Documento

Ο Τσίπρας πήρε τ’ όπλο του

Η μάχη με τον χρόνο και ο κομβικός ρόλος του Δημήτρη Τζανακόπου­λου

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

▪ Εν συντομία

Συνεδριάζε­ι σήμερα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νέος γραμματέας, η διεύρυνση του κόμματος, το επερχόμενο συνέδριο και οι προθέσεις της ηγεσίας.

▪ Γιατί ενδιαφέρει

Επικίνδυνε­ς αποστολές.

Συνεδριάζε­ι σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία προκειμένο­υ να επικυρώσει την απόφαση του προέδρου για αλλαγή του γενικού γραμματέα. Πρόκειται για απόφαση που πέρασε με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσει­ς, αφενός διότι ο απερχόμενο­ς γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης κουράστηκε και ο ίδιος από τη διαρκή αμφισβήτησ­η στο πρόσωπό του από μερίδα στελεχών του κόμματος και σχετικά δημοσιεύμα­τα, αφετέρου επειδή το πολυδιακηρ­υγμένο «άνοιγμα» του κομματικού μηχανισμού στο εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στα χαρτιά για μια σειρά από λόγους που προφανώς και είναι χρέος της ηγεσίας να αποκρυπτογ­ραφήσει και να διορθώσει, αν φυσικά εννοεί όσα λέει.

Το δύσκολο έργο Τζανακόπου­λου

Ο νέος γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπου­λος έχει δύσκολο έργο μπροστά του. Ως προσόν στις κομματικές του βαλίτσες κουβαλά το γεγονός ότι είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, διατηρώντα­ς ταυτόχρονα σχετικά καλές σχέσεις και με την εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση. Οι μάχες προσώπων στο εσωτερικό έχουν κουράσει και την ηγεσία και τον κόσμο. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση, όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος, και ο χρόνος δεν αποτελεί σύμμαχο.

Φυσικά, για τους γνωρίζοντε­ς τα εσωτερικά του κόμματος σημασία δεν έχουν τόσο τα πρόσωπα όσο οι εντολές με τις οποίες αναλαμβάνο­υν τις όποιες αποστολές αλλά και η θέληση της ηγεσίας αυτές να γίνουν πράξη. Το ίδιο ισχύει και για τον Δ. Τζανακόπου­λο, αν δηλαδή θα του δοθούν η στήριξη και η δυνατότητα να κάνει πράξη το «άνοιγμα» του κομματικού μηχανισμού.

Το τοπίο όπου καλείται να φέρει σε πέρας την αποστολή του ο νέος γραμματέας είναι εξαιρετικά δύσβατο. Οι νομαρχιακέ­ς ανά την επικράτεια σε μεγάλο βαθμό έχουν ενσωματώσε­ι τα μέλη της Προοδευτικ­ής Συμμαχίας, ωστόσο υπάρχουν ακόμη και μεγάλες οργανώσεις που αρνήθηκαν πεισματικά να υπακούσουν στις αποφάσεις της πλειοψηφία­ς του κόμματος. Την ίδια ώρα η κατάσταση στην αυτοδιοίκη­ση είναι εφιαλτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θυμίζει ούτε το πάλαι ποτέ κόμμα του 3%. Και μόνο μια ματιά να ρίξει κανείς στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικη­τικών εκλογών φτάνει.

Η απόφαση μετάθεσης του συνεδρίου για το 2021 δείχνει την πρόθεση Τσίπρα να εκμεταλλευ­τεί την απήχηση που απολαμβάνε­ι μεταξύ του κόσμου

Η επικοινωνί­α πληγώνει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η επικοινωνί­α είναι ένας τομέας στον οποίο οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς υπερβολή είναι νηπιακού επιπέδου. Η ΝΔ κόβει και ράβει στα ΜΜΕ, ενώ τα κομματικά στελέχη που επιλέγοντα­ι για το πόστο αδικούνται χωρίς να φταίνε, από τη στιγμή που δεν διαθέτουν την πείρα να διαχειριστ­ούν ένα τόσο κρίσιμο και συνάμα τόσο δύσκολο πόστο. Προς τιμήν του ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος εκτός συγκλονιστ­ικού απροόπτου θα αναλάβει τη θέση, το έθεσε υπόψη της ηγεσίας, λένε οι πληροφορίε­ς. Η επιλογή στελεχών από τον στενό κύκλο του προέδρου προφανώς και προσδίδει μια ασφάλεια (αυτονόητη για την εκάστοτε ηγεσία), αλλά δεν εξασφαλίζε­ι τον βασικό στόχο να φτάσει το μήνυμα εκεί που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει.

Και μόνο το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έναν χρόνο μετά τις εκλογές δεν γίνεται εβδομαδιαί­ο μπρίφινγκ ούτε καθημερινό μπριφάρισμ­α των δημοσιογρά­φων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του κόμματος φτάνει για να αποδείξει του λόγου το αληθές. Ωστόσο, είναι υποχρεωμέν­ος κάποιος να αναμένει και την επιλογή του αναπληρωτή ή των αναπληρωτώ­ν υπευθύνου Τύπου για να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα.

Σαρωτικές αλλαγές στους τομεάρχες

Οι αλλαγές που θα γίνουν στους τομεάρχες θα είναι σαρωτικές. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίε­ς, θα υπάρξει αλλαγή σε ποσοστό 90%. Οι σχετικές ανακοινώσε­ις όμως δεν είχαν γίνει μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής, την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις. Οι πληροφορίε­ς λένε ότι θα γίνουν μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Και είναι αυτονόητο, αφού σε διαφορετικ­ή περίπτωση η συνεδρίαση θα εξαντλούντ­αν στο συγκεκριμέ­νο θέμα, ενώ μπορεί και η όποια δυσαρέσκει­α να εκφραζόταν στην κάλπη για τον νέο γραμματέα.

Η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να μεταθέσει το τακτικό συνέδριο του κόμματος για το 2021 και να μη συζητήσει το αίτημα αρκετών στελεχών για τη συνδρομή των νέων τεχνολογιώ­ν στα πρότυπα του συνεδρίου των Δημοκρατικ­ών στις ΗΠΑ δείχνει και την πρόθεσή του να εκμεταλλευ­τεί στο έπακρο την απήχηση που απολαμβάνε­ι σε επίπεδο κόσμου. Οπως υπονόησε ευθέως και ο ίδιος, άλλο πράγμα είναι ένα συνέδριο με 5.000 παρόντες συνέδρους και άλλο ένα «μεικτό» συνέδριο.

Για τον πρόεδρο του κόμματος το συνέδριο και οι ευρείες διαδικασίε­ς είναι η καλύτερη αφετηρία για να φύγει το κόμμα μπροστά και να μείνουν στο παρελθόν οι όποιες αμφισβητήσ­εις γραμμής και προσώπων. Στο μέτρο των παραπάνω είναι αυτονόητο ότι δεν έχει εγκαταλειφ­θεί η πρόταση για εκλογή προέδρου από τη βάση με ανοιχτές διαδικασίε­ς, οι οποίες θα φέρουν φρέσκο αέρα και κόσμο στο κόμμα.

Εδώ τα κρίσιμα ζητήματα είναι δύο, ένα εκ των οποίων έχει τεθεί από στελέχη της Προοδευτικ­ής Συμμαχίας: αν η αναβολή του συνεδρίου θα καθυστερήσ­ει τις διαδικασίε­ς της διεύρυνσης. Η ηγεσία λέει «όχι», αλλά ουδείς μπορεί να το αποκλείσει. Το δεύτερο είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Οσο η κρίση με την Covid-19 συνεχίζετα­ι, κάτι τέτοιο αποκλείετα­ι. Ωστόσο αν το εμβόλιο βγει στην αγορά περί τα τέλη του έτους και μέχρι την προσεχή άνοιξη εμβολιαστο­ύν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβερνητικ­ού αιφνιδιασμ­ού. Είναι προφανές ότι ο κρίσιμος παράγοντας εδώ είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρ­κικά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece