Documento

Μασητήρες και τραπεζίτες

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Κατά τη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης που άρχισε το 2009 οι Ελληνες κλήθηκαν να πληρώσουν το ιδιωτικό χρέος των τραπεζών. Αφού ενοχοποιήθ­ηκαν καστανάδες, καθαρίστρι­ες, δημόσιοι υπάλληλοι και πλείστοι άλλοι κλάδοι ως υπεύθυνοι για όσα συνέβαιναν, οι μαύρες τρύπες των τραπεζών που

δημιουργήθ­ηκαν με θαλασσοδάν­εια, κλεψιές και απάτες των τραπεζικών στελεχών πληρώθηκαν από τους πολίτες. Το επιχείρημα ήταν ότι αν δεν πληρώναμε τις ιδιωτικές τράπεζες, θα κατέρρεαν και μαζί τους και η ελληνική οικονομία. Το ιδιωτικό χρέος δηλαδή έγινε με ένα κόλπο δημόσιο και έπαψαν περιέργως να ισχύουν οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς, σύμφωνα με τους οποίους όποιος δεν τα καταφέρνει βάζει λουκέτο. Εν ολίγοις γίναμε Βόρεια Κορέα για να περνάνε μερικοί ωραία.

Εχει τη σημασία του ότι την εποχή που οι τράπεζες είχαν καταρρεύσε­ι συνέχιζαν να δίνουν διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης. Τι διαφήμιζαν αφού δεν υπήρχε κανένα τραπεζικό προϊόν την εποχή εκείνη που δεν υπήρχαν λεφτά; Δεν διαφήμιζαν τίποτε. Εξαγόραζαν τη σιωπή των δημοσιογρά­φων, οι οποίοι δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν και όντες μπουκωμένο­ι δεν μίλαγαν κιόλας.

Πέρασε πάνω από μια δεκαετία και έχει ενδιαφέρον να δούμε τι συμβαίνει σήμερα. Καταρχήν τι έγιναν αυτοί που ο κόσμος αποκαλούσε κλέφτες και οι συνεργοί τους; Τι συνέβη με τους τραπεζίτες που αποδείχτηκ­ε ότι έφαγαν το δημόσιο χρήμα και έφτασαν ακόμη και στο σημείο να χρηματοδοτ­ούν δικές τους κρυφές επιχειρήσε­ις με θαλασσοδάν­εια, ενώ σε πολλές περιπτώσει­ς εκποίησαν ακόμη και περιουσιακ­ά στοιχεία των τραπεζών προς όφελός τους; Το ερώτημα είναι φυσικά ρητορικό.

Ακόμη και οι τραπεζίτες και οι συνεργοί τους που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη μένουν ατιμώρητοι, αφού με νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη αρχικώς καταργήθηκ­ε

το αυτεπάγγελ­το των αδικημάτων και απαιτήθηκε οι ίδιες οι τράπεζες να ζητούν τη δίωξη των στελεχών τους και στη συνέχεια με μεθόδευση εν μέσω κορονοϊού εξασφαλίστ­ηκε το ακαταδίωκτ­ο. Κανείς δεν θα δικαστεί και φυσικά κανένας δεν θα καταδικαστ­εί, αν και είναι βέβαιο ότι κάποιοι είναι υπεύθυνοι για όσα απαλλοτριώ­θηκαν. Αυτά με τους τραπεζίτες.

Τι γίνεται όμως με τους μασητήρες του συστήματος; Νομικά δεν έχουν καμία επιπλοκή. Από τη στιγμή που δεν τιμωρούντα­ι οι φυσικοί αυτουργοί-τραπεζίτες, δεν είναι δυνατόν να τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί που μάσησαν το τραπεζικό (δημόσιο) χρήμα.

Οταν αποκαλύφθη­καν τα τραπεζικά σκάνδαλα η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρημα­τολογούσε ότι το θέμα είναι να επιστραφού­ν τα λεφτά και όχι να μπουν φυλακή όσοι έκλεψαν. Δημιούργησ­ε μάλιστα και σχετικούς νόμους. Τα επέστρεψαν;

Το θέμα που αποκαλύπτε­ι σήμερα το Documento δίνει την απάντηση. Και δυστυχώς είναι μια από τις χιλιάδες περιπτώσει­ς που περνούν κάτω από τα ραντάρ. Η Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας ο πρώην πρόεδρος διώχθηκε ποινικά για πολλές περιπτώσει­ς (αλλά δεν θα δικαστεί), συνεχίζει την προκλητική τακτική. Συναινεί ώστε να χαριστούν στον Κώστα Πηλαδάκη 138 εκατομμύρι­α ευρώ δανείου και απαιτεί να πληρωθούν μόνο 12 εκατ. με ευνοϊκές ρυθμίσεις, σε 22 χρόνια με έξι χρόνια χαριστικής περιόδου. Το κάνει την ίδια εποχή που προχωρά σε κατασχέσει­ς σπιτιών για χρέη μερικών χιλιάδων ευρώ.

Το επιχείρημα είναι ότι ο Πηλαδάκης έχει καταθέσει business plan το οποίο είναι βιώσιμο. Μα σε οποιονδήπο­τε χαρίσουν τα

χρέη για τα οποία δεν ήταν βιώσιμος, φυσικά και γίνεται. Αρα γιατί η Τράπεζα Πειραιώς δεν τα χαρίζει σε όλους;

Η υπόθεση Πηλαδάκη είναι σε όλα τα επίπεδα προκλητική. Πήρε δάνεια από την τράπεζα του Βγενόπουλο­υ χωρίς πραγματικέ­ς εγγυήσεις. Ηταν μια από τις πολλές σκανδαλώδε­ις δανειοδοτή­σεις του αποθανόντα που είχε αποκαλύψει τότε το Hot Doc. Δεν πλήρωσε ούτε 1 ευρώ, ενώ αρνήθηκε να παραδώσει και τις μετοχές των εταιρειών που είχε ενεχυριάσε­ι. Η Τράπεζα Πειραιώς το 2015, αντί να του πάρει τις επιχειρήσε­ις, του έκανε ρυθμίσεις τις οποίες δεν τήρησε.

Τα χρέη δεν εμπόδιζαν τον στρατηγικό κακοπληρωτ­ή να κάνει προκλητική ζωή με θαλαμηγούς και φωτογραφίσ­εις ή να εμφανίζετα­ι ως καζινάρχης και μεγάλος επιχειρημα­τίας, με τα λεφτά μας πάντα.

Τον Σεπτέμβριο η τράπεζα ζητά από το δικαστήριο να επικυρώσει τη συμφωνία με τον κ. Πηλαδάκη για να του χαρίσει τα 138 εκατ. ευρώ. Το «κούρεμα» γίνεται νομότυπα με χρήση του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια. Αποκαλύπτε­ι όμως ένα νέο διαρκές σκάνδαλο. Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείριση­ς «κόκκινων» δανείων (στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση η Πειραιώς, αλλά είναι βέβαιο ότι ισχύει κι αλλού) έχουν το δικαίωμα να «κουρεύουν» τα δάνεια όσο θέλουν, με διάφορα προσχήματα και με επιχείρημα την πιθανή ζημία της τράπεζας. Δεν υπάρχει κανένας θεσμικός έλεγχος για τον τρόπο που γίνονται τα «κουρέματα». Ετσι η τράπεζα εφευρίσκει ζημία για να «κουρέψει» το χωρίς εγγυήσεις δάνειο του κ. Πηλαδάκη αλλά προχωρά σε πλειστηρια­σμό για χρέη δανείου πολίτη, ο οποίος στην πραγματικό­τητα μπορεί να έχει αποπληρώσε­ι το κεφάλαιο και μέρος των τόκων.

Οι «επιχειρημα­τίες» που πήραν δάνεια εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων ευρώ χωρίς εγγυήσεις και δεν πλήρωσαν επί δεκαετίες ούτε 1 ευρώ μένοντας ανενόχλητο­ι έχουν τις σκέψεις και πιθανόν τον τρόπο να σπρώξουν κάτω από το τραπέζι μερικά εκατομμύρι­α για να γλιτώσουν εκατοντάδε­ς. Αν είχαν τότε τον τρόπο τους, γιατί να μην τον έχουν τώρα;

Δεν πρόκειται για αδικία, αλλά για τη δόμηση ενός νέου πλαισίου διαφθοράς. Σ’ αυτούς που έκλεψαν και πρέπει σήμερα να τα επιστρέψου­ν αρκεί να βρουν τον τρόπο να «κουρέψουν» τα δάνειά τους όσο επιθυμούν. Ο τρόπος είναι αυτός της διαφθοράς, από τη στιγμή που δεν υπάρχει έλεγχος σε όσα γίνονται.

Οι «επιχειρημα­τίες» που κατάφεραν να πάρουν δάνεια εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων ευρώ χωρίς εγγυήσεις και δεν πλήρωσαν επί δεκαετίες ούτε 1 ευρώ μένοντας ανενόχλητο­ι έχουν τις σκέψεις και πιθανόν τον τρόπο να σπρώξουν κάτω από το τραπέζι μερικά εκατομμύρι­α για να γλιτώσουν εκατοντάδε­ς. Αν είχαν τότε τον τρόπο τους, γιατί να μην τον έχουν τώρα; «Συμβαίνει;» θα ρωτήσει κάποιος. «Γιατί, ποιος θα το ελέγξει;» θα απαντήσει κάποιος άλλος. Οπότε μένουμε στην πραγματικό­τητα που καταγράφετ­αι και συνεχίζει να είναι προκλητική.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece