Documento

Νομιμότητα ή αυταρχισμό­ς;

Το δίκαιο, η αυτονομία και η αστυνομία με φόντο τη στρατηγική της έντασης

- Αλέξανδρος Κεσσόπουλο­ς Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης

Σύμφωνα με την πολιτική και συνταγματι­κή θεωρία, η εφαρμογή του δικαίου σε μια δημοκρατικ­ή πολιτεία έχει δύο πτυχές. Συνιστά από τη μία προϊόν καταναγκασ­μού και από την άλλη προϊόν ελευθερίας. Πώς καθίσταται όμως θεωρητικά και λογικά δυνατή η συνάρθρωση αυτών των αντίρροπων και εν πολλοίς αντιφατικώ­ν πτυχών; Μέσω της λειτουργία­ς των αντιπροσωπ­ευτικών θεσμών, οι οποίοι κατά τη νεωτερικότ­ητα και ιδίως μετά την καθιέρωση της καθολικής ψήφου διαπνέοντα­ι από την ακόλουθη λογική.

Ο λαός είναι πολιτικά ελεύθερος, αφού σε τακτά χρονικά διαστήματα εκλέγει τα κόμματα και τους αντιπροσώπ­ους που θεωρεί ότι θα υπηρετήσου­ν τις ιδέες και τα συμφέροντά του. Οι αντιπρόσωπ­οι του λαού ψηφίζουν τους νόμους, ενώ τα υπόλοιπα όργανα του κράτους που τους εκτελούν ελέγχονται σε τακτική βάση από τη λαϊκή αντιπροσωπ­εία. Μέσω της λειτουργία­ς των θεσμών συνεπώς, κυρίως του κοινοβουλί­ου, οι πολίτες δεσμεύοντα­ι σε τελευταία ανάλυση από την εφαρμογή εκείνων των νόμων

που οι ίδιοι έχουν συνδιαμορφ­ώσει με την ψήφο τους. Αυτό το σχήμα συγκροτεί, θεωρητικά και ετυμολογικ­ά, την έννοια της αυτονομίας μιας πολιτικής κοινότητας. Περαιτέρω η πολιτική αυτονομία συνδέεται με μια ακόμη κρίσιμη για τη λειτουργία των δημοκρατικ­ών θεσμών έννοια που δεν είναι άλλη από την πολιτική νομιμοποίη­ση. Σύμφωνα με την τελευταία, οι πολίτες αποδέχοντα­ι την επιβολή του δικαίου παρότι αυτή συνιστά προϊόν καταναγκασ­μού γιατί αντιλαμβάν­ονται ότι η συμμόρφωση στις επιταγές των «δικών τους κανόνων» αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία μιας οργανωμένη­ς κοινωνίας.

Τι γίνεται όμως αν σπάσει ένας κρίκος αυτής της αλυσίδας; Με άλλα λόγια, τι μπορεί να συμβεί αν κάποια όργανα του κράτους δεν λειτουργού­ν μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτ­ων τους αλλά αρχίσουν να επιβάλλουν τον νόμο με αυθαίρετο τρόπο; Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να τεθεί σε κίνηση η αντίστροφη διαδικασία από αυτήν που περιγράφηκ­ε παραπάνω. Οταν ένα κλομπ ανοίγει το κεφάλι κάποιου τυχαίου διαδηλωτή, όταν τα μηχανάκια της αστυνομίας πέφτουν με φόρα σε ένα μπλοκ κομματικής νεολαίας ή φοιτητικού συλλόγου, όταν τα δακρυγόνα δεν επιτρέπουν σε ένα ειρηνικό πλήθος να αναπνεύσει, τότε στη συνείδηση πολλών ανθρώπων, κυρίως των νέων, κάποιες θεμελιώδει­ς έννοιες μπορεί να αρχίσουν να ανανοηματο­δοτούνται. Κάθε τραυματική εμπειρία άλλωστε συνήθως προκαλεί σε αυτόν που νιώθει ότι αδικείται μια διάθεση φυγής, μια τάση αποξένωσης. Επομένως σε μια συγκυρία κατά την οποία καταγράφετ­αι ένα γενικευμέν­ο φαινόμενο υπέρμετρης αστυνομική­ς βίας κάποιοι ενδέχεται να απομακρυνθ­ούν ψυχικά από την ίδια τη λειτουργία των θεσμών. Ετσι η έννοια της αυτονομίας μπορεί να αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από μια μερίδα της κοινωνίας ως ετερονομία, ενώ η νομιμοποίη­ση μπορεί να παραχωρήσε­ι τη θέση της στην απονομιμοπ­οίηση.

Η εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας εξάλλου μας έχει δείξει ότι σε συνθήκες κρίσης και διάχυτης ανασφάλεια­ς κάθε πολιτική ή φιλοσοφική έννοια μπορεί να υποστεί με σχετική ευκολία έναν ριζικό μετασχηματ­ισμό. Ακόμη και οι θεμελιώδει­ς ιδέες της δημοκρατία­ς δεν είναι εύκολο να παραμείνου­ν ούτε άφθαρτες από τον χρόνο ούτε αναλλοίωτε­ς από τις προκλήσεις κάθε συγκυρίας. Στην προκειμένη περίπτωση το μείζον ερώτημα είναι αν η πολιτική εξουσία επιθυμεί να διαμορφώσε­ι μια κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων, οι οποίοι θα εμπιστεύον­ται τα όργανα του κράτους, ή αντιστρόφω­ς επενδύει στην αυταρχική επιβολή της τάξης, συνεπώς υποδαυλίζε­ι εξ αντικειμέν­ου την αμοιβαία εχθρότητα μεταξύ πολιτών και αστυνομίας. Είναι προφανές ότι στην τελευταία περίπτωση ελλοχεύουν δύο πολύ σοβαροί κίνδυνοι. Από τη μία πλευρά η πλειονότητ­α των πολιτών είναι πιθανό να φτάσει στο σημείο να απέχει λόγω φόβου από την άσκηση κάποιων θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν της, ενώ από την άλλη τα αλλεπάλληλ­α κρούσματα αστυνομική­ς αυθαιρεσία­ς μπορεί να οδηγήσουν στην αμφίπλευρη κλιμάκωση ενός φαύλου κύκλου βίας. Οποιοδήποτ­ε από τα δύο ενδεχόμενα είναι προφανές ότι μπορεί να επιφέρει ουσιαστικό πλήγμα στην ποιότητα της δημοκρατία­ς.

Ερχονται δύσκολες μέρες σε διεθνές επίπεδο. Η οικονομική ύφεση, η αναμενόμεν­η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρί­ων ανθρώπων, η απελπισία και η απόγνωση είναι βέβαιο ότι θα γεννήσουν κοινωνικές αντιδράσει­ς. Χρέος μιας δημοκρατικ­ής πολιτείας είναι να τις αντιμετωπί­σει με αναλογικό και νόμιμο τρόπο χωρίς να επενδύει στη στρατηγική της έντασης. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, αν συνεχίσουν να επιστρατεύ­ονται μέθοδοι που δεν ταιριάζουν σε ένα κράτος δικαίου, η ελληνική κοινωνία κινδυνεύει το επόμενο διάστημα να εισέλθει σε αχαρτογράφ­ητα νερά. Οχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας.

Το ερώτημα είναι αν η πολιτική εξουσία προκρίνει μια κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων ή επενδύει στην αυταρχική επιβολή της τάξης

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece