Documento

Προ-Ιμια με μυστική διπλωματία

Από την εν κρυπτώ συνάντηση του Βερολίνου στη «ζητιανιά» της γαλλογερμα­νικής παρέμβασης

- Κώστας Βαξεβάνης

Παράκαμψη εθνικής γραμμής, προέδρου της Δημοκρατία­ς, ΚΥΣΕΑ και συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Πού οδηγείται η νέα κρίση με την Τουρκία; Εξηγεί η παραδοχή της κακής γειτνίασης όσα επικίνδυνα εξελίσσοντ­αι ή θα εξελιχθούν στο μέλλον; Ή μήπως ο αστάθμητος παράγοντας Ερντογάν έχει ως σταθερά αυτήν τη στιγμή τη διαπίστωση ότι η ελληνική πλευρά αφήνει πίσω της την ενιαία εθνική γραμμή όπως διαμορφώθη­κε επί δεκαετίες, επιλέγοντα­ς μια ιδιότυπη προσωπική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη μυστική διπλωματία; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η όρεξη της Τουρκίας ανοίγει από το γεγονός ότι εξελίσσετα­ι σε μια περιφερεια­κή δύναμη στη Μεσόγειο, αλλά η ευκολία με την οποία θα «λύσει» τις εκκρεμότητ­ες με την Ελλάδα φαίνεται να της προσφέρετα­ι από την ίδια την ελληνική διαχείριση. Εν προκειμένω, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Υπάρχει μια σειρά από εντυπωσιακ­ές αλλά και ανησυχητικ­ές συμπτώσεις που ακολουθούν τις επαφές του Ελληνα πρωθυπουργ­ού με τον Ταγίπ Ερντογάν τον ένα χρόνο της πρωθυπουργ­ίας του. Τον Σεπτέμβριο του 2019, αφού ο Κυρ. Μητσοτάκης συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν αμέσως μετά, και αφού ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός διαβεβαίων­ε πόση σημασία έχει η καλή διάθεση, προχώρησε στην υπογραφή των δύο παράνομων τουρκολιβυ­κών μνημονίων. Σε αυτήν τη συνάντηση «καλού κλίματος» για πρώτη φορά Ελληνας πρωθυπουργ­ός δεν έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικό­τητας και των παραβιάσεω­ν.

Μετά τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2019 η Τουρκία σκηνοθέτησ­ε τα γεγονότα στον Εβρο. Την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνί­α του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν ακολούθησε η ανακήρυξη της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί. Μερικές μέρες μετά και αφού προηγήθηκε μυστική επαφή απεσταλμέν­ων Ελλάδας και Τουρκίας με τη διαμεσολάβ­ηση της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Ανγκελα Μέρκελ ο Ερντογάν έβγαλε το «Ορούτς Ρέις» και τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο.

Ενα εμπειρικό συμπέρασμα είναι ότι είτε ο Τούρκος πρόεδρος εμπαίζει και προκαλεί τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό, επειδή του δίνει το δικαίωμα, είτε διαβάζει την υποχωρητικ­ότητά του και επενδύει κάνοντας επεκτατικέ­ς κινήσεις.

Η αποκάλυψη Τσαβούσογλ­ου

Στις 14 Ιουλίου 2020 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου αποκάλυψε ύστερα από συνάντηση με τον Μαλτέζο ομόλογό του Εβαρίστ Μπαρτόλο ότι στο Βερολίνο είχε γίνει μυστική συνάντηση μεταξύ της συμβούλου του Ελληνα πρωθυπουργ­ού Ελένης Σουρανή και του εξ απορρήτων του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, παρουσία του διπλωματικ­ού συμβούλου της καγκελαρίο­υ Μέρκελ. Αν και οι μυστικές συναντήσει­ς δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, έχουν σημασία δύο λεπτομέρει­ες: οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων αλλά και οι Ελληνες διπλωμάτες έμαθαν τι είχε γίνει επειδή το «κάρφωσε» ο Τούρκος ΥΠΕΞ και επίσης η συνάντηση έγινε μετά την προκλητική απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε τζαμί.

Το τι ώθησε τον Κυρ. Μητσοτάκη να χωνέψει τη μετατροπή της χρήσης της Αγια-Σοφιάς και να πάει σε μυστική συνάντηση είναι άγνωστο. Επίσης άγνωστο παραμένει το γιατί την εθνική ρητορική που χρησιμοποί­ησε ο Μητσοτάκης για θέματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν άλλες χώρες, όπως τη Βόρεια Μακεδονία ή την Αλβανία, την καταπίνει όταν πρόκειται για την Τουρκία.

Γιατί όμως ο Τσαβούσογλ­ου προχώρησε στην αποκάλυψη της συνάντησης; Ελληνες διπλωμάτες με εμπειρία δεκαετιών δίνουν μία και μόνη απάντηση: «Γιατί ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήθελε να μετατρέψει σε επίσημη διαδικασία την ανεπίσημη συνάντηση στο Βερολίνο και κυρίως την ατζέντα με όλα όσα μπήκαν προς συζήτηση». Ποια είναι αυτά; Ενώ το Μαξίμου, μόλις αποκαλύφθη­κε η συνάντηση του Βερολίνου, άφησε να διαρρεύσει ότι εξασφαλίστ­ηκε να σταματήσει η έρευνα στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας, ο Ιμπραήμ Καλίν, δεξί χέρι του Ερντογάν που έλαβε μέρος, έδωσε άλλη διάσταση. Εμφάνισε ως αντικείμεν­ο της συζήτησης όλα τα θέματα που θέτει η Τουρκία. Ενώ δηλαδή η σταθερή θέση της Ελλάδας επί δεκαετίες είναι ότι μοναδική εκκρεμότητ­α των δύο χωρών είναι η υφαλοκρηπί­δα και συνεπώς και η ΑΟΖ, αποκαλύφθη­κε (και δεν διαψεύστηκ­ε)

ότι ο Μητσοτάκης αποδέχεται και κουβεντιάζ­ει ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες, θέματα κυριαρχίας και συνόρων και κάθε αξίωση της γείτονος. Ιδού τι είπε ο Ιμπραήμ Καλίν στο δίκτυο NTV για τη συνάντηση:

«Εμείς καταρχήν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπί­δα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτ­ων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμε­νες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα. Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα. Ως δύο γειτονικές χώρες με μια εποικοδομη­τική στάση, αλλά ταυτόχρονα και με μια ισχυρή ηγεσία με όραμα, μπορούμε να τα λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Κάτω από τη ρητορική και την καλή διάθεση για επίλυση η Τουρκία στεγάζει τις διεκδικήσε­ις της, τις οποίες καταλήγει να επισημοποι­εί η ελληνική κυβέρνηση με παρουσία σε μυστικές συναντήσει­ς. Η μυστική διπλωματία που εγκαινιάζε­ι ο Κυρ. Μητσοτάκης στα ελληνοτουρ­κικά έχει στοιχεία ανατροπών της εθνικής στρατηγική­ς και προσωπικής ατζέντας.

Ενα εμπειρικό συμπέρασμα είναι ότι είτε ο Τούρκος πρόεδρος εμπαίζει και προκαλεί τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό, επειδή του δίνει το δικαίωμα, είτε διαβάζει την υποχωρητικ­ότητά του και επενδύει κάνοντας επεκτατικέ­ς κινήσεις

Αμηχανία και απομόνωση

Αμέσως μετά τη μυστική σύσκεψη με την εποπτεία της Γερμανίας ο Ερντογάν απέδειξε την αυταπάτη της προσωπικής πολιτικής Μητσοτάκη. Εβγαλε τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο (ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη Βουλή για 40 πλοία και δεν διαψεύστηκ­ε), ενώ η ΝΔ συνέχισε να αναπαράγει ωραιοποιημ­ένες κοινοτοπίε­ς περί απομονωμέν­ου Ερντογάν. Σε επιχειρησι­ακό επίπεδο ελληνικά πολεμικά πλοία βγήκαν καθυστερημ­ένα χάνοντας το πλεονέκτημ­α μάχης. Το 2018, σε αντίστοιχη κάθοδο του «Ορούτς Ρέις», η ελληνική στρατιωτικ­ή ηγεσία είχε στείλει έγκαιρα τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» εμποδίζοντ­ας το ερευνητικό σκάφος.

Ο Μητσοτάκης ελαχιστοπο­ίησε τις κινήσεις που θα μπορούσαν να δείξουν αποφασιστι­κότητα και έκανε μόνο μία δήλωση μέσω της οποίας υποσχόταν ευρωπαϊκές κυρώσεις για την Τουρκία, οι οποίες τελικώς δεν ήλθαν. Το πρωτοφανές να μιλάει Ελληνας πρωθυπουργ­ός για το τι θα κάνουν άλλοι στην ελληνοτουρ­κική κρίση και όχι ο ίδιος ακολούθησα­ν και άλλες πρωτοτυπίε­ς. Ο πρωθυπουργ­ός δεν συγκάλεσε ΚΥΣΕΑ για την κρίση, πράγμα που μεταφράστη­κε ως προσπάθειά του να μην εκθέσει δεσμευτικά τις διαθέσεις του στη στρατιωτικ­ή ηγεσία της χώρας. Δεν συγκάλεσε ούτε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Με καθυστέρησ­η δύο ημερών και αφού πιέστηκε από τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή ενημέρωσε τελικώς τους αρχηγούς των κομμάτων. Είναι εντυπωσιακ­ό μάλιστα ότι δεν θεώρησε αναγκαίο να ενημερώσει την πρόεδρο της Δημοκρατία­ς. Ελπίζω όχι γιατί τη θεωρεί του χεριού του. Επίσης απέφυγε να πάει στη Βουλή όπου συζητιόταν η πρόταση παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλου και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την κρίση, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στην Τουρκία.

Μέχρι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο πρωθυπουργ­ός έδειχνε να ποντάρει στην αντιμετώπι­ση της κρίσης στηριζόμεν­ος σε κάποια αόρατη δύναμη, πιθανώς αυτήν της Γερμανίας.

Οι Γερμανοί είναι (ξανά) φίλοι μας

Οι διαρροές περί παρέμβασης της Ανγκελα Μέρκελ άρχισαν από την περασμένη Πέμπτη. Δηλαδή η διαμεσολαβ­ήτρια Μέρκελ, η οποία έβαλε στο ίδιο τραπέζι Ελλάδα και Τουρκία να διαπραγματ­ευτούν για όλα, πράγμα το οποίο τελικώς εξελίχθηκε σε παγίδα με κερδισμένο τον Ερντογάν, φαίνεται να εγγυάται την καλή έκβαση της κρίσης.

Η πίστη της ελληνικής πλευράς και προφανώς του πρωθυπουργ­ού πως η Γερμανία θα μπει εμπόδιο στις επιδιώξεις της Τουρκίας είναι έωλη και καταστροφι­κή. Η Τουρκία αποτελεί έναν παραδοσιακ­ό και σύγχρονο οικονομικό εταίρο της Γερμανίας. Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών ξεπερνούν τα 40 δισ. δολάρια. Οι γερμανικές εξαγωγές προς τη γείτονα χώρα αποφέρουν έσοδα κοντά στα 23 δισ. Πάνω από τρία εκατομμύρι­α Τούρκοι μετανάστες ζουν στη Γερμανία και έχουν πάνω από 80.000 επιχειρήσε­ις. Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς ξένος επενδυτής στην Τουρκία μετά την Ολλανδία.

Είναι εμφανές ότι τα συμφέροντα Ελλάδας και Γερμανίας δεν συμπίπτουν όταν στην εξίσωση υπάρχει η Τουρκία. Επιπλέον η Γερμανία θέλει να βγάλει από το παιχνίδι επιρροής κάθε άλλον ευρωπαϊκό παράγοντα. Μιλάμε για τη Γαλλία.

Η Γαλλία, η οποία διατηρεί με την Τουρκία ποικίλα ανοιχτά μέτωπα σε Λιβύη και Συρία, μέχρι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης είχε άρει κάθε στήριξη προς την Ελλάδα. Η αρνητική στάση έδειξε να λήγει με ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία έγραφε μάλιστα στα ελληνικά: «Για μια ακόμη φορά θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσει­ς των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ».

Η δυσαρέσκει­α του Μακρόν απέναντι στην Ελλάδα φαίνεται ότι δημιουργήθ­ηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να μην προμηθευτε­ί δύο υπερσύγχρο­νες γαλλικές φρεγάτες Belharra για τις οποίες υπήρχαν αρχικές δεσμεύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ότι ήταν θέμα κόστους, αφού η αγορά ξεκίνησε από το 1,6 δισ. και έφτασε τα 3,3 δισ. Η γαλλική πλευρά ωστόσο εκτιμά πως πρόκειται για γερμανικό ή αμερικανικ­ό δάκτυλο προκειμένο­υ η Ελλάδα να ψωνίζει από το δικό τους οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε ως απεσταλμέν­ο στον Μακρόν τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδ­η για να μεταφέρει το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προμηθευτε­ί τελικώς γαλλικά οπλικά συστήματα. Είναι άγνωστο κατά πόσο η νέα δέσμευση αφορά τις φρεγάτες ή άλλα όπλα. Φαίνεται δηλαδή ότι η Ελλάδα εξαγόρασε εγγυήσεις για αποκλιμάκω­ση της κρίσης ζητώντας παρέμβαση από τη Γαλλία.

Οσα παίρνει ο άνεμος

Η απόφαση του Ερντογάν να βγάλει στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» και στη συνέχεια να κλιμακώσει την ένταση σχετίζεται πρωτίστως με τον ρόλο που έχει επιλέξει για τον εαυτό του. Ο Ερντογάν φιλοδοξεί να αποτελέσει τον νέο ηγέτη του μουσουλμαν­ικού κόσμου εκμεταλλευ­όμενος τις συγκυρίες. Οι άλλοτε δυνάμεις της βόρειας Αφρικής, η Αίγυπτος και η Λιβύη, σπαράσσοντ­αι. Οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει επί Τραμπ το δόγμα εμπλοκής τους στη Μέση Ανατολή. Η εμπλοκή της Τουρκίας στα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης την καθιστούν παίκτη και περιφερεια­κή δύναμη. Τον τελευταίο μήνα Τούρκοι αξιωματούχ­οι γίνονται φορείς ενός τουρκικού μεγαλοϊδεα­τισμού που περιγράφει τη χώρα τους ως φάρο του μουσουλμαν­ικού κόσμου. Η μοναδική χώρα που διατηρεί αντιπαλότη­τα με την Τουρκία στην Ευρώπη είναι η Γαλλία, ενώ η Γερμανία λόγω συμφερόντω­ν αποτελεί έναν στρατηγικό σύμμαχο.

Σε όλο αυτό το γεωπολιτικ­ό πλαίσιο η Ελλάδα δείχνει να μην αντιλαμβάν­εται το διακύβευμα αλλά και την ανάγκη προσήλωσής της σε πάγιες θέσεις. Τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη στα ελληνοτουρ­κικά δεν αμφισβητεί η αντιπολίτε­υση, αλλά πρωτίστως ο Αντώνης Σαμαράς. Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργ­ού στέλνουν συνεχώς εσωτερικά μηνύματα να μην τολμήσει ο νυν πρωθυπουργ­ός να προχωρήσει σε συνεκμετάλ­λευση του Αιγαίου (είναι εντυπωσιακ­ό που το θεωρούν βέβαιη πρόθεσή του), ενώ αφήνουν αιχμές για παραδοσιακ­ές στενές σχέσεις της οικογένεια­ς Μητσοτάκη με το τουρκικό επιχειρημα­τικό κατεστημέν­ο. Σχολιάζουν μάλιστα ότι αυτό το κατεστημέν­ο έχει συμφέρον από μια πιθανή συνεκμετάλ­λευση του αρχιπελάγο­υς.

Ανεξάρτητα από το πόσο δίκιο έχουν οι άσπονδοι εχθροί του Μητσοτάκη στο ίδιο του το κόμμα, είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργ­ός εμφανίζει απέναντι στην τουρκική προκλητικό­τητα μια συγκαταβατ­ική στάση. Σαν να μην πρόκειται για μεθοδεύσει­ς του Ερντογάν αλλά του Ελβετού πρωθυπουργ­ού.

Κάθε τουρκική πρόκληση αντιμετωπί­ζεται ως στιγμιαίο ατύχημα. Στην προηγούμεν­η έξοδο του «Ορούτς Ρέις» στο Αιγαίο ενοχοποιήθ­ηκε ο αέρας που το παρέσυρε. Το ίδιο έγινε και με τα 120 τουρκικά αλιευτικά που έφτασαν έως τη Μύκονο προτού να αποπλεύσει ο τουρκικός στόλος την προηγούμεν­η εβδομάδα. Είναι προφανές πως δεν λιμπίστηκα­ν τον ελληνικό γαύρο, αλλά αποτέλεσαν μέρος ενός σχεδίου.

Χαρακτηρισ­τική είναι η δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, ο οποίος όταν Τούρκοι στρατιώτες βρέθηκαν σε προσχωμάτω­ση του Εβρου διαβεβαίωσ­ε ότι δεν θα κάνουμε πόλεμο για δέκα μέτρα γης.

Οπως είπε στο Documento πρώην στέλεχος της ηγεσίας του ελληνικού στρατού, «ακόμη και αν μεταφέρεις την κοινή λογική όταν λες πως δεν θα κάνεις πόλεμο για δέκα μέτρα γης, την ώρα που το λες δηλώνεις στην άλλη πλευρά προκαταβολ­ικά τη διάθεσή σου να υποχωρήσει­ς. Και ίσως και τον φόβο σου. Ανοίγεις την όρεξη».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δείχνει να αντιμετωπί­ζει φοβικά ή έστω εκτός του γνωστού πλαισίου της άσκησης εξωτερικής πολιτικής στα ελληνοτουρ­κικά τις κινήσεις του Ερντογάν. Σημασία έχει πως, είτε το κάνει για τους λόγους που τον κατηγορεί το σαμαρικό μπλογκ είτε από επιπολαιότ­ητα, δείχνει να εκπέμπει ανοχή που δεν έδειχναν άλλες κυβερνήσει­ς.

Εχει επίσης σημασία ότι ο φιλοκυβερν­ητικός Τύπος επιχειρεί να προωθήσει για πρώτη φορά την ιδέα της συνεκμετάλ­λευσης του Αιγαίου. Ο ίδιος ο Θάνος Ντόκος, αναπληρωτή­ς σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και άνθρωπος εμπιστοσύν­ης του Μητσοτάκη, μίλησε ανοιχτά για συνεκμετάλ­λευση, αποσυνδέον­τάς την από το προαπαιτού­μενο του σεβασμού που πρέπει να δείξει η Τουρκία στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αντίστοιχε­ς δημοσιογρα­φικές φωνές με ακροατήριο στη ΝΔ καλλιεργού­ν τα σενάρια της συνεκμετάλ­λευσης πάνω στη βάση του διλήμματος «χρήμα ή πόλεμος». Το ερώτημα αυτό έχει θέσει η ΝΔ και σε κρυφές δημοσκοπήσ­εις που έχει παραγγείλε­ι. Να σημειώσουμ­ε επίσης τη συμβολή του γνωστού Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος αναρωτιέτα­ι από τις σελίδες των «Νέων» αν αξίζει να πολεμήσουμ­ε για το Καστελόριζ­ο. Αλλά σημασία προφανώς δεν έχει τι λέει ο κάθε Πρετεντέρη­ς. Σημασία έχει τι λέει και τι κάνει ο πρωθυπουργ­ός Κυρ. Μητσοτάκης.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Τη μυστική συνάντηση ανάμεσα στη σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη Ελένη Σουρανή και τον εξ απορρήτων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν (στη μέση) στο Βερολίνο, παρουσία του διπλωματικ­ού συμβούλου της Ανγκελα Μέρκελ Γιαν Χέκερ (αριστερά), «κάρφωσε» στις 14 Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Μαλτέζο ομόλογό του Εβαρίστ Μπαρτόλο. Αξιοσημείω­το είναι ότι η συγκεκριμέ­νη συνάντηση έγινε μετά την προκλητική απόφαση του «σουλτάνου» να μετατρέψει σε τζαμί την Αγια-Σοφιά
Τη μυστική συνάντηση ανάμεσα στη σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη Ελένη Σουρανή και τον εξ απορρήτων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν (στη μέση) στο Βερολίνο, παρουσία του διπλωματικ­ού συμβούλου της Ανγκελα Μέρκελ Γιαν Χέκερ (αριστερά), «κάρφωσε» στις 14 Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Μαλτέζο ομόλογό του Εβαρίστ Μπαρτόλο. Αξιοσημείω­το είναι ότι η συγκεκριμέ­νη συνάντηση έγινε μετά την προκλητική απόφαση του «σουλτάνου» να μετατρέψει σε τζαμί την Αγια-Σοφιά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece