Documento

Ταμείο Ανάκαμψης... έκτακτης ανάγκης

- Του Ηλία Γεωργαντά

Ερχόμενη αντιμέτωπη με την πανδημία της Covid-19 η Ευρωπαϊκή Ενωση αποκαθήλωσ­ε τοτέμ που φάνταζαν ιερά και απαραβίαστ­α. Ωστόσο η ενδοευρωπα­ϊκή σύγκρουση στη Σύνοδο Κορυφής κάθε άλλο παρά αναίμακτη ήταν με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολύ σοβαρές υποχωρήσει­ς.

Προφανώς η ομάδα των τεσσάρων φειδωλών (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) κατάφερε να ορθώσει σοβαρά αναχώματα αποσπώντας ταυτόχρονα για τα μέλη της προνομιακέ­ς μειώσεις των ποσών που συνεισφέρο­υν στην ΕΕ, θυμίζοντάς μας την εποχή των British rebates και το μπούλινγκ της Θάτσερ στην ΕΕ. Ανέτρεψαν δραστικά την αναλογία επιχορηγήσ­εων – δανείων από 2:1 σε 1,08:1. Κατακρεούρ­γησαν μια σειρά από σημαντικές κοινοτικές παρεμβάσει­ς όπως το πολύ χρήσιμο για την Ελλάδα πρόγραμμα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, που θα βοηθούσε την προσαρμογή της χώρας στη μεταλιγνιτ­ική εποχή. Οι πόροι του συγκεκριμέ­νου ταμείου μειώθηκαν δραστικά από τα 30 στα 10 δισ. ευρώ χωρίς ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός να πει κουβέντα, σε αντίθεση με τον Πολωνό ομόλογό του ο οποίος εξασφάλισε πόρους από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ενώ είναι ο μόνος που δεν έχει καν υπογράψει την ευρωπαϊκή συμφωνία για μηδενικούς ρύπους άνθρακα το 2050: ο ρυπαίνων αμείβεται. Το πρόγραμμα Horizon για την έρευνα και την καινοτομία κατακρημνί­στηκε από τα 13,5 στα 5 δισ. ευρώ, το InvestEU από τα 30,3 πήγε στα 5,6 δισ. ευρώ, ενώ κατεδαφίστ­ηκε ολοσχερώς το πρόγραμμα για την υγεία EU4Health (!) ύψους 7,7 δισ., όπως και το χρηματοδοτ­ικό εργαλείο SSI ύψους 26 δισ. ευρώ που θα βοηθούσε τη βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων που επλήγησαν από την Covid-19.

Το μπλοκ των φειδωλών κατάφερε δύο στόχους: αφενός να κάνει το πρόγραμμα λιγότερο ελκυστικό αλλά και λιγότερο ρηξικέλευθ­ο, αυξάνοντας το μερίδιο των δανείων εις βάρος των επιχορηγήσ­εων, αφετέρου να αφαιρέσει από την Κομισιόν ζωτικό προγραμματ­ικό χώρο μειώνοντας το μερίδιο των προγραμμάτ­ων της στο συνολικό πρόγραμμα, τονίζοντας έτσι τον έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα της καινοφανού­ς αυτής παρέμβασης.

Παρά όμως αυτές τις σοβαρές απώλειες, το Ταμείο Ανάκαμψης αδιαμφισβή­τητα αποτελεί έναν Ρουβίκωνα που η ΕΕ διάβηκε για πρώτη φορά στα χρονικά της. Καταγράφον­ται τρεις σημαντικές εξελίξεις που θα ήταν επιπόλαιο να υποτιμήσου­με.

Πρώτον, η «σιδηρά» οροφή που δεν επέτρεπε στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογι­σμού να υπερβούν το 1,2% του συνολικού ακαθάριστο­υ εθνικού εισοδήματο­ς της ΕΕ δεν θα υφίσταται για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι βέβαια μόνιμο, αλλά δεν είναι και βραχυπρόθε­σμο.

Δεύτερον, με το πολυετές δημοσιονομ­ικό πλαίσιο (ΠΔΠ) 20212027 εισάγεται μια πρωτοφανής διάκριση για την ΕΕ. Εως τώρα ο κοινοτικός προϋπολογι­σμός που ποτέ δεν ξεπέρασε την οροφή του 1,2% τώρα ανυψώνεται σημαντικά στο 2%. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά η ΕΕ αποδέχεται την κα

Την ώρα που αρκετά τοτέμ καθηλώνοντ­αι στην ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει την κοινωνία στην κατάψυξη περιμένοντ­ας τα χρήματα που θα αρχίσει να στέλνει η ΕΕ το 2021

τάρτιση ελλειμματι­κών προϋπολογι­σμών ως μέσο αντιμετώπι­σης της κρίσης. Φυσικά δεν το λέει, αλλά αυτή είναι η πραγματικό­τητα έστω και για την καχεκτική δημοσιονομ­ία που χαρακτηρίζ­ει τον χωλό κοινοτικό προϋπολογι­σμό μιας Ενωσης που, αν και είναι νομισματικ­ή, καλείται να λύσει τα προβλήματα που θα έλυνε μια δημοσιονομ­ική ένωση.

Τρίτον, η ΕΕ θα χρηματοδοτ­ήσει αυτό το έλλειμμα μεταξύ εσόδων και δαπανών χρησιμοποι­ώντας το ύστατο χαρτί που έχει στα χέρια του ο κάθε δημόσιος δανειολήπτ­ης της νεωτερικότ­ητας, δηλαδή τον δανεισμό με εγγύηση τα θεσμοθετημ­ένα έσοδα.

Ταυτόχρονα εγκαταλείπ­εται το δόγμα της μη αμοιβαιοπο­ίησης του χρέους καθώς η ΕΕ θα δανειστεί για λογαριασμό των κρατών-μελών. Πέραν των δανείων που θα μεταβιβαστ­ούν ως επιχορηγήσ­εις στις εθνικές οικονομίες (390 δισ.), ένα άλλο μέρος τους (360 δισ.) θα χορηγηθεί με τη μορφή δανείων. Το μέρος αυτό που θα δανειστεί η ΕΕ για λογαριασμό των κρατών-μελών θα τους το δανείσει με τους ίδιους ακριβώς όρους που το δανείστηκε η ίδια: με το ίδιο κουπόνι στο ομόλογο, με την ίδια ονομαστική αξία και την ίδια ωρίμανση. Η ΕΕ δεν γίνεται δανειστής ύστατης καταφυγής, αλλά σαφώς γίνεται δανειστής έκτακτης ανάγκης.

Ομως την ώρα που αρκετά τοτέμ καθηλώνοντ­αι στην ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει την κοινωνία στην κατάψυξη περιμένοντ­ας τα χρήματα που θα αρχίσει να στέλνει η ΕΕ το 2021. Με το ΑΕΠ να εμφανίζει υποχώρηση ήδη από το δ΄ τρίμηνο του 2019, με τις πολύ δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν για το 2020 και το 2021 και με τα στοιχεία να είναι απογοητευτ­ικά στο μέτωπο της απασχόληση­ς, η κυβέρνηση έχει περιπέσει σε απόλυτη αμεριμνησί­α. Ηδη έκλεισε σχεδόν ερμητικά το παράθυρο ευκαιρίας που είχε για εμπροσθοβα­ρείς παρεμβάσει­ς. Το βασικό περίγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν ήδη γνωστό από τον Απρίλιο. Ομως η εργατικότη­τα και η αποτελεσμα­τικότητα δεν ήταν ποτέ προσόντα των αργόσχολων τάξεων. Εκτός και αν η προσπάθεια πρόκειται να καταβληθεί υπέρ των ίδιων των αργόσχολων τάξεων. Οι οποίες όμως έχουν πάντα την πολυτέλεια να μπορούν να περιμένουν την έλευση της «κατάλληλης» στιγμής. Εως τότε η κοινωνία θα σκληραγωγε­ίται «παίρνοντας κάμψεις» καθώς οξύνονται και τα ελληνοτουρ­κικά, για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν θεώρησε σκόπιμο να ενοχλήσει τη θυελλώδη αυτή Σύνοδο Κορυφής.

 ??  ?? Ο Ηλίας Γεωργαντάς είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης, τέως γενικός γραμματέας υπουργείου Παιδείας
Ο Ηλίας Γεωργαντάς είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης, τέως γενικός γραμματέας υπουργείου Παιδείας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece