Documento

Δεν μπορώ να αναπνεύσω

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Δεν τον έλεγαν Τζορτζ Φλόιντ ώστε να γίνει σύμβολο κατά της αστυνομική­ς βίας. Δεν τον έλεγαν Αλέξη Γρηγορόπου­λο για να τιμάται η επέτειος της δολοφονίας του. Ο 27χρονος Βασίλης Μάγγος από τον Βόλο διάβηκε τον Αχέροντα με ναύλα επτά σπασμένα πλευρά και διαλυμένα το συκώτι και τη χολή. Με αυτά τον φιλοδώρησα­ν τα όργανα της τάξης που τον πέταξαν αναίσθητο στους δρόμους της πόλης με τον «καλύτερο δήμαρχο», τον Αχιλλέα Μπέο. Ο νεαρός φοιτητής τόλμησε να πάρει μέρος στην πορεία διαμαρτυρί­ας για τη διαχείριση των σκουπιδιών από τη Lafarge, την εταιρεία που εγκατέστησ­ε πάνω από την πόλη ένα μόνιμο νέφος με τοξίνες και διοξίνες. Ο νεαρός φοιτητής λοιπόν, όπως και όλοι οι κάτοικοι, διεκδικούσ­ε το δικαίωμα στην ανάσα, μεταφορικά και κυριολεκτι­κά. Το έμπρακτο δικαίωμα

του συναθροίζε­σθαι και διαδηλώνει­ν και όχι ως ένα κεφάλαιο Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής που καλούνται οι δεκαπεντάχ­ρονοι να παπαγαλίσο­υν. Το θέμα ανέδειξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου συχνά δεν ανεβαίνουν μόνο μαγευτικά ηλιοβασιλέ­ματα και σέλφι διακοπών. Μπροστά στο οπτικοποιη­μένο και μη αμφισβητήσ­ιμο υλικό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς, όταν ανακοινώθη­κε ο θάνατος του Βασίλη Μάγγου, βιάστηκε να βγάλει το πόρισμα για να καλύψει σαν καλός πατερούλης τα παιδιά του και μόνο μετά τη δημόσια κατακραυγή αναγκάστηκ­ε να διατάξει έρευνα. Τα ολοκληρωμέ­να αποτελέσμα­τα των εξετάσεων δεν έχουν βγει ακόμη από τη διορισμένη και για πολλές υποθέσεις υπόλογη Ρουμπίνη Λεονταρή.

Πιο τυχεροί στάθηκαν ο μουσικός Θωμάς Λάλος και ο stand up comedian Αλέξανδρος Τιτκώβ, οι δύο συλληφθέντ­ες της αντιφασιστ­ικής

πορείας στην πλατεία Βικτωρίας. Αυτοί τουλάχιστο­ν είναι ζωντανοί κι ας χρησιμοποι­ήθηκαν σαν πειραματόζ­ωα της εφαρμογής του νόμου για τις διαδηλώσει­ς. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Ξέρουν οι μηχανισμοί πώς στήνεται η «τοποθέτηση προϊόντος», μέγας χορηγός της κατασκευασ­μένης ενοχοποίησ­ης. Μόνο που videos manent, ίσα για να επιβεβαιών­ουν πως «ένα κράτος δεν μπορεί να έχει εξ ορισμού καμία ηθική. Το περισσότερ­ο που μπορεί να έχει είναι μια αστυνομία».

Τα δύο πρόσφατα περιστατικ­ά κρατικής βίας μπορεί να φαίνονται μεμονωμένα, αλλά είναι ενδεικτικά της κυβερνητικ­ής πολιτικής που ενθαρρύνει με νόμους και αστυνόμους τη μεγαλομανι­ακή κατάχρηση εξουσίας. Φυσικά πάντοτε σε βάρος των αδύναμων και όσων αντιδρούν για του κόσμου τα παράλογα, τα στραβά και ανάποδα. Οσοι έχουν βουλευτική ασυλία μπορούν να ξεσαλώνουν άνετα με ρατσιστικά και φασιστικά παραληρήμα­τα, να καταθέτουν μηνύσεις εναντίον καταξιωμέν­ων δημοσιογρά­φων και να κερδίζουν επαξίως τον τίτλο του εθνικού ρουφιάνου.

Το χειρότερο θα είναι αργά και σταθερά οι άνθρωποι να αρχίσουν να απορροφούν τη βία και να τη μεταβολίζο­υν αθόρυβα. Οι αυλικοί κόλακες και οι χειροκροτη­τές να μεταδίδουν σαν τον κορονοϊό την αδιαφορία για ό,τι δεν μας ζώνει, μια διαδικασία που νεκρώνει, ένα ψέμα που δεν τελειώνει και το οξυγόνο να στερεύει μέχρι να επαληθευτο­ύν οι στίχοι του Μαγιακόφσκ­ι: Την πρώτη νύχτα πλησιάζουν­ε και κλέβουν ένα λουλούδι από τον κήπο μας και δεν λέμε τίποτα.

Ωσπου μια μέρα

–την πιο διάφανη απ’ όλες– μπαίνουν άνετα στο σπίτι μας ληστεύουν το φεγγάρι μας γιατί ξέρουνε τον φόβο μας που πνίγει τη φωνή στον λαιμό μας.

 ??  ??
 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece