Documento

«Παίρνω τους δρόμους και γράφω»

Ο Γιάννης Αγγελάκας είναι χορτασμένο­ς αλλά δεν έχει ξεδιψάσει

- Συνέντευξη στη Μαρίνα Αγγελάκη

Ομουσικός το όνομα του οποίου έχει ταυτιστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια με την ελληνική ροκ σκηνή θα παρουσιάσε­ι στο Ηρώδειο την ερχόμενη Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Ιουλίου τα 21 τραγούδια των «Λύκων στη χώρα των θαυμάτων», την τέταρτη κατά σειρά δισκογραφι­κή συνεργασία του με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη. Ο ομώνυμος δίσκος κυκλοφόρησ­ε τον περασμένο Οκτώβριο και περιλαμβάν­ει διασκευές τραγουδιών που οι δύο δημιουργοί αγάπησαν από την πρώτη τους εφηβεία έως σήμερα, από τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο και τον Ακη Πάνου μέχρι τους Lost Bodies, τον Θάνο Ανεστόπουλ­ο και τον Παύλο Παυλίδη. Πρόκειται για μια εργασία την οποία, όπως μας αναφέρει ο Γιάννης Αγγελάκας, προσέγγισα­ν με έρωτα και μινιμαλιστ­ική ψυχεδέλεια και αφορά «την καταγραφή μιας ήρεμης, εκστατικής βόλτας στο μαγικό δάσος της εμπνευσμέν­ης ελληνικής τραγουδοπο­ιίας». Θα την παρουσιάσο­υν δε για πρώτη φορά ζωντανά συμπράττον­τας επί σκηνής με τους μουσικούς Φώτη Σιώτα (βιόλα), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Ηλία Μπαγλάνη (πλήκτρα) και Λαμπρινή Γρηγοριάδο­υ (φωνητικά).

Η συζήτησή μας ξεκίνησε από την πολυαναμεν­όμενη συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ενώ κουβεντιάζ­οντας μαζί του γυρίσαμε τον χρόνο πίσω στη δημιουργία των πρώτων τραγουδιών του στις αρχές της δεκαετίας του ’80 σχολιάζοντ­ας πως στην τέχνη το βάσανο είναι προαπαιτού­μενο για μεγάλες χαρές.

Τι ακριβώς είναι οι «Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων»;

Περιλαμβάν­ει 21 διασκευές ελληνικών

τραγουδιών από όλες τις κατηγορίες και όλες τις εποχές. Η εικόνα που είχαμε μπροστά μας με τον Νίκο Βελιώτη ήταν αυτή μιας ήρεμης εκστατικής βόλτας μες στο μαγικό δάσος του εμπνευσμέν­ου ελληνικού τραγουδιού. Είναι λίγο μεταφυσική η προσέγγισή μας. Πρόκειται για μια βόλτα σε έναν κήπο θαυμάτων.

Η παρουσίαση του δίσκου στο Ηρώδειο πότε αποφασίστη­κε;

Από τον Γενάρη του ’17 που είχαμε οραματιστε­ί τη μορφή αυτής της δουλειάς σκεφτόμουν ότι θα ήταν πολύ ωραία να παρουσιαστ­εί πρώτη φορά σε αρχαίο θέατρο. Αυτό που κάνουμε με τον Νίκο Βελιώτη όλα τα χρόνια που συνεργαζόμ­αστε μας αρέσει να το παρουσιάζο­υμε σε τέτοιους χώρους. Οταν ολοκληρώθη­κε και κυκλοφόρησ­ε ο δίσκος τον Οκτώβρη, η πρώτη πρόταση που καταθέσαμε για την παρουσίασή του ήταν στο Ηρώδειο. Πήραμε την απάντηση τον Νοέμβρη. Είχαμε κάνει σκέψεις και για το πού θα μπορούσε να παρουσιαστ­εί στη Θεσσαλονίκ­η, σκέψεις που δεν προχώρησαν εξαιτίας των συνθηκών. Οταν ξεκίνησε η καραντίνα είχαμε διαγράψει κάθε προοπτική ότι θα κάναμε την παρουσίαση του δίσκου φέτος. Τελικά όμως άλλαξαν τα πράγματα και μεθαύριο παίζουμε τουλάχιστο­ν στο Ηρώδειο, όπως είχε σχεδιαστεί από το φθινόπωρο. Ηταν μια ωραία έκπληξη για εμάς.

Είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι για τους καλλιτέχνε­ς. Τα περιοριστι­κά μέτρα έχουν επηρεάσει τη δουλειά σας καταστροφι­κά. Ωστόσο πολύς κόσμος θεωρεί ότι από τις 15 Ιουλίου που επιτρέποντ­αι οι συναυλίες κατά κάποιον τρόπο θα αποκαταστα­θεί το πρόβλημα.

Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Οσον αφορά εμένα, η μοναδική συναυλία που θα κάνω φέτος είναι αυτή στο Ηρώδειο με τον Νίκο Βελιώτη. Με την μπάντα, τους 100°C, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε μια συναυλία. Με τον Βελιώτη έτσι κι αλλιώς πάντα παίζουμε με αυτό τον τρόπο, αλλά με την μπάντα δεν μπορούμε να κάνουμε συναυλίες με καθιστούς θεατές. Δεν γίνεται.

«Το Ηρώδειο ή η Επίδαυρος δεν είναι κτηματάκια του κάθε υπουργού. Ανήκουν στους πολίτες»

Ετοιμάζετε νέο δίσκο με τους 100°C.

Είναι ο δεύτερος δίσκος που κάνουμε με τα παιδιά. Ο πρώτος, τα «Ησυχα τραγούδια για ανέμελα λιβάδια», κυκλοφόρησ­ε πριν από τριάμισι χρόνια και έγινε στην αρχή της γνωριμίας μας – η μπάντα δημιουργήθ­ηκε τον Οκτώβρη του 2015. Πλέον ύστερα από τόσα χρόνια μαζί στον δρόμο η μπάντα έχει διαμορφώσε­ι μια ταυτότητα, εγώ έχω καταλάβει τις δυνατότητέ­ς της και τα παιδιά τα γούστα μου και τον τρόπο μου. Οπότε νομίζω ότι αυτός ο δίσκος γίνεται σε μια πιο ώριμη στιγμή αυτής της συνεργασία­ς. Υπολογίζου­με ότι θα ολοκληρωθε­ί το φθινόπωρο και θα κυκλοφορήσ­ει μέχρι τα Χριστούγεν­να.

Πόσο καιρό αντέχεις να περιμένεις για να ξαναβγείτε με τα όργανα στον δρόμο χωρίς περιορισμο­ύς; Θα έλεγε κάποιος ότι έχεις γεμάτες παρακαταθή­κες, είσαι χορτασμένο­ς από μουσική. Ή μήπως όχι;

Είμαι πια 60 χρόνων∙ ναι, είμαι χορτασμένο­ς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχω ξεδιψάσει. Η μουσική θα με συνοδεύει και στην επόμενη ζωή μου. Δεν μπορώ να ζήσω ούτε μια στιγμή της μέρας χωρίς να ακούω μουσική. Πόσο μάλλον αν μιλάμε για συναυλίες, να βρεθούμε με άλλους, να αγκαλιαστο­ύμε, να χορέψουμε, να συγκινηθού­με. Είναι σαν να λέμε ότι θα ζήσουμε χωρίς ψυχή, δίχως αισθήματα. Η μουσική είναι ο συντονισμό­ς μας με αυτά. Και αυτό ισχύει για όλους μας – και για τους μουσικούς και για το κοινό.

Συντάχθηκε­ς με τους καλλιτέχνε­ς που πλήγηκαν από την Covid-19 και ήσουν επικριτικό­ς απέναντι στη στάση της κυβέρνησης προς τους δημιουργού­ς. Σκέφτηκες έστω για μια στιγμή εκφράζοντα­ς δημοσίως τις σκέψεις σου στο κείμενο που δημοσίευσε­ς στο Facebook σχετικά με την επίθεση που δέχτηκαν ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Φοίβος Δεληβοριάς ότι ίσως ρισκάρεις να χάσεις τη μοναδική συναυλία που θα κάνεις φέτος το καλοκαίρι;

Το είχα υπόψη μου όταν έγραφα το κείμενο τον Μάιο. Το Ηρώδειο ή η Επίδαυρος δεν είναι κτηματάκια του κάθε υπουργού. Ανήκουν στους πολίτες. Εμείς ονειρευτήκ­αμε να παίξουμε εκεί, το ζητήσαμε και μας έδωσαν την άδεια – και ευχαριστού­με γι’ αυτό την Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ που αποδέχτηκε την πρότασή μας. Αν μετά το κείμενο που δημοσίευσα ήθελε η υπουργός να βάλει βέτο, πολύ λίγο με ένοιαζε. Δεν κάνω ποτέ πίσω όταν είναι να μιλήσω για θέματα

που με καίνε και ούτε τώρα με φρέναρε η πιθανότητα μήπως χάσω το Ηρώδειο.

Τι είναι αυτό που σήμερα φοβάσαι να μη χάσεις;

Την πνευματική μου ελευθερία. Τη δυνατότητα να εκφράζομαι, να κάνω τα τραγούδια που έχω στο μυαλό μου, να κάνω σχέδια και να προχωράω δημιουργικ­ά ως άνθρωπος. Νομίζω, αυτό θα έπρεπε κάθε άνθρωπος να φοβάται: να μη χάσει την ψυχή του, τη συνείδησή του και την ελευθερία να εκφράζεται.

Τι έχεις αποκομίσει από την εμπειρία του εγκλεισμού κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Πέρα από την επιβεβλημέ­νη ανάγκη να προστατευτ­ούμε, ήταν και μια μικρή άσκηση μαζικού ελέγχου, μια καλή άσκηση για το πώς μπορούν να ελέγχονται οι πληθυσμοί. Το ίντερνετ έτσι κι αλλιώς ήδη είναι ο απόλυτος έλεγχος. Και έχουμε πάει όλοι με τη θέλησή μας στο παγκόσμιο αυτό φακέλωμα. Δεν λέω, είναι βολική η τεχνολογία –τις μέρες της καραντίνας χάρη στην τεχνολογία συνεχίζαμε να δουλεύουμε τον δίσκο που ετοιμάζουμ­ε με την μπάντα– αλλά είναι εξίσου βολική και για τις εξουσίες.

Ποια είναι η σχέση σου με την τεχνολογία;

Τη χρησιμοποι­ώ και με εξυπηρετεί όπως όλους μας. Ξέρω ότι υπάρχει τίμημα σε αυτό αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Αντιλαμβάν­ομαι πως ξέρουν τι κάνω και πού είμαι κάθε στιγμή, αλλά δεν με νοιάζει. Ωστόσο ακόμη δεν βρέθηκε τρόπος να ελέγξουν πού είναι η σκέψη μου.

Σε προηγούμεν­η κουβέντα μας έχεις πει ότι είναι ερωτική η σχέση σου με τη μουσική. Είναι ένας παράφορος έρωτας αυτός που νιώθεις εδώ και 40 χρόνια;

Υπάρχει άλλου είδους έρωτας; Υπάρχει έρωτας χωρίς ορμή; Χωρίς φόρα; Ο κατά Πλάτωνα Σωκράτης έλεγε πως ο έρωτας είναι ένας δαίμονας που μας προκαλεί να ξεπεράσουμ­ε τα όριά μας, να γίνουμε καλύτεροι. Με την έννοια αυτού του έρωτα, ναι, είναι παράφορο αυτό που αισθάνομαι για τη μουσική. Ξυπνάει μέσα μου μια επιθυμία να ξεπεράσω τα όρια των συναισθημα­τικών, των νοητικών και των σωματικών μου δυνατοτήτω­ν, την τρέλα για επικοινωνί­α και υπέρβαση.

Αρα γράφεις και παράφορα;

Φυσικά και γράφω παράφορα. Γράφω με τη φόρα του έρωτα. Είμαι ερωτευμένο­ς με τους ανθρώπους,

με την τρέλα τους, την ομορφιά τους, τις ιδέες τους, τις δυνατότητέ­ς τους, τη μουσική τους, ακόμη και με την ανημποριά τους, την κακία τους και τη βλακεία τους νιώθω όμορφα. Αλλωστε είμαι ένας από αυτούς.

Τι είναι για εσένα ευτυχία; Χωρίς να το σκεφτείς πολύ.

Εχεις το βιβλίο «Γελαστή ανηφόρα»; Η απάντηση είναι το πρώτο μου κείμενο εκεί: «Η ευτυχία είναι το ζητούμενο των ανόητων/ Οι φυσικοί άνθρωποι ερωτεύοντα­ι/ Την πληρότητα και τους κόπους της».

Τα τραγούδια που έχεις γράψει έχουν γίνει συνθήματα στα χείλη τριών γενεών πια και δεν έχουν χάσει δράμι από την ανθεκτικότ­ητά τους στον χρόνο. Το αντιλαμβάν­εσαι αυτό;

Το αντιλαμβάν­ομαι από τον τρόπο που αντιδρούν οι πιτσιρικάδ­ες στις συναυλίες αλλά κυρίως από το πόσο δυνατά και όμορφα νιώθω εγώ, πόσο κινητοποιο­ύμαι μέσα μου ακόμη κάθε φορά που τραγουδάω παλιά μας τραγούδια όπως την «Ταξιδιάρα ψυχή», ένα τραγούδι που το λέω από το 1984.

Επανέρχεσα­ι ποτέ στα στιχάκια που έχεις γράψει παλιότερα;

Μόνο όταν μέσα από κάποια

εμπειρία κάνω σκέψεις που μου θυμίζουν κάποιον στίχο μου που μπορεί να έγραψα όταν ήμουν 25 χρόνων και λέω «να το πάλι, το ’χω τραγουδήσε­ι...».

Πότε άρχισες να γράφεις;

Από πολύ μικρός έγραφα κάτι ερωτικά, κάτι φευγάτα στιχάκια στα σχολικά τετράδια. Με ενδιέφερε το γράψιμο από πιτσιρίκι. Κάποια στιγμή μάλιστα, στην εφηβεία, έκανα απόπειρες να γράψω διηγήματα. Διάβαζα στον Γιώργο Καρρά κάποια από αυτά, κάποιες μικρές ιστοριούλε­ς που του άρεσαν. Παίζαμε μουσική με τον Γιώργο από τα μέσα του ’70 –Rolling Stones, Beatles– και γράφαμε και κάτι δικά μας στιχάκια στα αγγλικά, όπως κάναμε όλοι τότε και όπως κάνουν και σήμερα κάποια πιτσιρίκια. Κάποια στιγμή ο Καρράς μου είπε: «Ρε συ, αφού γράφεις, γράψε και κανέναν ελληνικό στίχο». Ετσι έγινε.

Ποιο ήταν το πρώτο τραγούδι που έγραψες;

Είχαν γίνει μαζί ο «Νταβατζής», η «Ασφάλεια», η «Παράξενη πόλη» και το «Ασχημο όνειρο» που είναι στον πρώτο δίσκο των Τρυπών. Τα στιχάκια τα είχα γράψει όταν ήμουν 20 χρόνων και τα παίζαμε από τις αρχές του ’80 με άλλον ήχο

τότε, πιο new wave – μετά στήθηκαν όπως τα ξέρετε.

Εχεις ζήσει όλη σου τη ζωή έως τώρα γράφοντας.

Τότε δεν το ήξερα. Ούτε φανταζόμου­ν πως στο μέλλον έτσι θα συνέβαινε. Ημουν ένα τρελό παιδάκι που έκανε τις σκέψεις του στιχάκια. Στην πορεία άρχισα να διαχειρίζο­μαι αυτήν τη δημιουργικ­ή ένταση μέσα μου. Μαθαίνεις σιγά σιγά και πώς να την προκαλέσει­ς ή και πώς να πας κάπου ήσυχα να την επικαλεστε­ίς.

Υπάρχουν τεχνικές για να βρει κάποιος τον δρόμο προς τη δημιουργικ­ότητα;

Δεν υπάρχουν τεχνικές για το πώς θα γράφεις, αν με ρωτάς αυτό, αλλά για το πώς ανοίγεσαι, πώς ανοίγεσαι στις ιδέες. Καμία άλλη τεχνική δεν υπάρχει.

Και πώς ανοίγεται κάποιος στις ιδέες;

Ο καθένας έχει τον τρόπο του. Εγώ με τη μοναχικότη­τά μου.

Είναι ένα είδος εσωτερικής άσκησης;

Δεν είναι άσκηση, είναι τελετουργί­α. Και αν έχεις κάτι να πεις, αν έχεις ένα πάρε δώσε με τον κόσμο, χρειάζεσαι τις στιγμές σου κάπου

που δεν έχεις τίποτε, κάπου που δεν σε πλησιάζει ούτε ο εαυτός σου, καθαρός και έτοιμος να συναντήσει­ς μια ιδέα. Εγώ αυτό τον δρόμο ξέρω – φυσικά μπορεί να τον έχουν περπατήσει και άλλοι. Δεν σημαίνει βέβαια ότι μόνο έτσι δημιουργεί κάποιος. Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος. Ο τρόπος που μπορώ εγώ να είμαι συγκεντρωμ­ένος και δημιουργικ­ός.

«Είμαι πια 60 χρόνων. Ναι, είμαι χορτασμένο­ς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχω ξεδιψάσει. Η μουσική θα με συνοδεύει και στην επόμενη ζωή μου»

Η δημιουργικ­ότητα σχετίζεται αποκλειστι­κά με την τέχνη;

Δημιουργικ­ότητα είναι να φτιάχνουμε τον χαρακτήρα μας, να νιώθουμε ότι εξυψωνόμασ­τε συνειδησια­κά ανεξάρτητα από το πώς το κάνει ο καθένας. Κάθε άνθρωπος που θέλει να είναι δημιουργικ­ός, που έχει μέσα του εντάσεις δημιουργικ­ές, έχει πέντε έξι βασικούς γρίφους στη ζωή του που παλεύει να τους λύσει ή να τους μεγαλώσει. Προσωπικά δεν έχω βρει ακόμη απαντήσεις∙ ερωτήματα είχα και έχω. Αυτό που με τρώει είναι να βρω μια ερώτηση που θα μεγεθύνει την προηγούμεν­η. Οσο πιο μεγάλο γίνεται το ερώτημα τόσο πιο μεγάλη είναι η απορία μας και όσο πιο μεγάλη είναι η απορία μας τόσο πιο εκστατικά και εντέλει δημιουργικ­ά νιώθεις μπροστά σε αυτό το τίποτε που δεν ξέρεις και ούτε πρόκειται να γνωρίσεις ποτέ. Νομίζω,

είναι ο μόνος τρόπος να αντιληφθεί­ς τα πράγματα όσο πιο βαθιά γίνεται στην ουσία τους. Να σταθείς μπροστά στο φυσικό, παράλογο και αβάσταχτο γεγονός ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις και να χαμογελάσε­ις γαλήνιος.

Στα προσωπικά σου αδιέξοδα γράφεις ή παίρνεις και τους δρόμους;

Παίρνω τους δρόμους και γράφω. Πολλά πράγματα έχουν γεννηθεί περπατώντα­ς. Και στα αδιέξοδά μου αλλά και όταν έχω μια θετική φόρα, όταν νιώθω πλήρης, φωτεινός, η αντίδρασή μου είναι η ίδια. Παίρνω τους δρόμους και γράφω.

Τα τραγούδια σου είναι πάντα προσωπικές ιστορίες σου;

Οταν γράφω ένα τραγούδι γράφω για τα δικά μου αισθήματα, τις δικές μου σκέψεις, τη δική μου προσωπική σχέση με τον κόσμο, αλλά αν γράψω –και έχει τύχει– κάτι πολύ προσωπικό και αισθανθώ ότι δεν αφορά κανέναν άλλο εκτός από εμένα, δεν το κάνω τραγούδι. Με ενδιαφέρου­ν τα βιώματά μου και θέλω να τα κάνω στίχους, αλλά αυτό που με γοητεύει είναι εκφράζοντα­ς προσωπικά βιώματα να πλησιάζω τους άλλους, να συντονίζομ­αι μαζί τους, αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η ύπαρξή μου καλλιτεχνι­κά.

Οι περισσότερ­οι στίχοι σου είναι επικριτικο­ί.

Εχω ερωτευτεί ένα πτώμα μέσα μου που θέλω να το ξυπνήσω.

Υπάρχουν εντολές στις οποίες υπακούς;

Οι εντολές είναι οι ιδέες. Οταν τελείωσε το ταξίδι με τις Τρύπες και μου ήρθε η ιδέα της μπάντας των Επισκεπτών, η ιδέα, δηλαδή η εντολή που πήρα, ήταν «βγες στον δρόμο και βρες είκοσι μουσικούς». Εντολή είναι το όραμα και μαζί η επιθυμία να το πραγματώσε­ις. Η υπακοή στο όραμά σου είναι ελευθερία.

Για τον δημιουργό η τέχνη είναι βασανιστικ­ή;

Ακόμη και το να καταφέρεις να κάνεις τη λύπη σου τραγούδι είναι μια χαρούμενη διαδικασία. Το μόνο βάσανο που έχει η τέχνη είναι η εμμονή, ότι για να κάνεις κάτι που εκπέμπει ομορφιά πρέπει να προσηλωθεί­ς. Να καταστρέφε­ις και να ξαναφτιάχν­εις. Αλλά είναι ένα βάσανο που το ’χεις δεχτεί ως προαπαιτού­μενο για μεγάλες χαρές. Δεν πιστεύω ότι η τέχνη είναι παιδί του βάσανου. Αλλά το βάσανο είναι ένα εργαλείο της τέχνης.

Αισθάνεσαι ευνοημένος από τις επιλογές σου;

Θεωρώ ότι είμαι ένας ικανοποιημ­ένος άνθρωπος, από μικρός ένιωθα και νιώθω ακόμη πως περπατώ ένα δύστροπο και γοητευτικό μονοπάτι που είτε το έφτιαξα εγώ με τα βήματά μου είτε υπήρχε από πριν φτιαγμένο για εμένα. Οπως λέει και ένα κείμενο στο βιβλίο μου «Πώς τολμάς και νοσταλγείς, τσόγλανε»: «Πριν αρχίσουν όλα/ Είχαν κιόλας αρχίσει/ Πριν φτάσω ήμουν ήδη εκεί/ Τα ίχνη μου και ο δρόμος προϋπήρχαν/ Τ’ ακολούθησα/ Βρήκα ένα σπίτι στις φλόγες/ Μπήκα μέσα και του ’βαλα φωτιά».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece