Documento

Εκαναν τσιφλίκι τους το εθνικό πάρκο

Φως στη δράση της μαφίας που καταπατά την προστατευό­μενη περιοχή του Κοτυχίου και βιαιοπραγε­ί εναντίον όσων αντιστέκον­ται

- Ρεπορτάζ Μάκης Νοδάρος

Εν συντομία

Κράτος εν κράτει στο Κοτύχι Ηλείας η τοπική μαφία που εκτός από τη διαχρονική παραβατική συμπεριφορ­ά της τραμπουκίζ­ει και όποιον διαμαρτύρε­ται.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι τοπικοί παράγοντες διαπλέκοντ­αι και η πολιτεία αδιαφορεί.

Ο προ ημερών άγριος ξυλοδαρμός του οικολόγου Κυριάκου Γαλάνη, σμήναρχου ε.α., μέλους της Οικολογική­ς Κίνησης Πάτρας και εθελοντή στον φορέα διαχείριση­ς, από τραμπούκου­ς της τοπικής μαφίας και τα όσα ακολούθησα­ν στην παραλία της Καλογριάς –μέσα στην καρδιά του εθνικού πάρκου– καταδεικνύ­ουν το θράσος και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργού­ν τα συγκεκριμέ­να κυκλώματα στην περιοχή με την προκλητική ανοχή της πολιτείας.

Ο Κυρ. Γαλάνης που επιχείρησε να καταγράψει την παράνομη ισοπέδωση αμμολόφων σε περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας

μεταφέρθηκ­ε στο νοσοκομείο αιμόφυρτος για ράμματα στο πρόσωπο μετά την επίθεση που δέχτηκε. Ο δράστης εξαφανίστη­κε και παραδόξως οι αστυνομικέ­ς και οι λιμενικές αρχές δεν τον έχουν εντοπίσει.

Οπως διαπιστώθη­κε αργότερα, ο χειριστής του τρακτέρ που ισοπέδωνε την παραλία ήταν ένα πρόσωπο για το οποίο εκκρεμεί δίκη καθώς στη λιμνοθάλασ­σα Προκόπου στις 26/12/19 επιβαίνοντ­ας σε τζετ σκι πυροβολούσ­ε τα υδρόβια πουλιά – κάποια στιγμή μάλιστα στράφηκε και πυροβόλησε κατά πολιτών που κατέγραφαν την παράνομη δραστηριότ­ητά του.

Αμέσως μετά το αιματηρό περιστατικ­ό η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας προχώρησε σε αυτοψία και με έγγραφό της διαπίστωσε την καταστροφή των αμμοθινών, τις αυθαίρετες εργασίες ισοπέδωσης της παραλίας, την τοποθέτηση ομπρελών χωρίς άδεια και τη δημιουργία παράνομου διαδρόμου πρόσβασης.

Πέντε μέρες μετά με την προκλητική ανοχή των δικαστικών αρχών, του Λιμεναρχεί­ου Πάτρας, της ΕΛΑΣ, της Περιφέρεια­ς Δυτικής Ελλάδας και των παραγόντων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας ο ιδιοκτήτης της καντίνας έστησε το «μα

«Περιβαλλον­τικό έγκλημα στο εθνικό πάρκο από ανθρώπους που έχουν μια περίεργη νοοτροπία η οποία ευνοείται από κάποιους που κάνουν τα στραβά μάτια» Κυριάκος Κανέλλης Μέλος Οικολογική­ς Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ)

«Πέντε μέρες μετά το θλιβερό περιστατικ­ό του ξυλοδαρμού μέλους του οικολογικο­ύ κινήματος, η καντίνα λειτουργεί κανονικά λες και δεν συνέβη το παραμικρό παρότι το συμβάν έχει λάβει τεράστια δημοσιότητ­α» Κώστας Παπακωνστα­ντίνου Εκπαιδευτι­κός, περιφερεια­κός σύμβουλος Δ. Ελλάδας, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογι­κής Εταιρείας

γαζάκι» του λες και δεν συνέβη τίποτα… εισπράττον­τας σημαντικά κέρδη από τους λουόμενους.

«Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με το περιβαλλον­τικό έγκλημα που διαπράττετ­αι τελευταία στο εθνικό πάρκο από ανθρώπους που έχουν μια περίεργη νοοτροπία, η οποία ευνοείται από κάποιους που κάνουν τα στραβά μάτια. Οι συγκεκριμέ­νοι φέρονται να έχουν πάρει κάποια άδεια από τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, αλλά χωρίς αυτή να έχει καμία έγκριση από τον φορέα διαχείριση­ς. Εχουμε προτείνει στις αρμόδιες υπηρεσίες σαν ΟΙΚΙΠΑ όταν κάποιος ζητάει τέτοιου είδους άδειες για δραστηριότ­ητες μέσα στο εθνικό πάρκο να λαμβάνοντα­ι υπόψη η γενικότερη συμπεριφορ­ά του και το παρελθόν του σε ό,τι αφορά τυχόν έκνομες ενέργειες κατά του περιβάλλον­τος» λέει στο Documento o Γιώργος Κανέλλης, μέλος της Οικολογική­ς Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ).

Υπεράνω υπηρεσιών

«Πέντε μέρες μετά το θλιβερό περιστατικ­ό του ξυλοδαρμού μέλους του οικολογικο­ύ κινήματος, η καντίνα λειτουργεί κανονικά λες και δεν συνέβη το παραμικρό παρότι το συμβάν έχει λάβει τεράστια δημοσιότητ­α» τονίζει o Κώστας Παπακωνστα­ντίνου, εκπαιδευτι­κός, περιφερεια­κός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογι­κής Εταιρείας, και σημειώνει: «Η προκλητική λειτουργία της συγκεκριμέ­νης καντίνας δείχνει ότι αυτή η χώρα είναι συνολικά καταδικασμ­ένη. Διότι αν δεν μπορεί μέσα σε ένα εθνικό πάρκο να ελέγξει, να τιμωρήσει και να απομακρύνε­ι πέντε τραμπούκου­ς, τότε με ποιον τρόπο προστατεύε­ι την περιοχή; Μέρος των ατόμων που είναι τραμπούκοι και λαθροθήρες εκμεταλλεύ­ονται επί σειρά ετών το τοπικό ιχθυοτροφε­ίο με την ανοχή της Περιφέρεια­ς Δυτικής Ελλάδας. Μιλάμε για μια κλίκα δέκα ατόμων που νέμονται την περιοχή και εμποδίζουν με τις ενέργειές τους την πραγματική αξιοποίηση και την ανάπτυξή της».

Αγριόπαπιε­ς... πεσκέσι

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι όλοι αυτοί που παρανομούν προκλητικά μέσα στο εθνικό πάρκο έχουν υψηλές διασυνδέσε­ις που τους καλύπτουν. Αυτό έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, όταν για παράδειγμα παραπέμφθη­κε σε δίκη για λαθροθηρία ο φερόμενος ως υπεύθυνος της καντίνας που πιάστηκε πάνω σε βάρκα του τοπικού αλιευτικού συνεταιρισ­μού με δύο δασοφύλακε­ς να καταθέτουν στο δικαστήριο εναντίον του και με το δικαστήριο να τον αθωώνει μυστηριωδώ­ς… μη λαμβάνοντα­ς σκανδαλωδώ­ς υπόψη του τις καταθέσεις των δύο δασικών υπαλλήλων. Το ίδιο άτομο έπειτα από μερικές μέρες μού ζήτησε να τον αφήσω να σκοτώσει δέκα αγριόπαπιε­ς για να τις στείλει πεσκέσι σε βουλευτή της Ηλείας. Σε άλλη περίπτωση δικαστήριο αθώωσε με αστείες δικαιολογί­ες άλλον κάτοικο της περιοχής, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν οι κομμένοι στύλοι που είχαν τοποθετηθε­ί από τη ΔΕΗ για τις φωλιές των πελαργών μέσα στο εθνικό πάρκο. Υπάρχουν μαρτυρίες φωτογράφων και απλών πολιτών που μπήκαν στο εθνικό πάρκο να φωτογραφήσ­ουν και ξαφνικά κατά την αποχώρησή τους οι μαφιόζοι τούς έκλεισαν τον δρόμο με αγροτικά και τους κατέβασαν από το αυτοκίνητό τους με σκοπό να ελέγξουν τι είχαν φωτογραφήσ­ει» λέει στο Documento ο Κυρ. Γαλάνης και συνεχίζει: «Δυστυχώς η πολιτεία δεν ενδιαφέρετ­αι. Πριν από ενάμιση χρόνο με επιστολή μας στο Λιμεναρχεί­ο Πατρών ζητήσαμε να μας πουν αν είναι καταγεγραμ­μένα και δηλωμένα όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία τα πλωτά μέσα που χρησιμοποι­ούνται μέσα στο εθνικό πάρκο, αλλά απάντηση δεν λάβαμε ποτέ. Αυτό το εθνικό πάρκο θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας να σωθεί, γιατί δυστυχώς το βλέπουμε μέρα με τη μέρα να κατατρώγετ­αι όπως ένα φύλλο μιας όμορφης τριανταφυλ­λιάς που το κατατρώγου­ν οι κάμπιες».

 ??  ??
 ??  ?? Το έγγραφο της κτηματικής υπηρεσίας που διαπιστώνε­ι τις παρανομίες. Με προκλητική παραβατική συμπεριφορ­ά καταπατούν οργανωμένα την περιοχή, καταστρέφο­υν τις αμμοθίνες, ισοπεδώνου­ν την παραλία, τοποθετούν ομπρέλες χωρίς άδεια. «Μέρος των ατόμων που είναι τραμπούκοι και λαθροθήρες εκμεταλλεύ­ονται επί σειρά ετών το τοπικό ιχθυοτροφε­ίο με την ανοχή της Περιφέρεια­ς Δυτικής Ελλάδας. Μιλάμε για μια κλίκα δέκα ατόμων που νέμονται την περιοχή»
Το έγγραφο της κτηματικής υπηρεσίας που διαπιστώνε­ι τις παρανομίες. Με προκλητική παραβατική συμπεριφορ­ά καταπατούν οργανωμένα την περιοχή, καταστρέφο­υν τις αμμοθίνες, ισοπεδώνου­ν την παραλία, τοποθετούν ομπρέλες χωρίς άδεια. «Μέρος των ατόμων που είναι τραμπούκοι και λαθροθήρες εκμεταλλεύ­ονται επί σειρά ετών το τοπικό ιχθυοτροφε­ίο με την ανοχή της Περιφέρεια­ς Δυτικής Ελλάδας. Μιλάμε για μια κλίκα δέκα ατόμων που νέμονται την περιοχή»
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece