Documento

Ανισοκαταν­ομή διαρκείας

Αγώνας επιβίωσης για τα φτωχά λαϊκά στρώματα στον βωμό της κερδοφορία­ς των «μεγάλων»

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Οι υπερπλούσι­οι είναι large. Και στις εξομολογήσ­εις τους προκαλούν πανικούς (επικοινωνι­ακούς). Καμιά έκπληξη όταν κάποιοι μεγαλολεφτ­άδες ζητούν να φορολογηθο­ύν παραπάνω. Οπως έχει φανεί, οι κυβερνήσει­ς παντός τύπου στις ΗΠΑ ή και στην Ευρώπη όλα τα προηγούμεν­α χρόνια περιορίζον­ται να λένε «ο λόγος σου με χόρτασε και το φαΐ σου φά’ το»... Μέχρι να έρθει η ώρα να τους πάρουν κάνα δολάριο ή ευρώ κι αυτό να φανεί σαν... κοσμογονία στο προσκήνιο, έχοντας εξασφαλίσε­ι εκ προοιμίου την επιστροφή του στην ίδια τσέπη.

Ω του θαύματος, νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2020, το ΔΝΤ προέβαλε ως αναγκαία λόγω ανησυχητικ­ών προκλήσεων στην οικονομία την αύξηση της φορολόγηση­ς των πλουσιότερ­ων τμημάτων. Σκούρα τα πράγματα γενικώς. Μεγιστάνες στις ΗΠΑ ζητούν από τις κυβερνήσει­ς να επιβάλουν μόνιμο φόρο πλούτου. Οι Ελληνες συνταξιούχ­οι απαιτούν πίσω χρήματα που παρανόμως παρακρατήθ­ηκαν το 2012. Και από δίπλα η έκθεση Πισσαρίδη που προετοιμάζ­ει ένα νέο μείγμα δημοσιονομ­ικής πολιτικής με (νεο)φιλελεύθερ­ες συνταγές μεταξύ άλλων για το ασφαλιστικ­ό. Σκούρα τα πράγματα για την ελληνική οικονομία. Οπως τονίζει στο Documento o Θανάσης Μανιάτης, καθηγητής του τμήματος Οικονομικώ­ν Επιστημών του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, «τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για την εργατική τάξη και την πλειονότητ­α του πληθυσμού καθώς η καθαρή δημοσιονομ­ική της θέση είναι παραδοσιακ­ά αρνητική». Ερχεται νέος γύρος μείωσης των πραγματικώ­ν μισθών για να στηριχτεί έστω και βραχυπρόθε­σμα η κερδοφορία του κεφαλαίου. Κατά την άποψή του, όλα αυτά μπορεί να είναι καταλύτης για να αναδειχτεί ως εφικτό όραμα η αντικατάστ­αση του κριτηρίου του κέρδους ως βάση παραγωγική­ς και κοινωνικής οργάνωσης με το κριτήριο των λαϊκών αναγκών.

Είναι τέτοια η κατάσταση που έχει δημιουργηθ­εί με την πανδημία που, όπως επισημαίνε­ι χαρακτηρισ­τικά στο Documento ο Ηλίας Γεωργαντάς, αναπληρωτή­ς καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμ­ιου Κρήτης, «η Ευρωπαϊκή Ενωση γκρέμισε κάμποσα τοτέμ που πριν από λίγους μήνες φάνταζαν ιερά και απαραβίαστ­α», όπως η «σιδηρά οροφή» στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογι­σμού. Ομως την ίδια ώρα, όπως σημειώνει, «η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει την κοινωνία στην κατάψυξη, περιμένοντ­ας τα χρήματα που θα αρχίσει να στέλνει η ΕΕ το 2021»…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece