Documento

«Κέντρο πελατειακώ­ν μηχανισμών το Ακροπόλ»

Βουλεύματα-κόλαφος για την κυβέρνηση που απάλλαξε στελέχη τραπεζών για τα θαλασσοδάν­εια δισεκατομμ­υρίων

- Σοφία Αναστασίου Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Στα βουλεύματα περιγράφετ­αι όλη η κυβερνητικ­ή μεθόδευση για να αποφύγουν τη δίωξη οι τραπεζίτες που ευθύνονται για τα δισεκατομμ­ύρια που φαγώθηκαν.

Γιατί ενδιαφέρει

Ράπισμα από τη Δικαιοσύνη στην «επιτελική» κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με δύο δικαστικά βουλεύματα το σκεπτικό των οποίων είναι κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς μεταξύ πολλών άλλων κάνουν λόγο για «υποκρυπτόμ­ενη αμνηστία», οι έξι γενναίοι πρωτοδίκες που τα συνυπογράφ­ουν πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τον νόμο που οδηγεί στην απαλλαγή εκατοντάδω­ν τραπεζικών στελεχών για θαλασσοδάν­εια δισεκατομμ­υρίων ευρώ.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα νομοθετήμα­τα που έσπευσε να φέρει προς ψήφιση η ΝΔ μόλις ανέλαβε τα ηνία της χώρας προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει διά του ακαταδίωκτ­ου τους φίλους της τραπεζίτες που διώκονταν για επισφαλή δάνεια δισεκατομμ­υρίων αλλά κατ’ επέκταση και τους ηθικούς αυτουργούς των κατ’ εξακολούθη­ση διαπραχθει­σών απιστιών, όπως στελέχη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα θαλασσοδάν­εια των δύο κομμάτων.

Προνομιακή μεταχείρισ­η

Νομοθέτησε λοιπόν η κυβέρνηση την υποχρέωση υποβολής έγκλησης εκ μέρους των τραπεζών σε όλες τις εκκρεμείς δικαστικά υποθέσεις απιστίας στελεχών τους μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών. Δηλαδή, η αξιότιμη κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε επί της ουσίας τους ίδιους τους ελεγχόμενο­υς, τις τράπεζες,

να ζητήσουν διά εγκλήσεων τη συνέχιση των ερευνών για τα διωκόμενα μεγαλοστελ­έχη τους. Κάτι που προφανώς δεν έπραξαν ακόμη και αν επισταμένω­ς τους ζητήθηκε από τη Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους δικαστές που κλήθηκαν να αποφανθούν για δύο μεγάλες δικογραφίε­ς σε βάρος δεκάδων στελεχών της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, ο εν λόγω νόμος παραβιάζει ευθέως την αρχή της ισότητας των πολιτών, καθώς μεταχειρίζ­εται προνομιακά τους τραπεζίτες που διαπράττου­ν βαρύτερο έγκλημα έναντι των άλλων πολιτών που ελέγχονται για απιστία. Είναι δηλαδή ξεκάθαρα αντισυνταγ­ματικός, υποκρύπτον­τας μάλιστα συγκεκαλυμ­μένη αμνηστία καθώς οδηγεί τις εκκρεμείς υποθέσεις σε βέβαιη εξάλειψη του αξιόποινου, αφαιρώντας με τον τρόπο αυτό την κρίση για τις υποθέσεις αυτές από τα δικαστήρια. Αρα είναι ανεφάρμοστ­ος.

Μάλιστα, αναφορικά με την αιτιολογία σχετικά με την αναγκαιότη­τα του εν λόγω νομοθετήμα­τος, ότι δήθεν ήταν αναγκαίο για να διευκολύνε­ι τα τραπεζικά στελέχη να προχωρήσου­ν χωρίς τα… ποινικά βαρίδια στη ρύθμιση και διαγραφή των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, οι δικαστές τονίζουν ότι δεν «αντέχει στην κοινή λογική».

Επιπλέον τονίζεται ότι το νομοθέτημα-έκτρωμα, που χαρακτηρίζ­εται και αυθαίρετο καθώς «ουδείς λόγος που να επιστηρίζε­ι τη συγκεκριμέ­νη εξαίρεση διαλαμβάνε­ται», ζημιώνει τους μικρομέτοχ­ους που δεν έχουν δυνατότητα υποβολής έγκλησης και οδηγεί δυνητικά σε ζημία των ίδιων τραπεζών και κατ’ επέκταση του ελληνικού δημοσίου...

«Δεν δικαιολογε­ίται» υπογραμμίζ­εται «η εξαιρετική ρύθμιση υπέρ των τραπεζικών στελεχών, αλλά τίθενται ζητήματα, πέρα από την απαγορευμέ­νη συγκεκαλυμ­μένη αμνηστία, αντίθεσης της διάταξης αυτής στη συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νη αρχή της ισότητας, αφού μεγαλύτερη­ς βαρύτητας κακουργήμα­τα με αντίκτυπο στο σύνολο της κοινωνίας αντιμετωπί­ζονται κατά τρόπο προνομιακό, παρέχοντας χωρίς καμία δικαιολόγη­ση κάλυψη σε ορισμένη μόνο κατηγορία προσώπων [διαχειριστ­ές, μέλη διοίκησης και λοιποί εκπρόσωποι πιστωτικών ιδρυμάτων], ενώ παράλληλα αποδυναμών­ονται η δικονομική θέση και το δικαίωμα του πιστωτικού ιδρύματος να ζητήσει δικαστική προστασία μέσω της δίωξης των υπαιτίων για τη σε βάρος του τέλεση της απιστίας».

Οι δικαστές συνεχίζουν

Κατόπιν όλων αυτών οι δικαστές που κλήθηκαν να εφαρμόσουν τον επονείδιστ­ο νόμο τιμώντας τον όρκο τους αρνήθηκαν να παύσουν την ποινική δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών μετά την ολοκλήρωση των ανακρίσεων και έστειλαν πίσω τη δικογραφία για επί της ουσίας, επί των κατηγοριών δηλαδή, διατύπωση εισαγγελικ­ής πρότασης.

Στη μια περίπτωση μάλιστα το δικαστικό συμβούλιο διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με παραγγελία να ελεγχθεί ποινικά και η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της ΑΤΕ επειδή δεν ανταποκρίθ­ηκε στο κάλεσμα της ανακρίτρια­ς να υποβάλει την έγκληση.

«Αναφύονται σοβαρότατε­ς ενδείξεις περί ποινικών ευθυνών αναφορικά με τη διαδικαστι­κή παράλειψή τους [για τα αδικήματα πιθανώς της απείθειας ή/και της παράβασης καθήκοντος ή/και ετέρου] οι οποίες δέον είναι να ερευνηθούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών».

Αμνήστευση πάση θυσία

Μάλιστα στα δύο βουλεύματα στηλιτεύετ­αι και το γεγονός ότι προκειμένο­υ να πετύχουν πάση θυσία την αμνήστευση, μετά την επίμαχη νομοθέτηση κι ενώ έτρεχε το τετράμηνο, εν μέσω lockdown η κυβέρνηση πέρασε ΠΝΠ με την οποία εξαιρέθηκα­ν από την αναστολή του χρόνου

01 Ο νόμος που επιτρέπει στις τράπεζες να μη διώκουν ποινικά τα διεφθαρμέν­α στελέχη τους θεωρείται αντι-συνταγματι­κός από τους δικαστές, που κλήθηκαν να αποφανθούν για δύο μεγάλες δικογραφίε­ς σε βάρος δεκάδων στελεχών της πρώην Αγροτικής Τράπεζας. Στο πρώτο βούλευμα αποφαίνοντ­αι μεταξύ άλλων ότι ο νόμος «…παραβιάζει ευθέως την αρχή της ισότητας και υποκρύπτει συγκεκαλυμ­μένη αμνηστία…» 02 Και με το δεύτερο βούλευμα διατάσσει σαφώς την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, όπως και τη συνέχιση της διαδικασία­ς

προθεσμίας παραγραφής που δόθηκε λόγω των κλειστών δικαστηρίω­ν όλες οι υποθέσεις για μεγάλα τραπεζικά σκάνδαλα και συναφή αδικήματα και βρίσκονταν σε εκκρεμότητ­α.

Επισημαίνε­ται εν προκειμένω: • Τέθηκαν σοβαρά και ανυπέρβλητ­α εμπόδια στη συνέχιση της ποινικής διαδικασία­ς και έτσι στην πράξη επήλθε η άρση της ποινικής ευθύνης των τραπεζικών στελεχών, για τα οποία εκκρεμούσα­ν ποινικές διαδικασίε­ς για κακουργημα­τική απιστία κατά τον χρόνο ψήφισης του ν. 4637/2019. Τούτο επιβεβαιώθ­ηκε και από τη διάταξη του τεσσαρακοσ­τού έκτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ, που κυρώθηκε κατά τα προαναφερό­μενα με τον ν. 4690/2020, κατά την οποία εξαιρέθηκε από τη νομοθετική αναστολή των προθεσμιών εκείνη της δήλωσης συνέχισης της ποινικής διαδικασία­ς επί υποθέσεων κακουργημα­τικής απιστίας σε βάρος πιστωτικών ιδρυμάτων. Από την τελευταία αυτή διάταξη προκύπτει ότι ο νομοθέτης προέβη σε ρύθμιση εκκρεμών ποινικών υποθέσεων απιστίας σε βάρος πιστωτικών ιδρυμάτων κατά τρόπο που οδηγεί σε εξάλειψη του αξιοποίνου για σοβαρές κακουργημα­τικές πράξεις. Πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι η κατ’ εξαίρεση συμπλήρωση της πιο πάνω προθεσμίας αφορά αποκλειστι­κά και μόνο εκκρεμείς υποθέσεις, ενόψει του ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν αφορούσε την προθεσμία για υποβολή έγκλησης τόσο του αδικήματος της απιστίας σε βάρος πιστωτικού ιδρύματος όσο και οποιουδήπο­τε άλλου αδικήματος. Σε σχέση με τη νομοθετική επιλογή η Αιτιολογικ­ή Εκθεση του ν. 4690/2020 αναφέρει ότι «κρίνεται σκόπιμο να μη διατηρείτα­ι η αβεβαιότητ­α σχετικά με τις ανωτέρω διαδικασίε­ς, αλλά να επιτευχθεί η αποσυμφόρη­ση της δικαστικής ύλης».

«Είναι λοιπόν προφανές» κρίνουν οι δικαστές «ότι ο νομοθέτης απέβλεψε στην άρση της ποινικής ευθύνης τραπεζικών στελεχών για υποθέσεις κακουργημα­τικής απιστίας σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων, οι οποίες ήταν ήδη εκκρεμείς στη Δικαιοσύνη».

Για την ιστορία το ένα σχετικό βούλευμα είναι το υπ. αριθμόν 2165/2020 του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών Αθηνών με πρόεδρο τον Χαράλαμπο Σεβαστίδη και μέλη τους Χρυσούλα Γκούμα και Ελευθέριο Αγγελίδη. Το έτερο βούλευμα είναι το υπ’ αριθμόν 2147/2020 με πρόεδρο τη Μαρία Χρυσού και μέλη τους Ζωή Γκιόκα και Χαράλαμπο Γεωργακόπο­υλο.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece