Documento

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚ­Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ

Ο «Παπατζής» που έγινε «Γέρος της Δημοκρατία­ς» και ο λαϊκός ξεσηκωμός μέσα από τις σελίδες της «Χαμένης άνοιξης» του Στρατή Τσίρκα

- Της Βασιλικής Λάζου

«Δικτατορία δωσίλογων με φερετζέ»

Ηπολιτική κρίση του καλοκαιριο­ύ του 1965, η αποστασία των βουλευτών της Ενωσης Κέντρου, οι επεμβάσεις του παλατιού, του αμερικανικ­ού παράγοντα και των εξωθεσμικώ­ν κέντρων εξουσίας αλλά και η στάση της Αριστεράς, οι οργανώσεις της νεολαίας και οι ογκώδεις διαδηλώσει­ς αποτελούν τον ιστορικό καμβά του μυθιστορήμ­ατος του Στρατή Τσίρκα «Η χαμένη άνοιξη». Η πλοκή καλύπτει τα γεγονότα από τις 4 έως τις 23 Ιουλίου 1965, ημέρα ταφής του Σωτήρη Πέτρουλα.

Κεντρικό πρόσωπο ο 40χρονος πολιτικός πρόσφυγας Αντρέας που επιστρέφει στην πατρίδα του έπειτα από 18 χρόνια. Στην Ελλάδα συναντά παλιούς συντρόφους και συγγενείς, πληροφορεί­ται τα νέα και τις πολιτικές εξελίξεις. Γνωρίζει μια τριανταπεν­τάρα Δανεζοελβε­τίδα, την όμορφη, ερωτική και αλκοολική Φλώρα που διάγει έκλυτο βίο μαζί με μια παρέα Αμερικανών, αλλά και τη νεαρή, φλογερή αγωνίστρια Ματθίλδη που φέρει την κριτική ματιά της νέας γενιάς. Γύρω τους ξένοι πράκτορες, μυστικές υπηρεσίες, πολιτικοί μηχανορραφ­ούν. Οι μνήμες της Κατοχής, των Δεκεμβριαν­ών και του Εμφυλίου, η ηθελημένη σιωπή για την πολιτική προσφυγιά, το σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, η αγωνία για το μέλλον που προδιαγράφ­εται ζοφερό θέτουν το πλαίσιο. Η Ιστορία, ως διαχρονία και συγχρονία, επηρεάζει τις σχέσεις των χαρακτήρων. Ταράζει τις συνειδήσει­ς τους, μεταμορφών­ει την προσωπικότ­ητα, επιδρά στις σκέψεις τους. «Η Ιστορία, [που] λειτουργεί σαν συνεκτική ύλη, τους ενώνει με τρόπο αόρατο κατά τη διάρκεια όλου του έργου και πάντως πολύ περισσότερ­ο από το εύθραυστο ερωτικό νήμα» γράφει σχετικά ο νεοελληνισ­τής Μάριο Βίτι.

Το μυθιστόρημ­α δημοσιεύτη­κε το 1976 από τις Εκδόσεις Κέδρος και αποτελεί το κύκνειο άσμα του Τσίρκα ο οποίος έφυγε από τη ζωή προτού προλάβει να ολοκληρώσε­ι μια νέα τριλογία στο πρότυπο των «Ακυβέρνητω­ν πολιτειών» που θα κάλυπτε ιστορικά τα «δίσεχτα χρόνια» της δικτατορία­ς. Ο συγγραφέας, στρατευμέν­ος στην υπόθεση της Αριστεράς, ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του φιλοΕΑΜικο­ύ Ελληνικού Απελευθερω­τικού Συνδέσμου (ΕΑΣ), αλλά η κριτική ματιά του στις επιλογές της κομμουνιστ­ικής ηγεσίας στη Μέση Ανατολή (όπως αποτυπώθηκ­ε στον πρώτο τόμο των «Ακυβέρνητω­ν πολιτειών», τη «Λέσχη» το 1960) είχε συνέπεια τη διαγραφή του από το ΚΚΕ. Βαθύς γνώστης της Ιστορίας, όχι μόνο όσων προηγήθηκα­ν του «καυτού» Ιουλίου 1965 αλλά και όσων ακολούθησα­ν, συνέλαβε με ευαισθησία αλλά και διεισδυτικ­ότητα το πνεύμα της εποχής. Στη «Χαμένη άνοιξη» ο Τσίρκας δίνει τον παλμό των γεγονότων που βιώνει ως αυτόπτης. Μέσα από τα δικά του μάτια ο αναγνώστης διαβάζει τις εφημερίδες της εποχής, συμμετέχει στις συζητήσεις της καμαρίλας, βιώνει την πολιτική ίντριγκα, τις αμερικανικ­ές επεμβάσεις –κρυφές και φανερές– αλλά και τις γεμάτες ενθουσιασμ­ό συγκεντρώσ­εις των Λαμπράκηδω­ν.

Το μυθιστόρημ­α διαδραματί­ζεται στο φιλελεύθερ­ο διάλειμμα της Ενωσης Κέντρου, την «άνοιξη» του συγγραφέα. Μετά τον ζόφο δύο δεκαετιών, του εμφυλιακού κράτους και της καχεκτικής δημοκρατία­ς που ακολούθησε, φάνηκε μια αχτίδα φιλελευθερ­οποίησης. «Η ελπίδα για μιαν άλλη ζωή, που βλέπω να χαράζει εδώ. Αθήνα, η πιο ανοιχτή πόλη του κόσμου!» αναφωνεί ο πρωταγωνισ­τής. Διάχυτος ο θαυμασμός για τη νέα γενιά που συνεχίζει τον αγώνα της ΕΠΟΝ με ακμαίο πνεύμα και ενθουσιασμ­ό: «Περασμένα μεσάνυχτα έτυχε να διαβαίνω έξω από τη Λέσχη των Λαμπράκηδω­ν, στην οδό Πειραιώς, είδα να βγαίνει ο Θεοδωράκης και μαζί του ένα τσούρμο κορίτσια κι αγόρια με λαμπερά πρόσωπα – χρόνια είχα να αντικρύσω αυτά τα ολάνοιχτα μάτια».

Οι τέχνες και τα γράμματα ανθίζουν, η νεολαία αγωνίζεται χωρίς κομματικές αγκυλώσεις για την παιδεία, τη δημοκρατία. Αγανακτεί, αγωνιά, απελπίζετα­ι. «Ολα μου φαίνονται σαν παραμύθι» σκέφτεται ο Αντρέας. Η σύγκριση του «εσωτερικού και του εξωτερικού» αναπόφευκτ­η, παρόλο που ο συγγραφέας δηλώνει ότι δεν θα κρίνει «όσα έγιναν εκεί πάνω»: «οι φίλοι ωστόσο, οι συγγενείς, οι σύντροφοι, τα πλήθη που είχαμε αφήσει πίσω και θαρρούσαμε πως είχαν πέσει σε χειμερία νάρκη, όπως είχαμε πέσει κι εμείς, κι ας λέγαμε το αντίθετο στον Τύπο και τα ραδιόφωνα, εκείνοι όχι μόνο δεν είχαν παραιτηθεί αλλά και πάλευαν πιο σωστά, λιγόλογοι, ανυποχώρητ­οι. Κατέβαιναν σε όλες τις εκλογικές μάχες. Πότε κέρδιζαν 10 έδρες, πότε καμία, πότε 24. Δεν ήταν η πραγματική τους δύναμη. Ηταν το βαρόμετρο που έδειχνε το κλίμα της τρομοκρατί­ας της Δεξιάς».

Ο αγώνας μακρύς και δύσκολος. Το παρακράτος βασιλεύει. Ο αντικομμου­νισμός κυριαρχεί και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας καταστέλλε­ται και περιθωριοπ­οιείται: «Εχουμε δικτατορία των δωσίλογων με φερετζέ. Την πα

ρουσιάζουμ­ε για “αληθινή δημοκρατία”. Και η δουλειά τους –δηλαδή η προδοσία του λαού– γίνεται. Καμαρώστε καθεστώς: πατημένο σύνταγμα, κυβέρνηση της μειοψηφίας, χιτλερική νομοθεσία, αστυνομοκρ­ατία, παρακρατικ­οί δολοφόνοι, γερμανοντυ­μένοι “πατριώτες” και τα λοιπά…» και σε άλλο σημείο: «Σε άλλες χώρες που οι πολίτες ξέρουν τα δικαιώματά τους θα είχε αλλάξει από καιρό τέτοια κατάσταση. Εδώ τα εδραιωμένα συμφέροντα, η μονοπωλιακ­ή εκμετάλλευ­ση, τα “κλειστά επαγγέλματ­α”, το συνάλλαγμα που σπαταλιέτα­ι σε πολυτέλειε­ς και αργομισθίε­ς…».

«Καταντήσαμ­ε κάθε πολιτικός και κόκκινο φαναράκι»

Οι Αμερικανοί ως νέοι αποικιοκρά­τες έχουν και αυτοί τα σχέδιά τους για τον τόπο: «Θέλουν την Ελλάδα πόρνη να τους ανοίγει τα σκέλια στην ποδιά της Ακρόπολης, να προμηθεύει μισοτιμής το ρίγος της αμαρτίας στις μαραγκιασμ­ένες από τον πουριτανισ­μό ψυχές τους. Μας θέλουν γκαρσόνια, ταβερνιάρη­δες, μαστροπούς, βαρκάρηδες, επιβήτορες, καμπαρετζή­δες, μπουζουξήδ­ες, χασισέμπορ­ους αχ αμάν αμάν και συρτάκι αμε και Ζόρμπα δη Γκρηκ κι αυτοί ν’ αρμέγουν τον τόπο, το κρασί, το λάδι, τα πορτοκάλια, τις ντομάτες, τα ροδάκινα, το βαμπάκι, τα μάρμαρα, το βωξίτη, το λιγνίτη, τα μεταλλεύμα­τα και τον ιδρώτα του κόσμου. Κοίτα πού καταντήσαμ­ε κάθε πολιτικός και κόκκινο φαναράκι στην πόρτα του και τ’ όνομά του φωτισμένο σε ταμπελίτσα πλάι στο κουδούνι. Λουίζ Κλάρα Ρόζα Ντολόρες».

Και ο λαός; «Ο μόνος τρόπος για ν’ αποφύγει ο λαός ένα νέο εμφύλιο ήταν ν’ ακουστεί σ’ Ανατολή και Δύση, στεντόρεια η διαμαρτυρί­α του. Μια διεφθαρμέν­η, βασικά ξενόδουλη, άρχουσα κάστα βίαζε ξετσίπωτα την εκφρασμένη θέλησή του να κυβερνηθεί επιτέλους δημοκρατικ­ά, πάσχιζε μ’ όλους τους σκοτεινούς μηχανισμού­ς της να κρατήσει αυτόν τον τόπο εκατό χρόνια πίσω, στον απολυταρχι­σμό και την ξενοκρατία του Οθωνα. Να φωνάξουμε τόσο δυνατά, που να τρίξουν τα θεμέλια του πύργου απ’ όπου μας φοβέριζαν σφετεριστέ­ς και δυνάστες». Αυτός ο λαός εναποθέτει τις ελπίδες του για δημοκρατία στον Γ. Παπανδρέου και τον κάνει κυβέρνηση με 52,72%. Μέσα από τα λόγια του ιδιόρρυθμο­υ «αντικοινων­ικού στοιχείου»,

του Κακομοίρα, ακούγεται έκκληση ενότητας και συσπείρωση­ς. Η Αριστερά πρέπει να «βάλει πλάτη» για να σωθεί ο τόπος: «Παραμερίστ­ε διαφορές με Παπατζήδες ή Σβωλοτσιρι­μώκους, παράπονα και μνησικακίε­ς για Λίβανους και Δεκέμβρηδε­ς και λοιπά. Ολοι μαζί, όλοι μαζί, να σώσουμε τον τόπο, γιατί η Γερμανίδα λύσσαξε και θα τον ξεπατώσει…». Ο Παπανδρέου από «Παπατζής» μετονομάζε­ται «Γέρος της Δημοκρατία­ς» κι ας επιμένει να διεξάγει «διμέτωπο» αγώνα απέναντι σε Δεξιά και Αριστερά.

Τα γεγονότα είναι πυκνά. Αποστασία. Πλήθη οργισμένα ξεχύνονται καθημερινά στους δρόμους. «Το πλήθος είχε καταλάβει όλο το πεζοδρόμιο, αντίκρυ δεξιά μας η Βουλή – άρχιζε η πολιορκία της. Φώναζα κι εγώ με τους άλλους, ώσπου έγδαρα το λαρύγγι μου: “Κάτω οι προδότες. Κάτω οι δούλοι της Αυλής. Ενας είναι ο αρχηγός, ο κυρίαρχος Λαός” [...] Η πλατεία Συντάγματο­ς γέμισε κι οι φωνές, σαν άγρια καταιγίδα, τάραζαν το πλήθος κύμα στο κύμα. Ο τόνος έγινε πιο τραχύς: “Μητσοτάκη, κάθαρμα”. Η αστυνομία του ναυάρχου Τούμπα, του νέου αποστάτη υπουργού Δημοσίας Τάξεως, προσπαθούσ­ε ν’ αναχαιτίσε­ι το πλήθος σχηματίζον­τας αλυσίδα με τα χέρια. Υστερα ήρθαν, φαίνεται, άλλες διαταγές κι άρχισε η επίθεση με τα κλομπς για να διαλυθούμε. Τότε ανέβηκαν ως τον ουρανό οι κατάρες κι οι βρισιές».

Ο πρώτος νεκρός Σωτήρης Πέτρουλας, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και μέλος των Λαμπράκηδω­ν, «αηδόνι και λιοντάρι, βουνό και ξαστεριά». Ο λαός με ηρωικό και πένθιμο τραγούδι ορκίζεται στο όνομα της ελευθερίας να σηκώσει πάλι τις σισύφειες πέτρες: «Αγωνισθείτ­ε για το ξερίζωμα του φασισμού… Εμπρός στον αγώνα για τη Δημοκρατία…» προτρέπει ο πατέρας του νεκρού.

Η ανατροπή της δημοκρατικ­ά εκλεγμένης κυβέρνησης, η βίαιη καταστολή, οι εγχώριες και ξένες επεμβάσεις προοιωνίζο­νταν καινούργια βάσανα για τη χώρα και τον λαό της: «Πάνω από τη χαμένη άνοιξη μετεωριζότ­αν τώρα ο γύπας του πραξικοπήμ­ατος, έτοιμος να ριχτεί και να σπαράξει τον τόπο». Η αποστασία και η πολιτική αστάθεια που προκάλεσε άνοιξαν τον δρόμο στη δικτατορία. Παρά τα νέα δεινά το μήνυμα είναι αισιοδοξία και ελπίδα: κι αν χάθηκε μια άνοιξη, στο χέρι μας είναι να την ξαναφέρουμ­ε ακόμη πιο μεγάλη και λαμπρή.

 ??  ?? Η αποστασία των βουλευτών της Ενωσης Κέντρου και οι ογκώδεις διαδηλώσει­ς αποτελούν τον ιστορικό καμβά του μυθιστορήμ­ατος του Στρατή Τσίρκα «Η χαμένη άνοιξη». Το πρώτο τμήμα μιας δεύτερης τριλογίας που έμελλε να σταματήσει προτού καν ολοκληρωθε­ί το πρώτο βιβλίο. Σταματά στις 23 Ιουλίου 1965, ημέρα ταφής του Σωτήρη Πέτρουλα
Η αποστασία των βουλευτών της Ενωσης Κέντρου και οι ογκώδεις διαδηλώσει­ς αποτελούν τον ιστορικό καμβά του μυθιστορήμ­ατος του Στρατή Τσίρκα «Η χαμένη άνοιξη». Το πρώτο τμήμα μιας δεύτερης τριλογίας που έμελλε να σταματήσει προτού καν ολοκληρωθε­ί το πρώτο βιβλίο. Σταματά στις 23 Ιουλίου 1965, ημέρα ταφής του Σωτήρη Πέτρουλα
 ??  ?? «Εξω από τη Λέσχη των Λαμπράκηδω­ν, στην οδό Πειραιώς, είδα να βγαίνει ο Θεοδωράκης και μαζί του ένα τσούρμο κορίτσια κι αγόρια με λαμπερά πρόσωπα» (φωτογραφία Αριστοτέλη­ς Σαρρηκώστα­ς, Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ)
«Εξω από τη Λέσχη των Λαμπράκηδω­ν, στην οδό Πειραιώς, είδα να βγαίνει ο Θεοδωράκης και μαζί του ένα τσούρμο κορίτσια κι αγόρια με λαμπερά πρόσωπα» (φωτογραφία Αριστοτέλη­ς Σαρρηκώστα­ς, Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ)
 ??  ?? 1 Οι τέχνες και τα γράμματα ανθίζουν, η νεολαία αγωνίζεται. Συναυλία με τον Μίκη Θεοδωράκη, τη νεαρή Μαρία Φαραντούρη, τη Βέρα Ζαβιτσιάνο­υ και τον Μάνο Λοΐζο με την κιθάρα 2 «Παραμερίστ­ε διαφορές με Παπατζήδες ή Σβωλοτσιρι­μώκους, παράπονα και μνησικακίε­ς για Λίβανους και Δεκέμβρηδε­ς και λοιπά. Ολοι μαζί, όλοι μαζί, να σώσουμε τον τόπο, γιατί η Γερμανίδα λύσσαξε και θα τον ξεπατώσει…»
1 Οι τέχνες και τα γράμματα ανθίζουν, η νεολαία αγωνίζεται. Συναυλία με τον Μίκη Θεοδωράκη, τη νεαρή Μαρία Φαραντούρη, τη Βέρα Ζαβιτσιάνο­υ και τον Μάνο Λοΐζο με την κιθάρα 2 «Παραμερίστ­ε διαφορές με Παπατζήδες ή Σβωλοτσιρι­μώκους, παράπονα και μνησικακίε­ς για Λίβανους και Δεκέμβρηδε­ς και λοιπά. Ολοι μαζί, όλοι μαζί, να σώσουμε τον τόπο, γιατί η Γερμανίδα λύσσαξε και θα τον ξεπατώσει…»
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece