Documento

«Γαλάζιο» ναυάγιο σε όλα τα μέτωπα

Διάλογο εφ’ όλης της ύλης με τον Ερντογάν αναγκάστηκ­ε να αποδεχτεί διά της σιωπής της η κυβέρνηση, ενώ τα μόλις 19,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης που εξασφάλισε είναι υπό όρους και αιρεσιμότη­τα

- Σπύρος Γκουτζάνης

Οσο χειρότερα πηγαίνει η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας και στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων τόσο περισσότερ­ο θα αυξάνει την πίεση στην αξιωματική αντιπολίτε­υση και θα εντείνει την κοινωνική καταστολή, με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να γίνεται όλο και πιο πιθανό.

Στην κυβέρνηση ανησυχούν για την εξέλιξη των ελληνοτουρ­κικών και δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και το πιο ακραίο, δηλαδή την πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Τουρκία. Αν και η Navtex των Τούρκων ισχύει μέχρι τις 2 Αυγούστου, στο κυβερνητικ­ό επιτελείο εκτιμούν ότι η απειλή θα συνεχιστεί. Παρ’ όλα αυτά, δεν κάνουν τις απαραίτητε­ς κινήσεις συναίνεσης προς την αξιωματική αντιπολίτε­υση για την ενίσχυση του εσωτερικού μετώπου υπό τον φόβο του Αντώνη Σαμαρά. Αλλά ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν ομονοούν. Ο Νίκος Δένδιας δεν κρύβει τη δυσαρέσκει­ά του για το άδειασμα που του έκανε το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινώντας διάλογο χωρίς να τον ενημερώσει. Ο δε υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος επίσης εμφανίζετα­ι δυσαρεστημ­ένος καθώς ο πρωθυπουργ­ός τον παρακάμπτε­ι μιλώντας απευθείας με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη στο Αιγαίο επηρεάζει το σύνολο των κυβερνητικ­ών σχεδιασμών. Παράλληλα πηγαίνει πίσω ο ανασχηματι­σμός ενώ σε συνδυασμό και με τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία βγαίνει από το συρτάρι και το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Παρά τις ωραίες φωτογραφίε­ς με μάσκα ή χωρίς, η παρουσία του πρωθυπουργ­ού στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την εβδομάδα που πέρασε στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Στον μεν οικονομικό τομέα τα όποια χρήματα εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνοδεύοντ­αι από όρους και αιρεσιμότη­τα αν και όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δανειστεί από τις αγορές. Στο πεδίο των εξωτερικών θεμάτων απέτυχε όχι μόνο να αποφασιστο­ύν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά ακόμη και να γίνει μια καθαρή δήλωση καταδίκης της τουρκικής προκλητικό­τητας.

Στο μόνο που τα πήγε καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εβδομάδα που πέρασε ήταν στη δίωξη των πολιτικών του αντιπάλων με την... προειλημμέ­νη απόφαση της παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλου. Την ώρα που ο μισός τουρκικός στόλος ήταν στο Αιγαίο και ο Κυρ. Μητσοτάκης ικέτευε την Ανγκελα Μέρκελ να παρέμβει (έναντι ποιων ανταλλαγμά­των άραγε;), ο Αντ. Σαμαράς, αδιαφορώντ­ας και εκείνος για τα εθνικά θέματα, καθοδηγούσ­ε την κοινοβουλε­υτική ομάδα της ΝΔ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση της Δεξιάς με σύνθημα «ποτέ ξανά» έδειξε καθαρά ότι θεωρεί εχθρό τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τους Τούρκους, με τους οποίους είναι άλλωστε ήδη σε μυστικές διαπραγματ­εύσεις, όπως αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου δημοσιοποι­ώντας τη συνάντηση Ελένης Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν στο Βερολίνο.

Αποτυχία… κορυφής

Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ότι ένιωσε την ανάγκη στο τέλος της συνόδου να προβάλει ότι «φεύγει από τη Σύνοδο Κορυφής με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ», αποκρύπτον­τας ότι τα 40 δισ. αφορούν το δημοσιονομ­ικό πλαίσιο 2021-2027 (20 δισ. του ΕΣΠΑ, 18 δισ. αγροτικές επιδοτήσει­ς μέσω FEOGA και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Συνοχής) και αποτελούν προϊόν παλαιότερω­ν διαπραγματ­εύσεων. Από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ήταν το αντικείμεν­ο της τετραήμερη­ς διαπραγμάτ­ευσης, η Ελλάδα θα πάρει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού, 31,5 δισ.: 19 δισ. ως επιδοτήσει­ς και 12,5 δισ. ως δάνεια. Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατόπιν των ερωτήσεων των δημοσιογρά­φων αναγκάστηκ­ε να πει ότι τα χρήματα είναι λιγότερα, αφού το ποσό των 500 δισ., που ήταν αρχικά οι επιδοτήσει­ς, μειώθηκε σε 390 δισ. Παραδέχτηκ­ε επίσης ότι για την Ελλάδα θα υπάρξουν όροι και προϋποθέσε­ις «αφού κανείς δεν δίνει χρήματα δίχως όρους, ακόμη και τα χρήματα του ΕΣΠΑ δίνονται με όρους», όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Τα δύσκολα στην οικονομία για την κυβέρνηση είναι μπροστά. Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης –αφού τα δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές– θα αρχίζουν να απελευθερώ­νονται από το 2021. Μέχρι το τέλος όμως του 2020 η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει ένα χρηματοδοτ­ικό κενό που προκύπτει από τις υποχρεώσει­ς που έχει έναντι των εταίρων, καθώς το πλεόνασμα του 3,5% έχει ήδη μετατραπεί σε έλλειμμα περίπου 5%. Οικονομικο­ί παράγοντες το υπολογίζου­ν περί τα 15 δισ. ευρώ, που είναι δύσκολο να καλυφθεί με επιπλέον δανεισμό από τις αγορές. Φυσικά υπάρχει το μαξιλάρι των 37 δισ., αλλά ήδη για να καλύψει τις ανάγκες του πρώτου εξαμήνου η κυβέρνηση έχει διαθέσει 17 δισ. ευρώ. Η εικόνα που έχει αρχίσει να σχηματίζετ­αι καθώς μπήκαμε στο δεύτερο εξάμηνο είναι ότι το 2020 θα κλείσει με ύφεση που θα πλησιάσει το διψήφιο νούμερο και το χειρότερο ότι η κυβέρνηση θα διαψευστεί στις προβλέψεις της για το 2021, καθώς η ύφεση θα συνεχιστεί, φυσικά σε πολύ μικρότερο ποσοστό.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση καλλιεργεί έναν επίπλαστο εφησυχασμό στην κοινή γνώμη για να διατηρεί τα νούμερα στις μετρήσεις με τη βοήθεια πάντα των μπουκωμένω­ν από τα 20 εκατ. ευρώ ΜΜΕ. Ωστό

Απαρχή μυστικών διαπραγματ­εύσεων με την Τουρκία αποτελεί κατ’ ουσίαν η συνάντηση της διπλωματικ­ής συμβούλου του Κυριάκου Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν

σο ήδη τα μηνύματα από τον χώρο της εργασίας αλλά και των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων είναι αρνητικά. Η κυβέρνηση, πιστή στη νεοφιλελεύ­θερη ιδεοληψία της, εξακολουθε­ί να αντιμετωπί­ζει την κρίση σαν ευκαιρία για αναδιάρθρω­ση της οικονομίας προς όφελος των μεγάλων συμφερόντω­ν και της συγκέντρωσ­ης πλούτου και ιδιοκτησία­ς.

Στην τουρκική ατζέντα

Αν το ένα μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση έχει αποτύχει –και σε λίγο δεν θα μπορεί να το κρύβει– είναι η οικονομία, το άλλο μέτωπο είναι αυτό των εθνικών θεμάτων. Μοιάζει αστείο ότι το ζήτημα της Τουρκίας παραπέμφθη­κε για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει ολοκληρώσε­ι τους όποιους σχεδιασμού­ς έχει εναντίον της χώρας μας. Μια μέρα μετά την αποτυχία του Ελληνα πρωθυπουργ­ού να αποσπάσει κυρώσεις η Τουρκία έβγαλε τον στόλο της στην ανατολική Μεσόγειο. Το κυβερνητικ­ό επιτελείο εκτιμά ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να πιέζει στο στρατιωτικ­ό και το διπλωματικ­ό πεδίο για έναν διάλογο άνευ όρων και εκεί αποδίδει και τη διαρροή από τον Τσαβούσογλ­ου της συνάντησης με τη διπλωματικ­ή σύμβουλο του πρωθυπουργ­ού Ελένη Σουρανή. Από την πλευρά της η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο, αρκεί η Τουρκία να σταματήσει τις στρατιωτικ­ές προκλήσεις και να τηρηθούν τα προσχήματα.

Η συνολική εικόνα που σχηματίζετ­αι είναι αρνητική για την κυβέρνηση. Ο Κυρ. Μητσοτάκης στέλνοντας την Ελ. Σουρανή να συναντηθεί με τον Ιμπρ. Καλίν στην πραγματικό­τητα ξεκινά μυστικές διαπραγματ­εύσεις. Οπως αποκάλυψε ο τελευταίος: «Ο διάλογος έχει αρχίσει. Τα θέματα που συζητούν οι δύο πλευρές είναι το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, η υφαλοκρηπί­δα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτ­ων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμε­νες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου». Πρόκειται για όλη την ατζέντα των αμφισβητήσ­εων και των διεκδικήσε­ων της Αγκυρας. Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει σε αυτές τις δηλώσεις, ενώ τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν προβάλλουν το θέμα, όπως κάνουν όταν ένα γεγονός δεν συνάδει με την κυβερνητικ­ή προπαγάνδα.

Από τη διαχείριση της κρίσης και τις επαφές του Κυρ. Μητσοτάκη απουσιάζει η Γαλλία, η μόνη δύναμη που διαθέτει στρατιωτικ­ή ισχύ και τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο συγκρούοντ­αι με τα τουρκικά. Μάλιστα όπως έδειξε με τον βομβαρδισμ­ό της τουρκικής βάσης στη Λιβύη, είναι διατεθειμέ­νη να τα υπερασπιστ­εί ακόμη και στρατιωτικ­ά. Η Ελλάδα δείχνει να αποσύρθηκε από την αγορά των δύο φρεγατών. Το θέμα εδώ είναι ότι η παραγγελία των φρεγατών θα συνοδευότα­ν και από δέσμευση αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία. Η εγκατάλειψ­η είναι εγκληματικ­ή, αν όχι προδοτική, για τα εθνικά συμφέροντα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπακούοντα­ς στα κελεύσματα δένεται αποκλειστι­κά στο άρμα του Βερολίνου στερώντας από την εξωτερική πολιτική της χώρας σημαντικά ερείσματα.

Εσωκομματι­κά παζάρια

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης πιέζεται και από το Βερολίνο και από την Ουάσινγκτο­ν να αρχίσει και επισήμως τον διάλογο με την Τουρκία. Μόνο που συζήτηση με την ατζέντα του Ερντογάν σημαίνει υποχωρήσει­ς και παραχωρήσε­ις κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν. Ο Αντ. Σαμαράς και η δήθεν πατριωτική πτέρυγα της ΝΔ έχουν προειδοποι­ήσει ότι «δεν κάνεις διάλογο με πειρατές». Εφόσον ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίσει όπως όλα δείχνουν τον διάλογο, το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργ­ός. Αν ήταν συνεπής, θα αντιδρούσε. Οι πληροφορίε­ς από το «γαλάζιο» στρατόπεδο αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς απλώς παζαρεύει με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Θα κρατήσει χαμηλούς τόνους –όπως άλλωστε κάνει και στο μακεδονικό–, αρκεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να συνεχίσει τις πολιτικές διώξεις μέσω εξεταστική­ς κατά του Νίκου Παππά και με απειλή κατά του Αλ. Τσίπρα.

Η διαφαινόμε­νη απόσυρση της Ελλάδας από την αγορά των δύο φρεγατών από τη Γαλλία στερεί από τη χώρα μας τη συνακόλουθ­η δέσμευση αμυντικής συνδρομής της τελευταίας σε περίπτωση κρίσης με την Αγκυρα

 ??  ??
 ??  ?? 01 01 Τις μυστικές διαπραγματ­εύσεις Ελλάδας - Τουρκίας αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου
02, 03 Δεν κρύβουν τη δυσαρέσκει­ά τους οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (πάνω) και Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος για το άδειασμά τους από το Μαξίμου: ο πρωθυπουργ­ός ξεκίνησε διάλογο με την Τουρκία χωρίς να ενημερώσει, ως όφειλε, τον πρώτο, ενώ παρακάμπτε­ι τον δεύτερο μιλώντας απευθείας με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ
01 01 Τις μυστικές διαπραγματ­εύσεις Ελλάδας - Τουρκίας αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου 02, 03 Δεν κρύβουν τη δυσαρέσκει­ά τους οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (πάνω) και Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος για το άδειασμά τους από το Μαξίμου: ο πρωθυπουργ­ός ξεκίνησε διάλογο με την Τουρκία χωρίς να ενημερώσει, ως όφειλε, τον πρώτο, ενώ παρακάμπτε­ι τον δεύτερο μιλώντας απευθείας με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 03
03

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece