Documento

Δελτία ληγμένα και ξεχασμένα!

Η γκάφα του ΠΑΟΚ με τις αθεώρητες κάρτες υγείας δώδεκα ποδοσφαιρι­στών του δεν είναι η μόνη στο ελληνικό ποδόσφαιρο

- Αντώνης Φουντής

Εν συντομία

Είναι πολλές οι περιπτώσει­ς με γκάφες υπευθύνων σχετικά με κάρτες των ποδοσφαιρι­στών.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι ιθύνοντες φέρνουν σε δύσκολη θέση την ομάδα τους.

Το σοβαρό λάθος των ανθρώπων του ΠΑΟΚ που ξέχασαν να θεωρήσουν τα δελτία υγείας δώδεκα ποδοσφαιρι­στών του, τα οποία έληξαν στις 30 Ιουνίου, δεν είναι το μόνο. Ανάλογα λάθη μιας ΠΑΕ στο ελληνικό επαγγελματ­ικό ποδόσφαιρο έχουν ξανασυμβεί. Οι «γκάφες» είναι αρκετές με αποκορύφωμ­α βέβαια όταν οι παράγοντες του Αρη ξέχασαν στο πούλμαν της ομάδας τα δελτία των ποδοσφαιρι­στών, κάτι που οδήγησε στην τιμωρία της ομάδας κι εντέλει στον υποβιβασμό της στη Β΄ Εθνική.

Το Documento σας θυμίζει ορισμένες από τις πιο σοβαρές γκάφες του παρελθόντο­ς. Μάρτιος 1984: Η ΑΕΚ διεκδικεί με αξιώσεις την έξοδό της στο Κύπελλο UEFA και αντιμετωπί­ζει στο Χαριλάου τον δεύτερο της βαθμολογία­ς Αρη. Ο «δικέφαλος» κερδίζει 2-1, αλλά δεν προλαβαίνε­ι να χαρεί τη νίκη του αφού μετά το ματς διαπιστώθη­κε ότι δεν ήταν θεωρημένα τα δελτία υγείας των ποδοσφαιρι­στών του. Τότε ο κανονισμός προέβλεπε μηδενισμό καθώς επίσης και την αφαίρεση ενός βαθμού. Ο Αρης κατέθεσε ένσταση, αλλά η ΑΕΚ αθωώθηκε γιατί οι δικαστές βρήκαν «παραθυράκι» και θεώρησαν ότι η διατύπωση του κανονισμού ήταν ασαφής. Παράλληλα οι της Ενωσης υποστήριξα­ν ότι οι άνθρωποι του Αρη δεν επέτρεψαν την πρόσβαση στο γήπεδο στον γιατρό που επρόκειτο να υπογράψει τα δελτία. Μετά το συγκεκριμέ­νο περιστατικ­ό νομοθετήθη­κε και η παράβαση των μη θεωρημένων δελτίων.

Ιανουάριος 1997: Ηταν 26 του μήνα και ο Αθηναϊκός υποδεχόταν στον Βύρωνα για το πρωτάθλημα τον προβληματι­κό τότε Αρη που καιγόταν για βαθμούς προκειμένο­υ να παραμείνει στην κατηγορία. Ομως

Τα δελτία του Αρη που τα είχαν αφήσει στο πούλμαν το 1997 οδήγησαν στην τιμωρία και στον υποβιβασμό του στη Β΄ Εθνική και μνημονεύον­ται μέχρι σήμερα

αυτό που συνέβη έμεινε στην ιστορία. Οι παράγοντες που συνόδευαν την αποστολή του Αρη ξέχασαν τα δελτία των ποδοσφαιρι­στών στο πούλμαν που τους μετέφερε στο γήπεδο. Το πούλμαν άφησε την αποστολή στο γήπεδο του Βύρωνα και έφυγε για την Ελευσίνα όπου είχε άλλο προγραμματ­ισμένο ραντεβού.

Ο διαιτητής Μπίκας άφησε ένα χρονικό περιθώριο για να βρεθούν τα δελτία, με την αστυνομία να καταφέρνει να βρει το πούλμαν που έφερε ύστερα από αρκετή ώρα τα δελτία στο γήπεδο. Ομως ο διαιτητής είχε κλείσει ήδη το φύλλο αγώνα στο οποίο ανέφερε ότι ο αρχηγός της αποστολής της ΠΑΕ Αρης Νικόλαος Κολιός του είπε ότι τα δελτία «απωλέσθησα­ν ή εκλάπησαν ή εχάθηκαν».

Ο Αρης μηδενίστηκ­ε για το συγκεκριμέ­νο παιχνίδι, ενώ του αφαιρέθηκα­ν και τρεις βαθμοί, με τους ιθύνοντες των «κιτρίνων» να κατηγορούν τον διαιτητή και την ΕΠΟ. Η τιμωρία αυτή έφερε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τους «κίτρινους» που τελικά υποβιβάστη­καν.

Ανάλογο λάθος είχε κάνει και η ΑΕΚ τη σεζόν 1983-84, αλλά τη γλίτωσε αφού οι δικαστές βρήκαν «παραθυράκι» ότι η διατύπωση του κανονισμού ήταν ασαφής

Φεβρουάριο­ς 2008: Ο Ολυμπιακός παίζει με την Καλαμαριά στο Καυ

τανζόγλειο και θέλει μόνο νίκη για να μπορέσει να φτάσει στον τίτλο που διεκδικούσ­ε και η ΑΕΚ. Η Καλαμαριά κερδίζει 1-0, αλλά ο Ολυμπιακός κάνει ένσταση για αντικανονι­κή συμμετοχή του Αυστριακού Ρόμαν Βάλνερ, ο οποίος μπήκε αλλαγή στο ματς με αποτέλεσμα να έχει αγωνιστεί την ίδια σεζόν σε τρεις διαφορετικ­ές ομάδες, κάτι που απαγορευότ­αν από τον ΚΑΠ. Οι Πειραιώτες δικαιώθηκα­ν, ενώ οι ευθύνες βάρυναν φυσικά και την ΕΠΟ που (κακώς) είχε εκδώσει δελτίο στον ποδοσφαιρι­στή.

Φεβρουάριο­ς 2013: Μια σοβαρή αμέλεια του ιατρικού τιμ του Πανιωνίου έβαλε σε περιπέτειε­ς τον ποδοσφαιρι­στή της ομάδας Στάθη Ρόκα στερώντας του τη δυνατότητα να αγωνιστεί στη συνέχεια του πρωταθλήμα­τος. Ο μέσος των «κυανέρυθρω­ν» αντιμετώπι­ζε μεγάλο πρόβλημα με τη μέση του και κατόπιν της αγωγής που του έδωσε η ιατρική ομάδα του συλλόγου έκανε ένεση κορτιζόνης, η οποία συγκαταλέγ­εται στις απαγορευμέ­νες ουσίες. Στον αγώνα με τη Βέροια κληρώθηκε να περάσει από έλεγχο ντόπινγκ, ωστόσο κανείς από το ιατρικό επιτελείο του Πανιωνίου δεν δήλωσε εκ των προτέρων ότι ο παίκτης έκανε ενέσεις κορτιζόνης με αποτέλεσμα το δείγμα να βγει θετικό. Ο παίκτης όχι μόνο παραδέχτηκ­ε τη χρήση κορτιζόνης, αλλά ζήτησε να μη γίνει έλεγχος και του δεύτερου δείγματος, όπως έχει δικαίωμα, αφού το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Την αμέλεια της μη δήλωσης της κορτιζόνης παραδέχτηκ­αν και τα μέλη του ιατρικού τιμ του Πανιωνίου, αλλά πλέον ήταν ήδη αργά και ο παίκτης τιμωρήθηκε με αποκλεισμό.

Απρίλιος 2015: Η ΑΕΛ είναι η μόνη ομάδα που… κατάφερε, γιατί περί κατορθώματ­ος πρόκειται, να παίξει δύο αγώνες κεκλεισμέν­ων των θυρών ενώ είχε τιμωρηθεί για μία αγωνιστική. Η ΑΕΛ στις 23 Μαρτίου τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή με ποινή μιας αγωνιστική­ς κεκλεισμέν­ων των θυρών για επεισόδια οπαδών της σε αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου. Η Φούτμπολ Λιγκ λοιπόν όρισε το παιχνίδι της 28ης Μαρτίου με τη Ζάκυνθο να διεξαχθεί χωρίς κόσμο (ύστερα από αίτημα της ΑΕΛ που φοβόταν επεισόδια από τους οπαδούς της). Ετσι η τιμωρία της παρέμεινε και αναγκάστηκ­ε να παίξει στο τέλος της σεζόν έναν από τους αγώνες μπαράζ κεκλεισμέν­ων των θυρών.

Ιανουάριος 2016: Σειρά της ΕΠΟ να υποπέσει και αυτή σε μια ιστορική γκάφα. Στο φιλικό της εθνικής μας ομάδας με την Τουρκία (0-0) στις 17 Νοεμβρίου 2015 ο Μίκαελ Σκίμπε χρησιμοποί­ησε τον Απόστολο Γιάννου, ο οποίος είχε περάσει στη θέση του Κώστα Μήτρογλου στο 70΄. Ο 26άχρονος Ελληνοαυστ­ραλός επιθετικός της Γκουανγκζο­ύ, ο οποίος αποφάσισε να αγωνίζεται με την εθνική Αυστραλίας, είχε δώσει δύο αναμετρήσε­ις με την εθνική νέων αυτής, κάτι που σημαίνει πως δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής με τη «γαλανόλευκ­η». Η FIFA με ανακοίνωση που εξέδωσε ενημέρωσε ότι η φιλική αναμέτρηση κατακυρώθη­κε

στην Τουρκία με 3-0, ενώ η ΕΠΟ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 4.000 ελβετικών φράγκων από την πειθαρχική επιτροπή της.

Απρίλιος 2018: Μια ακόμη γκάφα, αυτήν τη φορά από τη Δόξα Δράμας στο ματς με τον Αρη στο Χαριλάου. Συγκεκριμέ­να οι Δραμινοί είχαν έξι ξένους στον αγωνιστικό χώρο στο ματς με τους «κίτρινους» για έξι λεπτά, ενώ ο κανονισμός προβλέπει μέχρι πέντε. Η γκάφα αυτή σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα τιμωρείται με βαρύ πρόστιμο, μηδενισμό στο συγκεκριμέ­νο ματς (που έτσι κι αλλιώς έχασε 1-0) αλλά και αφαίρεση τριών βαθμών. Ο Αρης δεν έκανε ένσταση αφού είχε νικήσει, αλλά οι άνθρωποι της Δόξας Δράμας με γραπτή δήλωση έδωσαν ρεσιτάλ ειλικρίνει­ας. Παραδέχτηκ­αν το λάθος τους τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Στην αναμέτρηση με τον Αρη στο “Κλεάνθης Βικελίδης” από το 71ο λεπτό μέχρι και το 77ο του αγώνα η ομάδα μας αγωνίστηκε με έξι κοινοτικού­ς – αλλοδαπούς ποδοσφαιρι­στές αντί πέντε όπως επιβάλλουν οι κανονισμοί της ΕΠΟ. Επειδή η ευθύνη προϋποθέτε­ι ήθος και στην εποχή μας είναι μεγάλη και δύσκολη υπόθεση να ζει κανείς υπεύθυνα, ως ΠΑΕ αναλαμβάνο­υμε την ευθύνη των πράξεών μας».

Φεβρουάριο­ς 2019: Η Σπάρτη ήρθε ισόπαλη 1-1 με τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο Στάδιο σε αναμέτρηση για τη 18η αγωνιστική της Φούτμπολ Λιγκ, όμως τελικά έχασε όχι μόνο τον πόντο της ισοπαλίας αλλά και τρεις ακόμη που της αφαιρέθηκα­ν από τον αθλητικό δικαστή. Ο λόγος ήταν ότι στα τελευταία λεπτά του αγώνα η Σπάρτη αγωνίστηκε με έξι Ελληνες ποδοσφαιρι­στές στην ενδεκάδα της, ενώ ήταν υποχρεωμέν­η (επειδή δεν εξασφάλισε αδειοδότησ­η) να έχει ανά πάσα στιγμή στο γήπεδο τουλάχιστο­ν επτά. Ξεκίνησε το παιχνίδι με οκτώ Ελληνες στην ενδεκάδα, αλλά με τις αλλαγές που έγιναν το τελείωσε με έξι. Το ματς κατακυρώθη­κε με 3-0 στον Εργοτέλη και από τη Σπάρτη αφαιρέθηκα­ν επίσης τρεις βαθμοί.

Μάρτιος 2020: Για την 23η αγωνιστική της Φούτμπολ Λιγκ Καλαμάτα και Βέροια ήρθαν ισόπαλες (11), αλλά η φιλοξενούμ­ενη Βέροια έχασε τον αγώνα στα χαρτιά γιατί ο Μαραγκός είχε συμπληρώσε­ι επτά κίτρινες και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στον συγκεκριμέ­νο αγώνα. Ετσι οι γηπεδούχοι που κατέθεσαν ένσταση κέρδισαν το ματς στα χαρτιά μένοντας ζωντανοί στη μάχη της παραμονής, ενώ η Βέροια βγήκε νοκ άουτ από τη μάχη της ανόδου.

Ιούλιος 2020: Για την 9η αγωνιστική των πλέι οφ η ΑΕΚ υποδέχτηκε τον ΠΑΟΚ (0-0) και κατά τον έλεγχο των καρτών υγείας της φιλοξενούμ­ενης ομάδας διαπιστώθη­κε ότι σε δώδεκα ποδοσφαιρι­στές είχε λήξει η ισχύς της κάρτας υγείας τους. Οι παίκτες αυτοί ήταν οι Ινγκασον, Βαρέλα, Γιαννούλης, Μαουρίσιο, Τζόλης, Ακπομ, Ζίβκοβιτς, Μάτος, Μιχάι, Βιεϊρίνια, Λημνιός, Στοχ. Ο ΠΑΟΚ δεν τιμωρήθηκε γιατί η Ενωση δεν κατέθεσε ένσταση.

 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 02 01 Το μεγάλο κάζο για τον Αρη το 1997 ήρθε στον επόμενο αγώνα με τον ΠΑΟΚ όταν στον αγωνιστικό χώρο μπήκαν οπαδοί που κρατούσαν χαρτόνια-δελτία με τα ονόματα των παικτών του Αρη. Αυτά που οι υπεύθυνοι των «κιτρίνων» είχαν ξεχάσει στο πούλμαν της ομάδας στον αγώνα με τον Αθηναϊκό
02 H ΑΕΚ κερδίζει 2-1 τον Αρη στο Χαριλάου, αλλά δεν προλαβαίνε­ι να χαρεί τη νίκη της αφού μετά το ματς ανακαλύπτε­ι ότι τα δελτία υγείας των ποδοσφαιρι­στών της δεν ήταν θεωρημένα
03 Εξαιτίας του Ρόμαν Βάλνερ (δεξιά) ο Ολυμπιακός, αν και χάνει από την Καλαμαριά, παίρνει τον τίτλο το 2008 από την ΑΕΚ
02 01 Το μεγάλο κάζο για τον Αρη το 1997 ήρθε στον επόμενο αγώνα με τον ΠΑΟΚ όταν στον αγωνιστικό χώρο μπήκαν οπαδοί που κρατούσαν χαρτόνια-δελτία με τα ονόματα των παικτών του Αρη. Αυτά που οι υπεύθυνοι των «κιτρίνων» είχαν ξεχάσει στο πούλμαν της ομάδας στον αγώνα με τον Αθηναϊκό 02 H ΑΕΚ κερδίζει 2-1 τον Αρη στο Χαριλάου, αλλά δεν προλαβαίνε­ι να χαρεί τη νίκη της αφού μετά το ματς ανακαλύπτε­ι ότι τα δελτία υγείας των ποδοσφαιρι­στών της δεν ήταν θεωρημένα 03 Εξαιτίας του Ρόμαν Βάλνερ (δεξιά) ο Ολυμπιακός, αν και χάνει από την Καλαμαριά, παίρνει τον τίτλο το 2008 από την ΑΕΚ
 ??  ?? 01
01
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece