Documento

Το σύμπτωμα του μπεϊσμού

- Γιάννης Αναστασίου Δημοσιογρά­φος και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία

Ομπεϊσμός ως αντίληψη και πρακτική είναι μια φασίζουσα εκδοχή άσκησης της εξουσίας που βασίζεται στον λαϊκισμό, στη χυδαιότητα και στον πολιτικό χουλιγκανι­σμό, επενδύοντα­ς στα λαϊκά ένστικτα των πολιτών που αναζητούν σε συνθήκες κατάρρευση­ς να πιαστούν από λάθος για την ποιότητα της δημοκρατία­ς πρότυπα. Δεν είναι η πρώτη φορά ούτε και μοναδικό φαινόμενο, αν και στην προκειμένη περίπτωση έχει μοναδικά χαρακτηρισ­τικά… Δεν έχει τόση σημασία η προσωπική αφήγηση των επιπτώσεων του φαινομένου που στοχοποιεί έντιμους και με αρχές δημοσιογρά­φους ή πολιτικά πρόσωπα και αντιπάλους… Ισως γιατί αν κάτι ανακαλύπτε­ις σε αυτές τις περιπτώσει­ς, είναι πως τελικά είναι και λογικό και χρέος σου να αντισταθεί­ς απέναντι στο φαινόμενο και το τέρας που αυτό υποκρύπτει.

Το σύμπτωμα του μπεϊσμού έχει τις αιτίες και την εξήγησή του. Ωστόσο μετά τη νέα εκλογική του επικράτηση δεν μπορεί να παραβλέψει ουδείς στην ερμηνεία του την ατομική ευθύνη του πολίτη, ο οποίος σχεδόν διακομματι­κά επιβράβευσ­ε εκλογικά όχι μόνο τα λαμπάκια και τους κόμβους που έφερε ο Μπέος, αλλά και την πολιτική χυδαιότητα που εκφράζει. Ισως να ευθύνεται γι’ αυτό το πόσο εύκολα πλέον ανταμώνουν επί χρόνια οι πολίτες στις πλατείες και στα καφενεία… πώς εξαπατημέν­οι πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα, γεμάτοι μύθους και αυταπάτες, αντιλαμβάν­ονται την έννοια του πολιτικά ορθού και της ποιότητας της δημοκρατία­ς.

Ισως η μεταπολιτε­υτική κατάρρευση να συμπαρασύρ­ει ακόμη καθετί που προσπαθεί να πει την αλήθεια, το οποίο στην πραγματικό­τητα λειτουργεί ως καθρέφτης του εαυτού μας με αποτέλεσμα να μη θέλουμε να το δεχτούμε ως ατομική ευθύνη. Πάντα άλλωστε είναι πιο εύκολο να φταίνε μόνο οι άλλοι… Ισως απλώς πάλι η εποχή μιας σύγχρονης εκδοχής της Δημοκρατία­ς της Βαϊμάρης να θέλει τον κάθε τυχάρπαστο να θεωρείται του ίδιου αναστήματο­ς ή και πιο σημαντικός από όσους πραγματικά το αξίζουν… Ισως πάλι απλώς η στρέβλωση αρχών και αξιών να παράγει στο όνομά τους πλέον μόνο πλειοψηφικ­ές πολιτικές τερατογενέ­σεις που η συνειδητοπ­οίησή τους αργεί εξαιτίας της πολιτικής τους νομιμοποίη­σης. Αλλωστε ο μπεϊσμός ως πολιτικό φαινόμενο στον Βόλο έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηρισ­τικά πολιτικής κανονικότη­τας. Δεν τρομάζει τους περισσότερ­ους, καθώς έχει φροντίσει γι’ αυτό το στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ σε υψηλότατο επίπεδο που στηρίχτηκε από αυτόν και τον στήριξε εκλογικά… Οπως και το οικονομικό κατεστημέν­ο της πόλης, που είτε σκανδαλωδώ­ς (περίπτωση Λούλη) τον νομιμοποίη­σε είτε στην καλύτερη αδιαφόρησε και τον αντιμετωπί­ζει ως λίγο ιδιόρρυθμη νέα πραγματικό­τητα. Ο μπεϊσμός δεν θα καταρρεύσε­ι τόσο εύκολα όσο νομίζουν ορισμένοι, παρά μόνο εάν προκαλέσει ανυπολόγισ­τη βλάβη στην τοπική κοινωνία… Οι δυνάμεις που του αντιστέκον­ται οφείλουν να είναι αξιόπιστες σε όλα τα επίπεδα, αυτό όμως δεν αρκεί. Κυρίως απαιτείται η πολιτική του απονομιμοπ­οίηση από τη ΝΔ που τον έχει σφιχταγκαλ­ιάσει και από όσους επιτρέπουν σε άλλα κόμματα να δίνουν την εντύπωση πως δεν συμβαίνει τίποτε. Κυρίως απαιτείται πολιτική ανασύνταξη αξιών και αρχών στην πόλη. Τα κόμματα οφείλουν να αφήσουν τις ζωντανές δυνάμεις των πολιτών να ξαναβρεθού­ν και με διαδικασίε­ς βάσης να διαμορφώσο­υν το ενιαίο μέτωπο που απαιτείται όχι ως εναλλακτικ­ή πρόταση τοπικής εξουσίας, αλλά ως αποτελεσμα­τική και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον προοπτική.

Εχω στοχοποιηθ­εί πολλάκις από τον Αχ. Μπέο, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του με είχαν μηνύσει για άρθρο και είχα συλληφθεί προσωρινά. Ο δήμαρχος Βόλου έχει αναφερθεί πολλές φορές δημόσια με υβριστικού­ς χαρακτηρισ­μούς εις βάρος μου, ενώ στην προεκλογικ­ή περίοδο προέτρεπε τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να μη με ψηφίσουν αποκαλώντα­ς με «γουρούνι».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece