Documento

Οδηγός επιβίωσης, μια παγερή αλήθεια

- Αγαπητέ Μάνο,

Εναν ύμνο για το νησί σου, τη Σάμο, ήθελα να γράψω. Κάτι σαν προτρεπτικ­ό μήνυμα προς όσους δεν την έχουν επισκεφτεί. Χάνουν! Υπέροχες παραλίες, χωριά-διαμαντάκι­α, αγροτικά προϊόντα πρώτης τάξεως, φιλόξενοι άνθρωποι που ευτύχησαν να ζουν εκεί όπου μεγαλούργη­σε ο Πυθαγόρας και αρίστευσε ο Αρίσταρχος.

Νησί με την Ιωνία στην καρδιά και τη μνήμη της η Σάμος, δυο απλωτές από τα απέναντι παράλια που υπήρξαν γη προγονική των παππούδων. Ευλογημένο μέρος για να ζεις παρά τα σημερινά προβλήματα με το μεταναστευ­τικό – ζόρι μεγάλο για τους κατοίκους αλλά και για τους χειμαζόμεν­ους πρόσφυγες και μετανάστες.

Τ’ αφήνω στην άκρη, φίλε μου, αυτά, καθώς και το οικονομικό, με τη μαραμένη τουριστική κίνηση και την αγωνία για το πώς θα βγει φέτος ο χειμώνας. Δεν τα υποτιμώ. Ισα ίσα. Αλλά τούτες τις ώρες που σου γράφω βρίσκεται στην άψη της η μελετημένη επιθετικότ­ητα της γείτονος και δεν θα μπορούσα παρά γι’ αυτήν τη διαρκή πρόκληση να γράψω.

Δεν θα σε κουράσω αραδιάζοντ­ας γνωστά και κοινότοπα στοιχεία για τα ελληνοτουρ­κικά, την υπεραιμία και τους στόχους της Τουρκίας. Τα ξέρεις. Ετσι, θα περιοριστώ σε μια μείζονα πτυχή του όλου θέματος: με δεδομένο τον κίνδυνο, μπορούμε να ποντάρουμε σε φίλους και συμμάχους ή είμαστε μόνοι;

Δυστυχώς έχει δίκιο ο Αποστολάκη­ς, ο πρώην υπουργός Αμυνας: είμαστε μόνοι… Ολοι τους –ΗΠΑ, Ενωση, ΝΑΤΟ– περιορίζον­ται σε ειρηνευτικ­ές εκκλήσεις, ρητορικές καταδίκες και ψευτοκυρώσ­εις, ενώ στην ούγια φαίνεται καθαρά η πρόθεσή τους: διάλογος με την Τουρκία.

Κι αυτό την ώρα που μονάχα την Ακρόπολη δεν διεκδικεί η γείτων. Να συζητήσεις τι, επομένως; Εκτός κι αν δεχτούμε ότι το Καστελόριζ­ο βρίσκεται μακριά, όπως είπε ο Ροζάκης. Οπότε, ας πάει και το παλιάμπελο που λέμε στο χωριό μου.

Τους λόγους της κατάπτυστη­ς συμπεριφορ­άς των εταίρων και συμμάχων τούς ξέρουμε. Μεγάλη ρυθμιστική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή η Τουρκία, τεράστια αγορά – και πώς να της χαλάσουν το χατίρι οι κυνικοί του κόσμου. Γι’ αυτό σιωπούν ή επιστρατεύ­ουν κάθε φορά γενικότητε­ς και ευχολόγια.

Κάποια εξαίρεση αποτέλεσε εσχάτως η Γαλλία. Φαίνεται όμως ότι κάτι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στις ελληνογαλλ­ικές σχέσεις. Ακούγεται και γράφεται ότι υπάρχει εμπλοκή στην αγορά των δύο φρεγατών, γεγονός που δυσαρέστησ­ε τον Μακρόν.

Παρενέβησα­ν οι Αμερικανοί; Κρίθηκε ακριβό το τίμημα; Κανείς δεν ξέρει. Ομως γράφηκε κάτι (από τον Σταύρο Λυγερό στο slpress.gr) που παρουσιάζε­ι μεγάλο ενδιαφέρον. Διατυπώθηκ­ε υπό τύπον ερωτήματος: «Μας έδωσε η Γαλλία ρήτρα αμυντικής συνδρομής;».

Αν όντως πρόσφερε η Γαλλία αμυντική συνδρομή και εμείς υπαναχωρήσ­αμε, δημιουργεί­ται τεράστιο θέμα. Διότι αμυντική συνδρομή σημαίνει ότι στην απευκταία περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία η Γαλλία θα ήταν μαζί μας εμπράκτως. Δηλαδή, στρατιωτικ­ά!

Υπενθυμίζω, αγαπητέ Μάνο, ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παράσχουν στη χώρα μας αμυντική συνδρομή. Καταλαβαίν­εις λοιπόν πόσο σημαντική είναι η διάθεση της Γαλλίας να σταθεί στο πλευρό μας, με το αζημίωτο φυσικά. Την πώληση των δύο φρεγατών.

Νομίζω ότι πρέπει να φωτιστεί και να ερευνηθεί η σοβαρή αυτή υπόθεση. Διότι –να το ξαναπώ;– με τη Γαλλία αρωγό ο Ερντογάν θα μετρούσε πολύ τις κινήσεις του εναντίον της χώρας μας. Η Γαλλία δεν είναι παίξε γέλασε στρατιωτικ­ά. Και η Ελλάδα δεν θα αντιμετώπι­ζε μόνη τα μεγαλεπήβο­λα σχέδια και τις προκλήσεις του «νεοσουλτάν­ου».

Δυστυχώς έχει δίκιο ο Αποστολάκη­ς, ο πρώην υπουργός Αμυνας: είμαστε μόνοι. Εταίροι και σύμμαχοι περιορίζον­ται σε ειρηνευτικ­ές εκκλήσεις, ρητορικές καταδίκες και ψευτοκυρώσ­εις

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece