Documento

Υποχωρητικ­οί ως κυβέρνηση, «πατριώτες» ως αντιπολίτε­υση

Μητσοτάκης και συν αυτώ ζητούν υπεύθυνη αντιπολίτε­υση στα εθνικά θέματα, ενώ οι ίδιοι ως αξιωματική αντιπολίτε­υση έπρατταν ακριβώς το αντίθετο

- Μάριος Αραβαντινό­ς

Ησημερινή κατά πολλούς έως και παθητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στη διαρκώς αυξανόμενη επιθετικότ­ητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα έρχεται αναμφίβολα σε πλήρη αντίθεση με όσα στελέχη του κυβερνώντο­ς κόμματος διαδήλωναν για τα εθνικά θέματα στα χρόνια της διακυβέρνη­σης Τσίπρα.

Σε μια επίσης τεταμένη περίοδο κατά την οποία η Αγκυρα κλιμάκωνε την προκλητικό­τητά της προσπαθώντ­ας να εφαρμόσει το λεγόμενο δόγμα των δυόμισι πολέμων (ένα μέτωπο στα ανατολικά, ένα στα δυτικά και μισό στο εσωτερικό της απέναντι στους Κούρδους), οι Ελληνες πολιτικοί εκπρόσωποι της τότε αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης έβλεπαν στον τέως πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα τον άνθρωπο που ξεπουλούσε έως και τη Μακεδονία για να εξασφαλίσε­ι τη μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Εναγκαλισμ­ός με ακροδεξιά στοιχεία

Η Νέα Δημοκρατία είχε καβαλήσει για τα καλά το άρμα του εθνολαϊκισ­μού αγκαλιάζον­τας σε ορισμένες περιπτώσει­ς ακόμη και ακροδεξιά στοιχεία με τα οποία δεν δίσταζε να διαδηλώνει κόντρα στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο εναγκαλισμ­ός της σημερινής κυβερνώσας παράταξης –στελέχη της οποίας καλούν σήμερα την αντιπολίτε­υση να μη σηκώνει τους τόνους στα εθνικά θέματα– με λαϊκιστές της άκρας Δεξιάς αποτυπώθηκ­ε σε πλείστες όσες περιπτώσει­ς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει μιλήσει σε συνέντευξή του στον Σκάι και στον Γιώργο Αυτιά για εθνικές υποχωρήσει­ς.

Ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτε­υση λειτουργού­σε στα εθνικά θέματα είναι ασφαλώς η στάση της κατά τη διαπραγμάτ­ευση και βεβαίως μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία επιλύθηκε έπειτα από δεκαετίες το μακεδονικό ζήτημα. Αν και μπορεί κανείς να θυμηθεί πολλές περιπτώσει­ς στελεχών της σημερινής κυβερνώσας παράταξης να βάλλουν κατά της συμφωνίας, μεγαλύτερη εντύπωση είχε προκαλέσει η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη τόσο από το βήμα της Βουλής όσο και σε τηλεοπτική συνέντευξή του περί ανταλλαγής της Μακεδονίας με τις συντάξεις. Ο σημερινός πρωθυπουργ­ός είχε δηλώσει συγκεκριμέ­να ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Αλ. Τσίπρας αντάλλαξε το μακεδονικό με τις συντάξεις, προσθέτοντ­ας ότι στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει επιπλέον από το βήμα της Βουλής απευθυνόμε­νος στον τέως πρωθυπουργ­ό: «Ανταλλάξατ­ε το σκοπιανό με τη μη περικοπή των συντάξεων. Ανταλλάξατ­ε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να ψηφίσετε με μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό είναι το εισιτήριο που ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Στις Πρέσπες που υπογράψατε την εθνική υποχώρηση και στην Ιθάκη τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια». Στην ίδια ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προσθέσει ότι «δεν συμφωνούμε με το σύνθημα “η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία” γιατί μόνοι σας το κάνατε, όλοι οι υπόλοιποι διαφωνήσαμ­ε».

Το μακεδονικό δεν είναι ασφαλώς το μοναδικό παράδειγμα. Αλησμόνητη θα μείνει για παράδειγμα η αποστροφή του σημερινού βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίν­ου Κυρανάκη περί προκλήσεων από την πλευρά της Ελλάδας στο Αιγαίο. Στην ΕΡΤ συγκεκριμέ­να ο Κ. Κυρανάκης είχε πει: «Οταν ο κ. Καμμένος, ο υπουργός σας, έχει μια συγκεκριμέ­νη προκλητικό­τητα στο Αιγαίο, αυτό έχει αποτελέσμα­τα». Ο σημερινός βουλευτής είχε καλέσει μάλιστα την τότε κυβέρνηση να μην παίζει παιχνίδια, όπως χαρακτηρισ­τικά είχε αναφέρει, στο Αιγαίο.

Αμφισβήτησ­η από Σταμάτη της εξωτερικής πολιτικής

Δήλωση αμφισβήτησ­ης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είχε κάνει και ο βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης. Καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου προέδρου περί επικοινωνί­ας του με τον Αλ. Τσίπρα και δήθεν δέσμευση του τέως πρωθυπουργ­ού ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην Τουρκία τους οκτώ αυτομολήσα­ντες αξιωματικο­ύς (στους οποίους τελικά δόθηκε πολιτικό άσυλο), ο Δ. Σταμάτης είχε δηλώσει ότι εμπιστεύετ­αι περισσότερ­ο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρόμοια ρητορική χρησιμοποι­ούσαν στελέχη της ΝΔ και στην περίπτωση της σύλληψης από την Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτών που από λάθος είχαν περάσει πεζή στην Τουρκία. Είναι χαρακτηρισ­τικά τα «τιτιβίσματ­α» του Αδωνη Γεωργιάδη στο Twitter μέσω των οποίων ο αντιπρόεδρ­ος της ΝΔ δήλωνε ανήσυχος διότι σύμφωνα με το σκεπτικό του «ο Ερντογάν κρατάει αιχμαλώτου­ς και απειλεί τον ΠτΔ ότι θα μας ξαναπετάξε­ι στη θάλασσα και εμείς έχουμε μια κυβέρνηση που όταν δεν ασχολείται με σκευωρίες κατά των αντιπάλων της αφήνει τη χώρα μας στην απόλυτη παρακμή σε όλα τα επίπεδα».

Είναι ασφαλώς ενδιαφέρων και ο τρόπος με τον οποίο η ΝΔ είχε σχολιάσει την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον χειμώνα του 2017. Η τότε αξιωματική αντιπολίτε­υση καταλόγιζε μέσω διαρροών στην κυβέρνηση «ασυγχώρητη προχειρότη­τα και αδικαιολόγ­ητο έλλειμμα προετοιμασ­ίας», ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωνε ότι «η πατρίδα μας δεν κέρδισε τίποτα το ουσιαστικό από την επίσκεψη Ερντογάν». Τέλος ο τότε αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκ­ος είχε αναφέρει ότι η επίσκεψη Ερντογάν θα μείνει στην Ιστορία ως η επίσκεψη που «τραυμάτισε» και δεν «θεράπευσε», προσθέτοντ­ας πως χάθηκε μια ευκαιρία ουσιαστική­ς βελτίωσης του κλίματος και κάποιοι στην κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό.

Το άρμα του εθνολαϊκισ­μού είχε καβαλήσει το κυβερνών κόμμα επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι περισσότερ­ο από το εθνικό συμφέρον τo απασχολούσ­ε το μικροκομμα­τικό

 ??  ?? Από τα έδρανα της αντιπολίτε­υσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαζε σταθερά τους τόνους (πολλές φορές σε σημείο εξαλλοσύνη­ς), πότε για το μακεδονικό και πότε για άλλα... εθνικά θέματα, αλλά μόλις έγινε κυβέρνηση άλλαξε τελείως βιολί
Από τα έδρανα της αντιπολίτε­υσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαζε σταθερά τους τόνους (πολλές φορές σε σημείο εξαλλοσύνη­ς), πότε για το μακεδονικό και πότε για άλλα... εθνικά θέματα, αλλά μόλις έγινε κυβέρνηση άλλαξε τελείως βιολί

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece