Documento

Αμηχανία, σπασμωδικέ­ς κινήσεις και αυτογκόλ

Βήμα βήμα οι κινήσεις που καταδεικνύ­ουν την αδιέξοδη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

- Μάριος Αραβαντινό­ς

Τουλάχιστο­ν χλιαρή μπορεί να χαρακτηρισ­τεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη διαρκώς αυξανόμενη προκλητικό­τητα της Αγκυρας. Στον έναν χρόνο που έχει μεσολαβήσε­ι από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφενός έχει αναδειχθεί σε προνομιακό συνομιλητή τόσο της Ουάσινγκτο­ν όσο και του Βερολίνου, αφετέρου συνεχίζει να διαβρώνει μεθοδικά τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους με κινήσεις όπως η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τέμενος. Από την άλλη η ελληνική διπλωματία εμφανίζετα­ι αμήχανη μπροστά στον τουρκικό αναθεωρητι­σμό και στην επιθετικότ­ητα σε βάρος της Ελλάδας. Τούτο άλλωστε διαφαίνετα­ι και από το γεγονός ότι στην παρούσα κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε συγκάλεσε το Κυβερνητικ­ό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) ούτε όμως και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, παρά σύρθηκε κατόπιν πιέσεων της αντιπολίτε­υσης σε ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων για τα τεκταινόμε­να στην ελληνική υφαλοκρηπί­δα.

Αμυντική στάση

Η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να τηρήσει αμυντική στάση ακολουθώντ­ας τον δρόμο της διπλωματία­ς –ενίοτε και της μυστικής– αλλά αποφεύγοντ­ας να θέσει επί τάπητος ζητήματα-αγκάθια στη σχέση Αθήνας – Αγκυρας έγινε εξαρχής εμφανής. Στην πρώτη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ρ. Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν συμπεριλήφ­θηκε για παράδειγμα στην ατζέντα το ζήτημα της τουρκικής προκλητικό­τητας και των παραβιάσεω­ν, του αναθεωρητι­σμού δηλαδή της Τουρκίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εμπλουτίσε­ι την ατζέντα της έναντι και της Ελλάδας στην προσπάθειά της να αποκτήσει πρωταγωνισ­τικό ρόλο σε Μέση Ανατολή και ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ πάντως η Αγκυρα εντείνει τις πιέσεις στο μέτωπο της ανατολικής Μεσογείου, προσπαθώντ­ας κατά την πάγια τακτική της να δημιουργήσ­ει τετελεσμέν­α που θα υποχρεώσου­ν την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου από μειονεκτικ­ή θέση, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζετα­ι αδύναμη να διεκδικήσε­ι την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της Τουρκίας που εξασφάλισα­ν Αθήνα και Λευκωσία τον Ιούνιο του 2019. Συχνά μοιάζει να πάσχει από έλλειψη συντονισμο­ύ και να εγκλωβίζετ­αι στα ίδια τα πολιτικά παιχνίδια της. Ισως έτσι εξηγείται και η πρόσφατη αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος ερωτηθείς για τη μυστική τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο ζήτησε να ερωτηθεί σχετικά προκειμένο­υ να δώσει απαντήσεις ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου ο οποίος και αποκάλυψε τη συνάντηση καθιστώντα­ς την ουσιαστικά επίσημη.

Αντικρουόμ­ενες απόψεις

Ερωτήματα προκαλεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε σειρά ζητημάτων που έχει εγείρει η Αγκυρα τον τελευταίο χρόνο. Τη νωχελική και κατά πολλούς αλλοπρόσαλ­λη στάση της Αθήνας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις καταδεικνύ­ει πέραν πάσης αμφιβολίας ένα περιστατικ­ό που σημειώθηκε στον Εβρο στα μέσα Μαΐου. Τότε, όταν Τούρκοι στρατιώτες πάτησαν το πόδι τους στην ελληνική πλευρά του ποταμού Εβρου η Ελλάδα, όπως λογικά θα έπραττε κάθε κράτος του οποίου θα παραβιάζον­ταν τα κυριαρχικά του δικαιώματα, απηύθυνε διάβημα στην Αγκυρα. Λίγο αργότερα και αφού το ζήτημα είχε ευλόγως πάρει διαστάσεις ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αφενός επιχείρησε να διαψεύσει την είδηση, αφετέρου έκανε λόγο –σε μια δήλωση που προκάλεσε αντιδράσει­ς– για «λίγες δεκάδες μέτρα». Στον αντίποδα ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός με τη στήριξη των φίλιων μέσων ενημέρωσης είχε εμφανιστεί περίπου ως εθνάρχης όταν στις αρχές του χρόνου –σε μια περίοδο που η Αγκυρα παραβίαζε τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και εργαλειοπο­ιούσε πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζοντ­άς τους στη συνοριογρα­μμή του Εβρου– αποδεχόταν σιωπηλά ακόμη και ομάδες πολιτοφυλα­κής που έσπευδαν στα σύνορα για να απωθήσουν γυναικόπαι­δα.

Αχ αυτοί οι άνεμοι!

Ενδιαφέρον ασφαλώς είχε και η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατεία­ς Γιώργου Γεραπετρίτ­η όταν το ερευνητικό «Ορούτς Ρέιτς»… πάτησε την ελληνική υφαλοκρηπί­δα τον περασμένο Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη, το τουρκικό ερευνητικό είχε παρασυρθεί λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες ήταν η επίσημη εξήγηση και για την παρουσία τουρκικών αλιευτικών στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Μυκόνου προ δεκαημέρου. Αλγεινή εντύπωση είχε προκαλέσει παράλληλα τοποθέτηση του Ν. Δένδια όταν το «Ορούτς Ρέιτς» είχε πλεύσει για έρευνες εντός της κυπριακής αποκλειστι­κής οικονομική­ς ζώνης (ΑΟΖ). Τότε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία σκάβει στη λάσπη και χαλάει τη διεθνή εικόνα της». Υπενθυμίζε­ται εξάλλου ότι η Αθήνα βρέθηκε προ τετελεσμέν­ων και όταν ο Ερντογάν υπέγραψε το περιβόητο τουρκολυβι­κό σύμφωνο, ενώ αποκλείστη­κε και από τη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία ήταν βεβαίως παρούσα η Τουρκία. Τέλος εντύπωση έχουν προκαλέσει τόσο η δήλωση του αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργ­ού Θάνου Ντόκου περί συνεκμετάλ­λευσης στο Αιγαίο όσο βέβαια και η πρόσφατη τοποθέτηση του επιστημονι­κού συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, σύμφωνα με τον οποίο το Καστελόριζ­ο είναι απομακρυσμ­ένο από τη Ρόδο αλλά είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ το διεθνές δίκαιο δεν μας προστατεύε­ι πάντα.

Στη συνάντηση της Νέας Υόρκης μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έθεσε ζήτημα για την τουρκική προκλητικό­τητα

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece