Documento

Αντι-Μακρόν «συστράτευσ­η»

Ο πρώην διευθυντής της γαλλικής «Libération», Λοράν Ζοφρέν επικεφαλής κινήματος ανασύνταξη­ς της Αριστεράς

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του 2022 και με στόχο να αποφευχθεί ένα δίπολο Μακρόν – Λεπέν στον β΄ γύρο, ο Γάλλος δημοσιογρά­φος λάνσαρε το κίνημα «Engageonsn­ous» («Συστρατευό­μαστε»).

Γιατί ενδιαφέρει

Ετοιμάζετα­ι η επάνοδος του Φρανσουά Ολάντ;

«Engageons-nous» («συστρατευθ­είτε» στα ελληνικά). Με το σύνθημα αυτό καλεί τους Γάλλους να συμμετάσχο­υν στο νέο του εγχείρημα ο πρώην διευθυντής σύνταξης και έκδοσης της γαλλικής αριστερής εφημερίδας «Libération» Λοράν Ζοφρέν, ο οποίος στα μέσα Ιουλίου ανακοίνωσε την παραίτησή του για να ταχθεί στην πολιτική.

Δεν είναι κόμμα, είναι κίνημα. Πρόκειται, σύμφωνα με τον δημοσιογρά­φο, για μια προσπάθεια ανασύνταξη­ς των δυνάμεων της Αριστεράς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022. Φιλοδοξεί να δημιουργήσ­ει μια αξιόπιστη εναλλακτικ­ή πρόταση στην οποία θα βασιστεί ο υποψήφιος που θα προκύψει από τις διεργασίες του κινήματος. Βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί το δίπολο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι Πράσινοι μόνοι δεν μπορούν

«Είναι μια συλλογική προσπάθεια, εγώ δίνω την ώθηση» εξήγησε στην ανακοίνωσή του ο Ζοφρέν προσθέτοντ­ας: «Αν δεν αλλάξει κάτι, η επόμενη ευκαιρία θα συνοψιστεί στον ανταγωνισμ­ό μεταξύ των εκφραστών της (δημόσιας) οργής και των υπερασπιστ­ών μιας οικολογίας που περιορίζετ­αι σε ένα μόνο κόμμα υπό το βλέμμα των τελευταίων Σοσιαλιστώ­ν που τους έχουν φάει οι τύψεις».

Η σημαντική εκλογική υποχώρηση του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος (PS), το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτε­υση δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει πολιτικά, παρότι έχει απέναντί του έναν αντιδημοφι­λή πρόεδρο (Μακρόν), έχει δημιουργήσ­ει ένα σημαντικό κενό στον χώρο της κεντροαρισ­τεράς, το οποίο ευελπιστεί να καλύψει το νέο κίνημα.

Από την άλλη, η αξιοσημείω­τη άνοδος των Πρασίνων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές δεν θεωρείται από τους πολιτικούς αναλυτές αρκετή για να γεννήσει μια αυτοτελή πρόταση για τις επόμενες

προεδρικές εκλογές. Ας μην ξεχνάμε ότι οι νίκες των Πρασίνων στους δήμους εξασφαλίστ­ηκαν μέσω συνεργασιώ­ν με υποψηφίους είτε του Σοσιαλιστι­κού είτε του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος.

«Η διάσωση του πλανήτη είναι πρωταρχική­ς σημασίας, αλλά το κοινωνικό ζήτημα ιδιαίτερα εφεξής θα παραμείνει στο επίκεντρο» αναφέρεται στο μανιφέστο των «Στρατευμέν­ων» (Engagés), όπως καλούνται τα μέλη του κινήματος που φιλοδοξεί να συγκεράσει τις επιμέρους εκφάνσεις τις Αριστεράς στους κόλπους του.

Δέσμευση από 2.000 πολίτες μέσω διαδικτύου

Το μανιφέστο υπογράφουν καμιά εκατοστή καλλιτέχνε­ς, διανοούμεν­οι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, αλλά κανένας πολιτικός.

Ζητούμενο όμως είναι η κινητοποίη­ση των πολιτικών, σύμφωνα με τον Ζοφρέν, από τους οποίους θα προκύψει ένα σχέδιο μετασχηματ­ισμού της Γαλλίας, που το έχει ανάγκη. Μέχρι στιγμής περίπου 2.000 πολίτες έχουν δεσμευτεί διαδικτυακ­ά να στηρίξουν το νέο πολιτικό εγχείρημα. Τα επόμενα βήματα έχουν ήδη δρομολογηθ­εί. Το τελευταίο Σαββατοκύρ­ιακο του Αυγούστου θα πραγματοπο­ιηθεί στο Παρίσι η πρώτη γενική συνέλευση, που θα σημάνει την προετοιμασ­ία για το συνέδριο του κινήματος στις αρχές του 2021.

Υπόνοιες ότι προετοιμάζ­ει την επιστροφή Ολάντ

Οι κακές γλώσσες για τον πρώην διευθυντή της «Libération» λένε ότι οι προθέσεις του δεν είναι εντελώς αθώες. Με αφορμή τη φιλία του Λ. Ζοφρέν με τον πρώην πρόεδρο και επικεφαλής των Σοσιαλιστώ­ν Φρανσουά Ολάντ, για τη θητεία του οποίου έχει δηλώσει ότι δεν είναι ολόκληρη για πέταμα, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζο­υν ότι ο πρώτος προετοιμάζ­ει το έδαφος για την πανηγυρική επιστροφή του δεύτερου στο πολιτικό προσκήνιο.

«Δεν θα ξεκινήσω στα 68 μου καριέρα μαριονέτας» απαντά ο Ζοφρέν στους επικριτές του, ενώ καυστικός εμφανίστηκ­ε και σε αντίστοιχα χλευαστικά σχόλια του προέδρου της Ανυπότακτη­ς Γαλλίας (La France insoumise) ΖανΛικ Μελανσόν: «Η ριζοσπαστι­κή Αριστερά κάνει συχνά κηρύγματα, αλλά πού είναι οι δημιουργίε­ς, οι θεσμοί, τα κεκτημένα που της οφείλουμε; Δεν υπάρχουν πολλά γιατί δεν κυβερνά».

Το σημαντικό κενό που δημιούργησ­ε η εκλογική υποχώρηση του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος (PS) προτίθεται να καλύψει το νέο κίνημα

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece