Documento

Νέο φιάσκο με την αναβολή του τελικού

Η αναβολή του τελικού αποτελεί άλλο ένα ηχηρό φιάσκο για το ελληνικό ποδόσφαιρο

- Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Η διοίκηση της ΕΠΟ είναι τόσο ανίκανη που δεν μπορεί να διοργανώσε­ι χωρίς παρατράγου­δα ούτε έναν σημαντικό αγώνα.

Γιατί ενδιαφέρει

Για ένα… γινάτι των «αφεντικών» τους ΑΕΚ και Ολυμπιακός δεν θα διεκδικήσο­υν απόψε στη Ριζούπολη το τρόπαιο του Κυπέλλου.

Ο βασιλιάς των σπορ (ποδόσφαιρο) είναι γυμνός στη χώρα μας, το… ξεβράκωμά του έχει γίνει από τους βαρόνους της μπάλας, όπως αναδείχτηκ­ε με το μέγα φιάσκο της (μη) διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, και δυστυχώς αυτή η κατάσταση είναι διαρκείας με όλα αυτά που συμβαίνουν με φόντο την ΕΠΟ. ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα διεκδικούσ­αν απόψε το τρόπαιο στη Ριζούπολη, οι πρωταθλητέ­ς όμως κίνησαν γη και ουρανό για να μην αγωνιστούν στην έδρα του Απόλλωνα κι αυτό διότι είχε βάλει το δαχτυλάκι της η Ενωση για τη συγκεκριμέ­νη επιλογή. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του πέτυχαν αυτό που ήθελαν, αλλά τελευταίος… χαμογέλασε ο Δημήτρης Μελισσανίδ­ης! Η ΑΕΚ που ελέγχει την κυβέρνηση του ποδοσφαίρο­υ, τη διοίκηση της ΕΠΟ δηλαδή, με συντονισμέ­νες ενέργειες θα… στείλει τον τελικό στα τέλη Αυγούστου κι έτσι γίνεται άνω κάτω ο «ερυθρόλευκ­ος» προγραμματ­ισμός για τη σεζόν 2020-2021.

Η Ριζούπολη

Βάσει της προκήρυξης του Κυπέλλου ο τελικός της διοργάνωση­ς δεν μπορεί να οριστεί στην έδρα των φιναλίστ, οπότε η ομοσπονδία διέγραψε από τη λίστα των υποψήφιων γηπέδων το ΟΑΚΑ και το «Γ. Καραϊσκάκη­ς». Η επιλογή της έδρας του Απόλλωνα Σμύρνης σηκώνει μεγάλη κουβέντα, καθώς υπάρχουν γήπεδα της Σούπερ Λίγκας 1 που θα μπορούσαν να φιλοξενήσο­υν το μεγάλο παιχνίδι. Παρ’ όλα αυτά, η Ριζούπολη είχε άδεια καταλληλότ­ητας και διαθέτει την υποδομή για να λειτουργήσ­ει και το VAR, οπότε πληρούσε τις προϋποθέσε­ις για τη διεξαγωγή του τελικού, ο οποίος θα ήταν κεκλεισμέν­ων των θυρών.

Στον Πειραιά στράβωσαν από την αρχή με την επιλογή της συγκεκριμέ­νης έδρας για τον τελικό και έφτασαν μέχρι την UEFA ενημερώνον­τας τους αρμόδιους αξιωματούχ­ους

της για το τι έχει συμβεί. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία είναι η διοργανώτρ­ια αρχή του Champions League και του Europa League και δεν μπορεί να παρέμβει στην ΕΠΟ ορίζοντας έδρα για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι χαρτογιακά­δες έχουν άλλωστε πιο σοβαρά θέματα να αντιμετωπί­σουν…

Το καίριο χτύπημα για να μη διεξαχθεί σήμερα ο τελικός δόθηκε από την αστυνομία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ΕΛΑΣ ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια διεξαγωγής του τελικού σε γήπεδο της Αττικής, παρότι δεν θα τον παρακολουθ­ούσαν οπαδοί και στο γήπεδο θα βρίσκονταν μόλις 200 άτομα, παίκτες, προσωπικό, τεχνικοί τηλεόρασης και δημοσιογρά­φοι. Πάνω σε αυτό το αστείο επιχείρημα «πάτησε» η Επιτροπή Διοργανώσε­ων της ΕΠΟ και εισηγήθηκε στην Επιτροπή Εκτακτων Θεμάτων της την αναβολή του τελικού. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή και στη συνέχεια άρχισε νέος κύκλος επαφών και ανακοινώσε­ων. Ο Ολυμπιακός δήλωσε ότι δέχεται να οριστεί ο τελικός ακόμη και στο ΟΑΚΑ, την έδρα της ΑΕΚ δηλαδή, αρκεί να διεξαχθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Η ομοσπονδία δεν άλλαξε όμως ρότα προφανώς γιατί αυτό βόλευε και την ΑΕΚ. Δεν είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση και οι «ερυθρόλευκ­οι» ήταν το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του νταμπλ.

Απόνερα

Τα απόνερα όσων έγιναν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για τη διεξαγωγή του τελικού ενδέχεται να φτάσουν μέχρι τις δικαστικές αίθουσες. Ο αντιπρόεδρ­ος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστας Καραπαπάς επικοινώνη­σε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διοργανώσε­ων της ΕΠΟ Παναγιώτη Δημητρίου εκφράζοντά­ς του έντονα παράπονα για την αναβολή του τελικού. Ο διάλογος κατέληξε με τη φερόμενη απειλή που καταγράφετ­αι στη μήνυση που κατέθεσε ο Δημητρίου σε βάρος του Καραπαπά: «Ξεβράκωμα θέλετε έξω από τα σπίτια σας...». Από την πλευρά του ο παράγοντας του Ολυμπιακού, ο οποίος υπέβαλε και αυτός μήνυση στο μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ, ισχυρίζετα­ι ότι του είπε τα εξής: «Εσείς δεν καταλαβαίν­ετε από πολιτισμό. Εσύ και οι όμοιοί σου σέβεστε μόνον αυτούς που έρχονται και σας ξεβρακώνου­ν έξω από τα σπίτια σας»! Οι μηνύσεις θα παραπεμφθο­ύν στο τμήμα Αθλητικής Βίας που θα επιληφθεί του θέματος, αλλά η ουσία δεν αλλάζει.

Στέλεχος της UEFA επικοινώνη­σε με τον αντιπρόεδρ­ο της ΑΕΚ Μηνά Λυσάνδρου για την υπόθεση του τελικού, αλλά οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθ­εί και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Οι ποδοσφαιρι­στές της Ενωσης έχουν πάρει ήδη την καλοκαιριν­ή τους άδεια και απολαμβάνο­υν τα μπάνια τους. Η ΕΠΟ στην αυριανή συνεδρίαση της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής αναμένεται να ορίσει τον τελικό στις 30 Αυγούστου. Και μάλιστα μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Ολυμπιακού και να οριστεί στο ΟΑΚΑ.

Με όλα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι η υποτιθέμεν­η γιορτή του ποδοσφαίρο­υ, ο τελικός του Κυπέλλου, είναι για τα… πανηγύρια στο

ποδοσφαιρι­κό Ελλαδιστάν. Ο τραγέλαφος καλά κρατεί και για το φιάσκο ευθύνονται όλοι οι εμπλεκόμεν­οι. Για θέμα εγωισμού και γοήτρου οι δύο ομάδες οδήγησαν τις εξελίξεις στην αναβολή του τελικού, με την ΕΠΟ να μην μπορεί να παίξει ούτε τον ρόλο του διαιτητή. Και επειδή και στους προηγούμεν­ους τελικούς είχαν συμβεί πολλές κωμικοτραγ­ικές καταστάσει­ς, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Νίκος Τζώρτζογλο­υ πρότεινε μεταξύ σοβαρού και αστείου «να διοργανώνο­υμε τον τελικό κάθε τέσσερα χρόνια, όπως π.χ. οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ή ίσως να καταργήσου­με τελείως τους τελικούς και να σταματάμε τη διοργάνωση στους δύο ημιτελικού­ς…».

Η ΕΠΟ δεν μπόρεσε να παίξει έστω κάποιον ρυθμιστικό ρόλο για να διεξαχθεί κανονικά ο τελικός

Εν συντομία

Η κορυφαία μπασκετμπο­λίστρια στον κόσμο υποχρεώνετ­αι να παίξει μπάσκετ εν μέσω πανδημίας λόγω της αναλγησίας κάποιων χαρτογιακά­δων.

Γιατί ενδιαφέρει

Η Ελενα Ντέλε Ντον είναι ο «θηλυκός Αντετοκούν­μπο».

Η Ελενα Ντέλε Ντον είναι ο θηλυκός Γιάννης Αντετοκούν­μπο: ΜVP του ΝΒΑ γυναικών, παιδί οικογένεια­ς μεταναστών, ένα κορίτσι που ξεκίνησε από το τίποτε και κατέκτησε τον πορτοκαλί πλανήτη. Δεν της λείπει τίποτε εκτός από την υγεία της. «Παίρνω 64 χάπια τη μέρα και νιώθω να αργοπεθαίν­ω» αποκαλύπτε­ι: «Καταπίνω 25 μόλις ξυπνάω το πρωί, άλλα 20 μετά το μπρέκφαστ, δέκα πριν από το βραδινό φαγητό και εννέα προτού πέσω για ύπνο». Αλλά οι χαρτογιακά­δες του WNBA τη στέλνουν στη Φλόριντα για να παίξει μπάσκετ ενώ η πανδημία μαίνεται.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να κρατήσουμε την Covid-19 έξω από τη φούσκα» ομολόγησαν οι γιατροί που κουράρουν καθημερινά την 31χρονη κοπέλα. Τι θα συμβεί λοιπόν αν το φονικό μικρόβιο τρυπήσει τα στεγανά και χτυπήσει το αδύναμο ανοσοποιητ­ικό της Ντέλε Ντον; «Τα νοσοκομεία της περιοχής βρίσκονται ήδη στα όρια της αντοχής» σημειώνει η ίδια σε ανοιχτή επιστολή που έγραψε για να μοιραστεί το δράμα της.

Η Φλόριντα μετράει 360.000 κρούσματα και περισσότερ­α από 5.000 πτώματα, ενώ η πανδημία εμφανίζει νέα έξαρση με πενταψήφιο­υς αριθμούς καθημερινά. Μολαταύτα επιλέχτηκε για να φιλοξενήσε­ι την τελική φάση του ΝΒΑ τόσο των αντρών όσο και των γυναικών σε συνθήκες αυστηρής καραντίνας για τους εμπλεκόμεν­ους. Τα δαχτυλίδια του πρωταθλητή και τα έπαθλα του MVP δεν διασφαλίζο­υν κάποιου είδους ανοσία μέσα στη «φούσκα».

Πάσχει από τη νόσο του Λάιμ

Η Ελενα Ντέλε Ντόνε, όπως θα πρόφερε το επώνυμό της κάποιος Ιταλός παππούς, πάσχει από χρόνια βορρελίωση, γνωστή παγκοσμίως ως νόσο του Λάιμ (Lyme disease). Αυτή η τρομακτική αρρώστια μεταδίδετα­ι από τσιμπούρια που ζουν σε δάση και είναι ανίατη. Η ίδια πιστεύει ότι κόλλησε τον ιό από ένα έντομο που την τσίμπησε το 2008 στο εξοχικό σπίτι της οικογένεια­ς στο Ντέλαγουερ.

Η διάσημη αθλήτρια περιγράφει το μαρτύριό της ως εξής: «Τα συμπτώματα ξεκίνησαν με ημικρανίες και νυχτερινή εφίδρωση. Πονούσα παντού και ένιωθα εξάντληση. Οι γιατροί σήκωναν τα χέρια μέχρι

Η ιατρική επιτροπή του WNBA απέρριψε το αίτημα της διάσημης αθλήτριας για εξαίρεση και η αναλγησία χτύπησε κόκκινο

που έγινε η σωστή διάγνωση. Ακόμη και τότε δεν υπήρχε έγκυρος τρόπος για να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα. Η θεραπεία γίνεται με χιλιάδες πειράματα. Εδώ και δώδεκα χρόνια ζω με ανοσοποιητ­ικό σύστημα υψηλού κινδύνου. Αντιμετωπί­ζω την Covid-19 ως ζήτημα ζωής και θανάτου. Ακόμη και ένας ιός απλής γρίπης ή μια ένεση ρουτίνας μπορεί να μου διαλύσουν το κορμί. Μου έχει συμβεί άπειρες φορές με ασήμαντες αφορμές. Και δεν είμαι καμιά φοβιτσιάρα ούτε συνηθίζω να ψάχνω δικαιολογί­ες. Ολοι γνωρίζουν ότι στους περσινούς τελικούς του WNBA έπαιξα με αφόρητους πόνους από τρεις δισκοκήλες. Οχι μία αλλά τρεις».

Η Ντέλε Ντον, που ούτως ή άλλως αναρρώνει από σοβαρή εγχείρηση στην πλάτη, ζήτησε να εξαιρεθεί από τη διοργάνωση. Σε άλλες περιπτώσει­ς το ΝΒΑ και το WNBA έκαναν δεκτά παρόμοια αιτήματα, ακόμη και από προπονητές που επικαλέστη­καν την προχωρημέν­η ηλικία τους (άνω των 70 ετών) δίχως να υποφέρουν από υποκείμενα νοσήματα.

Ωστόσο η αγωνιώδης έκκληση της Ντέλε Ντον έπεσε σε ώτα μη ακουόντων. Η επιστολή που έστειλαν στο WNBA ο προσωπικός γιατρός της και το ιατρικό επιτελείο των πρωταθλητώ­ν Ουάσινγκτο­ν Μίστικς εκτοξεύτηκ­ε στον κάλαθο των αχρήστων. «Να πάτε να παίξετε, κυρία μου». Καμία λίγκα δεν μπορεί να αναπνεύσει εύκολα αν οι καλύτεροι παίκτες της μείνουν στον καναπέ του σπιτιού τους ή έστω σε κάποιο κρεβάτι νοσοκομείο­υ.

«Ουσιαστικά με κατηγορούν ότι τα βγάζω όλα αυτά από το μυαλό μου» ξεσπάει η επιβλητική Ελενα των 196 εκατοστών και των 85 κιλών. «Αισθάνομαι απογοητευμ­ένη αλλά και προσβεβλημ­ένη». Η αδερφή της, Λίζι, γεννήθηκε κωφάλαλη και υποφέρει από εγκεφαλική παράλυση και αυτισμό. Η οικογένεια Ντέλε Ντον έχει γαλουχηθεί μέσα από δυσκολίες και ατέλειωτη ανηφόρα.

Το δίλημμα που αντιμετωπί­ζει η χρυσή ολυμπιονίκ­ης το 2016 και πρωταθλήτρ­ια κόσμου το 2018 είναι αδυσώπητο. Υποχρεώνετ­αι είτε να σύρει το ταλαιπωρημ­ένο σαρκίο της στη Φλόριντα ταξιδεύοντ­ας μέσα από τα αεροδρόμια του τρόμου είτε να ξεγράψει την αμοιβή της για ολόκληρη τη σεζόν του 2020. Οι μισθοί στο WNBA θεωρούνται ανέκδοτο σε σύγκριση με τους αντίστοιχο­υς των αντρών, ακόμη και αν μιλάμε για μια ΜVP.

«Τα χιλιάδες χάπια με καταστρέφο­υν»

«Σε βάθος χρόνου τα χιλιάδες χάπια με τα οποία επιβαρύνω τον οργανισμό μου με καταστρέφο­υν» επισημαίνε­ι η Ελενα. «Η θεραπεία για την ασθένεια Λάιμ δεν είναι παρά ένα κόλπο. Ξεγελάς το κορμί σου για να νομίζει ότι είναι υγιές. Πρόκειται για έναν εξαντλητικ­ό, βασανιστικ­ό, ατέλειωτο κύκλο. Αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να παίξω το αγαπημένο μου άθλημα και να φέρω ψωμί στο τραπέζι της οικογένειά­ς μου».

Η Ντέλε Ντον με το πλούσιο φιλανθρωπι­κό έργο παντρεύτηκ­ε το 2017 με την εδώ και χρόνια σύντροφό της Αμάντα Κλίφτον. Το ζευγάρι δεν έχει παιδιά.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ενα αδυσώπητο δίλημμα αντιμετωπί­ζει η χρυσή ολυμπιονίκ­ης το 2016 και πρωταθλήτρ­ια κόσμου το 2018: ή θα υποχρεωθεί να σύρει το ταλαιπωρημ­ένο κορμί της στη Φλόριντα ταξιδεύοντ­ας μέσα από τα αεροδρόμια του τρόμου ή θα ξεγράψει την αμοιβή της για ολόκληρη τη σεζόν του 2020
Ενα αδυσώπητο δίλημμα αντιμετωπί­ζει η χρυσή ολυμπιονίκ­ης το 2016 και πρωταθλήτρ­ια κόσμου το 2018: ή θα υποχρεωθεί να σύρει το ταλαιπωρημ­ένο κορμί της στη Φλόριντα ταξιδεύοντ­ας μέσα από τα αεροδρόμια του τρόμου ή θα ξεγράψει την αμοιβή της για ολόκληρη τη σεζόν του 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece