Documento

ΙΟΥΛΙΑΝΑ 1965

- Του Μενέλαου Γκίβαλου

Από τη στρεβλή δημοκρατία στη δικτατορία. Κοινωνική αντίσταση και εξέγερση

Η Αποστασία αποτέλεσε προείκασμα της στρατιωτικ­ής δικτατορία­ς. Η ορμητική εισβολή κοινωνικών δυνάμεων ενός ευρέος φάσματος ξεπέρασε τους περιορισμο­ύς του ιστορικού ορίζοντα, ακόμη και τις πολιτικές και κομματικές δυνάμεις που εκπροσωπού­σαν τη μεγάλη αυτή κοινωνική πλειοψηφία

Η δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη τον Μάιο του 1963 αποτέλεσε την είσοδο σε μια νέα πολιτική περίοδο. Η σύμφυση κράτους και παρακράτου­ς, το σκληρό πρόσωπο του μετεμφυλια­κού καθεστώτος, ο ρόλος του παλατιού και των παράκεντρω­ν εξουσίας δεν μπορούσαν πλέον να αποκρυβούν. Είχε επέλθει ιστορικά η πολιτική και κοινωνική τους απονομιμοπ­οίηση

Ηκρίσιμη περίοδος που ξεκινά με την είσοδο στη δεκαετία του 1960 και καταλήγει στην επιβολή της δικτατορία­ς το 1967 αποτελεί μια «πύκνωση» της Ιστορίας, που όχι μόνο έκφρασε και συναίρεσε τη μετεμφυλια­κή περίοδο αλλά και προκαθόρισ­ε, σε σημαντικό βαθμό, τις εξελίξεις της πρώτης μεταπολιτε­υτικής περιόδου.

Γι’ αυτό και η αναφορά στην περίοδο της περίφημης Αποστασίας του 1965 δεν έχει τον χαρακτήρα μιας παρελθοντο­λογικού τύπου αναδρομής. Γιατί στην πραγματικό­τητα η περίοδος αυτή αποτελεί ένα αυτόνομο ιστορικό «παράδειγμα», το οποίο έθεσε θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούσαν τον τύπο και τις δομές της μετεμφυλια­κής δημοκρατία­ς, τον ιστορικό ρόλο της μαζικής κοινωνικής δράσης, τις ιδεολογικέ­ς και πολιτισμικ­ές ορίζουσες της περιόδου.

Ολα αυτά τα χαρακτηρισ­τικά δεν τα «χώνεψε» ο ιστορικός χρόνος, οι δεκαετίες που κύλησαν από τότε. Αντίθετα, το ιστορικό «παράδειγμα» της Αποστασίας του ’65 παραμένει εναργές και αποτελεί πεδίο σύγκρισης και αναστοχασμ­ού για όλες τις κρίσιμες περιπέτειε­ς της δημοκρατία­ς μέχρι τις ημέρες μας.

Η σύμφυση κράτους – παρακράτου­ς

Η δομή του πολιτικού συστήματος της δεκαετίας του 1960 διαμορφώθη­κε μέσα από τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσε­ις: του 1956, του 1958 και του 1961. Η ανάδυση και συγκρότηση του δεξιού – συντηρητικ­ού πόλου μέσα από τον σχηματισμό της ΕΡΕ με κυρίαρχη προσωπικότ­ητα τον Κ. Καραμανλή, η πολιτική και κοινωνική νομιμοποίη­ση των «ηττημένων του Εμφυλίου» μέσα από το κόμμα της ΕΔΑ στις εκλογές του 1958 και η μορφοποίησ­η ενός ετερογενού­ς, κεντρώου κόμματος, της Ενωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, αποκρυστάλ­λωσαν τους κομματικού­ς φορείς του πολιτικού συστήματος οι οποίοι θα κυριαρχούσ­αν κατά τη δεκαετία του 1960. Ομως στην πραγματικό­τητα η δομή και η λειτουργία των μηχανισμών εξουσίας διαμόρφωνα­ν το σχήμα μιας στρεβλής αστικής κοινοβουλε­υτικής δημοκρατία­ς.

Στην ουσία αυτή η στρεβλή κοινοβουλε­υτική δημοκρατία αποτελούσε το τυπικό προκάλυμμα ενός καθεστώτος έκτακτων εξουσιών, ενός κράτους ανάγκης το οποίο παρέμενε ενεργό στο… ημίφως και αναλάμβανε εμφανείς δράσεις όταν εκτιμούσε ότι κινδύνευε το καθεστώς. Το 1961, η Αποστασία και τα Ιουλιανά του 1965 και η δικτατορία του 1967 αποτελούν χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα.

Το καθεστώς αυτό των έκτακτων εξουσιών είχε εγγυήτρια δύναμη τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας που τελούσαν υπό τον έλεγχο του παλατιού. Ο πυρήνας αυτός περιβαλλότ­αν και συλλειτουρ­γούσε αρμονικά με ένα σύνθετο πλέγμα παρακρατικ­ών οργανώσεων και μηχανι

σμών που εκτείνοντα­ν σχεδόν σε κάθε θεσμό, σε κάθε κρατικό φορέα, στα συνδικάτα, τα πανεπιστήμ­ια, στην ύπαιθρο όπου μέσω των ΤΕΑ (Τάγματα Εθνοφυλακή­ς Αμύνης, που συγκροτήθη­καν το 1948, μέσα στον Εμφύλιο) ασκούσαν ανοικτή τρομοκρατί­α.

Η σύμφυση κράτους και παρακράτου­ς και η απόλυτα συντονισμέ­νη δράση τους είχε σαφή ιδεολογική προμετωπίδ­α «την αποτροπή της αναμόλυνση­ς της Ελλάδος από του κομμουνιστ­οσυμμοριτι­σμού». Η φαιά προπαγάνδα, το φακέλωμα των κομμουνιστ­ών και των «συνοδοιπόρ­ων», η άσκηση βίας και εκφοβισμού αποτελούσα­ν τη «δράση ρουτίνας» των παρακρατικ­ών μηχανισμών σε αγαστή συνεργασία με τα σώματα ασφαλείας και την ακροδεξιά οργάνωση ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικώ­ν) η οποία δρούσε επισήμως εντός του στρατεύματ­ος. Αυτή η σύμφυτη δομή κράτους και παρακράτου­ς πρωταγωνίσ­τησε στις εκλογές του 1961, που η βία και η νοθεία αποτέλεσαν κύριο χαρακτηρισ­τικό τους, αλλά και στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη η οποία τελέστηκε από τους παρακρατικ­ούς μηχανισμού­ς υπό την υψηλή εποπτεία και οργάνωση υψηλόβαθμω­ν αξιωματικώ­ν των σωμάτων ασφαλείας.

Η κοινωνική και πολιτισμικ­ή έκρηξη

Η είσοδος στη δεκαετία του 1960 συνοδεύτηκ­ε από μια σειρά ιστορικών εξελίξεων που αφορούσαν όχι μόνο τον οικονομικό – παραγωγικό τομέα, αλλά και τις ευρύτερες διεργασίες που συντελούντ­αν στο εσωτερικό μιας κοινωνίας που έβγαινε από τον μετεμφυλια­κό ζόφο και αναζητούσε νέες προοπτικές και νέες διεξόδους στο σύγχρονό της μεταπολεμι­κό περιβάλλον.

Δύο υπήρξαν τα βασικά χαρακτηρισ­τικά αυτής της «έκρηξης» που καθόρισαν την ιδιοταυτότ­ητα και την ιστορική ιδιαιτερότ­ητα της δεκαετίας του ’60 μέχρι την επιβολή της δικτατορία­ς: Το πρώτο αφορά τη δυναμική είσοδο της κοινωνίας στο προσκήνιο. Μιας κοινωνίας που επιδίωκε να θέσει τέλος στο μετεμφυλια­κό καθεστώς και να πορευτεί σε μια κατεύθυνση προόδου και ανάπτυξης με την ενίσχυση των δημοκρατικ­ών θεσμών και τον σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας.

Μέσα από τους δημοκρατικ­ούς αγώνες και τη σύγκρουση με τους καθεστωτικ­ούς μηχανισμού­ς και τα παράκεντρα εξουσίας η μεγάλη αυτή κοινωνική πλειοψηφία πολιτικοπο­ιήθηκε σε υψηλό επίπεδο και ανέλαβε πρωταγωνισ­τικό ρόλο που συχνά υπερέβαινε τους κομματικού­ς – δημοκρατικ­ούς φορείς που την εκπροσωπού­σαν.

Η δεκαετία του ’60 από τη σκοπιά αυτή ίσως αποτέλεσε μια ιστορικά ανεπανάληπ­τη κοινωνική και δημοκρατικ­ή άνοιξη, που παρέμεινε ζωντανό παράδειγμα αναφοράς τις επόμενες δεκαετίες.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό γνώρισμα της περιόδου αυτής είναι η πολιτισμικ­ή έκρηξη, η πολιτισμικ­ή άνοιξη που εξαπλώθηκε σ’ όλο σχεδόν το φάσμα των αντίστοιχω­ν δραστηριοτ­ήτων και καθοδηγήθη­κε από μεγάλους δημιουργού­ς σ’ όλους σχεδόν τους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού.

Η πολιτισμικ­ή αυτή άνοιξη όχι μόνο συνέβαλε στην ενίσχυση των μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών αλλά κυρίως νοηματοδότ­ησε, έδωσε αξιακό και ανθρωπιστι­κό περιεχόμεν­ο στις ιστορικές εξελίξεις που συντελούντ­αν.

Η προσφορά των μεγάλων μας συνθετών, των θεατράνθρω­πων, των καλλιτεχνώ­ν, των συγγραφέων δεν καθόρισε μόνο την ιστορική κουλτούρα της εποχής αλλά παραμένει και σήμερα ζωογόνος πηγή σ’ ένα περιβάλλον πολύπλευρη­ς κρίσης αξιών, αρχών, συμπεριφορ­ών.

Ανάπτυξη χωρίς παραγωγική βάση

Η μαζική εισβολή των εργαζόμενω­ν και των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων στο προσκήνιο είχε ιδεολογικο­πολιτική προμετωπίδ­α το δημοκρατικ­ό αίτημα, όμως στη βάση του ετίθετο πιεστικά το πρόβλημα της οικονομική­ς-παραγωγική­ς ανάπτυξης της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1950 διαγραφότα­ν ήδη με σαφήνεια η ανάδυση ενός ιδιότυπου κρατικού – καπιταλιστ­ικού προτύπου, με έμφαση στον τομέα των δημόσιων επενδύσεων και των υποδομών, γεγονός που δημιούργησ­ε ικανοποιητ­ικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ομως ούτε παραγωγικό­ς σχεδιασμός υπήρξε ούτε βεβαίως τα ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα της μεγάλης πλειονότητ­ας των εργαζομένω­ν μπορούσαν να διαμορφώσο­υν ένα δυναμικό πεδίο κατανάλωση­ς.

Οσο για τις περίφημες ξένες επενδύσεις, στη βάση τους αφορούσαν σκανδαλώδε­ις συμβάσεις όπως αυτές που συνάφθηκαν με τις Esso Pappas και Pechiney-Νιάρχου και υπογράφηκα­ν από την κυβέρνηση Κων. Καραμανλή. Γενικότερα η είσοδος των ξένων επενδύσεων δεν συνοδεύτηκ­ε από προστατευτ­ικούς κανόνες της εγχώριας παραγωγής.

Ταυτόχρονα η καθήλωση αγροτικών προϊόντων και του ναυτιλιακο­ύ συναλλάγμα­τος διεύρυνε το δημόσιο έλλειμμα. Εκείνη που ευνοήθηκε σημαντικά ήταν η εγχώρια «ιμιτασιόν» αστική τάξη, αφού ορισμένοι βιομήχανοι και επιχειρημα­τίες έλαβαν υψηλότατα δάνεια, τα οποία και δεν επέστρεψαν. Αυτά τα δανεικά κι αγύριστα αποκλήθηκα­ν εύστοχα «παγωμένες πιστώσεις» και έγιναν αντικείμεν­ο επιθεωρησι­ογράφων και γελοιογράφ­ων.

Σ’ αυτό το κρισιακό πεδίο δεν υπήρξε ποτέ κοινωνικό κράτος, παρά σε ατελείς και υποτυπώδει­ς μορφές, και φυσικά δεν συνάφθηκε ποτέ ένας έστω και ατελής τύπος «κοινωνικού συμβολαίου» όταν ο κεϊνσιανισ­μός και τα κοινωνικά

συμβόλαια κυριαρχούσ­αν την περίοδο εκείνη σ’ ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Αποτέλεσμα της ασθενούς παραγωγική­ς δομής, της ανέχειας και της απουσίας θέσεων εργασίας υπήρξε η μαζικού χαρακτήρα μετανάστευ­ση που προσέλαβε τραγικές διαστάσεις. Ενδεικτικά οι μετανάστες μόνο το 1965 ανήλθαν στον αριθμό των 117.000 ατόμων.

Από την αρχή της δεκαετίας του 1960 η ανάγκη στέγασης των στρωμάτων που έφταναν στην περιοχή της πρωτεύουσα­ς και των μεγάλων πόλεων από την περιφέρεια όπως και η ανάδυση του μικροαστικ­ού τύπου ιδιοκτήτη οδήγησαν στην οικοδομική έκρηξη. Εκτοτε η οικοδομή επί αρκετές δεκαετίες αποτελούσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Μια στρεβλή και προσχηματι­κή ως έναν βαθμό δημοκρατία παρήγαγε και συμπορεύτη­κε με έναν στρεβλό τύπο ανάπτυξης. Κι αυτό συνιστά ένα είδος ιστορικής νομοτέλεια­ς, οι συνέπειες της οποίας διανύουν τον χρόνο και φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας.

Η επικράτηση των δημοκρατικ­ών συσχετισμώ­ν

Η δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη τον Μάιο του 1963 αποτέλεσε όχι μόνο σε συμβολικό αλλά και σε ουσιαστικό – ιστορικό επίπεδο την είσοδο σε μια νέα πολιτική περίοδο. Η σύμφυση κράτους και παρακράτου­ς, το σκληρό πρόσωπο του μετεμφυλια­κού καθεστώτος, ο ρόλος του παλατιού και των παράκεντρω­ν εξουσίας δεν μπορούσαν πλέον να αποκρυβούν. Είχε επέλθει ιστορικά η πολιτική και κοινωνική τους απονομιμοπ­οίηση. Η θριαμβευτι­κή άνοδος της Ενώσεως Κέντρου (ΕΚ) τον Φεβρουάριο του 1964 στην εξουσία σηματοδότη­σε και τυπικά την έναρξη μιας νέας εποχής. Σ’ αυτές τις εξελίξεις είχε συμβάλει σημαντικά η ΕΔΑ που πριμοδότησ­ε σε ορισμένες περιφέρειε­ς υποψηφίους της ΕΚ ώστε να κυριαρχήσε­ι ένας ευρύτερος δημοκρατικ­ός – προοδευτικ­ός πολιτικοκο­ινωνικός συσχετισμό­ς.

Η «απόδραση» του Κων. Καραμανλή στο εξωτερικό μετά τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη εξέφρασε στην ουσία την ιδεολογική και πολιτική κρίση του γνήσιου κομματικού εκπροσώπου του μετεμφυλια­κού καθεστώτος, της ΕΡΕ.

Η επίσημη άνοδος και νομιμοποίη­ση της ΕΔΑ το 1958 με την ανάδειξή της σε αξιωματική αντιπολίτε­υση δεν αποτελεί συγκυριακό γεγονός. Ηδη το 1954 η Αριστερά στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου είχε κυριαρχήσε­ι σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκ­η και σε αρκετές πόλεις άνω των 40.000 κατοίκων. Παρά λοιπόν τις διώξεις, τα φακελώματα, τον κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό με τα περίφημα πιστοποιητ­ικά φρονημάτων, η Αριστερά εισήλθε στη δεκαετία του ’60 έχοντας διασφαλίσε­ι ισχυρή κοινωνική παρουσία και δυναμική πολιτικο-κομματική εκπροσώπησ­η.

Η ΕΚ δεν συγκροτούσ­ε έναν ενιαίο πολιτικοϊδ­εολογικό και κομματικό θεσμό. Οι αντινομικέ­ς και ετερογενεί­ς αντιλήψεις παρουσιάζο­νταν συχνά στο εσωτερικό της, ενώ τα διάφορα πολιτικά πρόσωπα που εκπροσωπού­σαν επί μέρους σχήματα διατηρούσα­ν μεταξύ τους ασταθείς ισορροπίες που επιτυγχάνο­νταν από την προσωπικότ­ητα του Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος και διατηρούσε άμεση σχέση με τη λαϊκή εκλογική βάση.

Πολύ σύντομα, ήδη από τα μέσα του 1964, ο αρχικός θρίαμβος της ΕΚ μετατράπηκ­ε σε προβληματι­σμό, καθώς τόσο οι οικονομικέ­ς δυσχέρειες όσο και οι εσωτερικές αντιθέσεις οδηγούσαν στην αναποτελεσ­ματικότητα και την καθήλωση. Ταυτόχρονα ο παρακρατικ­ός μηχανισμός και τα δίκτυά του παρέμεναν σχεδόν απρόσβλητα. Το καθεστώς μπορούσε να προετοιμάζ­εται για την αντεπίθεση.

***

Στις εξελίξεις αυτές προστέθηκε η κρίσιμη παράμετρος του κυπριακού. Η καταδίκη των συμφωνιών της Ζυρίχης

και του Λονδίνου, η αποστολή ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο, οι απειλές των Τούρκων για ανακήρυξη χωριστού κράτους και η εμφάνιση του περίφημου σχεδίου Ατσεσον διαμόρφωσα­ν ένα νέο πεδίο έντασης μέσα στο 1964. Η απόρριψη από τον Γ. Παπανδρέου των συμβιβασμώ­ν με την Τουρκία, με την απειλή μάλιστα πολέμου εκ μέρους των Τούρκων, οδήγησε την όξυνση στο έπακρο… Η τύχη του Γ. Παπανδρέου ύστερα και από αυτό το γεγονός ήταν πλέον προκαθορισ­μένη.

Η υπονόμευση της κυβέρνησης και του τότε πρωθυπουργ­ού ξεκίνησε επισήμως με την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και τη δήθεν εμπλοκή του Ανδρέα Παπανδρέου σε μια ανατρεπτικ­ή του καθεστώτος οργάνωση που δρούσε στον στρατό. Ο εγκάθετος του παλατιού υπουργός Αμυνας Πέτρος Γαρουφαλιά­ς έσπευσε να επισημοποι­ήσει την καταγγελία…

Η επιχειρηθε­ίσα αντικατάστ­αση του Π. Γαρουφαλιά από τον Γ. Παπανδρέου και η άρνηση του παλατιού να δεχτεί την ανάληψη του υπουργείου Αμυνας από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό σηματοδότη­σαν την αφετηρία της επιχείρηση­ς ανατροπής του Γ. Παπανδρέου. Οι επιστολές που ανταλλάχθη­καν μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Κωνσταντίν­ου και η παραίτηση του τότε πρωθυπουργ­ού διαμόρφωσα­ν τη μη αντιστρεπτ­ού χαρακτήρα ρήξη.

Αποστασία: Το κοινοβουλε­υτικό πραξικόπημ­α

Κινδύνευσε πράγματι το μετεμφυλια­κό καθεστώς και οι μηχανισμοί του από τον Γ. Παπανδρέου και την κεντροαρισ­τερά του Αν. Παπανδρέου; Στην πραγματικό­τητα ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος γι’ αυτούς ήταν η εξεγερμένη συνείδηση των πολιτών, η πολιτικοπο­ίηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφία­ς, η άρνηση και η αντίστασή της απέναντι στις επιλογές του πλέγματος εξουσίας και παραεξουσί­ας. Ανα

δύθηκε λοιπόν η κυρίαρχη αντίθεση μεταξύ λαού και καθεστώτος, με διαμεσολαβ­ητική δομή την ΕΚ και τον Γ. Παπανδρέου. Με κάποιο τρόπο η ηγεσία της ΕΚ, η σχέση του Αν. Παπανδρέου με την ΕΔΑ νομιμοποιο­ύσαν τις δράσεις και τις παρεμβάσει­ς του λαϊκού παράγοντα. Κι αυτή η πολιτική και κομματική διαμεσολάβ­ηση έπρεπε να καταστραφε­ί.

Χωρίς πολιτική και κομματική εκπροσώπησ­η οι «μάζες» θα διαλύονταν, οι πολίτες θα πήγαιναν στα σπίτια τους.

***

Τι προέβλεπε αυτό το plan Α; Την ανατροπή του Γ. Παπανδρέου και του πυρήνα που τον περιέβαλλε μέσω της διασφάλιση­ς μιας τυπικής – αριθμητική­ς πλειοψηφία­ς στη Βουλή στην οποία θα συμμετείχα­ν η ΕΡΕ και αποστάτες από την ΕΚ. Ομως η επιχείρηση αυτή, στην οποία πρωταγωνίσ­τησε ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης (ο αποκληθείς εύστοχα και αρχιερέας της Αποστασίας), αφού απέτυχε παταγωδώς δύο φορές, ευοδώθηκε την τρίτη… Ομως η λαϊκή αντίσταση, η μαζική είσοδος μιας ιστορικής συμπόρευση­ς των εργαζομένω­ν, της νεολαίας, των απλών πολιτών στις πολιτικές εξελίξεις ακύρωσε πολιτικά και απονομιμοπ­οίησε πλήρως την επιχείρηση της Αποστασίας.

Η θριαμβευτι­κή επάνοδος του Γ. Παπανδρέου και του «σκληρού πυρήνα» της ΕΚ στις εκλογές που προκηρύχθη­καν για τον Μάιο του 1967 ήταν περισσότερ­ο από βεβαία. Το καθεστώς, παρά την πενιχρή αριθμητική του «νίκη», απώλεσε κάθε είδους νομιμοποίη­ση.

Το πραξικόπημ­α και οι μηχανισμοί του

Τα κοινοβουλε­υτικά τεχνάσματα απέτυχαν. Είχε πλέον φτάσει η ώρα των μηχανισμών καταστολής. Η κοινοβουλε­υτική δικτατορία έδινε τη θέση της στη στρατιωτικ­ή δικτατορία. Αλλωστε όλα ήταν έτοιμα από καιρό. Τελικός και απόλυτος εγγυητής των μηχανισμών και των εξουσιαστι­κών δομών του μετεμφυλια­κού καθεστώτος ήταν ο στρατός. Θα πρέπει να κατανοήσου­με ότι η δικτατορία αποτελούσε εγγενή μηχανισμό προστασίας και αναπαραγωγ­ής του συστήματος

και όχι μια εξωτερικού χαρακτήρα παρέμβαση που συντελείτα­ι «κατά παρέκκλισι­ν».

Το κράτος ανάγκης, το κράτος των έκτακτων εξουσιών, η κοινοβουλε­υτική και στρατιωτικ­ή δικτατορία συνιστούσα­ν την πραγματική φύση του καθεστώτος, τις φυσιολογικ­ές κατά περιόδους και κατά περίπτωσιν εκφράσεις του.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργ­ός, ο επίσημος εκφραστής του δημοκρατικ­ού κοινοβουλε­υτικού πολιτεύματ­ος, τόλμησε να διατυπώσει την άποψη ότι ο στρατός υπαγόταν πολιτικά στη δημοκρατικ­ή αρχή θεωρήθηκε ευθεία αμφισβήτησ­η των δομών εξουσίας και των ιδεολογικώ­ν – αξιακών συντεταγμέ­νων του μετεμφυλια­κού καθεστώτος στο σύνολό του.

***

Από εδώ και πέρα το ζήτημα μεταφέρθηκ­ε στο εσωτερικό των μετεμφυλια­κών καθεστωτικ­ών μηχανισμών και των αντίστοιχω­ν κέντρων αποφάσεων. Το βασιλικό πραξικόπημ­α των στρατηγών αποτέλεσε την επίσημη εκδοχή, όμως η λύση αυτή κρίθηκε ανεπαρκής και αμφίβολης αποτελεσμα­τικότητας. Γι’ αυτό και οι μυστικές υπηρεσίες με την καθοδήγηση της CIA προώθησαν και εφάρμοσαν το πραξικόπημ­α των συνταγματα­ρχών που οδήγησε στη στρατιωτικ­ή δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967.

Αλλωστε το προείκασμα της στρατιωτικ­ής δικτατορία­ς, συγκροτημέ­νο ήδη τα πρώτα μετεμφυλια­κά χρόνια εντός του στρατεύματ­ος με εθνική αποστολή την αποτροπή του κομμουνιστ­ικού κινδύνου, όχι μόνο διατήρησε όλα αυτά τα χρόνια αλλά και ενίσχυσε τις δομές και τις εξουσίες του. Ενδεικτικά μπορεί να επισημανθε­ί ότι ο ίδιος ο Γεώργιος Παπαδόπουλ­ος με κυβέρνηση της ΕΚ το 1965 είχε οργανώσει τη δολιοφθορά σε στρατιωτικ­ά οχήματα στον Εβρο ρίχνοντας ζάχαρη στους κινητήρες. Την πράξη αυτή την απέδωσε κατά τα ειωθότα σε «κομμουνιστ­ική δολιοφθορά και διείσδυση εις τας Ενόπλους Δυνάμεις»…

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί αναλυτές και κάποιοι πολιτικοί προέβλεπαν ότι η χώρα δεν επρόκειτο να φτάσει ομα

λά στις εκλογές του Μαΐου του 1967, εντούτοις δεν υπήρξε καμία προετοιμασ­ία, τουλάχιστο­ν από την πλευρά της ΕΚ και της ΕΔΑ. Χαρακτηρισ­τικό το γεγονός ότι την παραμονή του δικτατορικ­ού πραξικοπήμ­ατος η «Αυγή» δημοσίευε ανάλυση εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν επρόκειτο να γίνει δικτατορία…

Ετσι φτάσαμε στη «μεγάλη νύχτα» η οποία διήρκεσε επτά ολόκληρα χρόνια και που στην κατάρρευσή της οδήγησε τον ελληνισμό στην τραγωδία της Κύπρου.

Μια ανεπανάληπ­τη κοινωνική εξέγερση

Οταν επιχειρούμ­ε να αξιολογήσο­υμε τη σπουδαιότη­τα και το βάθος σημαντικών ιστορικών συμβάντων τα κατατάσσου­με σε δύο κατηγορίες: στα τυχαία και τα αναγκαία. Τα πρώτα εξαντλούν τη σπουδαιότη­τά τους σ’ έναν πεπερασμέν­ο ιστορικό ορίζοντα και συνήθως ερμηνεύοντ­αι μέσα από την τυπική λογική σχέση αιτίου – αποτελέσμα­τος.

Αντίθετα, τα αναγκαία ιστορικά γεγονότα είναι ιδιαίτερα σύνθετα καθώς συνδέονται με μετασχηματ­ισμούς που ξεκινούν από την οικονομική και κοινωνική βάση και εκτείνοντα­ι στο πολιτισμικ­ό – ιδεολογικό εποικοδόμη­μα. Κι αυτοί οι μετασχηματ­ισμοί αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην Ιστορία. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το διαφωτιστι­κό υπόδειγμα, οδηγούν τις κοινωνίες σε ευρύτερες θεσμικές – δημοκρατικ­ές κατακτήσει­ς και καταγράφου­ν στην εξέλιξη των ιστορικών πολιτισμών ανώτερες αξίες, αρχές και προτάγματα που αποτελούν τις ανοδικές – εξελικτικέ­ς βαθμίδες των ανθρώπινων κοινωνιών.

Πράγματι, αυτή η τόσο σημαντική περίοδος που κορυφώθηκε με τα Ιουλιανά και έκλεισε τραγικά με τη δικτατορία της 21ης Απριλίου αποτελεί ιστορικά αναγκαίο γεγονός για τις εξελίξεις και τα συμβάντα που διαδραματί­στηκαν τα τελευταία 70 χρόνια στην πατρίδα μας. Η ορμητική εισβολή κοινωνικών δυνάμεων ενός ευρέος φάσματος ξεπέρασε τους περιορισμο­ύς του ιστορικού ορίζοντα, ακόμη και τις πολιτικές και κομματικές δυνάμεις που εκπροσωπού­σαν

τη μεγάλη αυτή κοινωνική πλειοψηφία. Ταυτόχρονα, μαζί με τις ταξικές – κοινωνικές διεκδικήσε­ις διατυπώθηκ­αν με απόλυτη σαφήνεια τα ιστορικά αιτήματα για δημοκρατία και δικαιοσύνη, για ελευθερία και αξιοπρέπει­α.

Για τα πεπερασμέν­α όρια που έθετε η ιστορική εκείνη εποχή για τη χώρα μας η κοινωνική αυτή έκρηξη και εισβολή στο ιστορικό προσκήνιο αποτελεί αξιοπρόσεκ­τη κοινωνική εξέγερση και επανάσταση που ξεπέρασε αυτούς τους ιστορικούς περιορισμο­ύς. Γι’ αυτό και η μοναδική και ανεπανάληπ­τη αυτή εποχή μάς απασχολεί και μας προβληματί­ζει ακόμη και σήμερα. Υπενθυμίζο­ντάς μας ότι η Ιστορία δεν εξελίσσετα­ι γραμμικά ούτε απλώς επαναλαμβά­νεται είτε ως τραγωδία είτε ως φάρσα (σύμφωνα με τη μαρξιστική ρήση).

Αντίθετα, η Ιστορία διαγράφει έναν ανοδικό σπειροειδή κύκλο και κάθε της περίοδος είναι μοναδική και ανεπανάληπ­τη. Εμείς σήμερα έχουμε το προνόμιο να αναστοχαζό­μαστε και να αξιολογούμ­ε αυτή την ιστορική τροχιά, με την προσδοκία ότι μπορούμε να κατανοήσου­με τις μεγάλες της στιγμές και να αντλήσουμε κάποια χρήσιμα διδάγματα, χωρίς βεβαίως, όπως αποδεικνύε­ται, να τρέφουμε «μεγάλες προσδοκίες».

Ενδεικτική βιβλιογραφ­ία

• Ζακ Μεϋνώ: Οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, Αθήνα 1966, σ. 222-230 και 301-303

• Ανδ. Λεντάκης: Παρακρατικ­ές οργανώσεις και 21η Απριλίου, Αθήνα 1975

• Ηλ. Νικολακόπο­υλος: Η καχεκτική δημοκρατία: Κόμματα και εκλογές 1946-1967, Αθήνα 2000

• Ανδ. Παπανδρέου: Η δημοκρατία στο απόσπασμα, Αθήνα 1976

• Σπ. Λιναρδάτος: Από τον εμφύλιο στη χούντα, Αθήνα 2010 • Κων. Τσουκαλάς: Η ελληνική τραγωδία, Αθήνα 1974 • Χ. Βερναρδάκη­ς – Γ. Μαυρής: Κόμματα και κοινωνικές συμμαχίες στην προδικτατο­ρική Ελλάδα, Αθήνα 1994

 ??  ?? Ηταν μια μοναδική και ανεπανάληπ­τη εποχή. Το κίνημα του 1-1-4 αποτέλεσε την ορμητική εισβολή ενός ευρέος φάσματος κοινωνικών δυνάμεων και ξεπέρασε τους περιορισμο­ύς του ιστορικού ορίζοντα, ακόμη και τις πολιτικές και κομματικές δυνάμεις που εκπροσωπού­σαν τη μεγάλη αυτή κοινωνική πλειοψηφία. Με τις ταξικές-κοινωνικές διεκδικήσε­ις του διατύπωσε με απόλυτη σαφήνεια τα ιστορικά αιτήματα για δημοκρατία και δικαιοσύνη, για ελευθερία και αξιοπρέπει­α
Ηταν μια μοναδική και ανεπανάληπ­τη εποχή. Το κίνημα του 1-1-4 αποτέλεσε την ορμητική εισβολή ενός ευρέος φάσματος κοινωνικών δυνάμεων και ξεπέρασε τους περιορισμο­ύς του ιστορικού ορίζοντα, ακόμη και τις πολιτικές και κομματικές δυνάμεις που εκπροσωπού­σαν τη μεγάλη αυτή κοινωνική πλειοψηφία. Με τις ταξικές-κοινωνικές διεκδικήσε­ις του διατύπωσε με απόλυτη σαφήνεια τα ιστορικά αιτήματα για δημοκρατία και δικαιοσύνη, για ελευθερία και αξιοπρέπει­α
 ??  ??
 ??  ?? Κυρίαρχη προσωπικότ­ητα του δεξιού – συντηρητικ­ού πόλου μέσα στη δομή του πολιτικού συστήματος της δεκαετίας του 1960 αναδείχτηκ­ε ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής. Προεκλογικ­ή ομιλία του στις Σέρρες το 1958 Τα Τάγματα Εθνοφυλακή­ς Αμύνης αποτελούσα­ν μέρος του πλέγματος παρακρατικ­ών μηχανισμών. Παρέλαση λόχου των ΤΕΑ στην πλατεία Μακρυχωρίο­υ Λάρισας Η περίοδος της Αποστασίας του 1965 έθεσε θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούσαν τον Τύπο και τις δομές της μετεμφυλια­κής δημοκρατία­ς. Συμπλοκή στην αίθουσα της Βουλής. Στη μέση πιθανότατα ο Θανάσης Κανελλόπου­λος Το φακέλωμα των κομμουνιστ­ών και των «συνοδοιπόρ­ων» αποτελούσε συστατικό στοιχείο της κρατικής πολιτικής. Σημείωμα για τη δράση του «αρχηγού της ΟΠΛΑ» Γρηγόρη Λαμπράκη. Η δολοφονία του Λαμπράκη τελέστηκε από τους παρακρατικ­ούς μηχανισμού­ς υπό την υψηλή εποπτεία και οργάνωση υψηλόβαθμω­ν αξιωματικώ­ν των Σωμάτων Ασφαλείας 1
Κυρίαρχη προσωπικότ­ητα του δεξιού – συντηρητικ­ού πόλου μέσα στη δομή του πολιτικού συστήματος της δεκαετίας του 1960 αναδείχτηκ­ε ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής. Προεκλογικ­ή ομιλία του στις Σέρρες το 1958 Τα Τάγματα Εθνοφυλακή­ς Αμύνης αποτελούσα­ν μέρος του πλέγματος παρακρατικ­ών μηχανισμών. Παρέλαση λόχου των ΤΕΑ στην πλατεία Μακρυχωρίο­υ Λάρισας Η περίοδος της Αποστασίας του 1965 έθεσε θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούσαν τον Τύπο και τις δομές της μετεμφυλια­κής δημοκρατία­ς. Συμπλοκή στην αίθουσα της Βουλής. Στη μέση πιθανότατα ο Θανάσης Κανελλόπου­λος Το φακέλωμα των κομμουνιστ­ών και των «συνοδοιπόρ­ων» αποτελούσε συστατικό στοιχείο της κρατικής πολιτικής. Σημείωμα για τη δράση του «αρχηγού της ΟΠΛΑ» Γρηγόρη Λαμπράκη. Η δολοφονία του Λαμπράκη τελέστηκε από τους παρακρατικ­ούς μηχανισμού­ς υπό την υψηλή εποπτεία και οργάνωση υψηλόβαθμω­ν αξιωματικώ­ν των Σωμάτων Ασφαλείας 1
 ??  ?? 2
2
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 1 1 Ηταν η στιγμή που η κοινωνία δυναμικά αναζητούσε τον τερματισμό του μετεμφυλια­κού καθεστώτος και να πορευτεί σε μια κατεύθυνση προόδου και ανάπτυξης με την ενίσχυση των δημοκρατικ­ών θεσμών. Ενα βαλς στα ανάκτορα 2 Η πολιτισμικ­ή άνοιξη αγκάλιασε όλο το φάσμα των τεχνών. Μια από τις κορυφαίες στιγμές το «Αξιον εστί». Θεόδωρος Δημήτριεφ, Οδυσσέας Ελύτης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Κατράκης, Γρηγόρης Μπιθικώτση­ς
1 1 Ηταν η στιγμή που η κοινωνία δυναμικά αναζητούσε τον τερματισμό του μετεμφυλια­κού καθεστώτος και να πορευτεί σε μια κατεύθυνση προόδου και ανάπτυξης με την ενίσχυση των δημοκρατικ­ών θεσμών. Ενα βαλς στα ανάκτορα 2 Η πολιτισμικ­ή άνοιξη αγκάλιασε όλο το φάσμα των τεχνών. Μια από τις κορυφαίες στιγμές το «Αξιον εστί». Θεόδωρος Δημήτριεφ, Οδυσσέας Ελύτης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Κατράκης, Γρηγόρης Μπιθικώτση­ς
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3 Οι επενδύσεις και οι ικανοποιητ­ικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν ήταν αρκετά για αυξήσουν τα εισοδήματα. Το διυλιστήρι­ο της Esso Pappas στη Θεσσαλονίκ­η
3 3 Οι επενδύσεις και οι ικανοποιητ­ικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν ήταν αρκετά για αυξήσουν τα εισοδήματα. Το διυλιστήρι­ο της Esso Pappas στη Θεσσαλονίκ­η
 ??  ??
 ??  ?? Η οικοδομική έκρηξη βασίστηκε στην αντιπαροχή 2 Αποτέλεσμα της παραγωγική­ς καχεξίας υπήρξε η μαζική μετανάστευ­ση 3 Η «καταπληκτι­κή νίκη» της Ενώσεως Κέντρου τον Φεβρουάριο του 1964 4 Ο Κων. Μητσοτάκης κοιτάζει με προσήλωση τον Παπανδρέου πριν από την Αποστασία. Ανάμεσά τους ο Στεφανόπου­λος
Η οικοδομική έκρηξη βασίστηκε στην αντιπαροχή 2 Αποτέλεσμα της παραγωγική­ς καχεξίας υπήρξε η μαζική μετανάστευ­ση 3 Η «καταπληκτι­κή νίκη» της Ενώσεως Κέντρου τον Φεβρουάριο του 1964 4 Ο Κων. Μητσοτάκης κοιτάζει με προσήλωση τον Παπανδρέου πριν από την Αποστασία. Ανάμεσά τους ο Στεφανόπου­λος
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4 Η απόρριψη του σχεδίου Ατσεσον προδιέγραψ­ε την τύχη του Γ. Παπανδρέου. Στην Ουάσινγκτο­ν με τον πρόεδρο Τζόνσον και τον Σταύρο Κωστόπουλο
5 Η απομάκρυνσ­η του Πέτρου Γαρουφαλιά από το υπουργείο Αμυνας κατέστη αδύνατη λόγω επιμονής του βασιλιά
4 4 Η απόρριψη του σχεδίου Ατσεσον προδιέγραψ­ε την τύχη του Γ. Παπανδρέου. Στην Ουάσινγκτο­ν με τον πρόεδρο Τζόνσον και τον Σταύρο Κωστόπουλο 5 Η απομάκρυνσ­η του Πέτρου Γαρουφαλιά από το υπουργείο Αμυνας κατέστη αδύνατη λόγω επιμονής του βασιλιά
 ??  ??
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 1
1 Ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης πρωταγωνίσ­τησε στην ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου. Δίπλα του ο Γεώργιος Αθανασιάδη­ςΝόβας, πρώτος εντολοδόχο­ς πρωθυπουργ­ός της Αποστασίας 2 Στο μεταξύ και με κυβέρνηση της ΕΚ η χούντα βυσσοδομού­σε. Ο στρατιώτης Δημ. Μπέκιος, θύμα της προβοκάτσι­ας που έστησε ο Γεώργιος Παπαδόπουλ­ος το 1965 στον Εβρο ρίχνοντας ζάχαρη στα ντεπόζιτα στρατιωτικ­ών οχημάτων 3 Μια προφητική γελοιογραφ­ία του Κώστα Μητρόπουλο­υ από το άλμπουμ του «Ποτέ πια»
1 1 Ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης πρωταγωνίσ­τησε στην ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου. Δίπλα του ο Γεώργιος Αθανασιάδη­ςΝόβας, πρώτος εντολοδόχο­ς πρωθυπουργ­ός της Αποστασίας 2 Στο μεταξύ και με κυβέρνηση της ΕΚ η χούντα βυσσοδομού­σε. Ο στρατιώτης Δημ. Μπέκιος, θύμα της προβοκάτσι­ας που έστησε ο Γεώργιος Παπαδόπουλ­ος το 1965 στον Εβρο ρίχνοντας ζάχαρη στα ντεπόζιτα στρατιωτικ­ών οχημάτων 3 Μια προφητική γελοιογραφ­ία του Κώστα Μητρόπουλο­υ από το άλμπουμ του «Ποτέ πια»
 ??  ?? 4 4
Τα Ιουλιανά έκλεισαν τραγικά με τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Η ανεπανάληπ­τη αυτή εποχή μάς προβληματί­ζει ακόμη και σήμερα. Ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης σε ένα στιγμιότυπ­ο του 1964 με τον Τζων Σωσσίδη, διευθυντή του διπλωματικ­ού γραφείου των πρωθυπουργ­ών Αλέξ. Παπάγου, Γεωργίου Παπανδρέου και του Ανδρέα Παπανδρέου προδικατορ­ικά καθώς και του ίδιου του Μητσοτάκη μετά το 1984
4 4 Τα Ιουλιανά έκλεισαν τραγικά με τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Η ανεπανάληπ­τη αυτή εποχή μάς προβληματί­ζει ακόμη και σήμερα. Ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης σε ένα στιγμιότυπ­ο του 1964 με τον Τζων Σωσσίδη, διευθυντή του διπλωματικ­ού γραφείου των πρωθυπουργ­ών Αλέξ. Παπάγου, Γεωργίου Παπανδρέου και του Ανδρέα Παπανδρέου προδικατορ­ικά καθώς και του ίδιου του Μητσοτάκη μετά το 1984
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece