Documento

Οδός ισπανικού τρόμου

Τα όμορφα στοιχειωμέ­να ισπανικά σπίτια όμορφα καίγονται

- Κωνσταντίν­ος Καϊμάκης Οδός Μαλασάνια 32 (Malasaña 32) ✭✭✭

Τρόμου, ισπανικής παραγωγής 2020 (104΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Αλμπερτ Πίντο ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣ­ΤΟΎΝ: Μπεγκόνα Βάργκας, Ιβάν Μάρκος, Μπέα Σεγκούρα

What’s up, doc?

Το 1976 η εξαμελής οικογένεια –το ζευγάρι, τα τρία παιδιά και ο ανήμπορος παππούς– των Ολμέδο αφήνει το χωριό για να αγοράσει ένα παλιό διαμέρισμα στη Μαδρίτη αναζητώντα­ς μια καλύτερη τύχη. Ομως τα μέλη της φαμίλιας αγνοούν ότι το διαμέρισμα της οδού Μαλασάνια δεν είναι και τόσο άδειο όπως πίστευαν.

Η ετυμηγορία

Η εισαγωγή με τον τελευταίο ένοικο του διαμερίσμα­τος από το 1972 εμπεριέχει προσφιλή κλισέ ενός θρίλερ που υπογραμμίζ­ει τις ανθρώπινες φοβίες και τους αστικούς μύθους: ήχοι από το πουθενά, πόρτες που ανοίγουν μόνες τους και δύο τρομαγμένα αγόρια που προσπαθούν να βρουν τους χαμένους βόλους τους στο στοιχειωμέ­νο σπίτι της «παράξενης γριάς». Τέσσερα χρόνια αργότερα οι νέοι ένοικοι θα έρθουν αντιμέτωπο­ι με μια σειρά από μεταφυσικά γεγονότα που θα δοκιμάσουν τις αντοχές και τις σχέσεις των μελών της οικογένεια­ς αλλά κυρίως θα δώσουν μορφή στην αγωνία τους για την επόμενη μέρα.

Η καλά δομημένη πλοκή δεν αφήνει καμιά λεπτομέρει­α στην τύχη. Από τους πραγματικο­ύς λόγους της φυγής των αγροτών ηρώων και την προσπάθειά τους να αλλάξουν τη μοίρα τους έως τον πολιτικό συμβολισμό (η μετα-Φράνκο Ισπανία επιχειρεί τον πρώτο δειλό βηματισμό της προς τη δημοκρατία) ο Αλμπερτ Πίντο στη δεύτερη μόλις ταινία του επιδεικνύε­ι τη στόφα ενός δεξιοτέχνη δημιουργού.

Το σκοτεινό αυτό παραμύθι με άνεση και τρομερή αξιοποίηση όλων των εκφραστικώ­ν μέσων δι

εισδύει στα μονοπάτια μιας σπάνιας διπλής οικογενεια­κής τραγωδίας, προσφέροντ­ας μια άκρως ατμοσφαιρι­κή και σοκαριστικ­ή οπτικοποίη­ση του Κακού.

Στο μέσο αυτής η αλλόκοτη γυναικεία φιγούρα που κοσμεί τις πιο τρομακτικέ­ς σκηνές του φιλμ βασανίζει τα αθώα (;) μέλη της οικογένεια­ς και ξέρει να φυλά καλά κρυμμένα τα μυστικά της έως και το πραγματικά απρόσμενο φινάλε.

 ??  ?? Η ταινία «Οδός Μαλασάνια 32» είναι εμπνευσμέν­η από πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στη διάσημη γειτονιά της Μαδρίτης και αποτελεί μια από τις ταινίεςέκπ­ληξη του ισπανικού box office για το 2020 έως την έλευση της Covid-19
Η ταινία «Οδός Μαλασάνια 32» είναι εμπνευσμέν­η από πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στη διάσημη γειτονιά της Μαδρίτης και αποτελεί μια από τις ταινίεςέκπ­ληξη του ισπανικού box office για το 2020 έως την έλευση της Covid-19

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece