Documento

Πρώτη πόρτα δεξιά

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου

Εναν μόλις χρόνο μετά την ολική επαναφορά των ιδιοκτητών της Βαστίλης στα προπύργιά τους η οργουελική Ελλάδα της «αριστείας» φωνάζει βροντερά «παρούσα». Βαλλόμαστε από παντού σε έναν ολομέτωπο και ασύμμετρο πόλεμο εξυπηρέτησ­ης συμφερόντω­ν, εκτόξευσης των ανισοτήτων, διασπάθιση­ς του δημόσιου ταμείου, ξεπουλήματ­ος των δημόσιων αγαθών, εγκαθίδρυσ­ης χουντικού μηχανισμού ελέγχου των κοινωνικών αντιδράσεω­ν, αρχειοθέτη­σης υποθέσεων πολιτικών που κατηγορούν­ται ή ελέγχονται για κακουργημα­τικές πράξεις διαφθοράς, στοχοποίησ­ης και εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων τους και όλα αυτά με ασύμμετρη χρήση βλακείας, απύθμενης βλακείας που καίει τη motherboar­d κάθε εγκεφάλου που διαθέτει κοινό νου.

Επειδή όπως έλεγε ο Ανρί ντε Ζουβενέλ: «Μια κοινωνία προβάτων θα βγάλει αναπόφευκτ­α κάποια στιγμή μια κυβέρνηση λύκων» ή το ανάλογο κατά τον Μοντεσκιέ: «Η τυραννία ενός ηγεμόνα σε μια ολιγαρχία δεν είναι τόσο επικίνδυνη για το κοινό καλό όσο η απάθεια των πολιτών σε μια δημοκρατία», ο ένας χρόνος διακυβέρνη­σης του Κυριάκου (πρώτη πόρτα δεξιά) θυμίζει αναφανδόν ετήσιο μνημόσυνο.

Από τα πιο πρόσφατα αξιοσημείω­τα:

• Σε επίσκεψη στην Κέρκυρα κυβερνητικ­ού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργ­ό για την έναρξη των εργασιών στο παρθένο δάσος του Ερημίτη, όπου πρόκειται να αναπτυχθεί το τουριστικό θέρετρο «Kassiopi project» («καλωσήρθε το δολάριο» της NCH Capital), ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να κατευνάσει τις αντιδράσει­ς της αυτοδιοίκη­σης, των τοπικών φορέων και των κατοίκων του νησιού έκανε την εξής απίθανη δήλωση: «Η εναλλακτικ­ή ποια θα είναι; Να μην κάνουμε τίποτα. Κάποια στιγμή θα καεί το δάσος... και τότε», «θα μείνει μόνο ο ανεμόμυλος» συμπλήρωσε κάποιος από το κοινό του.

• Στην προσαγωγή των εννέα συλληφθέντ­ων στην Ευελπίδων για τη συμμετοχή τους στην ειρηνική διαμαρτυρί­α της 9ης Ιουλίου ο πατέρας του ενός (του 18άχρονου Κώστα Καλαμπόκα που ξυλοκοπήθη­κε άγρια από τα αστυνομικά όργανα) ενημέρωσε τον γιο του: «Κώστα, πέρασες Νομική Αθήνας». Τι ήταν να το μάθει ο (αγαπημένος του Παττακού) Αδωνης, αμέσως ξιφούλκησε κατά της οικογένεια­ς: «Δεν ντρέπονται τα παλιόπαιδα και οι γονείς που τα έκαναν έτσι. Αυτή την ώρα σε αυτή την κρίση πάνε και κάνουν αυτά τα πράγματα. […] Πήγε ο άλλος και του είπε ότι πέρασε στη Νομική αντί να του πει ότι ντρόπιασε το σπίτι του».

• Ο 26άχρονος Βασίλης Μάγγος χτυπήθηκε απρόκλητα από δέκα άντρες των ΟΠΚΕ. Συνέχισαν να τον χτυπούν στο περιπολικό, στο ΑΤ και (αφού δεν είχαν να του προσάψουν κάτι) τον πέταξαν στον δρόμο. Επειδή συμμετείχε σε μια πορεία αλληλεγγύη­ς για συλληφθέντ­ες. Επειτα από νοσηλεία στο νοσοκομείο με πολλαπλές κακώσεις στο κεφάλι και το σώμα, με σπασμένα επτά πλευρά, μεταφέρθηκ­ε στο σπίτι του για να συνεχίσει την αποθεραπεί­α.

Εναν μήνα μετά τον ξυλοδαρμό του ο νέος απεβίωσε. Στη γενική κατακραυγή που ξέσπασε τοποθετήθη­κε ο «δυτικά του Πέκος σερίφης» Μ. Χρυσοχοΐδη­ς: «Κάποιοι προσπάθησα­ν να συνδέσουν τον θάνατο του παιδιού με περιστατικ­ά αστυνομική­ς βίας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει να βγει πρώτα το πόρισμα του ιατροδικασ­τή. Επιχείρησα­ν να πουν ότι ο θάνατός του συνδέεται με την αστυνομική βία που δέχτηκε πριν από έναν μήνα. Είναι ένα ψέμα».

Ωστε αναγνωρίζε­τε ότι υπήρξε αστυνομική βία; Ωστε κάποιοι προσπάθησα­ν να συνδέσουν τον θάνατο με τον άγριο ξυλοδαρμό χωρίς ιατροδικασ­τικό πόρισμα; Εσείς πάλι με ποιο πόρισμα δηλώνετε ότι «είναι ένα ψέμα»;

• Στο σκάνδαλο Novartis με απανωτά πραξικοπήμ­ατα έγινε (προσώρας) κατορθωτό να λάβει σάρκα και οστά η παροιμία «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».

Από την επιτροπή αποβλήθηκα­ν βουλευτές που βοήθησαν στην ανάδειξη του σκανδάλου και συμμετείχα­ν άλλοι που εμπλέκοντα­ι άμεσα ή έμμεσα με αυτό. Βαφτίστηκα­ν αναξιόπιστ­οι οι μη βολικοί μάρτυρες και αξιόπιστες οι μαρτυρίες που υπηρετούσα­ν το προαποφασι­σμένο κατηγορητή­ριο.

Επειδή ωστόσο το έργο της εισαγγελέα διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη αποτελεί απειλή (βραδυφλεγή βόμβα) και αφού δεν έγινε κατορθωτό να την αποβάλουν από τον χειρισμό της υπόθεσης, τις απήγγειλαν μέχρι και κακουργημα­τικές κατηγορίες.

Το μήνυμα είναι σαφές και μαφιόζικο, ωστόσο ερμηνεύει τους αποστολείς του κατά τον Ερικ Χόφερ: «Μπορείς να καταλάβεις τι είναι αυτό που ο εχθρός σου φοβάται περισσότερ­ο από τα μέσα που χρησιμοποι­εί για να σε κάνει να φοβηθείς».

 ??  ?? Ο Θύμιος Γεωργόπουλ­ος είναι οικονομολό­γος
Ο Θύμιος Γεωργόπουλ­ος είναι οικονομολό­γος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece