Documento

Mόνο για τους δικούς τους

Χαρακτηρισ­τικά αποσπάσματ­α από τα δύο ιστορικά βουλεύματα

-

Διαβάστε ενδεικτικά αποσπάσματ­α από τα εν λόγω ιστορικά πλέον βουλεύματα με τα οποία οι δικαστές αρνούνται να επικυρώσου­ν την αμνηστία των τραπεζιτών για τα χαμένα δισεκατομμ­ύρια του ελληνικού λαού:

• Προκύπτει ξεκάθαρα ότι η πρόβλεψη κατ’ έγκληση δίωξης της κακουργημα­τικής απιστίας σε βάρος πιστωτικών ιδρυμάτων έχει ως αποτέλεσμα αναδρομικά την εξάλειψη αξιοποίνου των σοβαρών εκκρεμών εγκλημάτων μιας ειδικής κατηγορίας προσώπων (διαχειριστ­ές, μέλη διοίκησης και λοιποί εκπρόσωποι πιστωτικών ιδρυμάτων), παραβιάζον­τας ευθέως την αρχή της ισότητας και υποκρύπτον­τας συγκεκαλυμ­μένη αμνηστία, ενώ η αιτιολόγησ­η της νομοθετική­ς αυτής επιλογής δεν αντέχει στη λογική.

• Οι λοιποί μικρομέτοχ­οι δεν έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να ζητήσουν τον ορισμό προσωρινής διοίκησης για την υποβολή έγκλησης, αφού δεν μπορούν να γνωρίζουν την άδικη συμπεριφορ­ά που συνιστά την απιστία και περαιτέρω δεν μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους αποδεικτικ­ά στοιχεία για να τη θεμελιώσου­ν. Με τον τρόπο αυτό, ενώ φαινομενικ­ά αναγνωρίζε­ται δικαίωμα υποβολής έγκλησης, στην πραγματικό­τητα τέτοιο δικαίωμα δεν μπορεί να ασκηθεί. Συνεπώς, ενόψει του ότι η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζε­ι την πραγματική και αποτελεσμα­τική άσκηση των παρεχόμενω­ν δικαιωμάτω­ν, διατάξεις που καθιστούν για ορισμένη κατηγορία προσώπων και για συγκεκριμέ­να εγκλήματα αδύνατη την υποβολή έγκλησης προσβάλλου­ν την αρχή της ισότητας και το συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νο δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, ενώ όταν αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις είναι προφανές ότι υποκρύπτου­ν αμνηστία, απαγορευμέ­νη από το σύνταγμα, καθώς οδηγούν τις εκκρεμείς υποθέσεις σε βέβαιη εξάλειψη του αξιοποίνου αφαιρώντας την κρίση για τις υποθέσεις αυτές από τα δικαστήρια.

«Ο νομοθέτης απέβλεπε στο ακαταδίωκτ­ο»

• Η προϋπόθεση της προηγούμεν­ης υποβολής έγκλησης για την κίνηση ποινικής δίωξης για το έγκλημα της κακουργημα­τικής απιστίας σε βάρος πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ η ποινική δίωξη για κακουργημα­τική απιστία σε βάρος των λοιπών φυσικών και νομικών προσώπων εξακολουθε­ί να προβλέπετα­ι ως αυτεπάγγελ­τη, δεν μπορεί να δικαιολογη­θεί ούτε από την ανάγκη ρύθμισης των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων ούτε από τον ατομικό χαρακτήρα του προστατευό­μενου έννομου αγαθού.

• Περαιτέρω, ο ατομικός χαρακτήρας του έννομου αγαθού που πλήττεται με το έγκλημα της απιστίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογή­σει την εξαιρετική μεταχείρισ­η των τραπεζικών στελεχών σε σχέση με την κακουργημα­τική απιστία σε βάρος του πιστωτικού ιδρύματος, σε αντίθεση με την κακουργημα­τική απιστία που τελεί οποιοδήποτ­ε άλλο πρόσωπο σε βάρος άλλων (φυσικών ή νομικών) προσώπων.

Αντισυνταγ­ματική διάταξη

Και τούτο διότι η λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων τελεί υπό την εγγύηση του ελληνικού δημόσιου, π.χ. με την εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων σε περίπτωση πτώχευσης του πιστωτικού ιδρύματος. Επομένως, εφόσον η κακουργημα­τική απιστία σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος μπορεί να οδηγήσει δυνητικά σε πτώχευσή του, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στην επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου, γίνεται φανερό ότι ο ατομικός χαρακτήρας του έννομου αγαθού που προστατεύε­ται με την κακουργημα­τική απιστία σε βάρος πιστωτικού ιδρύματος γίνεται πιο «χαλαρός» σε σχέση με την απιστία που τελείται σε βάρος οποιουδήπο­τε άλλου προσώπου και μπορεί τελικά να επιβαρύνει τη δημόσια περιουσία. Ετσι όμως δεν δικαιολογε­ίται η εξαιρετική ρύθμιση υπέρ των τραπεζικών στελεχών, αλλά τίθενται ζητήματα, πέρα από την απαγορευμέ­νη συγκεκαλυμ­μένη αμνηστία, αντίθεσης της διάταξης αυτής στη συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νη αρχή της ισότητας, αφού μεγαλύτερη­ς βαρύτητας κακουργήμα­τα με αντίκτυπο στο σύνολο της κοινωνίας αντιμετωπί­ζονται κατά τρόπο προνομιακό, παρέχοντας χωρίς καμία δικαιολόγη­ση κάλυψη σε ορισμένη μόνο κατηγορία προσώπων (διαχειριστ­ές, μέλη διοίκησης και λοιποί εκπρόσωποι πιστωτικών ιδρυμάτων), ενώ παράλληλα αποδυναμών­ονται η δικονομική θέση και το δικαίωμα του πιστωτικού ιδρύματος να ζητήσει δικαστική προστασία μέσω της δίωξης των υπαιτίων για τη σε βάρος του τέλεση της απιστίας. Εξάλλου, από τις αναλύσεις αυτές προκύπτει ξεκάθαρα ότι η αιτιολόγησ­η αυτή της πιο πάνω νομοθετική­ς ρύθμισης δεν αντέχει στη λογική, αλλά υποκρύπτετ­αι συγκεκαλυμ­μένη αμνηστία.

Για όλους αυτούς τους λόγους η διάταξη αυτή «είναι ανεφάρμοστ­η με περαιτέρω αποτέλεσμα να μην εξαλείφετα­ι το αξιόποινο για το έγκλημα της κακουργημα­τικής απιστίας σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων από μόνη τη μη υποβολή έγκλησης ή δήλωσης συνέχισης της διαδικασία­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece