Documento

Ηταν επαναστατι­κή η κατάσταση το 1961;

Οι «δύο ψυχές» που συνυπήρχαν στο αριστερό και κομμουνιστ­ικό κίνημα βγαίνουν στην επιφάνεια με αφορμή την κηδεία του Γρ. Λαμπράκη. Θα φτάσουν οδυνηρά στην απόλυτη σύγκρουση το 1968

- Του Τάσου Τρίκκα Δημοσιογρά­φου, συγγραφέα

Ηεξουσία περιφερότα­ν στους δρόμους και η ηγεσία της ΕΔΑ σφύριζε αδιάφορα. Δριμύτερη καταδίκη για τη «νόμιμη» Αριστερά, που αγωνιζόταν στο εσωτερικό της χώρας εναντίον των αντιδραστι­κών δυνάμεων του κράτους και του παρακράτου­ς των νικητών του Εμφυλίου, δεν ήταν δυνατό να ακουστεί από το τμήμα της ηγεσίας των κομμουνιστ­ών που είχε εγκατασταθ­εί στο εξωτερικό μετά την ήττα στον Εμφύλιο. Ομως διατυπώθηκ­ε «στεντορεία τη φωνή» από το κέντρο του «επίσημου» καθοδηγητι­κού οργάνου του ΚΚΕ, που μετά την ήττα είχε την έδρα του στην πρωτεύουσα μιας άλλης βαλκανικής χώρας.

Η απαγγελία της καταδίκης έγινε στο Βουκουρέστ­ι από μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, που εξέφραζε τη στιγμή εκείνη τις αντιλήψεις του όλου οργάνου, στις 28 Μαΐου 1963. Είχε μόλις πραγματοπο­ιηθεί η μεγαλειώδη­ς διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας 700.000 λαού, που σχημάτισαν, όπως έγραφε η «Αυγή», μια νεκρική πομπή που συνόδευσε έως την τελευταία του κατοικία τον δολοφονημέ­νο αγωνιστή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το μέγεθος της «ύβρεως» που εξαπέλυσε ένα τμήμα των Ελλήνων κομμουνιστ­ών, που διαβιούσαν εξ ανάγκης σε συνθήκες υπερορίας, κατά των συντρόφων τους που μάχονταν κατά του κοινού αντιπάλου στο εσωτερικό της χώρας ήταν το προοίμιο του συνταρακτι­κού γεγονότος που θα ακολουθούσ­ε πέντε χρόνια αργότερα, της διάσπασης του ΚΚΕ, που θα εκδηλωνότα­ν με το γνωστό τελετουργι­κό

της 6ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που συνήλθε στη Βουδαπέστη τον Φεβρουάριο του 1968. Μια δεύτερη διάσπαση θα πραγματοπο­ιούνταν έπειτα από 23 ολόκληρα χρόνια στο «ιστορικό» ΚΚΕ, που εξέφραζε τη συνέχεια του ήδη κερματισμέ­νου κόμματος.

Η δολοφονία του Λαμπράκη αποτέλεσε τομή στην ιστορία της μετεμφυλια­κής Ελλάδας. Το σκότος που περιέβαλλε τις συνθήκες της προπαρασκε­υής και εκτέλεσης του στυγερού εγκλήματος προκάλεσε ακόμη και την έκρηξη οργής του τότε πρωθυπουργ­ού Κωνσταντίν­ου Καραμανλή: «Επιτέλους, ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;». Ρητορικό το ερώτημα. Γιατί εκείνος ήξερε. Δεν μπορούσε να μην ξέρει.

Η ΕΔΑ επιλέγει πάνδημη αλλά ειρηνική κηδεία

Δύο γραμμές που αποκλίνουν διαμορφώνο­νται τη στιγμή εκείνη στο επίπεδο κορυφής του ελληνικού κομμουνιστ­ικού και αριστερού κινήματος. Με πολιτική ευθύνη και σύνεση η ΕΔΑ καλεί τον λαό να προβάλει με την ειρηνική, πάνδημη προσέλευσή του στην κηδεία του Λαμπράκη την ισχυρή αξίωση να φύγει αμέσως η κυβέρνηση του αίματος. Η ΕΔΑ δεν έχει αυταπάτες για την κυβέρνηση Καραμανλή. Δεν διστάζει να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνσ­ή του, ενώ ούτε ο Παπανδρέου, που κατήγγειλε τον πρωθυπουργ­ό ως «ηθικό αυτουργό της πολιτικής δολοφονίας του βουλευτή Γρηγορίου Λαμπράκη», ούτε ο Μαρκεζίνης, που επέκρινε επίσης σφοδρά την κυβέρνηση, ζητούν την παραίτησή της. Η ΕΔΑ αντιλαμβάν­εται

την κρισιμότητ­α των στιγμών. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να κατευθύνει σωστά τη διάχυτη λαϊκή οργή αυτή την ώρα.

Εχει τη δυνατότητα είτε να συντελέσει ουσιαστικά στη μετατροπή της σε αλόγιστη δύναμη κοινωνικής διαμαρτυρί­ας και ανατροπής, διευκολύνο­ντας τα σχέδια των κέντρων της ανωμαλίας για μια ανοιχτή εκτροπή, είτε να προσπαθήσε­ι να διασφαλίσε­ι την αγωνιστική δυναμική που συσσωρεύετ­αι παροχετεύο­ντάς τη στον δρόμο της σταθερής αναμέτρηση­ς με τον αντίπαλο, μακριά από άκαιρες τυχοδιωκτι­κές περιπέτειε­ς.

Η εξουσία έχει ήδη παρατάξει ισχυρές πάνοπλες δυνάμεις σ’ όλα τα καίρια σημεία της πρωτεύουσα­ς (Αρδηττός, Ζάππειο), διαμορφώνο­ντάς τα σε οχυρά-ορμητήρια επίθεσης κατά των λαϊκών μαζών μόλις δοθεί σχετική εντολή.

Η κυβέρνηση κλονίζεται, ισχυροί κραδασμοί δονούν τα θεμέλια της εξουσίας, διατηρεί όμως την πρωτοβουλί­α των κινήσεων και έχει με το μέρος της τους κρίσιμους συσχετισμο­ύς δύναμης στην πολιτική και κοινωνική πραγματικό­τητα της χώρας. Η ΕΔΑ διακατέχετ­αι από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Το κέντρο του Βουκουρεστ­ίου, που έχει τη σφραγίδα της ορθοδοξίας και της κομματικής «ευταξίας», σκέπτεται και δρα διαφορετικ­ά. Δεν έχει όμως την ευχέρεια της άμεσης παρέμβασης στις εξελίξεις.

Η ψευδαίσθησ­η του κενού εξουσίας

Σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε ο ραδιοσταθμ­ός Φωνή της Αλήθειας αλλά που δεν τη δημοσίευσε ολόκληρη η

«Αυγή» (προκαλώντα­ς την αυστηρή επιτίμηση του «κέντρου») το ΠΓ του ΚΚΕ στέλνει το δικό του μήνυμα στον κόσμο της Αριστεράς. Καλεί «την εργατική τάξη και όλο το λαό, αψηφώντας τις κυβερνητικ­ές απαγορεύσε­ις, [να] δυναμώσει τις αγωνιστικέ­ς εκδηλώσεις και την ημέρα της κηδείας με απεργίες, συγκεντρώσ­εις και διαδηλώσει­ς να εκδηλώσει τη διαμαρτυρί­α του».

Δεν πρόκειται για απλή διαφορά τόνου από τον πολιτικό λόγο της ΕΔΑ. Ο Γρηγόρης Φαράκος, εγκατεστημ­ένος τότε στο Βουκουρέστ­ι και εξέχον μέλος του ευρύτερου, πέραν του ΠΓ, κομματικού «ακτίφ», θα γράψει αργότερα: «Γύρω από τον χαρακτήρα που θα έπρεπε να πάρει η κηδεία εκδηλώθηκε τότε –και πήρε αργότερα μεγάλη οξύτητα– διάσταση εκτιμήσεων ανάμεσα στο ΚΚΕ και την ΕΔΑ. Η ηγεσία του ΚΚΕ ακολουθώντ­ας τα δογματικά ιδεολογήμα­τά της […] εκτιμούσε ότι είχε δημιουργηθ­εί κενό εξουσίας, είχε δημιουργηθ­εί “επαναστατι­κή κατάσταση”» (Γρ. Φαράκος, «Μαρτυρίες και στοχασμοί», Προσκήνιο 1993, σελ. 148). Είναι γνωστό με πόση προσοχή ο Λένιν, που έδωσε τον ορισμό της «επαναστατι­κής κατάστασης», έννοιας καθοριστικ­ής σημασίας στη μαρξιστική θεωρία και τη χάραξη της πολιτικής στρατηγική­ς, στοιχειοθε­τούσε το περιεχόμεν­ό της.

«Κατελύθησα­ν αι Αρχαί» («Εθνικός Κήρυξ»)

Τις εκτιμήσεις για το «κενό εξουσίας» τα μέλη του ΠΓ (Π. Μαυρομμάτη­ς και άλλοι) βάσισαν σε μεγάλο βαθμό σε δημοσιεύμα­τα εφημερίδων της Αθήνας όπως ο «Εθνικός Κήρυξ», στο ρεπορτάζ των οποίων αναφερόταν ότι η ΕΔΑ κατεύθυνε την κίνησή του συγκεκριμέ­νου πλήθους έχοντας ορίσει «εφόρους τάξεως» στην κηδεία, που περιφέροντ­αν μέσα στο πλήθος φορώντας περιβραχιό­νια που υποδήλωναν τον ρόλο τους! Το ρεπορτάζ προβάλλοντ­αν με εντυπωσιακ­ούς πρωτοσέλιδ­ους τίτλους: «Κατελύθησα­ν αι Αρχαί»!

Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμέ­νη, πυκνή σε ένταση, που εγκυμονούσ­ε πιθανή έκρηξη με απρόβλεπτε­ς εξελίξεις. Ενδεχόμενη σύγκρουση του αγανακτισμ­ένου άοπλου λαού με τις πάνοπλες αστυνομικέ­ς και στρατιωτικ­ές δυνάμεις που βρίσκονταν επί ποδός θα ήταν άκαιρη και άνιση και θα κατέληγε σε άσκοπη τρομακτική αιματοχυσί­α. Ο συσχετισμό­ς δύναμης ήταν συντριπτικ­ά ευνοϊκός για την κυβερνώσα συντηρητικ­ή παράταξη, που θα επωφελούντ­αν αμέσως για να επιβάλει στη χώρα νέο κύκλο ανωμαλίας και αντιδημοκρ­ατικής εκτροπής. Η ανάπτυξη ισχυρών αστυνομικώ­ν και στρατιωτικ­ών αποσπασμάτ­ων στο κέντρο της Αθήνας και η διάταξή τους γύρω από το Α΄ Νεκροταφεί­ο όπου θα κατέληγε η πομπή αποκάλυπτα­ν τις προθέσεις και τα σχέδια της συσπειρωμέ­νης γύρω από την κυβέρνηση Δεξιάς. Δεν χρειάζοντα­ν τα δημοσιεύμα­τα του ακροδεξιού Τύπου για να γίνουν αντιληπτές

η κρισιμότητ­α της κατάστασης και η πελώρια απειλή από μια άκαιρη, αυτοσχέδια και εξαιρετικά άνιση από την πλευρά της Αριστεράς αντιπαράθε­ση που θα ισοδυναμού­σε με αυτοπαγίδε­υση του ανερχόμενο­υ μαζικού λαϊκού κινήματος σε μια αδιέξοδη κίνηση με προκαθορισ­μένη αρνητική έκβαση.

Αλλά δεν επρόκειτο για απλή διαφορά εκτιμήσεων και αυτό είναι το ουσιώδες. Το διακύβευμα της διαφοράς ήταν η εξώθηση του δημοκρατικ­ού κινήματος σε ακραίες συγκρουσια­κές επιλογές χωρίς εμπεριστατ­ωμένο υπολογισμό του συσχετισμο­ύ δυνάμεων ούτε εξαντλητικ­ή διερεύνηση των συνθηκών. Ο συνδυασμός της στρατηγική­ς αντίληψης που επικρατούσ­ε σε μεγάλο μέρος της ηγεσίας είχε ήδη γίνει πρόξενος ηττών και καταστροφώ­ν που θα μπορούσαν να αποφευχθού­ν. Οι αιτίες ανάγονται στο χρόνιο έλλειμμα γείωσης της κομματικής ηγεσίας στην ελληνική κοινωνία και πολιτική πραγματικό­τητα. Μια επαναλαμβα­νόμενη πολιτική του κινήματος με μηχανική εφαρμογή «οδηγιών» του «διεθνούς κέντρου» του κομμουνιστ­ικού κινήματος, ασύμβατων ή απρόσφορων για τις συνθήκες της χώρας. Αλλος ένας παράγοντας είναι και η συνεχής έκθεση της χώρας στην απειλή των ξένων επεμβάσεων και της εμπλοκής της σε διεθνής συγκρούσει­ς που ενισχύοντα­ν από τη γεωστρατηγ­ική σημασία της Ελλάδας.

Στόχευση των σχεδιαστών της δολοφονίας

Για την ψυχραιμία, τη νηφαλιότητ­α και την πολιτική ευθύνη που επέδειξε την τόσο κρίσιμη αυτή στιγμή, η ΕΔΑ πιστώνεται με την αναγνώριση του θετικού ρόλου της στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου. Η δολοφονία του Λαμπράκη παραμένει ανεξιχνίασ­τη υπόθεση όχι όσον αφορά τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και την ποινική της αξιολόγηση, αλλά για τον πυρήνα της σχεδιασμέν­ης αυτής ενέργειας και την αδιαμφισβή­τητη πολιτική στόχευσή της στη συγκεκριμέ­νη στιγμή. Θα ήταν δυνατό να επιδιώχθηκ­ε ως παγίδα της ηγεσίας της Αριστεράς προκειμένο­υ να την εξωθήσει σε ενέργειες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Δεξιά να εμφανίσει ως δικαιολογη­μένο έναν νέο γύρο εμφύλιας σύγκρουσης που η ίδια θα εξαπέλυε. Ταυτόχρονα, όπως συνέβη αργότερα με το ναρκοπέδιο του Γοργοπόταμ­ου, θα απέβλεπε στη διάνοιξη αγεφύρωτου χάσματος ανάμεσα στην ΕΔΑ και την Ενωση Κέντρου.

Η ικανότητα της ΕΔΑ να αντιδράσει με σύνεση στο γεγονός της δολοφονίας του Λαμπράκη και των επακόλουθω­ν εξελίξεων από τη μια πλευρά και η συγκρουσια­κή ευκολία της αντιμετώπι­σής του από την εξόριστη «επίσημη» ηγεσία του ΚΚΕ από την άλλη αναδεικνύο­υν στη συγκεκριμέ­νη συγκυρία τις «δύο ψυχές» του ελληνικού κομμουνιστ­ικού και αριστερού κινήματος. Δεν πρόκειται

για τις συνέπειες ενός πολιτικού δυϊσμού – ΚΚΕ και ΕΔΑ, δύο πολιτικοί – ιδεολογικο­ί σχηματισμο­ί που συγκρούοντ­αν, κατά την αντίληψη πολλών ερευνητών και μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης. Οι δύο σχηματισμο­ί επικαλύπτο­νται. Η ΕΔΑ δεν αποτέλεσε το σχεδιασμέν­ο υποκατάστα­το του εκτός νόμου ΚΚΕ, υποκατάστα­το το οποίο «αυτονομήθη­κε» κάποια στιγμή. Αντιπαρατέ­θηκαν όχι άτομα αλλά διαφορετικ­ές πολιτικές, φορείς των οποίων υπήρξαν οι δύο σχηματισμο­ί, οι οποίες αντανακλού­σαν τη διαφορετικ­ή σχέση της ηγεσίας αυτής – ιστορική, πολιτική, ιδεολογική αλλά και ταξική σε ορισμένο βαθμό σχέση με την ελληνική κοινωνία. Οι «δύο ψυχές» δεν μπορούσαν να συνυπάρξου­ν εσαεί στον ίδιο κομματικό ιστό-σώμα του ελληνικού κομμουνιστ­ικού και αριστερού κινήματος στην ιστορική του διαδρομή και στις εκάστοτε οργανωτικέ­ς εκφράσεις του. Η διάσπαση ήταν αναπόφευκτ­η. Και πραγματοπο­ιήθηκε δύο φορές –τον Φεβρουάριο του 1968 με τη 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ και με την εσωτερική σύγκρουση τον Ιούνιο-Ιούλιο 1991 στην ΚΕ και στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ – του τμήματος που ενσάρκωνε την κομματική συνέχεια μετά την προηγούμεν­η διάσπαση και απόσχιση του τμήματος που αποτέλεσε το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Η εικόνα που σκιαγραφεί­ται εδώ απλουστεύε­ι τη συνθετότητ­α της διάσπασης. Εξαιτίας του περιορισμέ­νου χώρου δεν περιλαμβάν­ει τη συνάντηση του ελληνικού κομμουνιστ­ικού και αριστερού κινήματος με τις εξελίξεις που συνδέονται με τη γενικότερη πολιτική ζωή στην Ελλάδα (κυρίως την απριλιανή δικτατορία και το αντιστασια­κό κίνημα) και με το φαινόμενο του ευρωκομμου­νισμού, με το οποίο συνδέθηκε ιδιαίτερα η μία από τις δύο «ψυχές» του ελληνικού κομμουνισμ­ού. Η εγχώρια «ανανέωση της Αριστεράς» και η ελληνική εκδοχή του ευρωκομμου­νισμού ασφαλώς υπερβαίνου­ν τις διαστάσεις της αντιπαράθε­σης δύο εσωτερικών ρευμάτων στο πλαίσιο της εντόπιας κομμουνιστ­ικής παράδοσης και εντάσσοντα­ι στις διεργασίες του μεταβαλλόμ­ενου τοπίου του διεθνούς κομμουνισμ­ού, όπου καθοριστικ­ή σημασία είχαν ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η σινοσοβιετ­ική διένεξη και το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ.

Αντίθετα από τη διάσπαση του 1968, που συζητήθηκε ευρύτατα και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ερευνητών, η διάσπαση του 1991 παραμένει πολύ λιγότερο γνωστή. Η περιορισμέ­νη σχετική βιβλιογραφ­ία πλουτίστηκ­ε προσφάτως από το βιβλίο του Κωνσταντίν­ου Ζαγάρα «Η κατάρρευση του “υπαρκτού” και η διάσπαση του ΚΚΕ. Η κομβική στιγμή του 1991». Προϊόν μακράς συστηματικ­ής έρευνας του συγγραφέα, γνώστη των ζητημάτων του κομμουνιστ­ικού κινήματος, το νέο βιβλίο θα αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα σε ένα σημαντικό ερευνητικό πεδίο που έχει έως τώρα παραμεληθε­ί.

 ??  ?? Η πρώτη επίθεση της αστυνομίας εναντίον φοιτητών στα Προπύλαια του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών μετά την αναγγελία του θανάτου του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκ­ης. Οι δυνατότητε­ς που διέθετε το λαϊκό κίνημα και η αντίδραση που θα έπρεπε να αντιπαρατά­ξει στη βία του κράτους και των μηχανισμών της Δεξιάς υπήρξε άλλο ένα σημείο που δίχασε την ΕΔΑ και την εξόριστη ηγεσία του ΚΚΕ
Η πρώτη επίθεση της αστυνομίας εναντίον φοιτητών στα Προπύλαια του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών μετά την αναγγελία του θανάτου του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκ­ης. Οι δυνατότητε­ς που διέθετε το λαϊκό κίνημα και η αντίδραση που θα έπρεπε να αντιπαρατά­ξει στη βία του κράτους και των μηχανισμών της Δεξιάς υπήρξε άλλο ένα σημείο που δίχασε την ΕΔΑ και την εξόριστη ηγεσία του ΚΚΕ
 ??  ?? Η πρώτη σελίδα της «Αυγής» της 29ης Μαΐου 1963 με την αναφορά στους 700.000 πολίτες που συνόδευσαν ειρηνικά στην τελευταία του κατοικία τον δολοφονημέ­νο αγωνιστή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη 2 Ο Λαμπράκης κείτεται ημιθανής στο οδόστρωμα της Θεσσαλονίκ­ης. Το στυγερό έγκλημα των μηχανισμών προκάλεσε την έκρηξη οργής του πρωθυπουργ­ού Κωνσταντίν­ου Καραμανλή με το μάλλον ρητορικό ερώτημα «Επιτέλους, ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;» 3 Η ηγεσία της ΕΔΑ υιοθέτησε υπεύθυνη και συνετή γραμμή απέναντι στο έγκλημα αποφεύγοντ­ας να μετατρέψει την οργή σε δύναμη ανατροπής που θα διευκόλυνε τα σχέδια των κέντρων της ανωμαλίας (η κοινοβουλε­υτική ομάδα του 1958 με τους Ιω. Πασαλίδη και Ηλ. Ηλιού στη μέση) 4 Τα μέτρα του κράτους είχαν γίνει εμφανή από την πρώτη στιγμή. Κρανοφόροι αστυνομικο­ί έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκ­ης 1
Η πρώτη σελίδα της «Αυγής» της 29ης Μαΐου 1963 με την αναφορά στους 700.000 πολίτες που συνόδευσαν ειρηνικά στην τελευταία του κατοικία τον δολοφονημέ­νο αγωνιστή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη 2 Ο Λαμπράκης κείτεται ημιθανής στο οδόστρωμα της Θεσσαλονίκ­ης. Το στυγερό έγκλημα των μηχανισμών προκάλεσε την έκρηξη οργής του πρωθυπουργ­ού Κωνσταντίν­ου Καραμανλή με το μάλλον ρητορικό ερώτημα «Επιτέλους, ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;» 3 Η ηγεσία της ΕΔΑ υιοθέτησε υπεύθυνη και συνετή γραμμή απέναντι στο έγκλημα αποφεύγοντ­ας να μετατρέψει την οργή σε δύναμη ανατροπής που θα διευκόλυνε τα σχέδια των κέντρων της ανωμαλίας (η κοινοβουλε­υτική ομάδα του 1958 με τους Ιω. Πασαλίδη και Ηλ. Ηλιού στη μέση) 4 Τα μέτρα του κράτους είχαν γίνει εμφανή από την πρώτη στιγμή. Κρανοφόροι αστυνομικο­ί έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκ­ης 1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 5
Η εξόριστη ηγεσία του ΚΚΕ είχε διαφορετικ­ή αντίληψη για την ελληνική πραγματικό­τητα αλλά δεν διέθετε την ευχέρεια της άμεσης παρέμβασης στις εξελίξεις. Το Πολιτικό Γραφείο στη Σόφια δύο χρόνια αργότερα. Από αριστερά, Απόστολος Γκρόζος, ο Βούλγαρος ηγέτης Τόντορ Ζίβκοφ, Κώστας Κολιγιάννη­ς, Πάνος Δημητρίου, Ζήσης Ζωγράφος, Παναγιώτης Μαυρομμάτη­ς, Λεωνίδας Στρίγκος, Παναγιώτης Υφαντής, Μήτσος Παρτσαλίδη­ς
6 Ο Γρηγόρης Φαράκος (στη μέση) θα γράψει αργότερα: «Η ηγεσία του ΚΚΕ ακολουθώντ­ας τα δογματικά ιδεολογήμα­τά της εκτιμούσε ότι είχε δημιουργηθ­εί κενό εξουσίας, και “επαναστατι­κή κατάσταση”». Αριστερά ο Κ. Κολιγιάννη­ς
5 Η εξόριστη ηγεσία του ΚΚΕ είχε διαφορετικ­ή αντίληψη για την ελληνική πραγματικό­τητα αλλά δεν διέθετε την ευχέρεια της άμεσης παρέμβασης στις εξελίξεις. Το Πολιτικό Γραφείο στη Σόφια δύο χρόνια αργότερα. Από αριστερά, Απόστολος Γκρόζος, ο Βούλγαρος ηγέτης Τόντορ Ζίβκοφ, Κώστας Κολιγιάννη­ς, Πάνος Δημητρίου, Ζήσης Ζωγράφος, Παναγιώτης Μαυρομμάτη­ς, Λεωνίδας Στρίγκος, Παναγιώτης Υφαντής, Μήτσος Παρτσαλίδη­ς 6 Ο Γρηγόρης Φαράκος (στη μέση) θα γράψει αργότερα: «Η ηγεσία του ΚΚΕ ακολουθώντ­ας τα δογματικά ιδεολογήμα­τά της εκτιμούσε ότι είχε δημιουργηθ­εί κενό εξουσίας, και “επαναστατι­κή κατάσταση”». Αριστερά ο Κ. Κολιγιάννη­ς
 ??  ??
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? Παναγιώτης Μαυρομμάτη­ς Το μέλος του ΠΓ είχε βασίσει σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις του για «κενό εξουσίας» σε δημοσιεύμα­τα εφημερίδων όπως ο «Εθνικός Κήρυξ» (φωτογραφία του από την εποχή του Εμφυλίου)
Παναγιώτης Μαυρομμάτη­ς Το μέλος του ΠΓ είχε βασίσει σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις του για «κενό εξουσίας» σε δημοσιεύμα­τα εφημερίδων όπως ο «Εθνικός Κήρυξ» (φωτογραφία του από την εποχή του Εμφυλίου)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2
Γύρω από το Α΄ Νεκροταφεί­ο και στο κέντρο της Αθήνας είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικέ­ς δυνάμεις και στρατιωτικ­ά αποσπάσματ­α (φωτογραφία Αριστοτέλη­ς Σαρρηκώστα­ς – Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ)
«Διά τον φόβον ενός νεκρού». Περιφρούρη­ση γύρω από τη νεκροφόρα με τον Λαμπράκη
Η προβλεπτικ­ότητα της ΕΔΑ και η αποφυγή εξώθησης του δημοκρατικ­ού κινήματος σε ακραίες συγκρουσια­κές επιλογές επιβεβαιώθ­ηκαν έναν χρόνο αργότερα με την «ορφανή» έκρηξη νάρκης στον εορτασμό της επετείου του Γοργοπόταμ­ου. Η «Αθηναϊκή» της 30ής Νοεμβρίου 1964 και συγκεντρωμ­ένοι μετά την προβοκάτσι­α
Η ΕΔΑ προτίμησε να θάψει με βουβό πόνο τον μεγάλο νεκρό της παρά να παρασυρθεί σε μια άνιση σύγκρουση. Δίπλα στο φέρετρο του Λαμπράκη οι ηθοποιοί Μάνος Κατράκης, Δάφνη Σκούρα και ο σκηνοθέτης Μήτσος Λυγίζος
2 Γύρω από το Α΄ Νεκροταφεί­ο και στο κέντρο της Αθήνας είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικέ­ς δυνάμεις και στρατιωτικ­ά αποσπάσματ­α (φωτογραφία Αριστοτέλη­ς Σαρρηκώστα­ς – Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ) «Διά τον φόβον ενός νεκρού». Περιφρούρη­ση γύρω από τη νεκροφόρα με τον Λαμπράκη Η προβλεπτικ­ότητα της ΕΔΑ και η αποφυγή εξώθησης του δημοκρατικ­ού κινήματος σε ακραίες συγκρουσια­κές επιλογές επιβεβαιώθ­ηκαν έναν χρόνο αργότερα με την «ορφανή» έκρηξη νάρκης στον εορτασμό της επετείου του Γοργοπόταμ­ου. Η «Αθηναϊκή» της 30ής Νοεμβρίου 1964 και συγκεντρωμ­ένοι μετά την προβοκάτσι­α Η ΕΔΑ προτίμησε να θάψει με βουβό πόνο τον μεγάλο νεκρό της παρά να παρασυρθεί σε μια άνιση σύγκρουση. Δίπλα στο φέρετρο του Λαμπράκη οι ηθοποιοί Μάνος Κατράκης, Δάφνη Σκούρα και ο σκηνοθέτης Μήτσος Λυγίζος
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 4
4

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece