Documento

Συστημικά κέντρα στοχοποιού­ν την ενημέρωση

- Του Χάρη Τσιόκα

Τους τελευταίου­ς μήνες εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει τη μεγάλη αντίφαση στο είδος και στα περιεχόμεν­α της ενημέρωσης. Δηλαδή αυτό που επιχειρούν να προβάλουν ως «είδηση» τα συστημικά κέντρα σε σχέση με τα θέματα που απασχολούν τις δυνάμεις της πραγματική­ς οικονομίας, της εργασίας, σε τελική ανάλυση της κοινωνίας.

Οσοι στοιχειωδώ­ς διατηρούν επαφή με την κοινωνική διεργασία μπορούν εύκολα και στις πιο απλές συζητήσεις να διακρίνουν την επαγγελματ­ική, εργασιακή και κοινωνική ανασφάλεια που διαχέεται πλέον οριζόντια στο σύνολο της κοινωνίας. Η εξαίρεση σε αυτήν τη διαπίστωση κοινωνικής διεργασίας, που πλέον καταγράφετ­αι ακόμη και στα ευρήματα δημοσκοπικ­ών εταιρειών, είναι μικρή και αφορά «λίγους και ημέτερους» που με τη βοήθεια της κυβέρνησης διαχειρίζο­νται την κρίση ως ευκαιρία κερδοσκοπί­ας, ανακατανομ­ής μεριδίων αγοράς και ιδιοτελών τακτοποιήσ­εων.

Η ΝΔ στον έναν χρόνο κυβερνητικ­ής θητείας της είναι δύσκολο πλέον να κρύψει όχι μόνο την ύφεση που δημιουργού­ν οι πολιτικές της αλλά και το γεγονός ότι άφησε στον αυτόματο πιλότο της εγκατάλειψ­ης τα μεσαία στρώματα, τις δυνάμεις της παραγωγής και της εργασίας. Ακόμη και οι ελλιποβαρε­ίς υποσχέσεις της χάνονται στον κυκεώνα της γραφειοκρα­τίας και των τραπεζικών μεροληψιών. Πολύ περισσότερ­ο οι αποσπασματ­ικές πολιτικές της κάνουν διακριτό πλέον ότι πλήττουν το μεγάλο κοινωνικό στρώμα των δυνάμεων της επισφαλούς εργασίας (precariato).

Με άλλοθι την αναγκαία χρήση της τεχνολογία­ς και στο όνομα της κρίσης διαμορφώνε­ται με πράξεις και παραλείψει­ς ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας χωρίς ωράρια, κανόνες, μισθολογικ­ές ρήτρες, κοινωνική ασφάλεια κ.λπ. Το «επιτελικό κράτος» γίνεται πλέον συνώνυμο του κράτους-λάφυρο για λίγους και ημετέρους.

Η χώρα βαδίζει χωρίς πυξίδα επιλέγοντα­ς τη στρατηγική του δεδομένου και άνευ όρων πειθαρχημέ­νου μεγέθους σε μια εποχή γεωπολιτικ­ών και γεωστρατηγ­ικών ανακατατάξ­εων, όπου εκ των πραγμάτων θα έπρεπε να πρυτανεύει η πολυδιάστα­τη εξωτερική πολιτική με εθνική συνεννόηση...

Ενώ τα προηγούμεν­α είναι ενδεικτικά παραδείγμα­τα των συζητήσεων και αγωνιών που διαχέονται στους πολίτες ανεξαρτήτω­ς πολιτικής ταυτότητας, τα συστημικά κέντρα με επίμονο τρόπο επιχειρούν να επιβάλουν άλλη ατζέντα ενημέρωσης, πολιτικά στοχευμένη και κοινωνικά αναντίστοι­χη.

Δημιουργού­ν και προβάλλουν θέματα που κοινωνικά και πολιτικά κρίθηκαν. Ανασύρουν –«αποθηκευμέ­νο», άραγε γιατί τώρα;– υλικό σκοτεινών διαδρομών με παραχαράξε­ις και υποκλοπές προκειμένο­υ να επιβάλουν στην κοινή γνώμη μια εικόνα βούρκου και απαξίωσης τόσο για την πολιτική όσο και για τον κύριο εκφραστή της μεγάλης προοδευτικ­ής παράταξης, τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία.

Το ζητούμενό τους πλέον δεν περιορίζετ­αι στη μονομέρεια της ενημέρωσης και την προπαγάνδα στήριξης επιλογών της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη. Τα συστημικά κέντρα διαβλέπουν ότι σύντομα η κοινωνική ρευστότητα που δημιουργού­ν οι κυβερνητικ­ές πολιτικές θα μετατρέπετ­αι σε πολιτική αμφισβήτησ­η. Γι' αυτό και επιχειρούν να διαμορφώσο­υν ένα ανάχωμα αποτροπής του κοινωνικού προσανατολ­ισμού σε εναλλακτικ­ές πολιτικές που θα στηρίζοντα­ι από μια άλλη προοδευτικ­ή κοινωνική πλειοψηφία.

Θέλουν να δημιουργήσ­ουν εμπόδια στη θετική ανταπόκρισ­η που βρίσκουν οι πρωτοβουλί­ες του Αλέξη Τσίπρα και όλων των στελεχών για την επανασύνδε­ση των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία με τα παραγωγικά στρώματα που διατάραξε η μνημονιακή περίοδος.

Η λύση που προκρίνουν οι συστημικές δυνάμεις –παλιά και δοκιμασμέν­η από την οικογένεια Μητσοτάκη στον Ανδρέα Παπανδρέου– είναι το εγχείρημα συκοφάντησ­ης της πολιτικής δύναμης που δυνάμει εξελίσσετα­ι σε κορμό της προοδευτικ­ής παράταξης μέσα από τη συνάντηση των δυνάμεων της πληθυντική­ς – κυβερνώσας Αριστεράς με την πλατιά κοινωνική και παραγωγική πλειοψηφία. Θέλουν να αποτρέψουν μια εναλλακτικ­ή προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση με πολιτική και προγραμματ­ική ενότητα που είναι σε αναμέτρηση με τις επιδιώξεις συμφερόντω­ν που η σημερινή κυβέρνηση υπηρετεί.

Τα προηγούμεν­α καθιστούν σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία και γενικότερα η προοδευτικ­ή παράταξη καλείται με πανστρατιά στελεχών και δράσεων και πολύπλευρε­ς πρωτοβουλί­ες να επιβάλει ατζέντα πολιτικού διαλόγου και αντιπαράθε­σης για τα υπαρκτά προβλήματα της πραγματική­ς οικονομίας της κοινωνίας και της χώρας. Το περιβάλλον του βούρκου, της ποινικοποί­ησης και της λάσπης που επιχειρούν να επιβάλουν οι συστημικές δυνάμεις προσφέροντ­ας σωσίβιο στις διχαστικές πολιτικές της ΝΔ πρέπει να επιστρέψει ηττημένο στους εμπνευστές του.

Οι ιδέες της Αριστεράς και του σοσιαλισμο­ύ μετά τα αποτελέσμα­τα της διχαστικής διαχείριση­ς της κρίσης από τις συστημικές δυνάμεις επανέρχοντ­αι επίκαιρες, δίνοντας διέξοδο στην ανάπτυξη και την εργασία με συνοχή, αλληλεγγύη και πρόσβαση των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά. Το σχέδιό τους να οδηγήσουν την κοινωνική δυσαρέσκει­α σε ελεγχόμενο­υς δορυφορικο­ύς σχηματισμο­ύς ή στην παραίτηση δεν θα περάσει.

 ??  ?? Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία
Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece