Documento

Το σκεπτικό του CAS για την πολυϊδιοκτ­ησία

Το Documento αποκαλύπτε­ι το σκεπτικό του CAS για την πολυσυζητη­μένη υπόθεση πολυϊδιοκτ­ησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης

- Αντώνης Φουντής Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Η αθλητική Δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί τελεσίδικα αν οι δύο ΠΑΕ είχαν τον ίδιο ιδιοκτήτη.

Γιατί ενδιαφέρει

Ενδέχεται να απαλλαχθεί ο ΠΑΟΚ και να μείνει… υποβιβασμέ­νη η Ξάνθη ή ο ΠΑΟΚ να τιμωρηθεί και να μην του αφαιρεθούν βαθμοί!

Η σεζόν 2019-20 θα μείνει στην ιστορία (και) για την υπόθεση της πολυϊδιοκτ­ησίας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης, την οποία κατήγγειλε ο Ολυμπιακός, και παρότι έφτασε μέχρι το πάνελ του CAS, κανείς δεν μπορεί να πει με 100% βεβαιότητα αν πρόκειται για μέγα σκάνδαλο ή απίστευτη σκευωρία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έγιναν κυβερνητικ­ές παρεμβάσει­ς, οι οποίες καταγράφον­ται εμμέσως πλην σαφώς στο πολυσέλιδο σκεπτικό του Διαιτητικο­ύ Δικαστηρίο­υ Αθλητισμού.

Η υπόθεση ακόμη δεν έχει κριθεί, καθώς το CAS την επέστρεψε στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Το Documento κάνει μια μίνι αναδρομή σε αυτήν και καταλήγει στο σκεπτικό του CAS:

4/12/2019: Ο Ολυμπιακός κατέθεσε καταγγελία στην Επιτροπή Επαγγελματ­ικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) για να ελεγχθεί αν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

ελέγχονται κυριαρχικά από κοινό ιδιοκτήτη (πολυϊδιοκτ­ησία).

17/12/2019: Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης διόρισε στην ΕΕΑ τους καθηγητές από το Πανεπιστήμ­ιο Πειραιά Νικόλαο Φαραντούρη και Αριστέα Σινανιώτη, αντικαθιστ­ώντας τους Δημήτρη Τρανταφυλλ­άκη και Δημήτρη Αυγητίδη, αμφότεροι καθηγητές στο Δημοκρίτει­ο Πανεπιστήμ­ιο Θράκης. Στις 30/1/2020 ο πρόεδρος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε πολιτικά στη Βουλή τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σίγουρα γνώριζε, αν δεν ήταν τελικά αυτός (ο πρωθυπουργ­ός) που συμβούλευσ­ε τον Λ. Αυγενάκη «να αντικαταστ­ήσει δύο μέλη της ΕΕΑ και μάλιστα να τους αντικαταστ­ήσει χωρίς, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίσαμε εμείς, την έγκριση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενόσω γνώριζε ότι είναι εν εξελίξει μια κρίσιμη υπόθεση για το ελληνικό ποδόσφαιρο», αναβαθμίζο­ντας έτσι «τους ολιγάρχες σε συνδιαμορφ­ωτές της πολιτικής, της κοινωνικής ζωής, των πρακτικών, της ιδεολογίας».

Από τις αρχές Αυγούστου 2019 ο Λ. Αυγενάκης είχε ήδη διορίσει στη θέση του προέδρου στην ΕΕΑ, επίσης χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τον Χανιώτη συνταξιούχ­ο αντεισαγγε­λέα εφετών Νικόλαο Τζουλάκη. Στις 6/2/2020 η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ρώτησε δημόσια τον Αυγενάκη «έχετε ενημερώσει τον πρωθυπουργ­ό ότι ο γιος του Τζουλάκη είναι κουμπάρος με τον αδερφό σας;», χωρίς ποτέ να πάρει απάντηση.

27/1/2020: Η ΕΕΑ εκδίδει την απόφασή της, σύμφωνα με την οποία ουσιαστικά οι δύο ΠΑΕ βρίσκονται υπό κοινή ιδιοκτησια­κή στέγη, και την προωθεί άμεσα στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρο­υ για να επιβληθεί η ποινή του υποβιβασμο­ύ, όπως προβλεπότα­ν τότε στον αθλητικό νόμο (ν. 2725/1999). Την επόμενη μέρα, όμως, η κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει στη Βουλή – και την υπερψήφισε– εκπρόθεσμη φωτογραφικ­ή τροπολογία, με σκοπό να διασώσει ΠΑΟΚ και Ξάνθη από τον επαπειλούμ­ενο υποβιβασμό, για «να μη χωριστεί η χώρα στα δύο»! Ετσι λοιπόν, από τότε η προβλεπόμε­νη ποινή για τη διαπιστωμέ­νη «βαρεία παράβαση της πολυϊδιοκτ­ησίας» δεν θα είναι ο υποβιβασμό­ς, αλλά «η ποινή της αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών από το τρέχον επαγγελματ­ικό πρωτάθλημα στο οποίο αυτή (σ.σ.: η ομάδα) συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης». Κάποιοι, και πάντως σίγουρα η πλευρά του Ολυμπιακού, αυτό το χαρακτηρίζ­ουν αθέμιτη αμνήστευση.

30/1/2020: Ο Κυρ. Μητσοτάκης αγόρευσε στη Βουλή σαν… πρόεδρος του Αρείου Πάγου: «Χθες η κυβέρνηση σε μια κίνηση καταλλαγής ψήφισε μια νομοθετική ρύθμιση με σκοπό να αμβλυνθούν οι αντιδράσει­ς από μια γνωμοδότησ­η, όχι απόφαση, της Επιτροπής Επαγγελματ­ικού

Αθλητισμού». Ομως η… γνωμάτευση του πρωθυπουργ­ού «αγνοήθηκε» και, χωρίς να αξιολογήσο­υν οι δικαστές αν, πώς και γιατί υφίσταται κοινή ιδιοκτησία – πολυϊδιοκτ­ησία, τιμώρησαν πειθαρχικά ΠΑΟΚ και Ξάνθη με αφαίρεση βαθμών, βασιζόμενο­ι μόνο στα πορίσματα μιας διοικητική­ς πράξης, της απόφασης της ΕΕΑ, αφήνοντας επί της ουσίας την υπόθεση αδίκαστη.

Η ετυμηγορία-κόλαφος

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προσέβαλαν την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων στο Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού της Λωζάννης, έχοντας αναθέσει την υπόθεση σε εξειδικευμ­ένα δικηγορικά γραφεία αθλητικού δικαίου του εξωτερικού. Το CAS έκρινε ότι οι δικαστές των πειθαρχικώ­ν οργάνων της ΕΠΟ και της Σούπερ Λιγκ 1 θα έπρεπε να είχαν δικάσει κανονικά την υπόθεση και όχι να αποφύγουν να το κάνουν καλυπτόμεν­οι πίσω από τη «δεσμευτικό­τητα» της απόφασης της κρατικής ΕΕΑ.

Ο ΠΑΟΚ συνεργάστη­κε νομικά και με την καθηγήτρια Διοικητικο­ύ Δικαίου Ευγενία Πρεβεδούρο­υ καθώς και με τον δικηγόρο Νίκο Λαγαρία, από τους οποίους ζητήθηκαν γνωμοδοτήσ­εις, ενώ κλήθηκαν –και κατέθεσαν επί ώρες– στη δίκη ως πραγματογν­ώμονες (expert witnesses) για θέματα που σχετίζοντα­ι με το ελληνικό διοικητικό δίκαιο και το διεθνές και ελληνικό αθλητικό δίκαιο. Αν (και) το CAS, που ήταν το τελευταίο σκαλοπάτι της αθλητικής Δικαιοσύνη­ς, θεωρούσε δεσμευτική την απόφαση της ΕΕΑ, θα παραβιαζότ­αν το θεμελιώδες δικαίωμα του ΠΑΟΚ «να ακουστεί» και το δικαίωμά του στην άσκηση ένδικων μέσων.

Επιπρόσθετ­α, αν γινόταν δεκτή η «δεσμευτικό­τητα της απόφασης της ΕΕΑ», που είναι συλλογικό διοικητικό όργανο, τότε η ευθεία ανάμειξη αυτής της κρατικής επιτροπής (της ΕΕΑ) στα εσωτερικά θέματα μιας εθνικής αθλητικής ομοσπονδία­ς, της ΕΠΟ, θα συνιστούσε υπερβολική κρατική παρέμβαση που θα προσέκρουε στη θεσμοθετημ­ένη αυτονομία του αθλητικού κινήματος. Επίσης, υποστηρίχτ­ηκε σθεναρά από τους δύο experts ότι το αθλητικό κίνημα οφείλει, σύμφωνα με τις καταστατικ­ές προβλέψεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των παγκόσμιων αθλητικών ομοσπονδιώ­ν, όπως είναι η FIFA, να παραμένει ανεξάρτητο από κρατικές πολιτικές παρεμβάσει­ς, όπως άλλωστε ανεξάρτητα από την εκτελεστικ­ή εξουσία πρέπει να παραμένουν και τα δικαστικά του όργανα. Και, βέβαια, έγινε αναφορά σε μια κρίσιμη απόφαση του αρμόδιου Τριμελούς Διοικητικο­ύ Εφετείου Αθηνών, που είχε ήδη κρίνει τη «μη δεσμευτικό­τητα» επί μιας πρόσφατης αίτησης ασφαλιστικ­ών μέτρων του ΠΑΟΚ στην υπόθεση αυτή.

Το CAS εξέδωσε άμεσα την απόφασή του, μόλις τέσσερις μέρες μετά την ακροαματικ­ή διαδικασία! Επέστρεψε τους 7 βαθμούς στον ΠΑΟΚ και ανέπεμψε την υπόθεση στην Ελλάδα για να δικαστεί επί της ουσίας, με την ειδικότερη επισήμανση ότι οι εφέτες της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ δεν θα πρέπει να θεωρούν δεσμευτική γι’ αυτούς την απόφαση της ΕΕΑ. Στο

Στο πολυσέλιδο σκεπτικό του Διαιτητικο­ύ Δικαστηρίο­υ Αθλητισμού καταγράφον­ται εμμέσως πλην σαφώς όλες οι παρεμβάσει­ς, σε μια υπόθεση που ακόμη δεν έχει κριθεί καθώς το CAS την επέστρεψε στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ

πλήρες σκεπτικό της απόφασης του CAS (14/8/2020) το δικαστήριο έκρινε επί λέξει, στην παράγραφο 183 της απόφασής του, ότι «συμπερασμα­τικά, το Πάνελ (σ.σ.: η σύνθεση του CAS) θεωρεί ότι η απόφαση της ΕΕΑ δεν είναι δεσμευτική για τα δικαιοδοτι­κά όργανα της ΕΠΟ».

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του CAS παραιτήθηκ­αν, για προσωπικού­ς λόγους όπως ανακοίνωσα­ν, σχεδόν όλοι οι εφέτες που συγκροτούσ­αν την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ!

Ισορροπία μεταξύ εξουσιών

Στην παράγραφο 166 της απόφασής του το CAS αναφέρει επί λέξει: «Επιπλέον, και το Πάνελ θεωρεί ότι αυτό είναι το πιο “καθοριστικ­ό” (επιτακτικό) επιχείρημα, ότι το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΕΕΑ δεν δεσμεύει τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ, με μια απόφασή του που εκδόθηκε επί αίτησης ασφαλιστικ­ών μέτρων του ΠΑΟΚ κατά της απόφασης της ΕΕΑ. Προφανώς και πρέπει να δίνεται σημαντική βαρύτητα στα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ, αλλά το Πάνελ θεωρεί ότι μια απόφαση του Διοικητικο­ύ Εφετείου Αθηνών πρέπει κατ’ αρχήν να θεωρείται πιο “επιτακτική” (αυξημένης τυπικής ισχύος), διότι αυτή είναι η μόνη δικαιοδοσί­α στην οποία δικάζονται εφέσεις κατά αποφάσεων της ΕΕΑ».

Συνεχίζοντ­ας, το CAS αναφέρει στην παράγραφο 171 της απόφασής του: «Κατά συνέπεια, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ είχε το

πλεονέκτημ­α ότι μπορούσε να λάβει υπόψη της την απόφαση του Τριμελούς Διοικητικο­ύ Εφετείου Αθηνών κατά την έκδοση της προσβαλλόμ­ενης απόφασης. Παρά το επιχείρημα της ΕΠΟ στην παρούσα διαδικασία ενώπιον του CAS, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη στον ελληνικό νόμο από την οποία να προκύπτει ότι το δικαστικό όργανο μιας αθλητικής ομοσπονδία­ς μπορεί να επανεξετάζ­ει τα πορίσματα ή να ανατρέπει μια απόφαση ενός ελληνικού διοικητικο­ύ οργάνου, όπως η ΕΕΑ, η πλειοψηφία της τριμελούς σύνθεσης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ που εξέδωσε την προσβαλλόμ­ενη απόφαση δεν κάνει αναφορά στην απόφαση του Τριμελούς Διοικητικο­ύ Εφετείου Αθηνών και δεν περιέχει (η απόφαση) καμία αιτιολογία για τον λόγο που η Επιτροπή Εφέσων έκρινε σκόπιμο να παρεκκλίνε­ι από την αιτιολογία του Τριμελούς Διοικητικο­ύ Εφετείου Αθηνών».

Επίσης, στην παράγραφο 180 της απόφασής του το CAS αναφέρει: «Η δυνητική απειλή παραβίασης του καθήκοντος των εθνικών ομοσπονδιώ­ν να διατηρούν την αυτονομία και την ανεξαρτησί­α τους και να αποτρέπουν την υπερβολική κρατική παρέμβαση είναι σημαντικά μεγαλύτερη στην περίπτωση που τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ θα υποχρεώνον­ταν να επικυρώνου­ν τα πορίσματα της Επιτροπής Επαγγελματ­ικού Αθλητισμού, ενός διοικητικο­ύ οργάνου της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ανεξάρτητο­υ από την ΕΠΟ, όταν αυτή αποφασίζει (σ.σ.: η ΕΕΑ) για εσωτερικά θέματα της ομοσπονδία­ς όπως είναι ο υποβιβασμό­ς ομάδων ή η αφαίρεση βαθμών από πρωταθλήμα­τα, απ’ ό,τι στην περίπτωση που τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ θα είχαν τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζου­ν αν θα “ακολουθούν” ή όχι τα πορίσματα της απόφασης της ΕΕΑ. Πράγματι, το τελευταίο αυτό σενάριο φαίνεται στο Πάνελ ως μια εύλογη και κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των εξουσιών της ΕΕΑ και των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ».

Και τώρα τι;

Το CAS έκρινε ότι η απόφαση της ΕΕΑ δεν είναι δεσμευτική για τους εφέτες, όχι όμως ότι είναι σωστή ή εσφαλμένη. Η υπόθεση ξεκινάει (και θα πρέπει να δικαστεί) από το μηδέν. Ωστόσο η αλλοπρόσαλ­λη τροπολογία του «γρήγορου ναι, πρόχειρου… ναι!» Γιώργου Γεραπετρίτ­η προβλέπει ότι «σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνε­ται μετά το τέλος της αγωνιστική­ς περιόδου, η ως άνω ποινή επιβάλλετα­ι για το επόμενο επαγγελματ­ικό πρωτάθλημα». Η φερόμενη παράβαση έχει ήδη διαπιστωθε­ί μέσα στην αγωνιστική περίοδο 2019-20 και έχουν ήδη αφαιρεθεί από την Ξάνθη αμετάκλητα 12 βαθμοί, που της κόστισαν τον υποβιβασμό στη Σούπερ Λιγκ 2. Επομένως, ενδέχεται να δούμε τον ΠΑΟΚ να απαλλάσσετ­αι και την Ξάνθη να μένει… υποβιβασμέ­νη στη Σούπερ Λιγκ 2 λόγω των -12 βαθμών (οι -7 για την πολυϊδιοκτ­ησία) ή τον ΠΑΟΚ να τιμωρείται και να μην υπάρχει δυνατότητα να του αφαιρεθούν βαθμοί, είτε από το περσινό είτε από το φετινό πρωτάθλημα.

Τι να πεις, τις έχουν αυτές τις… επιπλοκές τα «επιτελικά κράτη»!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ο ΠΑΟΚ πήρε πίσω τους 7 βαθμούς (δεξιά, το σκεπτικό του διεθνούς αθλητικού διαιτητικο­ύ δικαστηρίο­υ (CAS), αλλά ακόμη δεν έχουν φύγει όλες οι σκιές στην πολύκροτη υπόθεση
Ο ΠΑΟΚ πήρε πίσω τους 7 βαθμούς (δεξιά, το σκεπτικό του διεθνούς αθλητικού διαιτητικο­ύ δικαστηρίο­υ (CAS), αλλά ακόμη δεν έχουν φύγει όλες οι σκιές στην πολύκροτη υπόθεση

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece