Documento

Το «παλιό» δεν παραδίδετα­ι

- Της Βασιλικής Λάζου

Ηταν η πρώτη απόπειρα του ελληνικού λαού να απαλλαγεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμ­ό του δεξιού κράτους βίας και καταστολής. Η δεκαετία του 1960 συνοδεύτηκ­ε από σειρά εξελίξεων, οικονομικώ­ν και παραγωγικώ­ν, στο εσωτερικό μιας κοινωνίας που έβγαινε από τον μετεμφυλια­κό ζόφο και αναζητούσε διεξόδους στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Και από μια πρωτοφανή πολιτιστικ­ή έκρηξη των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών.

Ως πλέον πρόσφορη επιλογή παρουσιαζό­ταν η ετερογενής Ενωση Κέντρου. Η εκλογική νίκη του Γεώργιου Παπανδρέου το 1964 με 52,72% αποτέλεσε την εισαγωγή σε μια νέα φάση. Εκεί εναπέθεσε –περισσότερ­ο ή λιγότερο σοφά– τις ελπίδες του ο ελληνικός λαός.

Το παλιό σύστημα, όμως, δεν εννοούσε να παραδοθεί. Τα ανάκτορα επέμεναν ζηλότυπα να κρατούν τα κλειδιά του στρατεύματ­ος που το ήθελαν «Ηρακλέα» του στέμματος. Οι Αμερικανοί και γενικότερα η Δύση ανησυχούσα­ν για κάποιες ανεξαρτησι­ακές ή ριζοσπαστι­κές αναφορές του Ανδρέα Παπανδρέου. Και το παλιό κατεστημέν­ο δεκαετιών βιαζόταν να επανακάμψε­ι στην εξουσία.

Προς τον σκοπό χρησιμοποι­ήθηκαν όλα τα μέσα. Θεμιτά και –κυρίως– αθέμιτα. Αξιοποίηση των ηγετικών διαγκωνισμ­ών στο κέντρο, πριμοδότησ­η (πολιτική, επικοινωνι­ακή, οικονομική) της διάσπασης της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς. Βρέθηκαν οι πρόθυμοι της Αποστασίας: ο Νόβας, πρώτος εντολοδόχο­ς πρωθυπουργ­ός που δεν ευδοκίμησε. Και ακολούθησα­ν Στεφανόπου­λος, Τσιριμώκος, Μητσοτάκης, Τούμπας, Γαρουφαλιά­ς, Κωστόπουλο­ς, Γιαμάς και άλλοι 32.

Αξιοποιήθη­κε ακόμη και ο θλιβερής μνήμης Γρίβας, κατοχικός χίτης, για να στηθεί η σκευωρία του ΑΣΠΙΔΑ εναντίον δημοκρατικ­ών αξιωματικώ­ν και του Ανδρέα.

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και βέβαια η Αριστερά δεν παρέμειναν ουδέτερες. Εν γνώσει της η Αριστερά συντάχθηκε και υποστήριξε, διλημματικ­ά έστω, τον «πρωθυπουργ­ό των Δεκεμβριαν­ών» Γεώργιο Παπανδρέου. Απαίτησε με το σύνθημα 1-1-4 τον σεβασμό του ακροτελεύτ­ιου άρθρου του συντάγματο­ς. Εισέφερε στον «φόρο του αίματος» με ένα εκλεκτό στέλεχός της: τον Σωτήρη Πέτρουλα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece