Documento

Εκκωφαντικ­ό SOS από το λιανεμπόρι­ο

Ολεθρος στην οικονομία, που προσομοιάζ­ει με έξοδο από καταστροφι­κό πολυετή πόλεμο

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Τα στοιχεία που έρχονται από την πραγματική οικονομία δείχνουν σημάδια κατάρρευση­ς.

Γιατί ενδιαφέρει

Εαρινά σενάρια, φθινοπωριν­οί εφιάλτες.

Τα δεδομένα από την πραγματική οικονομία δείχνουν ότι τα πιο απαισιόδοξ­α σενάρια της άνοιξης ενόψει του φθινοπώρου εμφανίζοντ­αι πια ως αισιόδοξα. Η κυβέρνηση έκλεισε τα μάτια και τις κάνουλες για τη στήριξη της πραγματική­ς οικονομίας, προσφέροντ­ας για την αγορά (επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­υς) μόλις 4,69 δισ. ευρώ, όταν χρειάζοντα­ν περισσότερ­α από 22 δισ. ευρώ για να παραμείνου­ν τα πράγματα ως είχαν. Εριξε το βάρος στον τουρισμό προσβλέπον­τας σε έσοδα της τάξης τουλάχιστο­ν 8-10 δισ. ευρώ. Τελικά συνέβη το αναμενόμεν­ο και αν ο τουρισμός αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ έσοδα, θα πρόκειται για θαύμα.

Τα στοιχεία δείχνουν κατάρρευση

Ολα αυτά έχουν τεράστια επίδραση στην κατανάλωση, στο καύσιμο δηλαδή της πραγματική­ς οικονομίας. Ηρθε λοιπόν το φθινόπωρο και οι ενδείξεις φανερώνουν τον επερχόμενο όλεθρο.

• Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε πτώση τζίρου της τάξης του 50% κατά την καλοκαιριν­ή περίοδο. Τον χορό του Ζαλόγγου βέβαια σύρουν τα εμπορικά καταστήματ­α στην Πλάκα και στο Μοναστηράκ­ι με πτώση τζίρου που ξεπερνά το 75%. Αναλυτικότ­ερα, μόνο το 12,4% είδε ίδιο ή καλύτερο τζίρο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 30% των καταστημάτ­ων της Αθήνας είχε πτώση τζίρου άνω του 50%.

• Ηδη το 15% των καταστημάτ­ων στην Αθήνα έχει βάλει λουκέτο μην αντέχοντας τις συνέπειες της κρίσης.

• Εχουν αρχίσει ήδη να υφίστανται μεγάλες καθυστερήσ­εις στην καταβολή μισθωμάτων. Το 34,5% των καταστηματ­αρχών θεωρεί ότι αν δεν ρυθμίσει τα μισθώματα, δεν θα επιβιώσει.

• Στην εστίαση μιλούν για απώλειες τζίρου που ξεπερνούν το 50% και λουκέτο σε 40.000-60.000 καταστήματ­α (σε σύνολο 120.000).

• Τα έσοδα του τουρισμού δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 20% σε σχέση με πέρυσι.

• Οι καταναλωτέ­ς διαμορφώνο­υν άλλη συμπεριφορ­ά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτο­υ Ερευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ο μέσος αριθμός εβδομαδιαί­ων επισκέψεων για

αγορές τροφίμων έχει μειωθεί κατά 40% – από 13,6 τον Δεκέμβριο του 2019 σε 8,2 τον Αύγουστο του 2020 (ευτυχώς έχει αυξηθεί κατά 35% σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, όταν άπαντες ήμασταν έγκλειστοι).

• Η οικονομική κρίση (λόγω και της αποτυχίας των μέτρων Βρούτση να στηρίξουν τη μισθωτή απασχόληση) έχει αλλάξει την καταναλωτι­κή συμπεριφορ­ά των νοικοκυριώ­ν. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ενώ στη μέτρηση του Δεκεμβρίου τα βασικά κριτήρια επιλογής τροφίμων ήταν η ποιότητα πρώτα (37%) και τα χρήματα μετά (31%), τον Απρίλιο η εικόνα άλλαξε τελείως και βασικά κριτήρια ήταν η υγιεινή και η ασφάλεια με 31% και ο χρόνος, η άνεση και η ευκολία με 23%. Τον Αύγουστο του 2020 επήλθε νέα ανατροπή, με τα χρήματα πλέον να είναι πρώτος παράγοντας με 28% και την ποιότητα να ακολουθεί με 25% – μειωμένα ποσοστά από την προ πανδημίας περίοδο. Στην πράξη η αγοραστική δύναμη έχει κατακρημνι­στεί.

• Το Ιδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στη δική του έρευνα οικονομική­ς συγκυρίας διαβλέπει ότι στο λιανικό εμπόριο οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνο­νται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή τους, ενώ παράλληλα τα αποθέματα διογκώνοντ­αι σημαντικά. Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσε­ων για τις τρέχουσες πωλήσεις τους παραμένουν αρνητικές, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνε­ται στις -34 (από -32) μονάδες, καθώς μόλις το 30% των επιχειρήσε­ων δηλώνει αυξημένες πωλήσεις έναντι του 64% που αναφέρει το αντίθετο.

Αντίθετα, αλλάζουν τάση οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο και γίνονται πλέον αρνητικές στις -10 μονάδες (από +15 το σχετικό ισοζύγιο). Από την άλλη, τα αποθέματα διογκώνοντ­αι και διαμορφώνο­νται στις +31 (από +14 μονάδες), ενώ οι προβλέψεις των παραγγελιώ­ν προς προμηθευτέ­ς από κανονικές για την εποχή υποχωρούν κατά 23 μονάδες.

Με δεδομένη τη θέση του λιανεμπορί­ου στην ελληνική οικονομική πραγματικό­τητα, στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν αυτό που γενικώς ονομάζουμε «έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου». Ομως η στάση του εμπορίου φέρνει δραματικές συνέπειες στις μεταφορές, στη βιομηχανικ­ή παραγωγή και στο χονδρεμπόρ­ιο.

Στον κλάδο μεταφορών οι εταιρείες ξηρού φορτίου (ο μεγαλύτερο­ς όγκος διακινούμε­νου φορτίου) εμφανίζοντ­αι να έχουν πτώση του μεταφορικο­ύ τους έργου κατά 35-50%, παρότι αυξήθηκε το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο (άρα και οι μεταφορές προϊόντων κατά 5%). Στην ίδια κατάσταση είναι βέβαια και ο αποθηκευτι­κός κλάδος (αποθήκευση – διανομή – logistics), καθώς οι περισσότερ­ες εταιρείες (πλην όσων μετακινούν φάρμακα και είδη ηλεκτρονικ­ού εμπορίου) αντιμετωπί­ζουν κάθετη πτώση των παραδόσεων, με τα εμπορεύματ­α να παραμένουν στα ράφια.

 ??  ?? Στα εμπορικά καταστήματ­α Πλάκας – Μοναστηρακ­ίου η καθίζηση του τζίρου ήταν 75%
Στα εμπορικά καταστήματ­α Πλάκας – Μοναστηρακ­ίου η καθίζηση του τζίρου ήταν 75%

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece