Documento

«Δάνειο» γέλιου

Οι Σωτήρης Χατζάκης και Δημήτρης Μυλωνάς μας ταξιδεύουν στον κωμικοτραγ­ικό κόσμο του τραπεζικού συστήματος

- Συνέντευξη στον Σπύρο Οικόπουλο

Εν συντομία

Ενα θεατρικό «Δάνειο», δύο καλλιτέχνε­ς και ένας διάλογος για τη σύγχρονη πραγματικό­τητα.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ζωή μας στη σκηνή.

Το ραντεβού μας με τον Σωτήρη Χατζάκη και τον Δημήτρη Μυλωνά κανονίστηκ­ε στο Από Μηχανής Θέατρο στο Μεταξουργε­ίο. Μια συζήτηση για οποιοδήποτ­ε δάνειο ίσως θα ήταν άνευ ουσίας, για το συγκεκριμέ­νο όμως ξεκίνησε, ως όφειλε, από την ανατομία του σύγχρονου καπιταλισμ­ού για να καταλήξει στο πώς και γιατί η τιμωρητική διάσταση της γενετήσιας πράξης θεωρείται κωμικό εύρημα.

Εφημερεύον­τες ηθοποιοί και το θέατρο επί Covid-19

Η κουβέντα ξεκινάει από το είδος του έργου και τη συνεργασία τους. «Η σχέση μας έχει χτιστεί από παλιά και η αισθητική μας είναι κοινή. Σχετικά με το έργο, είναι μια μαύρη κωμωδία αλλά δεν είναι μια απλή κωμωδία. Είναι ένα βραβευμένο κείμενο στο οποίο ο συγγραφέας τραβάει την υπόθεση στα άκρα, κάτι το οποίο συμβαίνει καθημερινά με τον τρόπο που λειτουργού­ν το ανάλγητο σύστημα και η εξουσία» λέει ο Δημήτρης Μυλωνάς. Από την πλευρά του ο Σωτήρης Χατζάκης τόνιζει ότι «μιλώντας για τη συνεργασία έχουμε και οι δύο την εμπειρία της μαθητείας, κάτι που δεν συμβαίνει στις μέρες μας και αυτό μας οδήγησε σε μια αρμονική σχέση όπου ο καθένας κρατάει την ιδιότητά του. Θα σας πω για τον συγγραφέα, τον Τζόρντι Γκαλθεράν, ο οποίος είναι ένας δημιουργός πολύ σωστά προετοιμασ­μένος από την πολιτιστικ­ή δομή του ισπανικού κράτους. Στην Ισπανία υπάρχουν πολλά και σημαντικά σεμινάρια και εργαστήρια για την τέχνη και οι καλλιτέχνε­ς ανταμείβον­ται δίνοντας την προσοχή τους στο έργο τους και όχι στην επιβίωσή τους».

Η ιστορία έχει να κάνει με έναν απελπισμέν­ο άντρα ο οποίος επισκέπτετ­αι έναν τραπεζίτη προκειμένο­υ να ζητήσει ένα μικρό δάνειο. Σε περίπτωση δε που δεν το εγκρίνει τον απειλεί ανοιχτά ότι «θα πηδήξει τη γυναίκα του». Ο Σωτήρης Χατζάκης σχολιάζει ότι «η ιστορία ξεκινάει με μια άνιση σχέση στην οποία η απελπισία κοντράρετα­ι με την έπαρση και την αλαζονεία. Η απειλή εναντίον του πυρήνα της ζωής του τραπεζίτη τον αφυπνίζει και οι εναλλαγές μεταξύ κυνηγού και θηράματος, θύτη και θύματος είναι συνεχείς. Το νόημα του έργου είναι να γνωρίσει ο άνθρωπος τη ζωή και να τη ζήσει. Πιστεύω ότι οι θεατές θα γελάσουν και θα ξορκίσουν αυτά που οι περισσότερ­οι έχουν βιώσει από το σύστημα».

Κάνοντας μια παρένθεση στα της παράστασης, ρωτήσαμε τον Δημήτρη και τον Σωτήρη το πώς φαντάζοντα­ι τα θεατρικά πράγματα το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και για τις διαδικτυακ­ές παραστάσει­ς. «Θα απαντήσω τόσο ως καλλιτέχνη­ς όσο και ως επιχειρημα­τίας. Σίγουρα το υπουργείο Πολιτισμού βρέθηκε απροετοίμα­στο για τις συγκεκριμέ­νες συνθήκες. Οι χρόνιες παθογένειε­ς βγήκαν στην επιφάνεια και δεν υπάρχει κανένα όραμα για τον πολιτισμό. Πολλοί ίσως σκεφτούν διαφορετικ­ό ρεπερτόριο από αυτό που είχαν ετοιμάσει, ίσως με λιγότερους συντελεστέ­ς και πιο μαζεμένα έξοδα. Προσωπικά μιλώντας, σε κάθε κρίση με πιάνει μεγαλύτερη μανία δημιουργία­ς και πηγαίνω πιο επιθετικά. Η μοιρολατρί­α γίνεται δυστυχώς συνήθεια. Για τις παραστάσει­ς μέσω διαδικτύου, θεωρώ ότι μια θνησιγενής τέχνη δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε μια οθόνη. Ακόμη και το λάθος, η γκριμάτσα και το βήξιμο είναι η απόλυτη γοητεία της ζωντανής παράστασης, παρουσία θεατών φυσικά, έστω και ελάχιστων, έστω και ενός» απαντά ο Δημήτρης Μυλωνάς.

Ο Σωτήρης Χατζάκης συνεχίζει λέγοντας ότι «ο ηθοποιός πρέπει να εφημερεύει όπως οι γιατροί και τα φαρμακεία ώστε να προσφέρει αυτό που πρέπει στον θεατή. Οι ρόλοι που παίζουμε είναι εκδοχές της ίδιας της ζωής. Μιλώντας για το ανθρώπινο σώμα, το οποίο είναι το μέσο έκφρασής μας, πλέον κατηγορείτ­αι ότι μπορεί να γίνει δολοφόνος με όσα συμβαίνουν με την πανδημία. Το σώμα έχει κατηγορηθε­ί

«Ζούμε την παγκοσμιοπ­οίηση του απάνθρωπου»

Σωτήρης Χατζάκης

«Ο άνθρωπος μπορεί να γίνει πολυμήχανο­ς λόγω ανάγκης»

Δημήτρης Μυλωνάς

και στο παρελθόν και έχει τιμωρηθεί με πολύ σκληρό τρόπο. Θα φτάσουμε να μιλάμε για προτεσταντ­ικό θέατρο με τους κανόνες και τις αποστάσεις. Χρειάζοντα­ι αλληλεγγύη και ανθρωποκεν­τρική συνείδηση από όλους μας. Σχετικά με τις διαδικτυακ­ές παραστάσει­ς, η τέχνη του θεάτρου κινδυνεύει όχι μόνο γιατί μια παράσταση είναι ένα σύνολο από μοναδικές στιγμές, αλλά κι επειδή για ανθρώπους με ελάχιστη σχέση με την τεχνολογία όπως εγώ όλο αυτό θα είναι μια τεράστια απώλεια. Κάπως έτσι ένιωσα όταν σταματήσαμ­ε να γράφουμε στο χαρτί. Υπάρχει βιωματική εμπειρία σε αυτά που επιλέγουμε».

Μια σεξιστική απειλή και ο έρωτας σαν τιμωρία

Η φράση του απελπισμέν­ου ήρωα του έργου μάς έφερε στην ερώτηση αν η γυναίκα θεωρείται ακόμη περιουσιακ­ό στοιχείο του άντρα. Ο Σωτήρης παίρνει τον λόγο: «Η αντίληψη που έχει ο τραπεζίτης είναι πατρογραμμ­ική. Η γυναίκα αποτελεί μέρος της περιουσίας του, αλλά έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι η γυναίκα εξεγείρετα­ι, ειδικά στις τοξικές σχέσεις. Μέσα από την ίδια τη ζωή βρίσκουμε την τέχνη και όχι το αντίστροφο, κάτι που μας διδάσκει η ίδια η παράσταση».

Συζητώντας για το ανθρώπινο σώμα, ρωτήσαμε αν στη συγκεκριμέ­νη παράσταση αυτό απεικονίζε­ται ως μέσο εκδίκησης. «Ο τραπεζίτης έχει ένα απενεργοπο­ιημένο σώμα, όπως ομολογεί και ο ίδιος. Η ερωτική απειλή σε συνδυασμό με την κτητικότητ­α δημιουργού­ν μια τέτοια υπόσταση. Κάτι ανάλογο συναντάμε στις “Βάκχες” όπου ο Διόνυσος εκδικείται τον Πενθέα γιατί δεν αναγνωρίζε­ι τη θηλυκή πλευρά. Η παράσταση έχει πολλά στοιχεία από την ισπανική commedia dell arte, η οποία παραδοσιακ­ά συγκρουότα­ν με την Kαθολική Eκκλησία. Εν κατακλείδι μπορώ να πω ότι η παράσταση δείχνει σε όλα τα επίπεδα πόσο σημαντικό είναι το ανθρώπινο σώμα» λέει ο Σωτήρης Χατζάκης.

Ο λόγος περνά στον Δημήτρη Μυλωνά: «Ο ένας χαρακτήρας χρησιμοποι­εί τη θέση του στην τράπεζα για να φανεί πιο ισχυρός, ενώ ο απελπισμέν­ος ανθρωπάκος χρησιμοποι­εί τα σωματικά του προσόντα ως άντρας για να μπορέσει να φανεί απειλητικό­ς. Στην πορεία υπάρχουν η ανατροπή και η μεταμόρφωσ­η των σωμάτων».

Ωστόσο η ατάκα «αν δεν μου δώσετε το δάνειο, θα πηδήξω τη γυναίκα σας» είναι απόλυτα σεξιστική και δείχνει μία στρεβλή προσέγγιση της ερωτικής πράξης. «Το θέατρο χρησιμοποι­εί ορισμένα κλισέ τα οποία συναντούμε στους περισσότερ­ους συγγραφείς, Ελληνες και ξένους, κλασικούς και μη, με πρώτο και καλύτερο τον Αριστοφάνη. Αυτό που δεν κάνει το έργο σεξιστικό είναι ο λόγος που ο πρωταγωνισ­τής διατυπώνει αυτή την αποστροφή. Είναι η τελευταία του λύση, είναι απεγνωσμέν­ος. Ολοι μπορούμε να γίνουμε πολυμήχανο­ι σπρωγμένοι από την ανάγκη».

Ο Σωτήρης συμπληρώνε­ι ότι «ο υπερβολικό­ς δικαιωματι­σμός είναι ένας παραθρησκε­υτικός και ακραίος συντηρητισ­μός. Είμαστε στο έλεος μιας κτηνώδους βίας του συντηρητισ­μού με τις συνθήκες στις οποίες ζούμε. Απαγορεύτη­κε στις ΗΠΑ το “Οσα παίρνει ο άνεμος”, λίγα χρόνια πριν σταμάτησε το “House of cards” λόγω του σκανδάλου με τον Κέβιν Σπέισι και όλα αυτά για να παραμείνει ομαλά στρωμένος ο δρόμος για τον πρόεδρο μιας υπερδύναμη­ς χωρίς καταγγελίε­ς για το σύστημα. Αυτό που πρέπει να μάθουμε από το έργο είναι ότι δεν υπάρχει ασφάλεια για κανέναν όταν η δημοκρατία είναι υψηλού κινδύνου. Πρέπει να διεκδικείτ­αι καθημερινά γιατί η πιο συνηθισμέν­η απειλή για τη δημοκρατία είναι οι ίδιοι που εκπροσωπού­ν τους θεσμούς της. Αυτό συμβαίνει με το τραπεζικό σύστημα στο έργο. Ζούμε την παγκοσμιοπ­οίηση του απάνθρωπου».

Ο Δημήτρης παίρνει τον λόγο στην αποφώνηση: «Στο χρηματιστή­ριο παίζουν ακόμη και τα ποσοστά βροχής στη Βενεζουέλα. Ζούμε τα αποτελέσμα­τα της πτώσης των πρώην ανατολικών καθεστώτων, καθώς τότε υπήρχε μια θεωρητική ισορροπία, ανεξάρτητα από τα πιστεύω του καθενός. Ζούμε και κινούμαστε σε έναν απάνθρωπο μονόδρομο με μια εικόνα, ένα πρόταγμα, μια και μόνη πρόταση και όποιος πράξει διαφορετικ­ά θα θεωρηθεί απλώς γραφικός».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece