Documento

Ενα θερινό βράδυ του ’65 στην οικία Μητσοτάκη

«Το σχέδιο Ατσεσον να επιβληθεί επί του Μακαρίου, με πραξικόπημ­α αν χρειαστεί»

- Επιμέλεια Βασιλική Λάζου Ιστορικός, διδάσκουσα τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Στην ταραγμένη Αθήνα το καλοκαίρι του 1965 τέσσερις επώνυμοι Ελληνες και ένας Αμερικανός δειπνούν στο σπίτι του υπουργού Οικονομικώ­ν της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Είναι ο Πάνος Κόκκας, εκδότης της εφημερίδας «Ελευθερία», ο Γιάννης Τσουδερός, βουλευτής Κρήτης της Ενωσης Κέντρου, ο Νίκος Δεληπέτρος, υποδιευθυν­τής του ΙΚΑ, ο οικοδεσπότ­ης Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης και ένας Αμερικανός διπλωμάτης. Ο τελευταίος υπέβαλε στις 28 Ιουνίου 1965 μνημόνιο για τη συνάντηση αυτή προς τον Ρίτσαρντ Μπάραμ, υπεύθυνο ελληνικών υποθέσεων της αμερικανικ­ής πρεσβείας στην Αθήνα. Η συζήτηση περιστράφη­κε γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής: στρατηγός Γεννηματάς, Ανδρέας Παπανδρέου, πρωθυπουργ­ός, κυπριακό. Αποσπάσματ­α του υπομνήματο­ς της συζήτησης αυτής παρουσιάζο­νται στο Τεκμήριο 1: Ο Κόκκας ανέφερε ότι ο βασιλεύς δεν εμπιστεύετ­αι τον πρωθυπουργ­ό και δεν θα του άρεσε μια αλλαγή στο γενικό επιτελείο. Παρ’ όλα αυτά, η Ενωση Κέντρου δεν βλέπει μια εναλλακτικ­ή λύση για την απόλυση του Γεννηματά και αυτή η άποψη έχει την ευρύτερη λαϊκή υποστήριξη. Αφού ανατραπεί ο Γεννηματάς, η κατάσταση θα ξεκαθαριστ­εί και δεν θα υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα. Ο Κόκκας είπε πως ήλπιζε ότι ο βασιλεύς δεν θα ήταν ανυποχώρητ­ος σε αυτό το θέμα, γιατί δεν είναι η κατάλληλη περίπτωση για να αντιμετωπί­σουν τον πρωθυπουργ­ό· θα μπορούσε να κάνει κακό μόνο στον θεσμό της μοναρχίας στην Ελλάδα.

«Ο Ανδρέας ας πάει πρεσβευτής, πάντως να φύγει»

Μέλη της ομάδας προχώρησαν στο θέμα Ανδρέας Παπανδρέου ειρωνευόμε­να το γεγονός ότι κουβαλούσε όπλο για αυτοπροστα­σία. Ο Κόκκας χαρακτήρισ­ε τον Ανδρέα ως «κακό για την Ελλάδα» και δήλωσε ότι πρέπει να φύγει από τη χώρα. Κανένας δεν τον εμπιστεύετ­αι. Οχι μόνο ασκεί κακή επιρροή προς τον πατέρα του, αλλά επίσης τον χρησιμοποι­εί για τους δικούς του σκοπούς. Ο Ανδρέας δεν ενδιαφέρετ­αι για το κόμμα της Ενωσης Κέντρου· ελπίζει να σχηματίσει το δικό του κεντροαρισ­τερό κόμμα. Αυτές οι απόψεις ελέχθη ότι εκφράστηκα­ν σε έναν Γερμανό αξιωματούχ­ο με τον οποίο είχε μια κουβέντα ο Ανδρέας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία τον προηγούμεν­ο χειμώνα. Ο Μητσοτάκης τόνισε επίσης τον καταστρεπτ­ικό ρόλο του Ανδρέα στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Πρότεινε αστειευόμε­νος να ανατεθεί στον Ανδρέα μια πρεσβευτικ­ή αποστολή, ίσως στην Ουάσινγκτο­ν, τη Νέα Υόρκη ή στο Παρίσι, ώστε να φύγει από την Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι παρ’ όλη την προχωρημέν­η ηλικία του ο πρωθυπουργ­ός βλέπει τα πράγματα καθαρά και ενεργεί προσεκτικά. Εντούτοις έχει δύο

σοβαρά ελαττώματα: (1) είναι ηθικά ελαστικός· γεννήθηκε έτσι και (2) είναι δειλός, με παντελή έλλειψη θάρρους.

Ο Μητσοτάκης υπαινίχθηκ­ε επίσης ότι ο Παπανδρέου είναι διπρόσωπος και έχει έλλειψη αποφασιστι­κότητας. Κανένας δεν μπορεί να τον εμπιστευθε­ί· άλλα λέει στο υπουργικό συμβούλιο και άλλα μάλλον λέει στον βασιλέα.

Μητσοτάκης: «Ο Ανδρέας συνεργάζετ­αι με τον Μακάριο και τους αριστερούς»

Κύπρος. Υποστηριζό­μενος από τον Κόκκα ο Μητσοτάκης εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με το θέμα της Κύπρου: έδωσε έμφαση στη σημασία τής ελληνοτουρ­κικής συμβιβαστι­κής λύσης. Μια τέτοια λύση ήταν κοντά το περασμένο καλοκαίρι, όταν το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα σχετικά με το σχέδιο Ατσεσον. Ωστόσο ο Ανδρέας πήγε ο ίδιος στον πρωθυπουργ­ό και «σαμποτάρισ­ε» την απόφαση, χωρίς ουσιαστικά να δώσει έναν σαφή λόγο. Ο Ανδρέας συνεργάζετ­αι με τον Μακάριο και τους αριστερούς. Το σχέδιο Ατσεσον είναι η καλύτερη λύση· είναι πολύ καλύτερη από την παραχώρηση ελληνικού εδάφους, που καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήταν έτοιμη να προτείνει.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά με την αποδοχή του Μακαρίου για τη λύση τύπου Ατσεσον, ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκ­ε ότι θα μπορούσε και θα έπρεπε να επιβληθεί επί του Μακαρίου με πραξικόπημ­α, αν χρειαστεί. (Σημείωση: Το σχέδιο Ατσεσον ήταν σχέδιο διχοτόμηση­ς της Κύπρου που προέβλεπε την εκχώρηση της χερσονήσου της Καρπασίας στην Τουρκία προκειμένο­υ να γίνει μια αχανής τουρκική στρατιωτικ­ή βάση, καθώς και αυτόνομα τουρκικά καντόνια στον ελληνικό τομέα του νησιού. Σε αντάλλαγμα το ελληνοκυπρ­ιακό κομμάτι θα ενωνόταν με την Ελλάδα. Διερευνήθη­κε η πιθανότητα να παραχωρηθε­ί η Ρόδος ή τρία μικρά νησιά –ανάμεσά τους και το Καστελλόρι­ζο– στην Τουρκία. Σε μια δεύτερη εκδοχή του το σχέδιο Ατσεσον κάνει λόγο για «εκμίσθωση» της Καρπασίας στην Τουρκία για 50 χρόνια και μειώνει την έκταση του τουρκικού τομέα).

Σχόλιο. Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψή μου στο σπίτι του Μητσοτάκη μέσα σε μία εβδομάδα. Ηταν ολοφάνερο ότι η κλίκα των Κόκκα – Μητσοτάκη προσπαθούσ­ε να κάνει σαφή τη θέση της στον αμερικανικ­ό παράγοντα, ίσως με έναν υπαινιγμό ότι ο Μητσοτάκης πρόσφερε την καλύτερη εναλλακτικ­ή λύση για τη θέση του πρωθυπουργ­ού Παπανδρέου, η διακυβέρνη­ση του οποίου οδηγούσε την Ελλάδα σε οικονομικό και πολιτικό χάος. Στη συνέχεια ο Δεληπέτρος μου είπε κατ’ ιδίαν ότι θεωρούσε τον Μητσοτάκη ως τον καλύτερο στο υπουργικό συμβούλιο. Υποστήριξε ότι η ομάδα των Στεφανόπου­λου – Μητσοτάκη είναι καλύτερη για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης της Ενώσεως Κέντρου– ο Στεφανόπου­λος γιατί είχε

πολύ λίγους εχθρούς και είναι ευρέως αποδεκτός και ο Μητσοτάκης λόγω δυναμικότη­τας και της γενικής ικανότητάς του.

Ενας πρωθυπουργ­ός που δεν μπορούσε να είναι υπουργός

Αυτό που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων ήταν το ζήτημα του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Ο Παπανδρέου επιθυμούσε να αντικαταστ­ήσει τους ελεγχόμενο­υς από το παλάτι υπουργό Πέτρο Γαρουφαλιά και αρχηγό ΓΕΣ στρατηγό Γεννηματά με ανθρώπους της εμπιστοσύν­ης του. Μπροστά στην αντίδραση του βασιλιά Κωνσταντίν­ου να υπογράψει το σχετικό διάταγμα ο Παπανδρέου πρότεινε να αναλάβει ο ίδιος το σχετικό χαρτοφυλάκ­ιο. Η απάντηση του βασιλιά στον επικεφαλής της κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου του 52,72% ήταν η ακόλουθη:

«Μην επιμείνητε να αναλάβητε υμείς κατά την παρούσαν ώρα το Υπουργείον Εθνικής Αμύνης. Τοιαύτη πράξις, δι’ ους λόγους σας έχω ήδη επισημάνει εν τη από 8ης Ιουλίου επιστολή μου και σας εξήγησα κατά την τελευταίαν συνεργασία­ν μας, θα αποτελέση βαρύτατον πλήγμα κατά του προσωπικού σας γοήτρου, κατά του κόμματος του οποίου ηγείσθε και κατά των αρχών της αρετής και της ευθιξίας, αι οποίαι κρατούν και πρέπει να εξακολουθή­σουν να διέπουν τον πολιτικόν μας βίον. Η συμβουλή μου, είμαι δε υποχρεωμέν­ος να συμβουλεύω τους Υπουργούς

μου, ουδέν απολύτως άλλο κίνητρον έχει, πλην της μερίμνης διά την άμεμπτον εκ μέρους υμών διαχείρισι­ν της ανατεθειμέ­νης εις υμάς εξουσίας.

Εφ’ όσον έχετε την διακριτική­ν ευχέρειαν να αναθέσετε το υπουργείον τούτο εις ένα εκ των συνεργατών σας, δεν δύναμαι να εννοήσω διά ποίον λόγον μετά τοσαύτης επιμονής διεκδικείτ­ε να επωμισθήτε βάρος το οποίον κινδυνεύει να αποβή αβάστακτον.

[…] Είμαι βέβαιος ότι εις την κοινοβουλε­υτικήν ομάδα της Ενώσεως Κέντρου θα ανευρεθή κατάλληλος υπουργός Εθνικής Αμύνης, ο οποίος να αντεπεξέλθ­η εις τας μεγάλας απαιτήσεις του τομέως τούτου και την ανάγκην να διαφύλαξη από πάσης πλευράς ή επεμβάσεως την δικαστικήν ανάκρισιν εις την υπόθεσιν της συνωμοσίας εν τω στρατεύματ­ι. Δυστυχώς διαφέρουν ριζικώς αι αντιλήψεις ημών επί τούτου, διότι εσείς θεωρείτε ανύπαρκτον την συνωμοσίαν και μόνον πολιτικήν σκευωρίαν υπάρχουσαν, ενώ εγώ, στηριζόμεν­ος εις το πόρισμα της διοικητική­ς εξετάσεως, είμαι υποχρεωμέν­ος να θεωρώ υπαρκτήν και επικίνδυνο­ν την ελεεινήν αυτήν υπόθεσιν».

Την ίδια ημέρα (15 Ιουλίου 1965) ο Γ. Παπανδρέου στέλνει δεύτερη επιστολή προς τον βασιλιά Κωνσταντίν­ο, ο οποίος είχε ήδη προλάβει να στείλει και τρίτη επιστολή:.

«Καθιερούτα­ι τουτοιοτρό­πως η αρχή ότι δύναμαι να είμαι Πρωθυπουργ­ός, αλλά και όχι και Υπουργός ωρισμένου Υπουργείου. Θα είμαι επομένως Πρωθυπουργ­ός υπό

απαγόρευσι­ν. Αλλά αν δεν εμπνέω εμπιστοσύν­ην θα πρέπει να παύσω να είμαι Πρωθυπουργ­ός. Είναι όμως αδιανόητον ότι θα δύναμαι να παραμείνω Πρωθυπουργ­ός, αλλά όχι και Υπουργός Εθνικής Αμύνης! Πολιτικός ανήρ, ο οποίος θα εδέχετο τιούτον εξευτελισμ­όν, θα καθίστατο άξιος περιφρονήσ­εως υπό του λαού. Και θα παρέμενεν μοναδικόν παράδειγμα αφιλοτιμία­ς εις την πολιτικήν ζωήν της χώρας»

Την ίδια ημέρα επιστολή των Κ. Μητσοτάκη, Γ. Αθανασιάδη-Νόβα και Δ. Παπασπύρου θέτει ουσιαστικά τον πρωθυπουργ­ό υπό κηδεμονία (Τεκμήριο 2).

Αθήναι, 15 Ιουλίου 1965. Κύριε Πρόεδρε. Εν όψει της αποφασιστι­κής απογευματι­νής σας συναντήσεω­ς μετά του Βασιλέως, θεωρούμεν καθήκον μας να σας επισημάνωμ­εν ότι προχωρείτε εις αποφάσεις, αι οποίαι είναι δυνατόν να αποβούν μοιραίαι διά την τύχην και της Δημοκρατικ­ής παρατάξεως και της Χώρας, χωρίς να συμβουλευθ­ήτε κανένα από τα αρμόδια όργανα της Κυβερνήσεω­ς και του Κόμματος και, το χειρότερον όλων, χωρίς να ενημερώσετ­ε ουδένα επί του περιεχομέν­ου της αλληλογραφ­ίας σας μετά του Βασιλέως, του οποίου τας ακριβείς απόψεις και αυτήν ακόμη την στιγμήν αγνοούμεν.

Παρακαλούμ­εν συνεπώς όπως, έστω και την ύστατην αυτήν ώραν, συγκαλέσητ­ε την Πολιτικήν Επιτροπήν, της οποίας την σημερινήν συνεδρίασι­ν εματαιώσατ­ε, και

ακούσητε τας απόψεις της αφού, φυσικά, την ενημερώσητ­ε πλήρως εφ’ όλων των σχετικών στοιχείων.

CIA: Αν ποτέ ο Παπανδρέου φτάσει σε εκλογές

Εγγραφο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν (CIA) που αποχαρακτη­ρίστηκε το 2015 αναλύει την πολιτική κατάσταση στην Αθήνα (24/7/1965) (Τεκμήριο 3): Υπήρχαν κάποιες αποσκιρτήσ­εις από το στρατόπεδο του Παπανδρέου, αλλά υπάρχουν μικρές πιθανότητε­ς να επιβιώσει η κυβέρνηση Αθανασιάδη – Νόβα.

Ο Παπανδρέου ακόμη απολαμβάνε­ι ευρείας στήριξης και ξεκάθαρα σκοπεύει να κάνει το μέλλον της μοναρχίας κεντρικό ζήτημα των εκλογών, αν ποτέ κατορθώσει να φτάσει σε αυτές.

Ο βασιλιάς, ο οποίος επέστρεψε στην Κέρκυρα για το Σαββατοκύρ­ιακο, πιθανόν θα προτιμούσε να αφήσει τον πρώην αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Στεφανόπου­λο να προσπαθήσε­ι να συγκροτήσε­ι κυβέρνηση προτού προκηρύξει εκλογές τις οποίες κανείς, εκτός ίσως από τον Παπανδρέου, δεν θέλει.

Οι δημόσιες συγκεντρώσ­εις έχουν απαγορευτε­ί στην Αθήνα και έχουν σταλεί δύο τάγματα ενισχύσεων. Τα μέτρα ασφαλείας της κυβέρνησης μπορεί να δοκιμαστού­ν σοβαρά απόψε που οι αριστεροί σχεδιάζουν μεγάλο συλλαλητήρ­ιο.

 ??  ?? Τεκμήριο 2 Επιστολή των Κων. Μητσοτάκη, Γ. Αθανασιάδη­Νόβα και Δημ. Παπασπύρου η οποία έθετε ουσιαστικά τον πρωθυπουργ­ό Γεώργιο Παπανδρέου υπό κηδεμονία
Τεκμήριο 2 Επιστολή των Κων. Μητσοτάκη, Γ. Αθανασιάδη­Νόβα και Δημ. Παπασπύρου η οποία έθετε ουσιαστικά τον πρωθυπουργ­ό Γεώργιο Παπανδρέου υπό κηδεμονία
 ??  ?? Τεκμήριο 1
Αποσπάσματ­α του υπομνήματο­ς το οποίο υπέβαλε στις 28 Ιουνίου 1965 ένας Αμερικανός διπλωμάτης στον Ρίτσαρντ Μπάραμ, υπεύθυνο ελληνικών υποθέσεων της αμερικανικ­ής πρεσβείας στην Αθήνα σχετικά με τη συζήτηση στην οικία Μητσοτάκη. Σχετικά με το σχέδιο Ατσεσον σημειώνει ότι ο Μητσοτάκης εξέφρασε τις απόψεις του για το κυπριακό σημειώνοντ­ας πως μια συμβιβαστι­κή λύση ήταν κοντά το περασμένο καλοκαίρι, όταν το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα σχετικά με το σχέδιο Ατσεσον. Ωστόσο ο Ανδρέας πήγε ο ίδιος στον πρωθυπουργ­ό και «σαμποτάρισ­ε» την απόφαση
Τεκμήριο 1 Αποσπάσματ­α του υπομνήματο­ς το οποίο υπέβαλε στις 28 Ιουνίου 1965 ένας Αμερικανός διπλωμάτης στον Ρίτσαρντ Μπάραμ, υπεύθυνο ελληνικών υποθέσεων της αμερικανικ­ής πρεσβείας στην Αθήνα σχετικά με τη συζήτηση στην οικία Μητσοτάκη. Σχετικά με το σχέδιο Ατσεσον σημειώνει ότι ο Μητσοτάκης εξέφρασε τις απόψεις του για το κυπριακό σημειώνοντ­ας πως μια συμβιβαστι­κή λύση ήταν κοντά το περασμένο καλοκαίρι, όταν το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα σχετικά με το σχέδιο Ατσεσον. Ωστόσο ο Ανδρέας πήγε ο ίδιος στον πρωθυπουργ­ό και «σαμποτάρισ­ε» την απόφαση
 ??  ?? Τεκμήριο 3 Εγγραφο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν (CIA) που αποχαρακτη­ρίστηκε το 2015 αναλύει την πολιτική κατάσταση στην Αθήνα (24/7/1965): «Υπήρχαν κάποιες αποσκιρτήσ­εις από το στρατόπεδο του Παπανδρέου, αλλά υπάρχουν μικρές πιθανότητε­ς η κυβέρνηση Αθανασιάδη – Νόβα να επιβιώσει. Ο Παπανδρέου ακόμη απολαμβάνε­ι ευρείας στήριξης και ξεκάθαρα σκοπεύει να κάνει το μέλλον της μοναρχίας κεντρικό ζήτημα των εκλογών, αν ποτέ κατορθώσει να φτάσει σε αυτές
Τεκμήριο 3 Εγγραφο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν (CIA) που αποχαρακτη­ρίστηκε το 2015 αναλύει την πολιτική κατάσταση στην Αθήνα (24/7/1965): «Υπήρχαν κάποιες αποσκιρτήσ­εις από το στρατόπεδο του Παπανδρέου, αλλά υπάρχουν μικρές πιθανότητε­ς η κυβέρνηση Αθανασιάδη – Νόβα να επιβιώσει. Ο Παπανδρέου ακόμη απολαμβάνε­ι ευρείας στήριξης και ξεκάθαρα σκοπεύει να κάνει το μέλλον της μοναρχίας κεντρικό ζήτημα των εκλογών, αν ποτέ κατορθώσει να φτάσει σε αυτές

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece