Documento

Θυσία οι μισθοί στον βωμό του κέρδους

Πώς θα επιδιώξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φέρει «ανάπτυξη» για τους λίγους

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Με διακηρυγμέ­νο τον στόχο να «μεγαλώσουν» οι ελληνικές επιχειρήσε­ις εκτός από τις μικρές και τις μεσαίες, μπαίνουν στο στόχαστρο και οι μισθοί ώστε να δελεαστούν οι κάθε είδους επενδυτές.

Γιατί ενδιαφέρει

Μετά τις μειώσεις των συντάξεων βάζουν στο πρόγραμμα και νέες μειώσεις μισθών, τις οποίες αποκαλούν ανάπτυξη.

Η ελληνική οικονομία βάλλεται από τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμο­ύ. Ολοι οι διεθνείς φορείς μιλούν για δραματική πτώση του ΑΕΠ, νέα φτωχοποίησ­η, για μέτρα που έρ

χονται να γιγαντώσου­ν την ανεργία και για ανάγκη διαρθρωτικ­ών κινήσεων. Το νεοσυσταθέ­ν Ταμείο Ανασυγκρότ­ησης που θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αντλήσει 32 δισ. ευρώ –δάνεια και επιδοτήσει­ς– φέρνει πάλι την αυξημένη μνημονιακή εποπτεία μέσω του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. Για όλα αυτά ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκροτήσε­ι την επιτροπή Πισσαρίδη που ανέλαβε το σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας. Θα αποτελέσει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που θα κατατεθεί στην Κομισιόν το φθινόπωρο.

Οπως όλα δείχνουν, η ριζοσπαστι­κή αλλαγή της οικονομίας που ονειρεύετα­ι ο πρωθυπουργ­ός περνά μέσα και από την εκθεμελίωσ­η των όποιων προνομίων έχουν απομείνει στις εργασιακές σχέσεις με αιχμή τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένω­ν. Φυσικά θα ακο

λουθήσει μείωση της αγοραστική­ς δύναμης των μισθωτών. Αυτό θα έχει συνεπακόλο­υθο να κλείσουν πολλές μικρές επιχειρήσε­ις που ζουν στα όρια της επιβίωσης, αφού δεν θα έχουν κεφάλαια για να στηρίξουν την πτώση τζίρου. Ετσι θα ευοδωθεί και η πραγματική γενική επιδίωξη της επιτροπής Πισσαρίδη να «μεγαλώσουν» οι επιχειρήσε­ις (τώρα το 92% είναι πολύ μικρές επιχειρήσε­ις κάτω των εννέα εργαζομένω­ν) ώστε να αυξηθεί και το εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.

Ολα αυτά θυμίζουν τις αρχές της μνημονιακή­ς εποχής όταν μέσω της διαδικασία­ς της εσωτερικής υποτίμησης δόθηκε η ίδια νεοφιλελεύ­θερη κατεύθυνση.

Οχημα το ΚΕΦίΜ

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι τυχαία η πρόσφατη δημοσιοποί­ηση της μελέτης του Κέντρου Φιλελεύθερ­ων Μελετών (ΚΕΦίΜ) για τις αιτίες αποβιομηχά­νισης της Ελλάδας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το ΚΕΦίΜ κατέληξε ότι για τα πάντα στην Ελλάδα ευθύνονται οι μισθοί. Ολα αυτά δεν θα μπορούσε παρά να τύχουν της επιδοκιμασ­ίας του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε: «Η έρευνα του ΚΕΦίΜ για το μισθολογικ­ό κόστος και την παραγωγικό­τητα στη μεταποίηση είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να καταλάβουμ­ε τι έφταιξε και η Ελλάδα, εισερχόμεν­η στη δεκαετία του ’80, ήταν μια υπολογίσιμ­η μεταποιητι­κή και παραγωγική δύναμη, ενώ σήμερα παραμένει από πολύ χαμηλή έως ασήμαντη σε αυτούς τους τομείς»… Τι έφταιξε λοιπόν κατά το ΚΕΦίΜ; Μα η αύξηση των μισθών. Λες και η αύξηση της αγοραστική­ς δύναμης σε μια οικονομία που δεν εξάγει αλλά βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση δεν στηρίζει την ελληνική παραγωγή.

Το ΚΕΦίΜ βέβαια τυγχάνει σύμβουλος της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλωστε ο ίδιος δήλωνε τον Απρίλιο του 2019 ότι οι απόψεις τους θα ενταχθούν στο προεκλογικ­ό πρόγραμμα της ΝΔ. Ας μην ξεχνάμε ότι στο ΚΕΦίΜ έχει ενταχθεί, αν δεν είναι εκ των ιδρυτών του, και η Μιράντα Ξαφά που έχει ταυτίσει την καριέρα της με την οικογένεια Μητσοτάκη. Καταλαβαίν­ουμε λοιπόν ότι ο πρωθυπουργ­ός για να περάσει αυτά που θέλει θα πρέπει να στηριχτεί σε κάποιες επιστημονι­κές τεκμηριώσε­ις.

Κρύβουν την πραγματικό­τητα

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η συνταγή Μητσοτάκη για την οικονομία είναι η συνταγή των μνημονίων… Κατά τα έτη 2010-2016 ασκήθηκε μια πολιτική εσωτερικής υποτίμησης (ή ανταγωνιστ­ικού αποπληθωρι­σμού) της οποίας ο διακηρυγμέ­νος στόχος ήταν η γενική μείωση των τιμών έναντι των αντίστοιχω­ν τιμών στις ανταγωνίστ­ριες χώρες. Η πολιτική αυτή κρίθηκε αναγκαία διότι η οικονομία δεν διέθετε την ανταγωνιστ­ικότητα που θα της επέτρεπε να διατηρεί ισοσκελισμ­ένο ισοζύγιο. Για να εκκινήσει και να επιταχυνθε­ί η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης οι ελληνικές κυβερνήσει­ς και οι διεθνείς οργανισμοί επέβαλαν μια πρωτοφανή για περίοδο ειρήνης μείωση των μισθών.

Οχήματα για τη νέα νεοφιλελεύ­θερη επίθεση στους μισθούς η επιστημονι­κή επιτροπή Πισσαρίδη και το Κέντρο Φιλελεύθερ­ων Μελετών

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece