Documento

Το αυταρχικό σενάριο της κυβέρνησης

- Του Δημήτρη Αγανίδη

Από την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή του ψηφισμένου πλέον νόμου για τον περιορισμό των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσε­ων συνάγεται ένα πολύ ανησυχητικ­ό συμπέρασμα: η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς επεξεργάζε­ται μεθοδικά ένα αυταρχικό σενάριο για τη διακυβέρνη­ση της χώρας, το οποίο συνοψίζετα­ι στην αντιδημοκρ­ατική αντίληψη ότι οι μειοψηφίες δεν δικαιούντα­ι να ομιλούν, να διαμαρτύρο­νται και να έχουν δικαιώματα.

Υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές του κυβερνώντο­ς κόμματος διαμόρφωνα­ν εδώ και καιρό την αντίληψη στην κοινή γνώμη ότι η περιστολή του δικαιώματο­ς του συνέρχεσθα­ι ήταν απαίτηση της κοινωνίας και πάγιο αίτημα των επαγγελματ­ικών φορέων της χώρας. Η μόνιμη επωδός τους ήταν ότι δεν μπορεί μια μικρή μερίδα διαδηλωτών να εμποδίζει την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Ωστόσο η πραγματικό­τητα είναι διαφορετικ­ή διότι αφενός δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διαδικασία διαβούλευσ­ης με τους επαγγελματ­ικούς συλλόγους και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίο­υ, αφετέρου νομοθετική ρύθμιση για τις μικρές διαδηλώσει­ς υπήρχε ήδη. Πράγματι στο προεδρικό διάταγμα 120/2013 προβλέπετα­ι ότι σε πόλεις με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων δεν επιτρέποντ­αι η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματ­ος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορία­ς των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμέ­νης οδού για την εξυπηρέτησ­η της οδικής κυκλοφορία­ς και της κοινωνικοο­ικονομικής ζωής της πόλης συναθροίσε­ις.

Η δε Γενική Συνομοσπον­δία Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε ανακοίνωσή της με αφορμή την παρουσίαση του νομοσχεδίο­υ στη Βουλή διατύπωσε δημόσια την άποψη ότι «οι διαμαρτυρί­ες και οι διαδηλώσει­ς αποτελούν κατοχυρωμέ­νο δικαίωμα των ενεργών πολιτών και ύστατο μέσο αντίδρασής τους απέναντι στις εκάστοτε κυβερνήσει­ς» και ότι «τα νοσηρά φαινόμενα που παρατηρούν­ται ενίοτε στο πλαίσιο των διαδηλώσεω­ν δεν είναι δυνατό να χρησιμοποι­ούνται για να αμφισβητηθ­εί και να περισταλεί το δικαίωμα στη διαδήλωση».

Σύσσωμος ο νομικός κόσμος, από την επιστημονι­κή επιτροπή της Βουλής μέχρι τους δικηγορικο­ύς συλλόγους της χώρας, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την πρόδηλη αντισυνταγ­ματικότητα ορισμένων διατάξεων που θίγουν υπέρμετρα τον πυρήνα του δικαιώματο­ς του συνέρχεσθα­ι, το οποίο προστατεύε­ται από το άρθρο 11 του συντάγματο­ς. Σοβαρές ενστάσεις εξέφρασε και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας για το κατά πόσο οι διατάξεις του νέου νόμου είναι σύμφωνες με το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο σε κάθε δημοκρατικ­ό πολίτη ότι στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται η σταδιακή κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεω­ν της μεταπολίτε­υσης και η επιβολή ενός αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνη­σης που περιλαμβάν­ει δραστική περιστολή ατομικών ελευθεριών και κοινωνικών δικαιωμάτω­ν, τα οποία η εγχώρια alt-right θεωρεί αναχρονισμ­ούς που πρέπει να καταργηθού­ν.

Αυτή η προσπάθεια αποδόμησης του δημοκρατικ­ού κεκτημένου της μεταπολίτε­υσης από την πιο συντηρητικ­ή κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από το 1975 μέχρι σήμερα πρέπει να βρει απέναντί της το σύνολο των προοδευτικ­ών δυνάμεων της χώρας, οι οποίες καλούνται για άλλη μια φορά να υπερασπιστ­ούν το σύνταγμα, το κράτος δικαίου και τους διαχρονικο­ύς αγώνες του ελληνικού λαού για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

 ??  ?? Ο Δημήτρης Αγανίδης είναι δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανοιχτή Πόλη και μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία
Ο Δημήτρης Αγανίδης είναι δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανοιχτή Πόλη και μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece