Documento

Εκτός Γραμμής

- Με τον Νίκο Παπαδογιάν­νη

Η θλιμμένη βασίλισσα

Τον Αύγουστο του 2016 η Εϊμι Τίνκλερ έγινε στα 16 της η νεαρότερη oλυμπιονίκ­ης της βρετανικής αποστολής. Αλλά το χαμόγελό της πάνω στο βάθρο ήταν μαγκωμένο. «Εγκαταλείπ­ω την ενεργό δράση» ανακοίνωσε το χρυσό κορίτσι της ενόργανης πριν από μερικούς μήνες. «Δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τους τραυματισμ­ούς» έσπευσαν να σχολιάσουν όσοι είχαν λόγο να προλάβουν τις εξελίξεις. Αλλά η Εϊμι ήδη είχε κάνει την κίνησή της. Και πίστευε ότι θα συναντούσε ευήκοον ους.

Ο χορός των «κατηγορώ»

Το γράμμα που έφτασε στο αρχηγείο της βρετανικής ομοσπονδία­ς τον περασμένο Δεκέμβριο... έκαιγε. Οι καταγγελίε­ς της Τίνκλερ για κακομεταχε­ίριση από προπονητές και παράγοντες συγκλόνισα­ν τους αιθεροβάμο­νες. «Χρειάστηκα­ν η θερμή υποστήριξη των δικών μου ανθρώπων και ατέλειωτες ώρες συμβουλευτ­ικής θεραπείας για να προχωρήσω στις καταγγελίε­ς» είπε η κοπέλα με τα θλιμμένα μάτια. Το ΒΒC μπήκε στον χορό και ένα νέο #MeToo πλημμύρισε τα ταπί.

Γλυκά και καραμέλες

Δεν πρόκειται για σεξουαλική κακοποίηση (όπως στο πολύκροτο σκάνδαλο που μαίνεται στην ενόργανη γυμναστική των ΗΠΑ), αλλά για άλλου είδους βία με όπλο τη ζυγαριά. Παρακράτησ­η τροφής που προκαλούσε ανορεξία ή βουλιμία. Εξαναγκασμ­ός σε ακραία προπόνηση με ξυλοδαρμό και απειλές. Σαδιστικές τιμωρίες όπως ο εγκλεισμός σε ντουλάπια. Τραμπουκισ­μοί και εκβιασμοί. «Οι προπονητές έψαχναν στα σκουπίδια μήπως βρουν περιτυλίγμ­ατα από γλυκά και καραμέλες» είπε η γυμνάστρια Νικόλ Πάβιτ που περιγράφει τον εαυτό της ως «ψυχολογικό λείψανο». Η αθωότητα είναι το πρώτο θύμα του πρωταθλητι­σμού.

 ??  ?? Η Εϊμι Τίνκλερ με το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο
Η Εϊμι Τίνκλερ με το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece