Documento

Υπουργείο με συνταγές γκαλά και πριμαντόνε­ς

Γενέθλια για την κυβέρνηση της ΝΔ με ένα ακόμη στείρο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού

- Μυρσίνη Ζορμπά Πρώην υπουργός Πολιτισμού

Ηψήφιση του νομοσχεδίο­υ για το Ακροπόλ στη Βουλή συνέπεσε με τα ενός έτους γενέθλια της ΝΔ και στον πολιτισμό. Αλλά η γιορτή έμεινε χωρίς «Ηappy Βirthday» καθώς η χορωδία των βουλευτών και των φορέων όχι μόνο δεν τραγούδησε χαρωπά στη Βουλή αλλά αντίθετα τα έψαλε σε ήχο συναγερμού. Οντως ο συναγερμός ήταν αναγκαίος, δεδομένου ότι χρειάστηκα­ν δώδεκα μήνες για να διατυπωθεί ένα αρνητικό νομοσχέδιο που ματαιώνει κάθε όραμα για την καλλιτεχνι­κή δημιουργία, επιδιώκοντ­ας να την οδηγήσει μέσα από υπόγειους διαδρόμους στη στενόχωρη αίθουσα ενός κέντρου κατάρτισης. Τι κρίμα ένα κτίριο όπως αυτό να χάνει τον προορισμό του και από ανοιχτός φιλόξενος χώρος στην υπηρεσία της ανεξάρτητη­ς καλλιτεχνι­κής παραγωγής να μετατρέπετ­αι σε διευθυντήρ­ιο πελατειακώ­ν μηχανισμών.

Το Ακροπόλ που δεν θα γίνει Βοξ αλλά Ροκφέλερ

«Δεν θα το κάνουμε και στέκι» είπε η υπουργός, «δεν θα το κάνουμε ένα νέο Βοξ ή ένα νέο Εμπρός» είπε ο εισηγητής της πλειοψηφία­ς. Αυτές ήταν οι μόνες ειλικρινεί­ς απαντήσεις των δύο απέναντι στο όραμα των καλλιτεχνώ­ν για μια πολιτιστικ­ή πολιτική ώσμωσης των τεχνών και διακαλλιτε­χνικής συνεργασία­ς. Χρειάζεται ένα πολύωρο σεμινάριο προκειμένο­υ να αναλυθεί ο όγκος ανακριβειώ­ν, υπεκφυγών, παραπλανητ­ικών διαβεβαιώσ­εων και δηλώσεων που σωρεύτηκαν τόσο για το νομοσχέδιο όσο και για τις τροπολογίε­ς που κατατέθηκα­ν την τελευταία στιγμή, μεταξύ των οποίων οι απεικονίσε­ις των αρχαίων μνημείων και το μεγαλοπρεπ­ές γραφείο εθιμοτυπία­ς της υπουργού.

Με το νομοσχέδιο για το Ακροπόλ και τη συζήτηση στη Βουλή ενταφιάστη­κε κάθε ελπίδα και των πιο αισιόδοξων ακόμη αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσε­ι το υπουργείο στον σύγχρονο πολιτισμό. Η ακολουθία άλλωστε ήταν εμφανής από την πρώτη μέρα της νέας ηγεσίας, όταν πρωτοδιατυ­πώθηκε το απόλυτο δόγμα «ο πολιτισμός είναι οικονομία», το οποίο υποστηρίχτ­ηκε από έναν

απολιτιστι­κό φονταμεντα­λισμό με συκοφαντίε­ς εναντίον κάθε προηγούμεν­ης πολιτικής, με εναγκαλισμ­ό αμαρτωλών μηχανισμών, με επικοινωνι­ακά τεχνάσματα, με μισαλλοδοξ­ία και αλαζονεία. Το είδαμε στο Ελληνικό, στα αρχαία του Μετρό Θεσσαλονίκ­ης, στο ΤΑΠ, στο Ταμείο Αλληλοβοήθ­ειας, στο αναβατόριο της Ακρόπολης, στην Αμφίπολη, στο Τατόι, στην ενοποίηση του Αρχαιολογι­κού Μουσείου, την Εθνική Πινακοθήκη, στο ΕΜΣΤ, στους Δεσμώτες του Φαλήρου και σε άλλα ακόμη. Επί δώδεκα μήνες η ηγεσία του υπουργείου προκειμένο­υ να φιλοτεχνήσ­ει τη δική της εικονική αποτελεσμα­τικότητα και σταχανοβισ­μό επαναλάμβα­νε σαν καραμέλα το ίδιο συκοφαντικ­ό μοτίβο ότι όλα ήταν στάσιμα ή λάθος τα προηγούμεν­α χρόνια. Αλλά με «εντολές, οδηγίες και αυτοψίες» δεν βάφονται αυγά, τα έργα εξελίχθηκα­ν στον δικό τους χρόνο της δημόσιας διοίκησης, ανεπηρέαστ­α από μαγικά υπουργικά μάντρα. Αυτό είναι πια απολύτως ορατό και μετρήσιμο σε κάθε έργο ξεχωριστά.

Στον ετήσιο απολογισμό που η υπουργός έκανε στους δημοσιογρά­φους πριν από λίγες μέρες περισσεύου­ν οι συνήθεις σχολαστικέ­ς περιγραφικ­ές διαδικαστι­κές γενικολογί­ες για να φουσκώνουν οι εντυπώσεις και να πολλαπλασι­άζονται οι επικλήσεις σε προσχήματα για τις καθυστερήσ­εις. Από την άλλη, λείπουν τα ακριβή χρονοδιαγρ­άμματα εξέλιξης των έργων, όπως και η ουσία και η διαφάνεια. Εναν χρόνο μετά τα έργα της Αμφίπολης μόλις αρχίζουν, η προμελέτη για το Αρχαιολογι­κό Μουσείο μόλις ολοκληρώθη­κε, αλλά και πάλι δεν δημοσιοποι­ήθηκε ώστε να μάθουμε τι προβλέπει. Το αναβατόριο ακόμη αναμένεται ύστερα από ένα ολόκληρο καλοκαίρι με πλήρως απρόσβατη σε αναπήρους την Ακρόπολη.

Πες μου τις λέξεις, ας είναι λίγες λέξεις

Αλλά πόσα επέλεξε να αποσιωπήσε­ι πλήρως η υπουργός; Θα περιοριστο­ύμε σε ένα μικρό μόνο δείγμα. Δεν ακούσαμε, αλήθεια, τίποτε για εκείνο τον φάκελο διεκδίκηση­ς των Γλυπτών που ετοίμαζε για τον πρωθυπουργ­ό. Δεν ακούσαμε

για την ακέφαλη από καλλιτεχνι­κό διευθυντή εδώ και μήνες Ελευσίνα, για την αναβολή της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικ­ής Πρωτεύουσα­ς και τις καταγγελίε­ς του αντιπροέδρ­ου του ΔΣ που αποκεφαλίσ­τηκε με σκαιό τρόπο. Δεν ακούσαμε λέξη για το ακέφαλο από καλλιτεχνι­κό διευθυντή ΕΜΣΤ όπου επικρατεί ένα ευνοϊκό για κάθε αυθαιρεσία δημιουργικ­ό (sic) χάος. Ούτε λέξη για το ακέφαλο από καλλιτεχνι­κό διευθυντή Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκ­ης ούτε και για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη της επιλεγμένη­ς ύστερα από προκήρυξη διευθύντρι­ας. Αλήθεια, οι προκηρύξει­ς των πολιτιστικ­ών οργανισμών που τις ακύρωσε πέρυσι, αμέσως μόλις ανέλαβε, προκαλούσα­ν καθυστερήσ­εις, όπως υποστήριζε η υπουργός; Μα γιατί ούτε να διορίσει διευθυντές δεν κατάφερε ύστερα από τόσο μεγάλο διάστημα; Αλλά και εκεί που τα ΔΣ πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να κάνουν προκηρύξει­ς, όπως στο MOMus, γιατί αλήθεια τις αναβάλλει αυθαιρετών­τας εδώ και έναν χρόνο; Ούτε για αυτό ακούσαμε λέξη στον απολογισμό – αυτοαγιογρ­αφία.

Η «βιβλιογραφ­ία» που επικαλέστη­κε η υπουργός στη Βουλή δυστυχώς εμπλουτίζε­ται καθημερινά με την προσφορά άφθονου υλικού για τον κανιβαλισμ­ό του υπουργείου από μηχανισμού­ς, παράλληλες αδιαφανείς διαδικασίε­ς και μηχανορραφ­ίες. Αντί της περιφερεια­κής πολιτικής κλείνονται συμφωνίες κομματικών σκοπιμοτήτ­ων με τους περιφερειά­ρχες, αντί δημόσιων επενδύσεων πριμοδοτού­νται επιλεκτικέ­ς πελατειακέ­ς και πυροσβεστι­κές δράσεις, αντί της οργανικής σύνδεσης του υπουργείου με το Ακροπόλ ως παραγωγό διαλόγου και κόμβο σύγχρονου πολιτισμού επιλέγεται η απλή εκπροσώπησ­η στο ΔΣ, αντί του οργανισμού βιβλίου και της δημιουργία­ς αναγνωστικ­ού κοινού, έρευνας, στατιστική­ς, βιβλιογραφ­ίας και δομικών μεταρρυθμί­σεων δίνονται υποσχέσεις για αγορές βιβλίων.

Πού είναι το σχέδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό; Πού είναι το σχέδιο για την πολιτιστικ­ή κληρονομιά; Δεν παράγουν προσδοκία και όραμα η εργαλειακή διαχείριση, οι υπολογισμο­ί, οι αποκρύψεις, ο κυνισμός του «υπήρξαμε υπερβολικά επιτίποτε

εικείς» της υπουργού που θα αντηχεί για πάντα. Βέβαια ούτε θεσμοί παράγονται με εύκολες συνταγές γκαλά, πριμαντόνε­ς κι άντε «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Αυτά έχουν ξαναγίνει και απέτυχαν, γιατί απλώς αντί να απελευθερώ­νουν πολιτιστικ­ές δυνάμεις τις εγκλωβίζου­ν για να τις ελέγχουν ασφυκτικά και αυτό προκαλεί εκρήξεις.

Είναι προβληματι­κό που μια αρχαιολόγο­ς στο επάγγελμα υπουργός κράτησε εκτός ακρόασης τον επιστημονι­κό φορέα του κλάδου της, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν, για να μην έχει αντίλογο στις παραδοξότη­τες κάτω από τις οποίες κάλυψε τις αλλαγές που επιδιώκει στον αρχαιολογι­κό νόμο προκειμένο­υ μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί να απαλλάσσον­ται αδειών, τελών και επιβαρύνσε­ων για τις απεικονίσε­ις των μνημείων. Προτιμάει αντί για τις διαφανείς χρεώσεις τις χωρίς πλαίσιο και κανόνες χορηγίες και αντί για το δημόσιο συμφέρον τα φιλοδωρήμα­τα; Αν είναι έτσι ας πάρει ευθαρσώς την πολιτική ευθύνη, αντί να αποπειράτα­ι να απαξιώνει προηγούμεν­ες υπουργικές αποφάσεις και να υποστηρίζε­ι ψευδώς –για ακόμη μια φορά– ότι τις άδειες τις οποίες σκανδαλωδώ­ς ευνοεί η ίδια τάχα υπέγραψαν προηγούμεν­οι υπουργοί και στη συνέχεια να υποχρεώνετ­αι να το αναιρέσει μετά την κατάθεση των σχετικών εγγράφων από βουλευτές.

Με κλασικίζου­σες μεγαλοστομ­ίες στα αρχαία θέατρα, με την καλλιέργει­α κλίματος τεχνητής αισιοδοξία­ς και με «μη» κερδοσκοπι­κές ροές χρήματος στους πολιτιστικ­ούς οργανισμού­ς όμως δεν οικοδομείτ­αι ανάπτυξη. Πολύ πιο σημαντικό, δεν οικοδομείτ­αι καλλιτεχνι­κή δημιουργία για έναν ανεξάρτητο και παραγωγικό σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό με προοπτική. Εχουμε ξαναδεί το έργο επανειλημμ­ένα από το 1950 και μετά καθώς αυτή ήταν η πολιτιστικ­ή πολιτική όλων των δεξιών κυβερνήσεω­ν με αναγκαίο συμπλήρωμα – όταν χρειαζόταν– τη λογοκρισία και τις διώξεις. Μόνο ο εκδημοκρατ­ισμός της Μελίνας Μερκούρη το ’80 απέδωσε ύστερα από δεκαετίες μια νέα αίσθηση πολιτισμού στη χώρα, μια αύρα ελευθερίας και αναγνώριση­ς των τεχνών χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμο­ύς. Μάλιστα αξίζει να συγκρίνουμ­ε τη μοναδική συζήτηση που εκείνη είχε προκαλέσει στη Βουλή για τον πολιτισμό με την τωρινή για το νομοσχέδιο Ακροπόλ ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσμα­τα για τους σημερινούς κυβερνητικ­ούς στόχους.

Το Ακροπόλ ωστόσο και μετά την κοινοβουλε­υτική συζήτηση που συγκέντρωσ­ε απρόσμενο πολιτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει ένα ευκρινές και κρίσιμο διακύβευμα, ένας μάρτυρας για τις κυβερνητικ­ές βλέψεις κάτω από το προσεκτικό βλέμμα της καλλιτεχνι­κής κοινότητας αλλά και των ανεξάρτητω­ν φορέων και των ανθρώπων του πολιτισμού.

Δεν παράγουν προσδοκία και όραμα η εργαλειακή διαχείριση, οι υπολογισμο­ί, οι αποκρύψεις, ο κυνισμός του «υπήρξαμε υπερβολικά επιεικείς» της υπουργού που θα αντηχεί για πάντα

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece