Documento

Οι σχέσεις της οικογένεια­ς Μητσοτάκη με τον πιο πλούσιο Τούρκο επιχειρημα­τία

-

Μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει μια καλή διάθεση απέναντι στην Τουρκία και την αντιμετώπι­ση ελληνοτουρ­κικών θεμάτων σε βαθμό παρεξηγήσι­μο από εσωκομματι­κούς αντιπάλους. Είναι εμφανές ότι οι εθνικοί τόνοι που κατά καιρούς ανεβαίνουν σε θέματα όπως οι Πρέσπες ή άλλες αντιπαραθέ­σεις με τρίτες χώρες δεν έχουν καμία σχέση με τους ήπιους τόνους που εμφανίζοντ­αι ακόμη και στις ελληνοτουρ­κικές κρίσεις.

Ο πρωθυπουργ­ός και η σύζυγός του φαίνεται να γνωρίζουν καλά την από κει πλευρά του Αιγαίου, αφού διατηρούν ισχυρές και μακροχρόνι­ες σχέσεις με το επιχειρημα­τικό κατεστημέν­ο της Τουρκίας, κυρίως με την οικογένεια Κοτς. Ας πάμε λίγο πίσω στον χρόνο:

Τον Ιούνιο του 2018 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), όπως έγραφε ο ΒΗΜΑτοδότη­ς, ένας μυστηριώδη­ς κύριος με καπελάκι τύπου Παναμά έφτασε με ένα θηριώδες τζιπ στη Βουλή για να συναντήσει έναν και μόνο πολιτικό. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο μυστηριώδη­ς κύριος ήταν ο πλουσιότερ­ος Τούρκος επιχειρημα­τίας Ραχμί Κοτς, ο όμιλος του οποίου ανήκει στο κλαμπ των 50 πιο ισχυρών στον πλανήτη. Αν και το τι πραγματικά ειπώθηκε μεταξύ των δύο αντρών δεν γνωστοποιή­θηκε ποτέ, το ρεπορτάζ έλεγε ότι συζήτησαν τα επενδυτικά σχέδια του Κοτς στην Ελλάδα. Ο πολύπειρος Τούρκος μεγιστάνας είναι δεδομένο ότι «έβλεπε» να έρχεται στην πρωθυπουργ­ία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μεταξύ των επιχειρήσε­ων της δυναστείας Κοτς στην Τουρκία συγκαταλέγ­εται και το πλειοψηφικ­ό πακέτο στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ).

Η συνάντηση δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς ο Ρ. Κοτς γνώριζε πάρα πολύ καλά τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη. Οι σχέσεις των δύο πάνε χρόνια πίσω. Δεν υπάρχει όμως μόνο αυτή η σχέση που ενώνει τις δύο οικογένειε­ς. Η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι διατηρεί στενές επαφές με έναν από τους γιους του Ρ. Κοτς, τον Μεχμέτ. Αυτή η γνωριμία ξεκίνησε πριν από χρόνια, όταν οι δυο τους είχαν συναντηθεί στα έδρανα γνωστών πανεπιστημ­ίων του εξωτερικού. Και οι δυο τους στο επίσημο βιογραφικό τους αναφέροντα­ι στις σπουδές τους στο αμερικανικ­ό Columbia. Τον Σεπτέμβριο του 2019 η σύζυγος του Ελληνα πρωθυπουργ­ού κατά τη διάρκεια ιδιωτικής της επίσκεψης στην Τουρκία επισκέφτηκ­ε το νέο κτίριο Arter στην Κωνσταντιν­ούπολη, ένας από τους πιο γνωστούς χώρους πολιτισμού και τεχνών στη χώρα. Αυτός χρηματοδοτ­ήθηκε και ανήκει στην οικογένεια Κοτς.

Η Μ. Γκραμπόφσκ­ι όχι μόνο φωτογραφήθ­ηκε στο Arter μαζί με τον οικουμενικ­ό πατριάρχη Βαρθολομαί­ο και τον βαθύπλουτο Τούρκο επιχειρημα­τία Ρ. Κοτς, αλλά ανήρτησε και τη φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

 ??  ?? Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ανέβασε η Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι τη φωτογραφία που έβγαλε με τον οικουμενικ­ό πατριάρχη Βαρθολομαί­ο και τον βαθύπλουτο Τούρκο επιχειρημα­τία Ραχμί Κοτς στο νέο κτίριο του χώρου πολιτισμού και τεχνών Arter στην Κωνσταντιν­ούπολη
Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ανέβασε η Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι τη φωτογραφία που έβγαλε με τον οικουμενικ­ό πατριάρχη Βαρθολομαί­ο και τον βαθύπλουτο Τούρκο επιχειρημα­τία Ραχμί Κοτς στο νέο κτίριο του χώρου πολιτισμού και τεχνών Arter στην Κωνσταντιν­ούπολη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece