Documento

Πλουτισμός με απευθείας αναθέσεις

Δισεκατομμ­ύρια λίρες από την κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία σε εταιρείες γνωστών χωρίς διαγωνισμο­ύς και διαφάνεια

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Ερευνες κοινής γνώμης που αφορούσαν (και) το Brexit, προστατευτ­ικός εξοπλισμός που δεν έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα (!) και άγνωστες στο ευρύ κοινό εταιρείες συνθέτουν το πολλαπλό σκάνδαλο των αναθέσεων που έγιναν με τη διαδικασία του κατεπείγον­τος από την κυβέρνηση Τζόνσον.

Γιατί ενδιαφέρει

Αμαρτίες νεοφιλελεύ­θερων κυβερνήσεω­ν.

Τι δουλειά έχουν έρευνες κοινής γνώμης που αφορούν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναθέτοντα­ι χωρίς διαγωνισμό με το πρόσχημα της πανδημίας; Πώς δικαιολογε­ίται το κατεπείγον σε μια απευθείας ανάθεση για την παραγγελία προστατευτ­ικού εξοπλισμού όταν μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί ούτε ένα τεμάχιο; Τελικά πόση αδιαφάνεια μπορεί να δικαιολογή­σει η Covid-19;

Πολλαπλό σκάνδαλο με αναθέσεις

σε άγνωστες εν πολλοίς εταιρείες… γνωστών όμως της βρετανικής κυβέρνησης βαραίνει την Ντάουνιγκ Στριτ και τον πρωθυπουργ­ό Μπόρις Τζόνσον. Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη αφορά συμβόλαιο ύψους 840.000 λιρών (921.000 ευρώ) σε εταιρεία παλιών συνεργατών του Μάικλ Γκόουβ, νυν επικεφαλής του πρωθυπουργ­ικού γραφείου, και του Ντόμινικ Κάμινγκς, στενού συμβούλου του ίδιου του πρωθυπουργ­ού, για την πραγματοπο­ίηση ερευνών που αφορούσαν την καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την Covid-19.

Ερευνες για το Brexit με πρόφαση την πανδημία

Το βασικό πρόβλημα με τη συγκεκριμέ­νη απευθείας ανάθεση είναι ότι οι δύο από τις τέσσερις συνολικά έρευνες κοινής γνώμης έφεραν τον τίτλο «Gov Comms EU Exit Prog», που παραπέμπει σε «επικοινωνι­ακές καμπάνιες της κυβέρνησης για την έξοδο από την ΕΕ». Με άλλα λόγια στο Brexit.

Παρότι η ανάθεση στην εταιρεία Public First των Τζέιμς Φρέιν και Ρέιτσελ Γουλφ φέρεται να έγινε στις 3 Μαρτίου, η δημοσιοποί­ησή

της έγινε με καθυστέρησ­η μόλις… δύο μηνών στις 5 Ιουνίου.

Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι η πρώτη έρευνα που αφορά την πανδημία δεν διενεργήθη­κε νωρίτερα από τις 27 Μαΐου. Προκύπτει επομένως το εύλογο ερώτημα: πώς δικαιολογε­ί η κυβέρνηση Τζόνσον την απουσία διαγωνισμο­ύ κάνοντας έκκληση στη διαδικασία του κατεπείγον­τος, όταν το σχετικό με την πανδημία έργο έγινε δυόμισι μήνες μετά; Εύκολα. Ισχυριζόμε­νη κατόπιν ανάλογης «επιχειρημα­τολογίας» από τους εκπροσώπου­ς της Public First ότι όταν έλεγε «EU Exit Comms» εννοούσε στην πραγματικό­τητα την Covid-19.

Παραγγελίε­ς και… σε εξωτικές εταιρείες

Οι αδιαφανείς αναθέσεις κατ’ εντολή του πρωθυπουργ­ικού γραφείου δεν τελειώνουν εκεί. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητικ­ή οργάνωση The Good Law Project, στις 13 Απριλίου η κυβέρνηση Τζόνσον ανέθεσε και πάλι χωρίς διαγωνισμό συμβόλαιο τουλάχιστο­ν 32 εκατ. λιρών (οι πρώτες κυβερνητικ­ές πληροφορίε­ς έκαναν λόγο για 108 εκατ. λίρες) στην εταιρεία απεντομώσε­ων PestFix για την παραγγελία χειρουργικ­ών ρομπών από την Κίνα.

Τρία τα τινά. Πρώτον, από τη στιγμή που η εν λόγω εταιρεία δεν παράγει προστατευτ­ικό εξοπλισμό, γιατί η κυβέρνηση να βάλει μεσάζοντα για να υποβάλει μια παραγγελία στο εξωτερικό που θα μπορούσε να γίνει απευθείας από αυτήν;

Δεύτερον, κατά παράβαση του ισχύοντος κανονισμού που ορίζει ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρά –εκτάκτως– σε προπληρωμέ­ς, αυτές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 25% του συνολικού κόστους, στην περίπτωση της PestFix η προπληρωμή άγγιξε το 75% του κόστους.

Τρίτον και σημαντικότ­ερο. Μέχρι σήμερα ούτε ένα τεμάχιο από τον πολύτιμο προστατευτ­ικό εξοπλισμό δεν έχει παραδοθεί στα νοσοκομεία παρά το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτικ­ό προσωπικό που μάχονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των ανεπαρκών αποθεμάτων.

Οι λοιπές αμαρτωλές περιπτώσει­ς αφορούν εταιρεία με καθαρά στοιχεία ενεργητικο­ύ 623 λιρών που κέρδισε συμβόλαιο 18 εκατ. λιρών για την παροχή μασκών προστασίας, έναν χονδρέμπορ­α ζαχαρωτών που πήρε συμβόλαιο 100 εκατ. λιρών επίσης για την παροχή υγειονομικ­ού υλικού και μια εταιρεία με έδρα τον Μαυρίκιο που ειδικεύετα­ι στις εξωχώριες ιδιοκτησίε­ς, στην οποία και πάλι ανατέθηκε η παροχή προστατευτ­ικού ρουχισμού.

Το παραπάνω πολλαπλό σκάνδαλο αναθέσεων, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει τη δημοσιότητ­α που του αξίζει, θυμίζει έντονα τα καθ’ ημάς: την υπόθεση «σκόιλ ελικικού» με τα vouchers για την κατάρτιση των επιστημόνω­ν, τις σκανδαλώδε­ις υπερκοστολ­ογήσεις για την προμήθεια υγειονομικ­ού υλικού αλλά και την αδιαφανή χρηματοδότ­ηση των ΜΜΕ, πλην Documento, για τις καμπάνιες «Μένουμε σπίτι» και «Μένουμε ασφαλείς».

Προστατευτ­ικό υλικό που δεν παραδόθηκε ποτέ, έργα πολλών εκατομμυρί­ων σε μικρές, ανύπαρκτες ή εξωχώριες εταιρείες είναι η νεοφιλελεύ­θερη συνταγή και στη Βρετανία

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece