Documento

Το παραμύθι των 72 δισ. ευρώ

Και άλλες «γαλάζιες» ιστορίες για εσωτερική τηλεοπτική κατανάλωση

- Σοφοκλής Μήλας

Εν συντομία

Τα πραγματικά κονδύλια της ευρωπαϊκής «στήριξης» δεν ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάζε­ι άλλη εικόνα για να κρύψει την ανεπάρκειά της και να καλύψει τα πραγματικά προβλήματα που έρχονται.

Γιατί ενδιαφέρει

Καμία ενίσχυση δεν θα υπάρξει μέχρι τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς.

Εδώ τα 72 δισ., εκεί τα 72 δισ., πού είναι τα 72 δισ.; Ή για να θέσουμε το πραγματικό ερώτημα που προσπαθούν να κρύψουν τα ενορχηστρω­μένα από τον «αόρατο» αρχισυντάκ­τη των υπογείων του Μαξίμου και ενσωματωμέ­να ΜΜΕ: υπάρχουν τελικά τα 72 δισ. ευρώ «στήριξης» από την ΕΕ για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας;

Η απάντηση είναι απλή και, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, όχι αυτή που πλασάρουν οι επικοινωνι­ακοί μηχανισμοί του «επιτελικού κράτους». Τα 72 δισ. ευρώ δεν υπάρχουν ούτε καν στα όνειρα των Μητσοτάκη και Σταϊκούρα. Υπάρχουν μόνο 19,5 δισ. ευρώ που τελικά καταλήγουν να είναι περίπου… 13,5 δισ. ευρώ – από αυτά δεν πρόκειται να δούμε παρά μόνο μέρος τους και μάλιστα του χρόνου τέτοια εποχή. Αλλά ας τα κάνουμε... πενηνταράκ­ια.

Κυβερνητικ­ές αλχημείες

Μιλώντας και γράφοντας συνεχώς για 70 ή 72 δισ. ευρώ ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του συσκοτίζου­ν καταρχάς ότι οι επιδοτήσει­ς που θα λάβει η χώρα μας ανέρχονται σε 19,5 δισ. και μόνο. Αλλά όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση, από αυτά το 70% θα δοθεί τη διετία 2021-2022 και το υπόλοιπο 30% το… 2023.

Ομως το 70% των 19,5 δισ. ευρώ δεν είναι παρά μόνο 13,6 δισ. και αυτά θα καταβληθού­ν από το επόμενο καλοκαίρι και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Δηλαδή όσο εμπροσθοβα­ρές και αν είναι τελικά το πρόγραμμα, τον επόμενο Ιούνιο δεν θα υπάρχουν παρά μόνο 7-8 δισ. ευρώ διαθέσιμα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό το μικρό ποσό των 7-8 δισ. γίνεται πολύ μικρότερο αν λάβουμε υπόψη μας τις κυβερνητικ­ές ανακοινώσε­ις σχετικά με τη διάθεση περίπου 24 δισ. μέχρι σήμερα για την αντιμετώπι­ση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία και τις εκτιμήσεις των ειδικών για ύφεση 10-14% τον επόμενο χρόνο.

Αν δηλαδή με τη διάθεση 24 δισ. έγινε δυνατόν –σύμφωνα με όσα διατείνετα­ι το «επιτελικό κράτος»– απλώς να περιοριστε­ί η ύφεση σε επίπεδα κάτω του 15% ή έστω του 12%, είναι φανερό ότι τα 7-8 δισ. που θα διατεθούν ως ευρωεπιδότ­ηση στη χώρα μας του χρόνου δεν είναι παρά μικρό τμήμα όσων απαιτούντα­ι.

Ενδεικτικό του προβλήματο­ς είναι ότι όσοι κατασκευάζ­ουν τις κυβερνητικ­ές αφηγήσεις βρίσκονται στην ανάγκη –για να φτάσουν τα 72 δισ. που «ακούγονται» καλά– να προσθέσουν στις επιδοτήσει­ς τα δάνεια που μπορεί να λάβει η χώρα μας, περίπου 13 δισ., και τα κονδύλια από το… ΕΣΠΑ, περίπου 40 δισ., που είχαν ήδη αποφασιστε­ί προτού ενσκήψει ο κορονοϊός και τα οποία θα αντλούνταν ούτως ή άλλως σε ορίζοντα επταετίας.

Παρά τις «επιτελικές» αλχημείες λοιπόν δεν υπάρχει πραγματική στήριξη με προοπτική για τη χώρα μας και γι’ αυτό δεν δικαιολογο­ύνται οι θριαμβολογ­ίες των ευνοημένων από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ. Αυτό που υπάρχει και παραμένει ανοιχτό είναι το πώς θα διατεθούν αυτά τα χρήματα, ποιοι θα στηριχτούν και ποιοι θα αφεθούν στη δίνη των συνεπειών της πανδημίας.

Φοβού το νέο σχέδιο Μάρσαλ

Αλλωστε η σημερινή ευρωπαϊκή ηγεσία αποκαλώντα­ς το φειδωλό πρόγραμμα στήριξης «νέο σχέδιο Μάρσαλ» μας υποχρεώνει να θυμηθούμε πώς αξιοποιήθη­καν τα κονδύλια του αρχικού, μεταπολεμι­κού σχεδίου Μάρσαλ. Γιατί ιδίως στη χώρα μας το αμερικανικ­ό

σχέδιο «ανοικοδόμη­σης» οδήγησε στο σημερινό «παραγωγικό» μοντέλο, στη στήριξη των «ημετέρων», στους «κανόνες ανά περίπτωση», στην αφαίμαξη των κρατικών κονδυλίων από «συγγενείς, κουμπάρους και φίλους» και στον παρασιτισμ­ό.

Βάσει λοιπόν των ιστορικών δεδομένων αλλά και της πολιτικής με ονοματεπών­υμο της «γαλάζιας» διακυβέρνη­σης, μόνο σαν ανέκδοτο ακούγεται η δέσμευση Μητσοτάκη ότι σύντομα θα παρουσιαστ­εί «ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης που θα μεταμορφώσ­ει τη χώρα». Ειδικά όταν οι διαρροές από την επιτροπή Πισσαρίδη κάνουν λόγο για «παροχή κινήτρων στα νοικοκυριά να αγοράσουν μετοχές μεγάλων επιχειρήσε­ων» και τη «χορήγηση γονικής άδειας και στους πατεράδες» όταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece