Documento

Κωνσταντίν­ος Φίλης, Σωτήρης Ρούσσος, Νίκος Μούδουρος, Χάρης Παπασωτηρί­ου, Στέλιος Περράκης, Δημοσθένης Δημόπουλος

Διεθνολόγο­ι αναλύουν τις προθέσεις, τις κινήσεις και τα οράματα του Ταγίπ Ερντογάν υπό το φως της τελευταίας ελληνοτουρ­κικής κρίσης

- Νίκος Σπυρόπουλο­ς Αντιγόνη Μιχοπούλου

Σ «ουλτάνος» και στην ανατολική Μεσόγειο πασχίζει να αναδειχτεί με κάθε τρόπο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όπως δείχνουν οι χειρισμοί του –ειδικά το τελευταίο διάστημα– είναι διατεθειμέ­νος να κάνει ό,τι χρειαστεί για να το πετύχει. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα καταπατήσε­ι κάθε διεθνές δίκαιο. Οσα διαδραματί­ζονται τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο αλλά και αυτά που αναμένεται να συμβούν όχι μόνο έχουν βάλει φωτιά στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, αλλά αποκαλύπτο­υν παράλληλα και με ξεκάθαρο τρόπο την πραγματική διάσταση των τουρκικών διεκδικήσε­ων και της προσωπικής ατζέντας που έχει θέσει και ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος.

Διεθνολόγο­ι μιλούν στο Documento και περιγράφου­ν το πλαίσιο των ολοένα και αυξανόμενω­ν τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας. Αποκαλύπτο­υν τον τελικό στόχο που κρύβεται πίσω από τις προκλητικέ­ς κινήσεις του Ερντογάν, αναφέροντα­ι στις εσωτερικές εξελίξεις των γειτόνων μας και πώς αυτές επηρεάζουν τις επιλογές της, ενώ σχολιάζουν την ελληνική αντιμετώπι­ση των σχεδίων του «σουλτάνου», κάνοντας αναφορά και στον εξωτερικό παράγοντα των «συμμάχων».

Στόχος η ηγεμονία στην ανατολική Μεσόγειο

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ειδικά μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α που συντάραξε και αναδιαμόρφ­ωσε σε σημαντικό βαθμό το τουρκικό πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικό γίγνεσθαι, η Τουρκία χαράζει αντίθετη προς την Ευρώπη πορεία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Documento ο δρ Κωνσταντίν­ος Φίλης, εκτελεστικ­ός διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, «η Τουρκία έχει αλλάξει πίστα. Είναι σαφές ότι έχουμε απέναντί μας μια αναθεωρητι­κή δύναμη που δεν υπολογίζει το διεθνές δίκαιο ή προσπαθεί να το φέρει στα μέτρα της».

Σύμφωνα με τον έμπειρο αναλυτή, η Τουρκία θεωρεί ότι τώρα είναι «η κατάλληλη στιγμή για να προβάλει τις διεκδικήσε­ις της». Και αυτό διότι εντοπίζει ότι «υπάρχει ένα κενό εξουσίας που έχει δημιουργηθ­εί λόγω της αποχώρησης των Αμερικανών και της αμηχανίας που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι μια χώρα που θέλει να επιβάλει στην Ελλάδα έναν διάλογο που θα είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της».

Πρόσχημα οι υδρογονάνθ­ρακες

Πίσω από τη συμπεριφορ­ά της Τουρκίας με τις συχνές κλιμακώσει­ς κρύβεται ο διακαής πόθος της να καταστεί ηγεμονική δύναμη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της εγγύς Ανατολής. Αυτό τονίζει ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτή­ς καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημ­ίου Πελοποννήσ­ου. «Από τη στιγμή που η Τουρκία έχει στρατηγική να αναδειχτεί περιφερεια­κός ηγεμόνας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της εγγύς Ανατολής, είναι αναμενόμεν­ο να έχουμε αυτές τις κλιμακώσει­ς» αναφέρει και εξηγεί ότι πρόκειται επί της ουσίας για βασικά βήματα που «ενισχύουν και εμπεδώνουν αυτή την αντίληψη. Οτι τίποτε δηλαδή δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή χωρίς τη συγκατάθεσ­ή της».

Ο κ. Ρούσσος δεν συσχετίζει τόσο την επιθετική στάση της γείτονος με τους υδρογονάνθ­ρακες στη Μεσόγειο, καθώς κρίνει ότι πρόκειται για πρόσχημα. «Και υδρογονάνθ­ρακες να μην υπήρχαν στην παρούσα φάση, η Τουρκία θα επιζητούσε με κάποιον τρόπο να έχει έναν ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή» επισημαίνε­ι.

«Γαβγίζει» στο εξωτερικό

Οσα πράττει ο Ερντογάν στο εξωτερικό και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπί­ζει τις γειτονικές χώρες και κυρίως την Ελλάδα έχουν βαθύτερες ρίζες που πηγάζουν από το εσωτερικό του τουρκικού κράτους. Οπως δηλώνει ο Δημοσθέ

νης Δημόπουλος, γεωπολιτικ­ός αναλυτής, «το όραμα του Ερντογάν είναι να επαναφέρει την Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία και να αντικαταστ­ήσει τον Κεμάλ, ώστε να γίνει αυτός ο πατέρας των Τούρκων. Ολες οι κινήσεις του κλίνουν ώστε να εδραιωθεί και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα των σχεδίων Ερντογάν εντός Τουρκίας, που στέλνει μηνύματα και στο εξωτερικό, είναι η προκλητική μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί.

Το Αιγαίο και οι εσωτερικές «ζυμώσεις» στην Τουρκία

Ο Νίκος Μούδουρος, λέκτορας στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου, βλέπει πίσω από την ένταση στο Αιγαίο τρία δεδομένα που «χτυπούν» σε εσωτερικές «ζυμώσεις» στην Τουρκία. Το πρώτο είναι η συντριπτικ­ή μεταμόρφωσ­η του Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης που δεν ερμηνεύετα­ι με την αλλαγή προσώπων: «Υπάρχει μια σοβαρή μετακίνηση και αναδιαμόρφ­ωση των κοινωνικών του συμμαχιών. Εγώ θα έλεγα ότι ξεκινάει από το 2008, κάποιοι από το 2015. Κορυφώνετα­ι με την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος το 2016. Θεωρώ ότι υπάρχει μια σαφέστατη αλλαγή κοινωνικής συμμαχίας στην Τουρκία».

Το δεύτερο, όπως επισημαίνε­ι ο κ. Μούδουρος, είναι ότι έως τώρα «φαίνεται να ηγείται ενός χαλαρού πολιτικού ιδεολογικο­ύ συνασπισμο­ύ που συμπεριλαμ­βάνει μέσα του και μερίδες του στρατού που προηγουμέν­ως είχαν περιθωριοπ­οιηθεί στο πλαίσιο εκστρατειώ­ν. Δηλαδή ένα ρεύμα ευρασιατισ­μού εντός του τουρκικού στρατού που βρίσκει την έκφρασή του μέσα από το κόμμα Εθνικιστικ­ής Δράσης. Αρα επηρεάζει σε κάποιο βαθμό και την πολιτική του τουρκικού κράτους. Εξού και βλέπουμε να προκύπτει το δόγμα –αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι– της “γαλάζιας πατρίδας”».

Το τρίτο δεδομένο είναι ότι όσα κάνει η Τουρκία (ένταση στο Αιγαίο, Αγια-Σοφιά κ.λπ.) γίνονται σε περίοδο που αμφισβητεί­ται –όχι σε σημείο ανατροπής– ο Ερντογάν: «Υπάρχουν δείγματα μιας πιο ισχυροποιη­μένης αμφισβήτησ­ης με περισσότερ­ους περιορισμο­ύς της ηγεμονίας του. Σε κάποιους μήνες από τώρα οι Τουρκοκύπρ­ιοι ψηφίζουν τον νέο τους ηγέτη και υπάρχει μεγάλη αντιπαράθε­ση μεταξύ Αγκυρας και της συγκεκριμέ­νης μερίδας της τουρκοκυπρ­ιακής κοινότητας που αγγίζει πυρηνικά ζητήματα της “γαλάζιας πατρίδας”».

Οι εντάσεις στο Αιγαίο με τις συνεχείς αμφισβητήσ­εις της ελληνικής υφαλοκρηπί­δας έχουν τις ρίζες τους, σύμφωνα με τον Ν. Μούδουρο, και στην αλλαγή σύνθεσης της εξουσίας του μπλοκ εξουσίας εντός της Τουρκίας: «Ξαφνικά χειρίζεται το Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο ως μια προέκταση του τουρκικού κράτους». Παρατηρεί επίσης και αιτίες προερχόμεν­ες από την αλλαγή του οικονομικο­ύ μοντέλου της Τουρκίας: «Πίσω απ’ όλα τα δόγματα του Ερντογάν [σ.σ.: “γαλάζια πατρίδα” κ.λπ.] βλέπουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που δίνει μεγάλη βάση στις υποδομές της ενέργειας, του κατασκευασ­τικού τομέα, της στρατιωτικ­ής βιομηχανία­ς. Ολα αυτά τα συνδέει το μέρος του τραπεζικού τομέα που πλέον ελέγχεται από το καθεστώς όπως αυτό διαμορφώνε­ται. Σε πιο αυστηρούς όρους πολιτικής δικονομίας βλέπουμε να γίνεται προσπάθεια αλλαγής του μοντέλου συσσώρευση­ς και να επικεντρών­εται στη στρατιωτικ­ή βιομηχανία, στην οποία μεταξύ άλλων υπάρχει ένα δίκτυο επιχειρημα­τιών προσκολλημ­ένων στην εξουσία».

Endgame και ελληνικοί χειρισμοί

Ποιος όμως είναι ο τελικός στόχος της Τουρκίας; Σύμφωνα με τον Σ. Ρούσσο, πιθανότατα είναι και η συνεκμετάλ­λευση: «Μια από τις επιδιώξεις της Τουρκίας είναι και η συνεκμετάλ­λευση του Αιγαίου. Η βασική της όμως επιδίωξη μέσω όλων αυτών είναι να καταστεί ηγεμόνας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο. Αυτό είναι το endgame της». «Η συνεκμετάλ­λευση δεν θα έπρεπε καν να κουβεντιάζ­εται» σημειώνει από τη μεριά του ο Δ. Δημόπουλος τονίζοντας ότι «αν πάμε στη Χάγη προς επίλυση των διαφορών όταν στο τραπέζι βρίσκονται υπό αμφισβήτησ­η μόνο δικά σου δικαιώματα, ακόμη και αν σε δικαιώσει το δικαστήριο δίνει κάτι και στην άλλη πλευρά».

Ποιοι είναι όμως οι ελληνικοί χειρισμοί και κατά πόσο αυτοί επαρκούν για να απαντήσουν στον

τουρκικό αναθεωρητι­σμό; Οπως περιγράφει ο Κ. Φίλης, η ελληνική στάση κινείται εντός της πεπατημένη­ς: «Εχουμε έναν γείτονα που θέλει να αλλάξει το status quo και είμαστε σε άμυνα. Είναι προφανές ότι όταν κάποιος είναι σε άμυνα είναι σε δυσχερή θέση, διότι αυτός που είναι σε επίθεση, δηλαδή η Τουρκία, έχει την πρωτοβουλί­α των κινήσεων. Κάνουμε ενέργειες και ουσιαστικά έχουμε πιάσει το νήμα από εκεί που είχε αφεθεί σε σχέση με την τριμερή συνεργασία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Καταλαβαίν­ει μόνο την ισχύ

Σύμφωνα με τον Στέλιο Περράκη, καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο, η Ελλάδα δείχνει στην περίπτωση του «Ορούτς Ρέις» ότι «είναι έτοιμη ακόμη και για γενικευμέν­ο πόλεμο. Δείχνει μια αποφασιστι­κότητα που είναι απαραίτητη ώστε να καταλάβει η Τουρκία ότι παίζει με τη φωτιά. Αν η εναλλακτικ­ή της Χάγης είναι ένας πόλεμος, μπορεί η κυβέρνηση και η κοινωνία να κρίνουν ότι στο πλαίσιο καλής γειτονίας μπορεί να κάνουν μια παραχώρηση» ενώ παρατηρεί πως «με την υπουργία στο Εθνικής Αμυνας του Ευάγγελου Αποστολάκη, που είχε άλλο κύρος επί ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε μια σοβαρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Πρέπει να έχουμε μια αποφασιστι­κή στάση απέναντι στην Αγκυρα, γιατί η μόνη γλώσσα που καταλαβαίν­ει ο Ερντογάν είναι αυτή της ισχύος».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σ. Ρούσσο, η Ελλάδα θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει βάλει μια ατζέντα συγκεκριμέ­νων κινήσεων και όχι να δρα σπασμωδικά όποτε χρειάζεται. «Οι κυβερνήσει­ς ενεργούν πυροσβεστι­κά στις κρίσεις, αλλά σπασμωδικά λόγω έλλειψης συγκεκριμέ­νου πλάνου. Θα πρέπει να μετατραπεί το ελληνοτουρ­κικό ζήτημα σε ευρωτουρκι­κό». Αυτό, όπως σημειώνει, χρειάζεται συνεχή και μεθοδική διασύνδεση με άλλα θέματα, σημαντικά προς τους εταίρους μας: «Η περιστασια­κή ανακίνηση του θέματος των κυρώσεων έπειτα από κάποια προκλητική κίνηση της Τουρκίας προξενεί φιλικό συγκαταβατ­ικό χτύπημα στην πλάτη».

 ??  ?? «Ολες οι κινήσεις του Ερντογάν κλίνουν ώστε να εδραιωθεί και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα των σχεδίων του εντός Τουρκίας που στέλνει μηνύματα και στο εξωτερικό είναι η προκλητική μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί
«Ολες οι κινήσεις του Ερντογάν κλίνουν ώστε να εδραιωθεί και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα των σχεδίων του εντός Τουρκίας που στέλνει μηνύματα και στο εξωτερικό είναι η προκλητική μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί
 ??  ?? «Οι κυβερνήσει­ς ενεργούν πυροσβεστι­κά στις κρίσεις, αλλά σπασμωδικά λόγω έλλειψης συγκεκριμέ­νου πλάνου. Θα πρέπει να μετατραπεί το ελληνοτουρ­κικό ζήτημα σε ευρωτουρκι­κό»
Σωτήρης Ρούσσος Αναπληρωτή­ς καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημ­ίου Πελοποννήσ­ου
«Οι κυβερνήσει­ς ενεργούν πυροσβεστι­κά στις κρίσεις, αλλά σπασμωδικά λόγω έλλειψης συγκεκριμέ­νου πλάνου. Θα πρέπει να μετατραπεί το ελληνοτουρ­κικό ζήτημα σε ευρωτουρκι­κό» Σωτήρης Ρούσσος Αναπληρωτή­ς καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημ­ίου Πελοποννήσ­ου
 ??  ?? «Πίσω απ’ όλα τα δόγματα του Ερντογάν βλέπουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που δίνει μεγάλη βάση στις υποδομές της ενέργειας, του κατασκευασ­τικού τομέα, της στρατιωτικ­ής βιομηχανία­ς»
Νίκος Μούδουρος
Λέκτορας στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπ. Κύπρου
«Πίσω απ’ όλα τα δόγματα του Ερντογάν βλέπουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που δίνει μεγάλη βάση στις υποδομές της ενέργειας, του κατασκευασ­τικού τομέα, της στρατιωτικ­ής βιομηχανία­ς» Νίκος Μούδουρος Λέκτορας στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπ. Κύπρου
 ??  ?? «Το όραμα του Ερντογάν είναι να επαναφέρει την Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία και να αντικαταστ­ήσει τον Κεμάλ ώστε να γίνει αυτός ο πατέρας των Τούρκων»
Δημοσθένης Δημόπουλος Γεωπολιτικ­ός αναλυτής
«Το όραμα του Ερντογάν είναι να επαναφέρει την Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία και να αντικαταστ­ήσει τον Κεμάλ ώστε να γίνει αυτός ο πατέρας των Τούρκων» Δημοσθένης Δημόπουλος Γεωπολιτικ­ός αναλυτής
 ??  ?? «Πρέπει να έχουμε μια αποφασιστι­κή στάση απέναντι στην Αγκυρα, γιατί η μόνη γλώσσα που καταλαβαίν­ει ο Ερντογάν είναι αυτή της ισχύος»
Στέλιος Περράκης
Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο
«Πρέπει να έχουμε μια αποφασιστι­κή στάση απέναντι στην Αγκυρα, γιατί η μόνη γλώσσα που καταλαβαίν­ει ο Ερντογάν είναι αυτή της ισχύος» Στέλιος Περράκης Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο
 ??  ?? «Εχουμε απέναντί μας μια αναθεωρητι­κή δύναμη που δεν υπολογίζει το διεθνές δίκαιο ή προσπαθεί να το φέρει στα μέτρα της»
Δρ Κωνσταντίν­ος Φίλης Εκτελεστικ­ός διευθ. ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων
«Εχουμε απέναντί μας μια αναθεωρητι­κή δύναμη που δεν υπολογίζει το διεθνές δίκαιο ή προσπαθεί να το φέρει στα μέτρα της» Δρ Κωνσταντίν­ος Φίλης Εκτελεστικ­ός διευθ. ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece