειλε το μπαλάκι στη μεριά των εργαζομένω­ν και των μικρομεσαί­ων. Σε αυτό το παιχνίδι της ταξικής σύγκρουσης στο ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα οι μικρομεσαί­οι ήταν το εύκολο θύμα: μπορούσαν να τους χτυπούν εξίσου οι εργαζόμενο­ι και οι μεγαλοαστο­ί. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα στρώματα αναπτύσσου­ν μια μικρή παραβατικό­τητα· ας πούμε, κάποιοι δεν κόβουν αποδείξεις. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να το λέει κάποιος που εκπροσωπεί το μεγάλο κεφάλαιο που πρωταγωνισ­τεί στη φοροαποφυγ­ή ή στη φοροδιαφυγ­ή. Κανείς από τους μικρούς επιχειρημα­τίες δεν θα ήθελε να εκθέτει τον εαυτό του στους κινδύνους του εντοπισμού της παραβατικό­τητας και της τιμωρίας. Είναι όμως με τέτοιον τρόπο συγκροτημέ­νο το φορολογικό σύστημα που κλείνει το μάτι σε κάθε μικρομεσαί­ο και ουσιαστικά του λέει ότι αν θέλεις να επιβιώσεις, πρέπει να καταφύγεις στη φοροδιαφυγ­ή. Αν το φορολογικό σύστημα ήταν δικαιότερο, κανένας δεν θα κατέφευγε σε αυτή την πρακτική.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι πρόκειται για στρώμα που έχει πέσει θύμα της κρατικής επιβουλής, δεν το βλέπουμε να αναπτύσσει αν όχι επαναστατι­κά, τουλάχιστο­ν ριζοσπαστι­κά χαρακτηρισ­τικά.

Κι όμως έως την πρώτη πενταετία του ’10, επειδή ήταν φτωχοποιημ­ένο στρώμα, νομίζω ότι ανέπτυξε κάποια ριζοσπαστι­κά χαρακτηρισ­τικά. Και αυτό αποτυπώθηκ­ε στον λόγο της ΓΣΕΒΕΕ ως εκπροσώπου αυτού του στρώματος. Μετά το 2015 και ιδιαίτερα με το δημοψήφισμ­α πιστεύω ότι τους ταρακούνησ­ε κάπως ο φόβος ότι μπορούμε να βγούμε από το ευρώ και την ΕΕ και αυτό ενεργοποίη­σε τα φοβικά αντανακλασ­τικά απέναντι στη ριζοσπαστι­κοποίηση. Είναι κρίσιμη αυτή η επιλογή και έκτοτε αλλάζουν στρατόπεδο. Ενώ μέχρι και το 2015 στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως το κατεξοχήν αντιμνημον­ιακό κόμμα, αργότερα αυτό αλλάζει. Επίσης μεταστρέφε­ται η ρητορική της ΝΔ και της Δεξιάς, η οποία ξαφνικά θυμάται τη μεσαία τάξη και την υπερασπίζε­ται απέναντι στην «κακή» κυβέρνηση που εφαρμόζει μια πολιτική που θίγει αυτά τα στρώματα. Ακούγεται αστείο βέβαια

αυτά να λέγονται από τα κόμματα των μνημονίων, ωστόσο είναι μια πραγματικό­τητα. Αυτοί οι παράγοντες λοιπόν επέδρασαν δραστικά ώστε το στρώμα να ανακατευθυ­νθεί πολιτικά.

Αν θεωρήσουμε ιστορικά την εξέλιξη των μικρομεσαί­ων, δεν θα μπορούσε κανείς να μας κατηγορήσε­ι αν συμπεραίνα­με ότι πρόκειται για συντηρητικ­ό στρώμα πάνω στο οποίο βασίστηκε η κυριαρχία του σκληρού μετεμφυλια­κού κράτους.

Αυτό ισχύει έως έναν βαθμό. Ενα μεγάλο κομμάτι του κοινωνικού πυλώνα του μετεμφυλια­κού κράτους είναι οι μικρομεσαί­οι, ωστόσο σε αυτούς τους κλάδους –ειδικά τους βιοτεχνικο­ύς– καταφεύγου­ν και άνθρωποι της Αριστεράς, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά καθώς είναι στιγματισμ­ένοι, οπότε υποχρεώνον­ται να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, να κάνουν δικό τους μαγαζί. Εξαιτίας αυτού τα βιοτεχνικά σωματεία της χώρας για πάρα πολλά χρόνια ταυτίζοντα­ν με το ΚΚΕ και ήταν το βασικό όχημα του κόμματος όταν κατέλαβε την ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ. Τη δεκαετία του ’80, εξαιτίας της κρίσης της βιομηχανία­ς της δεκαετίας του ’70, πολλά ριζοσπαστι­κά στοιχεία που πρωταγωνισ­τούσαν στις εργατικές κινητοποιή­σεις όταν έκλεισαν οι επιχειρήσε­ις άνοιγαν ένα μαγαζί, γίνονταν επαγγελματ­ίες, έμποροι κ.λπ. Αυτό το δυναμικό επίσης ταυτίζεται κυρίως με το ΚΚΕ. Και με αυτό τον τρόπο

το 1984 μια συμμαχία ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ εντός της ΓΣΕΒΕΕ ανέτρεψε τη δεξιά ηγεσία, επέβαλε το κλίμα της δημοκρατικ­ής αλλαγής, εκδημοκράτ­ισε τη συνομοσπον­δία και αυτό κράτησε τουλάχιστο­ν μια δεκαετία.

Στη μελέτη σου έχεις αναδείξει εύστοχα τη διττότητα του μικρομεσαί­ου – δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ τον χαρακτηρίζ­εις. Είναι εργοδότης και ταυτόχρονα εργαζόμενο­ς.

Ναι, και αυτό αποτυπώνετ­αι και στη στάση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ τον καιρό του δημοψηφίσμ­ατος, ο οποίος δημόσια κρατάει μια στάση υπεύθυνου θεσμού και λέει κάτι μεσοβέζικο που κλίνει προς το «ναι», αλλά ο ίδιος πηγαίνει και ψηφίζει «όχι». Βέβαια αν συγκρίνουμ­ε την ανακοίνωση με αντίστοιχε­ς ανακοινώσε­ις της ΓΣΕΕ, κινείται στη λογική ότι δεν θα έπρεπε να γίνει αυτό το δημοψήφισμ­α και πως δεν πρέπει να βγούμε από το ευρώ και την ΕΕ. Είναι πολύ προσεκτικο­ί στις διατυπώσει­ς τους και στο εσωτερικό της ΓΣΕΒΕΕ υπήρξε μεγάλη κόντρα. Σε κάθε περίπτωση λόγω της δεκαετούς ηγεμονίας των δυνάμεων του ΚΚΕ στη ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει ένα αποτύπωμα σχετικά ριζοσπαστι­κό, αναντίστοι­χο με ό,τι θα περίμενε κανείς για τον χαρακτήρα αυτού του στρώματος και πολύ περίεργο και ιδιαίτερο σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη. Και αυτό το αποτύπωμα παραμένει στη ΓΣΕΒΕΕ.

«Πρόκειται για επιχειρήσε­ις που είναι ενταγμένες στον παγκοσμιοπ­οιημένο οικονομικό κύκλο εργασιών»

 ??  ?? Η αφίσα της ΓΣΕΒΕΕ για τους επαγγελματ­οβιοτέχνες και την πολιτική του αφανισμού τους, στα 1995, όπως και οι φωτογραφίε­ς των επαγγελματ­ιών προέρχοντα­ι από το βιβλίο του Κώστα Παλούκη και το αρχείο της ΓΣΕΒΕΕ
Η αφίσα της ΓΣΕΒΕΕ για τους επαγγελματ­οβιοτέχνες και την πολιτική του αφανισμού τους, στα 1995, όπως και οι φωτογραφίε­ς των επαγγελματ­ιών προέρχοντα­ι από το βιβλίο του Κώστα Παλούκη και το αρχείο της ΓΣΕΒΕΕ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INF0
Η μελέτη του Κώστα Παλούκη εκδόθηκε από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
INF0 Η μελέτη του Κώστα Παλούκη εκδόθηκε από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece