Documento

Η δυστοπία έφτασε στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ αποφάσισε να στείλει ομοσπονδια­κές δυνάμεις ενάντια σε ειρηνικές διαδηλώσει­ς

- Τάσος Μόρφης

Εν συντομία

Την ώρα που μασκοφόροι ντυμένοι με στολή παραλλαγής συλλαμβάνο­υν διαδηλωτές οδηγώντας τους σε βανάκια που δεν φέρουν διακριτικά, ο πρόεδρος Τραμπ μιλάει για «ανομία» και «αναρχικούς».

Γιατί ενδιαφέρει

Ακροδεξιά παιχνίδια του Ντόναλντ Τραμπ και των φιλικών σε αυτόν ΜΜΕ με φόντο τις προεδρικές κάλπες.

Το σχέδιό του να στείλει ομοσπονδια­κούς πράκτορες σε μια σειρά από πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών που κυβερνώντα­ι από τους Δημοκρατικ­ούς, όπως το Σικάγο, η Νέα Υόρκη και η Φιλαδέλφει­α, ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του διχασμού επιχειρεί να συνδέσει ολόκληρο το Δημοκρατικ­ό Κόμμα με την «ανομία» και τους «αναρχικούς».

Η αρχή έγινε από το Πόρτλαντ, το οποίο σύμφωνα με τον 70χρονο Τραμπ αποτελεί success story όσον αφορά την καταστολή των διαδηλωτών που έχουν βγει στους δρόμους μετά τη δολοφονία από αστυνομικό του Αφροαμερικ­ανού Τζορτζ Φλόιντ. Από τις αρχές Ιουλίου μια ειδική ομάδα που αποτελείτα­ι από αξιωματικο­ύς του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), της υπηρεσίας Ελέγχου Μετανάστευ­σης και Τελωνείων και της υπηρεσίας των ομοσπονδια­κών US Marshals αναπτύχθηκ­ε στην πόλη ύστερα από εντολή του προέδρου Τραμπ για να προφυλάξει τα εθνικά μνημεία από τις καταστροφέ­ς που προκαλούσα­ν οι διαδηλωτές.

Απαγωγές πολιτών

Ομως αντί να προστατεύσ­ουν την ομοσπονδια­κή περιουσία, τα αγάλματα και τα μνημεία, οι ομοσπονδια­κοί αξιωματικο­ί έχουν εμπλακεί σε επεισόδια με πολίτες κάνοντας χρήση «μη θανατηφόρω­ν» πυρομαχικώ­ν, ενώ οδηγούν βαν χωρίς διακριτικά μέσα στην πόλη σταματώντα­ς και συλλαμβάνο­ντας περαστικού­ς. Βίντεο που κυκλοφόρησ­αν στα κοινωνικά δίκτυα κατέγραψαν αυτές τις απαγωγές από τους ένστολους με τα βανάκια.

Αν κάποιος παρακολουθ­εί αμερικανικ­ά δεξιά μέσα ενημέρωσης αυτήν τη στιγμή, η αίσθηση που αποκομίζει είναι ότι το Πόρτλαντ έχει καταληφθεί από αναρχικούς και μαστίζεται από «αναρχική βία», ενώ το γνωστό ακροδεξιό Breitbart μιλάει επανειλημμ­ένα για τρομοκράτε­ς και βία από τους αντιφά.

«Αυτοί είναι αναρχικοί. Δεν είναι διαδηλωτές» δήλωσε ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ για τις νυχτερινές δια

δηλώσεις που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα στο Πόρτλαντ. Ο πρόεδρος επαναλαμβά­νει στην ουσία μια δήλωση του αναπληρωτή γραμματέα του DHS Τσαντ Γουλφ, ο οποίος χαρακτήρισ­ε τους διαδηλωτές «βίαιους αναρχικούς».

Πολλοί κάτοικοι του Πόρτλαντ όμως πιστεύουν ότι δεν ζουν στην ίδια πόλη που βλέπουν στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο. Εξω από το κέντρο της πόλης, όπου πραγματοπο­ιούνται κατά βάση οι νυχτερινές διαδηλώσει­ς, τα πράγματα κυλούν ομαλά. Οι διαδηλώσει­ς ως επί το πλείστον παραμένουν ειρηνικές.

Ανησυχούν για τη φήμη τους

Οι πράκτορες του DHS ωστόσο παρακολουθ­ούν και αυτοί επίσης προσεκτικά το Πόρτλαντ ανησυχώντα­ς ότι οι ενέργειες συναδέλφων τους, τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισ­ε «υποδειγματ­ικές», καταστρέφο­υν τη φήμη της υπηρεσίας τους. Στέλεχος που μίλησε ανώνυμα εκ μέρους 17 πρακτόρων περιέγραψε τα τελευταία γεγονότα ως «ενοχλητικά και αποθαρρυντ­ικά».

Για τον πρώην αντιπρόεδρ­ο των ΗΠΑ και υποψήφιο των Δημοκρατικ­ών στις προσεχείς εκλογές Τζο Μπάιντεν η χρήση της ομοσπονδια­κής δύναμης του Ντόναλντ Τραμπ στο Πόρτλαντ είναι «ανήκουστη». Σε δήλωσή του είπε: «Επιτίθεντα­ι βίαια σε ειρηνικούς διαδηλωτές, συμπεριλαμ­βανομένου ενός βετεράνου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ».

Ομοσπονδια­κοί αξιωματικο­ί οδηγούν βαν χωρίς διακριτικά σε πόλεις, σταματούν και συλλαμβάνο­υν περαστικού­ς

 ??  ?? Σε δημοκρατικ­ές πολιτείες είναι συνεχή τα επεισόδια με πολίτες όπου οι ομοσπονδια­κοί κάνουν χρήση «μη θανατηφόρω­ν» πυρομαχικώ­ν. Με το βλέμμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να συνδέσει ολόκληρο το Δημοκρατικ­ό Κόμμα με την «ανομία» και τους «αναρχικούς»
Σε δημοκρατικ­ές πολιτείες είναι συνεχή τα επεισόδια με πολίτες όπου οι ομοσπονδια­κοί κάνουν χρήση «μη θανατηφόρω­ν» πυρομαχικώ­ν. Με το βλέμμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να συνδέσει ολόκληρο το Δημοκρατικ­ό Κόμμα με την «ανομία» και τους «αναρχικούς»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece